Ora de culcare a copiilor
Raspunsuri - Pagina 5
alex_andra spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Simonix Copilul meu (3 ani jumatate) dintr-o "tara vestica" (depinde de perspective, insa ) are in genere programul descris de Anca si cam asa au programul toti copiii mergatori la scoala/crese/gradinite. La ora 7 nu mai prinzi copil de belgian afara - parcul ramane plin de romani Simona cu Robert Cum a venit Robertzel in viata noastra Poze cu noi toti |
Simona, conteaza si clima.
Cand in Bucuresti sunt 40 de grade, in Brussel sunt 20, aproximativ.
Pai asta-vara nici nu puteam sa scot copilu' afara inainte de ora 19, ca era sufocant de cald.
O scoteam de la 19 la 21-21.30.
Si la ora aia si tot era greu de respirat.
Acum, ca s-a mai racorit si tot nu o scot inainte de ora 18. Racorit...vorba vine...ca a fost canicula zilelea astea, peste 35 de grade in Bucuresti.
natalia_nica spune:
Raspund si eu. Copilul meu se trezeste la 7.00-7.15, imbracat, spalat pe dinti, iar pe la 7.30 plecam spre gradi (ca sa ajung si eu la lucru la 8.00), la pranz e pus in pat la 12.30 (regulamentar dupa parerea unora, nu?). Ei, copilul meu nu adoarme niciodata la gradi, sta cuminte in pat cam 2 ore, dar nu poate adormi (off-topic: ma gandesc ce plictisit trebuie sa fie bietul de el...). Il ia bunica de la gradi pe la ora 16.00 (eu si sotul ajungem pe la 18.00 acasa). Cand venim si noi, mancam ceva, eu ma schimb, apoi pe la ora 19.00 TREBUIE sa ies cu Denis in parc, altfel nu se poate . Pana la 20.00 stam in parc (din calcule reiese cam 1 ora). Suntem in pat la ora 21.00. DAR nu adoarme niciodata inainte de ora 22.00. "Deci si prin urmare" doarme cam 9 ore din 24. E putin, e destul? Nu stiu, dar pentru al meu e tot ce poate da . Acum eu ce-ar trebui sa fac? Cum poti obliga un copil sa doarma? Nu ca m-as gandi sa fac asa-ceva, intreb si eu retoric
ela_04 spune:
citat din mesajul lui anca74 Imi pare rau, insa Didididi te inseli. Fetita mea de 3 ani si jumatate doarme 2 ore la gradinita intre 12:30 si 2:30 pm, seara o culc la maximum 8:00 - 8:30 pm, si se trezeste dimineata la 7:30 am. "Copiii din tarile vestice" dorm dupa-amiezile. "Copiii din tarile vestice" nu ies cu parintii la terase, pizzerii, chefuri, baieramuri pana seara tarziu sa "socializeze" (parintii). "Copiii din tarile vestice" sunt culcati mai devreme decat copiii din tara fiindca parintii lor incep dimineata serviciul la ora "H", si nu au bunicii neaparat langa ei sa se ocupe de nepoti si sa-i lase sa doarma pana la pranz. "Copiii din tarile vestice" au programul la scoala astfel: cursurile incep intre 8 si 9 dimineata, la pranz au o ora pauza sa manance, iar dupa-amiaza termina orele la 3-3:30 pm. Deci, timp pentru ajuns acasa, facut lectiile si, eventual, practicat un sport este indeajuns pana la ora de mers in carpe. etc. etc. My posts represent my own opinions, thoughts, etc. and no one else's. Mamica de Zanuta mica, Anna Laura www.youtube.com/watch?v=ckFvoGRPiCU&feature=related/" target="_blank">Shape up, Anca! Le meilleur moyen de réaliser ses rêves c'est de se réveiller. |
Parintii din Ro au posibilitatea de a sta acasa cu copilul 1 an (eu am prins cu 2)
era mult mai usor si comod sa-l dau la cresa si sa ma intorc la servici daca vroiam "socializare" dar am preferat sa stau acasa cu el.
crede-ma este de o mie de ori mai greu sa stai acasa intre 4 pereti singura, cu un copil, sa faci de mancare, curat, calcat, sa-i alini durerile, de colici, de dinti, de burtica, cazaturile etc etc.
ei bine in astia 2 ani de stat intre 4 pereti parintii din Ro s-au gandit sa mai iasa si ei la un restaurant chiar daca mananca cu randul, sa se mai duca la ziua de nastere a parintilor, rudelor etc. se mai intampla cei drept.
