Ora de culcare a copiilor
Raspunsuri - Pagina 4
anda141 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Laura25 In Romania foarte putini parinti care lucreaza pot ajunge inainte de ora 17 acasa (sau la scoala/gradi sa ia copilul). Si copiii din Romania trebuie sa fie in clase la ora 8, nu vad care-i faza cu bunicile si lenevitul pana tarziu. [ |
Exact ! Ora 17 pentru parinti e lux, poate cine mai lucreaza pe la stat sa ajunga la ora asta. Iar copiii nu lenevesc in pat ci merg la scoala, gradinita, se trezesc la ora 6.30-7.45, iar parintii lucreaza. Scoala incepe la ora 8 nu la 12.
Daca copiii din tarile vestice nu ies cu parintii in oras, atunci sa inteleg ca nici parintii nu ies sau copiii sunt lasati singuri ? Sau platiti pe cineva sa stea cu ei ? Sunt chiar curioasa. Voi cum va faceti cumpraturile, nu iesiti niciodata nicaieri ? Un parc, o zi de nastere, orice. Daca stingerea e la 7, cel putin la 6 tb sa fii acasa, mancat, spalat etc. Mie nu-mi iese.
Simonix spune:
Copilul meu (3 ani jumatate) dintr-o "tara vestica" (depinde de perspective, insa ) are in genere programul descris de Anca si cam asa au programul toti copiii mergatori la scoala/crese/gradinite. La ora 7 nu mai prinzi copil de belgian afara - parcul ramane plin de romani
Scoala dureaza pana la 3 jumate - eu vin sa il iau la ora 5, cand imi termin programul (7 ore si jumatate pe zi, nu fac ore suplimentare pe motiv de copil). Intre 3 jumate si 5 sta la hmm... after school, sa ii zic. Adica ramane in incinta scolii, mananca pachetelul de dupa amiaza si se mai joaca o ora la liber. Copiii de scoala, cei mai mari, s-ar putea sa mai faca din teme pe acolo, nu ma pricep.
Deci nu-i problema cu scoala - copilul doarme la pranz cam o ora si jumatate iar seara este destul de devreme in pat - la 8 incepem planul de atac (dush rapid, apoi poveste). La 9 in general doarme - sculrea dimineata la 7 si jumatate maxim.
Exista si program de weekend: adica fara somn la pranz - dimineata sculat tarziu, dupa 9, 9 jumatate iar de culcat seara - pe la 9. Doarme 12-13 ore in weekend (exclusiv noaptea). Are baterii suficiente pentru toata ziua.
Simona cu Robert
Cum a venit Robertzel in viata noastra
Poze cu noi toti
anya spune:
In primul rand e diferenta de cultura (data evident si de clima, raportul zi/noapte). Fara nici-o legatura cu Romania . In Germania, Belgia copiii nu dorm dupamiaza nici macar la gradinite (in Ro e obligatoriu la gradinitele de stat) si atunci seara "cad" devreme. In Spania, la ora 11 seara imi taram copiii afara din parc si ei nu intelegeau de ce le spun ca e tarziu cand parcul era full de copii.
In al doilea rand e o diferenta in numarul de ore de somn necesare unui copil de gradi si unui pusti de a 7-a (sa zicem), plus ca si copiii sunt diferiti intre ei la aceeasi varsta.
Discutand strict in cazul meu, baiatul meu care e in clasa a 3a nu are cum sa se culce inainte de ora 22.30 datorita antrenamentelor pe care le are seara de la ora 20.00. La 21.30 termina, dar pana ajunge acasa, pana manaca ceva, se spala...e deja tarziu. In general, si la alte sporturi, antrenamentele tot tarziu se fac deoarece sunt folosite salile de sport ale scolilor dupa ce se termina programul acestora, adica dupa ora 19.00.
