Ora de culcare a copiilor
Raspunsuri - Pagina 30
Ingrid S spune:
Selene, programul acesta poate fi extins si la varste mai mari daca vor, ideea e sa doarma copilul in jur de ora 9 seara. Daca se micsoreaza distanta dintre ora de dupa-amiaza si somnul de noapte, copilul se va culca tarziu.
Sa-ti spun cum am facut eu (dupa tonul tau cred ca nu te intereseaza, dar mai citesc si altii) cand copila n-a mai vrut sa doarma de pranz: pe la ora 5 era obosita, ar fi atipit, insa am tinut-o cu povesti, cu jocuri pana la 7. Atunci a cazut lata. Zi dupa zi acelasi program, apoi ora s-a mutat pana a ajuns ora 8 seara. Final de poveste.
Nu se trezeste noaptea, doar daca ii trebuie la wc.
Ce fac eu dupa ce adoarme? Curat prin casa, o baie, mancare, stau cu sotul, cu musafirii, ne uitam la filme, ies la concerte etc, draga mea, chiar crezi ca nu mai e nimic de facut in absenta copilului?
Si ce importanta are cand ne culcam noi?
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
CorinaDani spune:
nici-una dintre cumnatele sau colegele mele de serviciu nu-si culca seara copiii mai devreme de 21--21:30. ma refer la copilasi cu varsta in jur de 3,5-4-5 ani. toti acesti copilasi dorm si dupa-amiaza, minim 1 ora, maxim 2,5 ore.
singura imprejurare in care am vazut copii trimisi la somn la ora 18:30-19:00 a fost in reality-show-ul "Jon&Kate + 8". stateau cu jaluzeaua trasa la geamul dormitorului pentru ca era vara si soarele era inca pe cer, batea in geam. ce-i drept, copilasii se trezeau de multe ori foarte devreme, 5:30-6:00. si mai "rupeau" un pic de somn in jurul pranzului (nu dormeau toti, mai mult se chitaiau).
bun, sa zicem ca pui copilul la somn la ora 19:00. pai la ce apartamente mici si prost izolate fonic avem in romanica, nici nu poti sa te uiti la TV, sa faci treburi gospodaresti mai zgomotoase, sa aprinzi luminile, etc., pentru ca deranjezi copii. asta daca nu sunt deranjati de vecini pe care ii apuca bocanitul, trantitul sau muzica pe la ora 21-22-23...si nici nu poti sa pleci in vizita sau cu alte treburi, dupa ora 19, daca nu ai cu cine lasa copilul dupa ce adoarme. asa ca ori pici si tu frant, ori lenevesti la TV/citesti/asculti muzica in casti/navighezi pe net, ori te misti pas-pas in varful picioarelor, prin casa, facand una-alta...
eu si sotul ajungem deseori acasa la ora 19:00. el pleaca dimineata pe la 6:45, fetita inca doarme. pai daca mi-as culca copila la ora 19, nu si-ar mai vedea tatal decat in vis sau in week-end.
fetita mea adoarme de obicei in jurul orei 21:30, plus-minus 15 minute. pana de curand dormea dimineata pana la ora 8-8:15, acum se trezeste pe la 7:15, s-a ambitionat sa faca asta pentru a prinde microbuzul gradinitei, care vine la 7:30 s-o ia din fata blocului. si doarme si la gradi, nu stiu exact cat, probabil 1,5-2 ore, la ora 16 li se serveste gustarea. la gradi ii scoate la joaca de doua ori pe zi cand e vreme buna, si mai iesim si noi cu ea in parc spre seara (pe la 7:30-7:45), macar 30 minute, sa se joace cu prietena ei Alexia si sa se dea un pic in leagan si tobogan. pana la baita si culcare mai stam de vorba despre gradi, ne mai jucam, mai mananca ceva, etc.
Monnvas spune:
Mi se pare o intrebare inutila asta, ce facem noi dupa ce se culca copilul. Adica parca am convenit ca ora de culcare e in functie de nevoile lui, nu de treburile noastre.
Mi se pare mai relevant:
- la ce ora incepe gradinita
- la ce ora incep parintii serviciul
Daca s-ar culca la 20, la 6 ar fi in picioare. OK, si pe cine as gasi eu la 7 la gradinita? Si de ce sa il duc atat de devreme la gradi, daca eu incep serv la 9 sau la 10?
CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way
valentinag spune:
Dati-mi si mie niste sfaturi, cum procedati voi ca sa va culcati copii devreme, adica pas cu pas, cum faceti!Nu intreb pentru mine ci pentru sor'mea!