Mai sunt uni parinti in Ro unde tatal lucreaza pana seara tarziu iar mama nu poate si nu vrea sa faca cumparaturile o data pe luna. Pt ca ii place sa-i dea puiului fructe, carne, peste, legume, proaspete nu congelate si nu tinute la frigider pana se termina.
Asa ca se suie frumusel in masina si se duce cu puiul la piata, in supermarket cu tot cu copil. Sau in carut...fiecare cu ce are in dotare ca de mancat toti trebuie sa mancam.
Parintii din Ro se trezesc si ei tot la 5-6 sa se duca la servici. Iar povestea cu bunicii tinde sa devina numai o poveste. Din ce in ce mai putini bunici sunt dispusi sa aibe grija de nepotii lor.
Si copii din Ro incep cursurile dimineata. Uneori si la 7 chiar. Din ce stiam eu cursuri de amiaza sunt mai mult la liceu si asta prin clasa XI sau a XII. (posibil sa ma insel, asa era pe vremea mea).
Ce legatura are asta cu ora tarzie de culcare?!
Laura25 spune:
missdarcey, cu ce nu esti de acrod din mesajul meu? Ca am intrebat ce fac copii de la 15 la 16 cand ies parintii de la servici? Era o curiozitate pt ca nu stiu si mi=ar placea sa stiu. Uite ca am aflat ca in Belgia scoala e pana la 15 apoi este si un 'after' unde stau copii pana vin parinti. Nu e ok ca am intrebat?
Nu esti de acord ca majoritatea parintilor romani care lucreaza nu pot ajunge la gradinita/scoala/acasa mai devreme de ora 17? Tu poti sa nu fii de acord, dar asa este.
Nu esti de acord ca in clase copiii trebuie sa fie la 8 ? (la gradi trebuie sa intre in clase pana la 8:30) Pai daca invata de dimineata asta e orarul, cu ce nu esti de acord?
Ai mei se trezesc in jur de 7:30 dimineata, dorm 1.5-2 ore la pranz la gradinita, ajung acasa in jur de 17:30-18 si seara sunt in pat la 22. Ai mei nu fac sport intens, organizat. Alergam prin parc, mergem cu bicicleta/trotineta.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
szivarvany spune:
la gradi, grupa mare + pregatitoare era de upa-masa, asa ca seara se culca exact cand vroia vara inainte de 22 nu intram in casa.
acum cu scoala, incet-incet vreau sa ajungem la somn la 21. deocamdata la 21 ne punem in pat.
la 7 - trezirea, la 7,30 iesim din casa.
scoala 8-12, apoi va fi o ora pauza pt mancat la cantina si apoi after pana la 15.
dupa care o va scoate bona si vom vedea de la cat vor si extraurile si care vor fi.
deocamdata s-a inscris la sah, o ora / saptamana.
trebuie musai 1 sport, sa vedem care.
eu ajung acasa la 18,30. o juma` de ora-o ora iesim afara.
_
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
anca74 spune:
citat din mesajul lui alex_andra Simona, conteaza si clima. Cand in Bucuresti sunt 40 de grade, in Brussel sunt 20, aproximativ. Pai asta-vara nici nu puteam sa scot copilu' afara inainte de ora 19, ca era sufocant de cald. O scoteam de la 19 la 21-21.30. Si la ora aia si tot era greu de respirat. Acum, ca s-a mai racorit si tot nu o scot inainte de ora 18. Racorit...vorba vine...ca a fost canicula zilelea astea, peste 35 de grade in Bucuresti. |
Hai, mai, ca asta-i culmea! Inseamna ca in tarile alea amarate de la Ecuator, mamicile isi "aerisesc" copiii dupa 9-10 pm, nu?
