Ora de culcare a copiilor

Raspunsuri - Pagina 23

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Iris2002 spune:

Copiii mei, 2 ani si 8 luni si 4 ani si 9 luni, merg la culcare la intre 19-19.30, fara constrangeri sau proteste, dupa ritualul de fiecare seara de baie/dus, dragalit, citit povesti.

La ora 5.30 dimineata cea mare da trezirea, adica vine si se cuibareste la noi in pat(unde cea mica deja a aterizat in timpul noptii, mai des decit am vrea noi sa se intample) si unul dintre parinti o zbugheste la dus. Luam micul dejun si cina in familie si pe indelete 7 zile pe saptamina... Micul dejun cam la 06.00 si cina la 17.30-17.45. In zilele in care muncim unul dintre parinti pleaca la 6.30 de acasa si celalat ajunge acasa la 16.30-16.45. (pe rand facem asta). Trei zile din saptamina (inafara de weekend) e un parinte acasa, amandoi muncim parttime (unul trei zile si celalalt patru zile). Din punctul meu de vedere avem timp impreuna si ca familie si ca si cuplu... sigur ca seara la 21.30-22.00 picam amindoi (parintii) frinti de oboseala. Dar cea mica e 5 zile acasa cu (cel putin)unul dintre parinti, merge 2 zile la gradinita, asa a fost si cu cea mare pana cand a implinit patru ani si a inceput scoala.

Socializarea, petreceri la copilasi, etc pentru cea mare se intampla miercuri dupa-masa (cand au liber de la scoala)si in weekend. La fel sport in weekend si la scoala, sunt inca mici, avem doar inot si din cand in cand zumba. Avem curte asa ca de la venirea acasa si pana la cina se joaca in aer liber, dar si la scoala si gradinita au program de joaca in aer liber, indiferent de starea vremii.

Noua ne e bine asa, cand se trezesc noptile e mai obositor, dar asa e cu copii mici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Pana la urma vad ca cei care se culca devreme, la 19, 19:30 se si trezesc devreme si pleaca de acasa devreme.

Iar cei care se culca mai tarziu, la 20:30, 21 se trezesc mai tarziu.

Asa ca discutia e doar de dragul discutiei si a generalizarilor si a impartirii in tabere de genul "noi" si "voi".

Sincer care e diferenta intre somnul de la 19 la 5:30 ca sa iau exemplul dat de Iris mai sus si somnul de la 21 la 7:30 cum e cazul nostru ?

Si inca o intrebare: in concediu pastrati acelasi program de somn pentru copii ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Ieri, copilul meu de gradinita s-a trezit la 7, a fost la gradi program prelungit apoi la antrenamentul de inot. Aseara la 22.00 era in pat si "macanea" pe intuneric cu frate-sau. Asa am aflat ca o pacalise pe educatoare si la somnul e dupamiaza, la gradi, el nu adormit ci doar s-a prefacut. Si uite ca nu pica de somn! Ce sa le fac? Azi s-a sculat voios la 7 ca mai avea de terminat o bazaconie din lego, inainte de a merge la gradi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Copilul meu, doarme de la 20. Pe la 19,30 e in pat, citim o poveste si la culcare. Rar depaseste ora, doar cand avem vizite cu copii, si atunci o las pana la 21 maxim. Se scoala la 7, 7-30, nu doarme dupa-masa si n-am vazut sa fie asa de nefericita ca are program de somn. Facem si noi ca si altii, mers cu bicicleta, jucat in parc, adunat frunze si studiat ganganii si suportam cu stoicism la plecarea din parc, comentariile binevoitoare: aa, cum, la ora ASTA o culci?? E inca lumina afara...ce sa zic, parca as trimite-o la sapat, atata compatimire vad pe chipul parintilor.
Da, stau in Romania si nu mi-e rusine sa recunosc: aici copiii pe la ora 22 inca se joaca in parc, parintii socializeaza si fumeaza si scuipa seminte (vad eu, nu-s povesti); aici copiii sunt luati cu parintii la restaurant si tinuti rupti de oboseala si in muzica la chefuri (lasa-l si pe el sa se distreze, replica favorita); sunt dusi la nunti, e de bon-ton sa stea in muzica tare si sa alerge printre invitati, gagalici de 2-3-4-5 ani ce ar fi la locul lor in pat, dar de...ce are a face? Si asa as putea povesti, oho, pana dimineata.
De cate observatii n-am avut parte pentru ca nu mi-am luat copila la nunta sau la chefuri (uite cati copii sunt, avea cu cine sa se joace, de parca asta era criteriul); de cate observatii ca o trimit la culcare devreme, pana sa nu ma infurii si sa-i rog sa-si vada de proprii copii. Asa ca eu sunt intr-un fel de acord cu Anca. Nu-mi place stilul de parenting in care copilul de fapt decide, iar tu stai si te minunezi de ce isteata e odrasla.
Si da, se poate face program de somn, daca vrei.