Roxxy80 spune:
Copilasii mei (fetita are 2 ani si baietelul 3 ani si 10 luni) sunt in pat la 22.00. Baietelul se trezeste la 07.45 in timpul saptamanii si la 09.30-10.00 in weekend, fetita se trezeste zilnic 9.30-10.00. Amandoi dorm la pranz in jur de 2 ore. Eu ajung de la serviciu la 18.00. La 19.00 iesim in parc.
Nu ies la terase, pizzerii, chefuri, bairamuri, ci doar imi scot copilasii in parc in fiecare seara (pentru mine este esential sa iasa si sa faca miscare zilnic). La gradinita unde e baietelul meu, copiii nu sunt scosi deloc afara (sunt 45 intr-o grupa si e imposibil ca o educatoare sa poate fi vigilenta cu atatia copilasi). Daca nu l-as scoate eu seara in parc, el si-ar petrece toata saptamana doar intre 4 pereti.
missdarcey spune:
OK ,zilele de nastere se tin sambata sau duminica ,niciodata in cursul saptamanii ,cumparaturile mi le fac neinsotita de copil ,in week end bifam oras ,parc ,biblioteca si drama classe(sambata),shopping si multe altele chiar si un pic de televizor(inexistent in zilele de scoala).Avantajul nostru e ca avem cate o saptamana vacanta in fiecare trimestru cand ne saturam de vizite la muzeu ,teatru ,parcuri ,etc.Uneori nu il vede pe taicasu decat in week end dar odihna e mai importanta ,si nu cred ca daca se culca devreme se trezeste la 4-5.
monica70 spune:
MISSDARCEY depinde de copil.Fetita mea asa era si vad ca baietelul e cam la fel.De exemplu ieri am fost intr-o vizita la cineva in alt oras si a dormit prea mult la amiaza - peste 3 ore.Seara abia la ora 23 a adormit (cu chiu cu vai) ,dar dimineata la ora 6 a fost deja sus si numai eu stiu cum l-am tinut sa nu fuga la sora-sa sa o trezeasca (ea trebuia sa se trezeasca abia la ora 7,30) Si asta doar din cauza ca a dormit ziua cu vreo ora in plus decat obisnuia - pentru ca de obicei inainte de 7-8 nu se trezeste.Daca il puneam la somn mai devreme cu o ora-doua decat e obisnuit era fix acelasi lucru.Iar la somnul de amiaza nu poate renunta - are abia doi ani - sora-sa abia acum dupa 5 ani a rezistat sa nu doarma la amiaza.Si cand o aveam doar pe fetita era la fel - daca noi trebuia sa ne trezim sa mergem la serviciu doar la 7 ,era foarte obositor sa fim treziti pe la 5-6 ...
Poate altii au alte programe de trezire,dar de exemplu gradinita fetitei e langa bloc - facem 2 minute pe jos pana acolo,iar eu aveam servicii la care ajungeam cu masina in maxim 10-15 minute.Sotul la fel,a lucrat intotdeauna tot aproape de casa.
Mie una nu mi se pare ok un program in care sa nu iti vezi copiii la fatza decat in we ...
Cat despre iesit la "chefuri" sau mai stiu eu unde si noi mai mult la joaca iesim.Iar in vara asta am avut programul de mers la strand de la orele 17-18 la ... 20-21 - avand in vedere ca ziua erau tot peste 35 de grade,asa a fost perfect
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
Simonix spune:
Desi off topic, raspun unor intrebari de mai sus:
Da, cumparaturile mi le fac fara copil - il trimit pe sotz la supermarket. Sau le facem sambata impreuna, dar prefer sa ies in parc Daca trebuie sa cumpar haine, carti etc - programez singura, in weekend sau in vreo dupa amiaza cand il ia tatal pe cel mic. E usor, ca avem doar un copil :) De iesit - nu , nu iesim fara copil. Nu iesim la terase, uneori in weekend, dar niciodata in timpul saptamanii. Fiecare minut din timpul meu liber este dedicat copilului. NU iesim la filme dect foarte rar, cand vin bunicii in vizita. Am putea iesi separat :D dar eu personal nu sunt genul, prefer sa fim ttoi trei in timpul liber - filmele, muzeele si restourile pot astepta - descoperim acum niste activitati mult mai interesante de care ne putem bucura cu piticii.