Pe cuvant, mie argumentele astea despre caldura excesiva din Bucuresti mi se par mai degraba scuze pentru a justifica statul la mici barfe cu alti parinti plictisiti de toate cele, eventual la o tigara-doua si un pumn de seminte, pana seara tarziu, ca vezi doamne, trebuie alergat copilul pe afara zilnic.
citat din mesajul lui Laura25 Daca parintele (si copilul) incep programul la ora 8, parintele lucreaza 8 ore (deci pana la 16, daca nu luam in calcul eventual o jumatate de ora- o ora pauza de pranz + drumul de la servici la scoala copilului) , ce se intampla cu intervalul 15- 15:30 si 16 ? Cu cine/unde sta copilul? In Romania foarte putini parinti care lucreaza pot ajunge inainte de ora 17 acasa (sau la scoala/gradi sa ia copilul). Si copiii din Romania trebuie sa fie in clase la ora 8, nu vad care-i faza cu bunicile si lenevitul pana tarziu. |
Laura, cum au mai spus alte fete din "tarile vestice" mai sus, cand copilul termina orele de scoala, iar parintii sunt in imposibilitatea de a ajunge atat de devreme sa-l ia acasa, exista after school pentru care aceeasi parinti muncitori platesc extra $ ca al lor copil sa fie supravegheat pana la ora la care pot ei veni sa-l recupereze de la scoala.
In acea perioada de asteptare, multi isi fac o parte din lectii, citesc, discuta intre ei, etc.
Eu, personal, ajung pe la 17:30 sa o iau pe asta mica a mea de la gradinita. Uneori, reusesc sa scap mai devreme de la serviciu si vin intr-un suflet sa o iau acasa.
Dupa care, ii fac un dush, o schimb de hainute, si mergem in camera de joaca, unde are o tona de jucarii cu care se joaca cam o ora pana pregatim noi masa de seara. (Deh, daca nu avem bunici/menajera care sa ne gateasca, spele, faca curat... )
Dupa ce mancam cu totii, nu o scot de regula afara pentru ca e deja destul de obosita dupa o zi intreaga la gradinita. Gradinita unde sunt alergati pe afara si dimineata, si dupa-amiaza, cel putin 2-3.
Mersul in parc si activitatile para-scolare (copil sau parinti) le pastram pentru weekend, cand avem mai mult timp de pierdut. Si nici atunci prea des pentru ca aici nu exista moda asta cu "socializarea" permanenta, hahaiala prosteasca in jurul unei sticle cu vin si a unei farfurii cu pizza pana la caderea noptii. Nici sa vrem si nu am avea cu cine.
Singurii cu care mai socializam din cand in cand sunt tot familii de romani, insa si acestia, odata "integrati" in societatea asta in care evoluam, nu au nici ei timp de pierdut mai mult decat avem noi.
Nu stiu, e pacat, nu e pacat... Habar nu am. Cert este ca nu-mi prea lipseste. Inca nu ne-am gasit niste oameni cu care sa "click"-am perfect si cu care sa ne faca placere sa ardem gazul de pomana ore intregi. O data la 2-3 luni e cam maximum ce am reusit pana acum.