Ingrid S si Diana

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca74 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

Sunt putini cei care isi dau seama din prima ce vor sa faca. Eu am stiut de la 4 ani :), dar cati ca mine? e o exceptie,in general e firesc sa incerci mai multe pana vezi ce iti place.

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

eu am traot numai printre copii minune si care studiau de l 5 ore in sus pe zi....

Wow!... Nu pot sa scot decat interjectii din mine la ora asta matinala cand citesc ce nemaipomenita parere ai despre propria-ti persoana.

Spune-mi, e cumva la moda acum in tara sa iesiti in felul asta la inaintare, cu argumente naive de genul "eu is mai cea tare din parcare ca am facut si am dres"?
Ultima oara cand am verificat - acum vreo 20 de ani - cele doua "simturi", ala bun si ala al realitatii (sau al absurdului, daca vrei) - erau totusi general apreciate de publicul larg.
S-a schimbat ceva intre timp?
Sper sincer ca mai sunt si altii care te apreciaza asa cum esti, fara exagerari inutile, si nu ai ajuns in trista situatie de a-ti ridica statuie singura.

Citat:
citat din mesajul lui Lala_D

No, no, ca Amy Chua este asiatica. Si la ei un instrument este obligatoriu pentru o buna educatie, nu gandeste ca Anca

Mai, Lala_D, ce sa zic?!... Cand tu nu ai inteles nimic din ce ma chinui sa comunic de vreo 10 pagini incoace, daca nu mai bine...

In caz ca te framanta inca problema, sa stii ca mi se pare o chestie foarte buna sa-mi initiez copilul sa zdrangane la un instrument. Are multe avantaje o atare preocupare. Cam pe toate planurile.
Unde se taie firul la mine, insa, este sa o las sa faca din asta o meserie.
Am detaliat in mesajele-mi precedente ce si cum.

Citat:
citat din mesajul lui Lali

Pentru ca o parte din parintii de acum sunt copii de TigerMom si stiu pe pielea lor si dezavantajele unui astfel de sistem.

Hai serios! Care-s aceste dezavantaje? Poti sa mi le enumeri?
In afara de faptul ca mamicile tiger nu-si chinuie copiii sa stea treji noptile la terase, care sunt aceste dezavantaje?
Poate facem o lista, sa le discutam pe fiecare-n parte.

Citat:

Iar ca punct de vedere personal, adevarul e, ca de obicei, la mijloc undeva intre libertate totala si control total. Acolo unde copilul trebuie sa primeasca mult ca sa stie singurel ce sa aleaga. Si sa stie cu siguranta cine este.

Aici ne-am nimerit! Gandim la fel.

Citat:

Pana la urma vad ca cei care se culca devreme, la 19, 19:30 se si trezesc devreme si pleaca de acasa devreme.

Iar cei care se culca mai tarziu, la 20:30, 21 se trezesc mai tarziu.

Asa ca discutia e doar de dragul discutiei si a generalizarilor si a impartirii in tabere de genul "noi" si "voi".

Sincer care e diferenta intre somnul de la 19 la 5:30 ca sa iau exemplul dat de Iris mai sus si somnul de la 21 la 7:30 cum e cazul nostru ?