Nepotu' meu are 1 an si 3 luni.La ora 8 dim cel mai tarziu este in picioare, se da jos din pat si ia de mana pe cine este langa el, si-l duce la usa, sa iasa afara!La 12 il ia somnul, il culca sor'mea, se trezeste pe la 13.30-14 uneori mai mult, alteori mai putin.Urmeaza acelasi ritual, vrea afara obligatoriu.Seara la 8 ii face baie, se duc la culcare, bla bla bla, cantecele nu-s ce, nu e cazul de citit, el ce face, se da jos din pat si incepe sa misune, de la mama la tata, la bunica-mea, pe geam sa vada catelu, inapoi in pat adus de sor'mea, iarasi dat jos, bananait, explicat, hai mami ca e tarziu, sa facem nani bla bla bla, urlete, si uite asa o tine pana la 9 si ceva cel mai devreme!
Ce trebuie sa faca sor'mea ca sa doarma copilu, nici gand de stins lumina si lasat singur ca s-ar sufoca de plans!
Multumesc in avans de sfaturi!
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
miri2007 spune:
Nu as fi putut crede ca se pot exprima atatea idei despre ora de culcare!!!!
Eu am retinut din ce am citit ca 12 ore sunt foarte bine la varsta piciului meu. Restul sunt pareri, pareri, pareri. Vorba reclamei: Din fericire suntem diferiti
Miri2007
Mai scriu pe / reclama ilegala
anca74 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui natalia_nica Ce sa fac eu seara (la ora 21, la doar 2 ore de cand am ajuns de la lucru) cand ne punem in pat si copilul propriu (pe care eu VREAU sa-l culc) imi zice duios: "Mami, hai sa ne mai jucam putin impreuna, numai putin, te rooog!"? |
Chiar asa, ce ai putea face tu in asemenea situatie spinoasa?...
Ia sa vedem... Ce ai zice daca ai proceda asa: stingi lumina, tragi jaluzelele, il iei pe cel mic in brate, il pupi, il dragalesti, ii spui in soapta ca e tarziu si maine trebuie sa fie in forma la gradinita/ scoala, altfel va fi obosit ?
Daca nu adoarme din prima, ii spui incetisor o poveste cu o fetita/ un baietel care era mic(a) si obosit(a), dar nu vroia defel sa doarma cand mamica lui l-a pus in pat, iar a doua zi la gradinita/ scoala a fost atat de obosit(a) ca nu s-a putut juca cu prietenii sai / asculta pe d-na invatatoare, etc. Inventezi tu alte scenarii.
Eu asa procedez cand vad ca asta mica a mea nu vrea defel sa adoarma la ora la care trebuie. Ca doar nu-i de capul ei sa faca ce vrea. Si, pana la urma, adoarme.
citat din mesajul lui Monnvas Gresit. Din ORICE meserie poti castiga decent daca esti bun. Ti-o zice un absolvent de latina |
Tin sa subliniez ca eu nu am avut intentia sa dau bobarnace peste cap celor care si-au ales o profesie liberala.
Sunt convinsa ca toata lumea aici este exceptionala si intoarce banii cu lopata, gratie unor meserii care mai de care mai "artistice".
Pe cuvant daca ma pasioneaza sa aflu asemenea detalii.
Apropo, si eu am facut latina in liceu in tara, ba chiar visam sa fac arheologia pe vremuri. Dar odata ajunsa aici, am fost shocata sa vad proaspeti absolventi de facultati de taiat frunze la caini lucrand ca vanzatori in diferite magazine, chelnari in restaurante sau monitori in tabere de vara pentru copii.
Atunci m-am lecuit.
Am sa va rog sa nu mai iesiti la inaintare cu texte in genul Sabinei sau al lui Monnvas fiindca ajungem sa devenim penibili.
citat din mesajul lui Monnvas Daca esti o adevarata Tiger Mom, copilul tau va fi cel mai bun indiferent de disciplina si, prin urmare, isi va castiga si traiul decent. |
Ma indoiesc. Stii de ce?
Fiindca nu vreau numai sa-si castige un trai decent, vreau sa aiba si o profesie respectabila. Nu ceva de genul dansatoare din buric, jucatoare de poker sau animatoare pe vapoare de croaziera.
Disciplina aleasa trebuie sa fie una respectabila, nu orice tampenie care le poate trece unora prin minte.
citat din mesajul lui Monnvas ...sau poate n-ai incredere ca va fi cel mai bun si ii alegi o meserie in care e nevoie de atat de multa forta de munca, incat supravietuiesc si mediocrii... |
Sincer, la limita prefer asta decat vreuna din "meseriile" enumerate de mine mai sus.
citat din mesajul lui Selene_Bunny Bun, pentru mamele care isi culca copiii la 19-20: Ce faceti dupa aceasta ora? Care sunt activitatile voastre? Care este ora voastra de culcare? Copiii dorm linistiti, "snur", toata noaptea, sau se mai trezesc, deranjandu-va si pe voi sau nu? |
Facem exact ce nu putem face in timpul cand copilul ne misuna prin toata casa: mancare, spalat rufe, citit o carte, vizionat un film cu sotul, vorbit la telefon cu o prietena, dezbatut subiecte inflacarate pe DC, etc.