Faza este ca, vrem - nu vrem, toate activitatile noastre se invart in jurul familiei si a copiilor. Asa este oranduita viata in "vest": mai putine socializari cu prietenii, si mai mult individualism. Fiecare cu aia ma-sii, vorba romanului.
lulu77 spune:
mie una mi se pare absurd dupa ce a stat copilul inchis in sala de curs(scoala, gradinita) sa il duc direct in casa si sa stea iar inchis. nimik nu se compara cu miscarea in aer liber.
mi se pare absurd sa se sustina ca noi ROMANII iesim in parc sa socializam la o barfa/tigara si de aceea copilul se culca tarziu.
sa vina cineva sa sustina cu argumente ca este mai sanatos sa stea copilul numai si numai in casa(si scoala/gradinitza tot in spatiu inchis se desfasoara) fata de timpul petrecut in aer liber.
prea putin sau deloc ies in aer liber in timpul gradinitei, cateva zeci de minute poate, iar despre week-end-uri si doar atunci in parc....mie mi se pare o copilarie trista
prefer sa se culce mai tarziu cu o ora seara, sa doarma la pranz si sa isi petreaca dupa amiezele alergand prin parcuri, rupand pantalonii suindu-se pe garduri, pedaland la greu la bicicleta, aruncand cu pietre in apa marii seara tarziu la o cura de aerosoli si alte activitati de acest gen.
eu gandesc ca un roman, stiu, nu ca un individ din vest
alex_andra spune:
anca, eu nu mananc seminte afara:)
si nici nu mai fumez, ca m-am lasat
asa ca, ma crezi, nu ma crezi, e problema ta, dar nu-ti inteleg agresivitatea, ma gandesc ca poate ai o zi mai nasoala?
oricum, eu prefer sa scot copila zilnic afara, chiar daca uneori nu am chef, decat sa o bag intr-o camera cu jucarii, cu care se joaca atunci cand nu doarme sau nu e la gradi.
Copilu vrea la aer, sa topaie, sa alerge si da, vara, la ora 5, cand ajung eu acasa, e prea cald ca sa o scot.
Si nu esti singura care isi face singura curat in casa, sa stii
Didididi spune:
Anca, nu la tarile atat de vestice ma refeream, ca nu am persoane apropiate care stau acolo. Pentru mine vestul erau tarile din Europa.
Tonul tau agresiv nu il inteleg. De unde stii tu ce fac eu? Eu am bona la copil pt ca niciunua din bunicile disponibile nu vor/pot sa stea cu el. Bona este platita peste orele extra pe care le sta. Eu plec la serviciu la orele 7.45 si ma mai intorc in jurul orei 19.00, in functie de ce treaba am la serviciu sau trafic. Si da, eu nu sunt platita pt orele state peste program. As putea sa stau acasa cu copilul sau sa imi un job part time, dar na, uite nu ne descurcam numai cu salariul sotului.
Si nu, noi nu mai plecam sa socializam cu prietenii pt ca oricum abia am timp pt copilul meu si treburile casei (pt ca nu am menajera, bunica, mama, samd, care sa le faca). Iar daca la voi, in Canada, nu se mai socializeaza asa tare, asta nu inseamna ca cei care o fac in alte parti au o problema sau isi pierd timpul. Inseamna pur si simplu ca au prieteni si le face placere sa se intalneasca.
mina spune:
Al meu se trezeste la 7.00, doarme 1,5-2 h la gradi (pardon, acu e after school) si seara, desi e in pat de la 9-9.30, tot pe la 10.30 adoarme. Incet incet vreau sa-l obisnuiesc sa adoarma la 9.30, dar nu pot face asta brusc. Cum zicea cineva mai nainte, nu poti obliga un copil sa doarma.
Cand era la gradinita se trezea la 8 si atunci ora de culcare era ok. Acum e cam putin somn, dar facem eforturi sa ajungem la un program mai bun.
Uneori cand e foarte cald mai pacalim ora de culcare fiindca iesim in parc sau in fata blocului cu rolele in fapt de seara. Copiii chiar au nevoie de iesit la aer, daca nu zilnic, macar la 2 zile.
El nu e foarte sensibil la schimbarile de program, adica nu cade lat seara daca a sarit peste somnul de pranz, ocazional de dragul unor distractii mai deosebite schimbam programul sau facem exceptii de la reguli, mai ales in vacanta. Conteaza f mult, cred eu, si specificul fiecarui copil, al meu nu are nevoie de ff mult somn.
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
www.tocanadecuvinte.blogspot.com" target="_blank">TocanaDeCuvinte
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it