As dori sa contrazic pe cine spunea ca in tari ca Belgia nu se doarme la gradi. Ba se doarme - doua ore este programul. Insa nu se insista cu comnul, doarme cine doreste. Si cat doreste. Pe masura ce copiii se scoala pleaca la joaca, iar dupa doua ore sunt sculati si "puturoshii" si reincep activitatile structirate. Al meu stiu sigur ca doarme cam o ora jumatate. Copiii sunt lasati sa doarma de la cei mici mici pana la cei din grupa pregatitoare - cred ca ei nu mai dorm.
Secretul este nu atat faptul ca dorm, cat orele in care dorm. Deci in vacanta, acasa, cu bunici de Romania, copilul era incurajat sa se scoale tarziu, dupa 9, apoi somul de pranz si-l facea dupa ora 2. Dormea pana la 4 si un pic - evident ca se culca de seara dupa 10 :)
La gradi, cand un copil se scoala la 7 fara probleme il culci la 12, doarme 2 ore si este ok pana pe la 8 seara.
Simona cu Robert
Cum a venit Robertzel in viata noastra
Poze cu noi toti
Marilen spune:
Am citit subiectul si m-ati pus pe ganduri...
Fiica-mea(13 ani) nu adoarme inainte de miezul noptii. Suntem intr-un conflict permanent din cauza aceasta, intotdeauna a dormit putin, chiar cand era micuta.Adoarme tarziu si se trezeste pana in ora 9. Uneori chiar la 7,eu ma enervez, ea imi spune ca de atata somn are nevoie.Am incercat s-o urc in pat cu forta mai devreme dar tot tarziu a adormit.Nu ii este somn niciodata.
Nu e nimeni pe aici cu aceleasi probleme? Ca sa ma simt si eu mai bine...
Tot timpul imi zice ca nu e ea anormala caci toti colegii se culca asa tarziu...
missdarcey spune:
Nu trebuie sa facem un mare debate din asta ,fiecare familie procedeaza cum e mai bine pentru copil si pentru calitatea timpului petrecut in familie .Eu fac asa pentru ca astea sunt recomandarile , e obosita ,programul e lung ,si are doar peste 5 ani ,anul 1 ,aici . Am stat o luna in Romania ,in vacanta de vara ,si nu se culca inainte de ora 10 seara ,pai cum altfel sa vada luna plina si cerul cu mii de stele .
monica70 spune:
MARILEN cred ca asa or ajunge si ai mei Credeti ca eu nu am incercat cu culcarea macar pe la 21-22? Degeaba ... Am pierdut doar vremea de pomana: se fatzaia in pat,atunci o apuca ba sa mearga de n ori la wc,ba ca vrea apa,ba ca ii e foame (si cum ai mei sunt silueti rau si mananca prost ma bucuram sa manance orice fie si la miezul noptii ...) Nu mai zic ca la varste de sub 3 ani -cum e acum baietul mic de 2 ani - nici nu-i poti tine in pat decat eventual cu forta si el urland Evident ca le citesc/spun povesti doar doar or adormi odata,atat ca mai ca adorm eu inaintea lor ca de-asa ceva nu s-ar mai satura
MISSDARCEY asta asa e, fiecare familie se organizeaza in felul ei.Cred ca ideala af fi culcarea copiilor pe la 21-22,dar noua nu ne iese.Si probabil ca e oarecum normal si sa se oripileze lumea de extreme: cei cu culcarea la ora 19 de cei ce se culca la ora 23 si invers. Dar la fiecare "ezista" o explicatie
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"