Eu ma bag in carpe in jur de 9:30 pm. Si ma trezesc in jur de 5-5:30 AM.
Da, copila mea doarme linistita toata noaptea. Se trezeste doar sa mearga la toaleta.
ocebine spune:
citat din mesajul lui Monnvas Mi se pare o intrebare inutila asta, ce facem noi dupa ce se culca copilul. Adica parca am convenit ca ora de culcare e in functie de nevoile lui, nu de treburile noastre. Mi se pare mai relevant: - la ce ora incepe gradinita - la ce ora incep parintii serviciul Daca s-ar culca la 20, la 6 ar fi in picioare. OK, si pe cine as gasi eu la 7 la gradinita? Si de ce sa il duc atat de devreme la gradi, daca eu incep serv la 9 sau la 10? CRISTIAN (7.03.2009) -------------------------------------- Where there's a will there's a way |
Nu e o intrebare inutila...este o samintuca de scandal. Daca nu ai activitati potrivite, te ia lumea de mama denaturata si evitam intrebarea principala.
Cu privire la orele cumulate de somn intr-o periada de 24 de ore, in general se aplica la copii intre 0-3 ani pentru ca au alte nevoi: sugari, pampersi, etc.
Nu reiese bine din postari daca pina la urma sinteti de acord ca somnul este benefic si cam cite ore este recomandat sa doarma.
Sa zicem un copil de clasa V sau a VI...care trebuie sa se scoale pentru scoala la ora 6:30am, iese de la ore in jur de 3pm si mai are activitati in plus fotbal si muzica.
In opinia voastra, la ce ora este recomandat sa se culce zi de zi in timpul anului scolar in asa fel incit sa nu intervina oboseala?
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
Sabina spune:
Anamaria, eu cred ca pe la 9 seara e bine.
intrebare: mai are si teme sau le face pana in ora 15? ca se cam complica treaba.
Anca, pe bune,. ne-am lamurit,nu mai trebuie sa ne repeti ca cine nu face o meserie cat mai conventionala taie frunza la caini.
Artistii nu muncesc domnule. Nuuuu. Ei stau si viseaza la cai verzi pe pereti.
A, si sunt penibili.
de curiozitate, tu te duci vreodata la concerte? sau la muzee?
Daca da, de ce?
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
anca74 spune:
citat din mesajul lui valentinag Ce trebuie sa faca sor'mea ca sa doarma copilu, nici gand de stins lumina si lasat singur ca s-ar sufoca de plans! Multumesc in avans de sfaturi! |
Pe cuvant daca reusesc sa pricep acest tip de mentalitate.
Ai, deci, una bucata copil mic, plangacios si mofturos, da?
Voi chiar nu sunteti in stare sa va temperati/ potoliti propriul copil? Sa-l luati in brate, sa-i indreptati atentia catre altceva, sa-l mangaiati, sa incercati sa-l impacati? Sa-i inganati un cantecel la ureche pana se linisteste?
Cum adica se sufoca de plans daca-i inchizi lumina? Dar de ce sa-i inchizi lumina? Exista veioze de perete care lumineaza foarte slab si sunt numai bune pentru un copil mic caruia ii este teama sa adoarma singur.
Iar daca nu merge de niciun fel, il iei in brate si-l culci la tine in pat pana adoarme. Apoi il duci la el in patut.
Daca nu sunteti in stare sa va temperati/ potoliti propriul copil acum, dar cand va avea 20 de ani si va veni cu altele mai grave, ce veti face?
Nu pricep si pace, pe cuvant de onoare.
anca74 spune:
citat din mesajul lui Sabina Artistii nu muncesc domnule. Nuuuu. Ei stau si viseaza la cai verzi pe pereti. A, si sunt penibili. |
Numai atunci cand isi uita lungul nasului si vor sa iasa in fata cu orice pret.
citat din mesajul lui Sabina de curiozitate, tu te duci vreodata la concerte? sau la muzee? Daca da, de ce? |
Cat se poate de sincer, nu am mai fost de ceva vreme la un concert.
Este cumva un must?
La muzee, da. La Muzeul de arta si la cel de stiinte, cu fetita am fost recent.
Cum am mai mentionat, neavand prea mult timp fizic si niciun fel de ajutor de la parintii din dotare, e cam greu sa iesim la concerte, filme, piese de teatru, cu un copil atat de mic. Aici nu-i ca la voi, cu bunici, matusi, verisoare care sa se indese care mai de care sa aiba grija de copii. Si nici moda cu bone nu exista.
Deaceea, nu avem incotro si trebuie sa lasam viata culturala pentru mai tarziu. Cand vom fi la pensie, eventual. Momentan, avem copil mic, iar asta ne ocupa tot timpul.
Asa ca go ahead, baga-ma din nou in categoria frustratilor.