Nu, nu cred ca discutia e doar de dragul discutiei si a generalizarilor. Cel putin, nu din partea mea.
Eu cred cu tarie ca hahaielile parintilor pana noaptea tarziu cu ai lor prieteni nu ar trebui sa afecteze in vreun fel programul de dormit al copiilor.

Diferenta intre somnul copiilor mamicilor care si-i culca la 10-11 pm, sau chiar trecut de miezul noptii, fata de al meu copil care e in carpe la 8-8:30 pm cel tarziu este simpla: a mea copila se culca devreme, se trezeste devreme, calitatea somnului ei este mai buna, doarme destul ca sa fie in forma la gradinita, este odihnita, are un program in concordanta cu programul gradinitei, se dezvolta cum trebuie avand destula odihna, etc.

Care-s avantajele culcatului copiilor dupa ora 10 pm?
Mi-ar place sa le cunosc si eu, in caz ca exista.

Citat:

Si inca o intrebare: in concediu pastrati acelasi program de somn pentru copii ?

Da, in ce ne priveste.
Pentru ca odata ce ai functionat pe un program de culcat devreme - trezit devreme atatea luni pe an, organismul se obisnuieste si e cam greu sa faci pe dos.

Se mai intampla, desigur, sa ne trezim si sa ne culcam un pic mai tarzim in concediu, dar, de regula, functionam in baremele programului
urmat in restul anului.

Eu nu as putea sa-mi chinui copila obosita si maraita, continuand sa stau la taclale cu amicii in concediu pana noaptea tarziu, pe motiv ca "hei, sunt in concediu! Vreau sa ma bucur de el".
Ma gandesc la fetita in primul rand si, cand vad ca bateriile ei sunt pe terminate si ca se freaca la ochisori, vrea la mine in brate, sau, din contra, este super agitata, nervoasa, nu ma mai asculta, ii spun sotului ca e vremea sa ne retragem sa culcam copila.
N-am avut niciodata probleme in sensul asta. Nici cu sotul meu, nici cu prietenii nostri. Toata lumea a inteles situatia si nu au comentat aiurea de niciun fel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Care e avantajul sa-i trezesc la 5:30-6, cand la gradintia trebuie sa fie la 8- 8:30 (noi la job la fel, pana in 9 trebuie sa ajungem) si micul dejun il mananca acolo? Ce ar trebui sa faca ai mei copii de la 6:30 la 7:50 de sa trebuiasca treziti? (facem 10 minute pana la gradintia)

Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Ingrid, si eu am vazut copii de nici 2-3 ani in McDonalds dupa ora 22 (noi nu eram cu copiii, am intrat ca era in drumul nostru si avea al meu o pofta), vara am vazut si copii la terase pana mai tarziu (dar era vara, perioada de concedii si vacante, eu gasesc asta o scuza, nu cred ca aceeasi parinti ar fi fost acolo daca a doua zi la 8 copilul trebuia sa fie in clasa). In timpul anului scolar eu nu stiu ce se intampla pe la restaurante si terase sau parcuri dupa ora 21 pt ca atunci, la ora aia eu sunt cu copiii acasa. Deci nu am de unde sa stiu cine cu cine sta si cat de tare se hahaie. Din pacate (sau fericire) nici la nunti nu prea am fost in ultimii ani, iar pe copii i-am lasat acasa de fiecare data. La o singura nunta au fost, cand am cununat noi si era nunta de zi. Dar si asa, dupa 2-3 ore au plecat cu mama mea in camera pt ca era prea multa agitatie si oboseala pt ei). La nici una din nuntile 'de seara' nu am vazut copii mici (sub 10 ani). Ori fi fost, dar nu i-am vazut eu.
Deci eu nu pot sa confirm ca in afara de perioadele caniculare de vara restuarantele si parcurile si terasele sunt pline de parinti care stau pana tarziu cu copii pt a socializa ei, adultii. Daca al tau copil se culca la 19:30, tu de unde stii ce se intampla pe afara dupa ora aia de esti asa sigura in afirmatii?

Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca74 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ingrid S

Copilul meu, doarme de la 20. Pe la 19,30 e in pat, citim o poveste si la culcare. Rar depaseste ora, doar cand avem vizite cu copii, si atunci o las pana la 21 maxim. Se scoala la 7, 7-30, nu doarme dupa-masa si n-am vazut sa fie asa de nefericita ca are program de somn. Facem si noi ca si altii, mers cu bicicleta, jucat in parc, adunat frunze si studiat ganganii si suportam cu stoicism la plecarea din parc, comentariile binevoitoare: aa, cum, la ora ASTA o culci?? E inca lumina afara...ce sa zic, parca as trimite-o la sapat, atata compatimire vad pe chipul parintilor.
Da, stau in Romania si nu mi-e rusine sa recunosc: aici copiii pe la ora 22 inca se joaca in parc, parintii socializeaza si fumeaza si scuipa seminte (vad eu, nu-s povesti); aici copiii sunt luati cu parintii la restaurant si tinuti rupti de oboseala si in muzica la chefuri (lasa-l si pe el sa se distreze, replica favorita); sunt dusi la nunti, e de bon-ton sa stea in muzica tare si sa alerge printre invitati, gagalici de 2-3-4-5 ani ce ar fi la locul lor in pat, dar de...ce are a face? Si asa as putea povesti, oho, pana dimineata.
De cate observatii n-am avut parte pentru ca nu mi-am luat copila la nunta sau la chefuri (uite cati copii sunt, avea cu cine sa se joace, de parca asta era criteriul); de cate observatii ca o trimit la culcare devreme, pana sa nu ma infurii si sa-i rog sa-si vada de proprii copii. Asa ca eu sunt intr-un fel de acord cu Anca. Nu-mi place stilul de parenting in care copilul de fapt decide, iar tu stai si te minunezi de ce isteata e odrasla.
Si da, se poate face program de somn, daca vrei.

Wow, Ingrid!
Vrei sa fii prietena mea?
Suntem pe aceeasi lungime de unda.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamitzica spune:

Ingrid cred ca iti vei lua citeva scatoalce virtuale pentru mesajul ala.Pai draga nu te-ai adaptat la obiceiurile tarii in care traiesti?Si nu iti lasi copilul sa decida ce e mai bine pentru el/ea?

Laura,bravo voua ca aveti 10 minute pina la gradi.Pe al meu il scol la 6.20 ca ne trebuie o ora sa manince/imbrace/spele.Si daca il scol la 6 tot la 7 terminam cu toate.Apoi se joaca pina la 7.15.Eu il duc la mine la servici si la 8 fara 20 vine autobuzul si are 40 de minute pina la scoala care incepe la 8.30.Dar si asta vara cind mergea la tabara la 1 minut de casa tot asa il sculam fiindca eu lucrez de la 8.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mina spune:

(ma tin de ieri sa scriu si nu pre apuc...)

S-a discutat acum n pagini despre respect pentru partenerii de discutie. Un minim nivel de respect ar fi sa ataci ideile si nu oamenii. Si, daca se poate, sa critici/aprobi ideile acestora in context, nu dictatorial, absolut, raportat doar la ideile tale. Pana la urma fiecare face cum crede ca e mai bine.

de ex fiul meu, cat a fost la gradnita, s-a mai culcat si dupa 10 seara in zilele in care intarzia taica-sau la cina. Pentru ca la noi cina in familie este un ritual obligatoriu, copilul tine foarte mult la asta, si de dragul acestor momente speciale am facut exceptii in programul de somn. Copil adormit in lacrimi ca intarzie tati vs copil fericit care-a stat la masa cu tati? Eu am ales a doua varianta. Nu spun ca toti ar trebui sa faca la fel.

Si mai am, dincolo de tot ce s-a discutat, 2 intrebari:

1. Ce-i cu hahaielile? Au sens peiorativ, din cate-mi dau seama, dar de ce socializarea intre parinti e o hahaiala?

2. Daca inteleg eu bine tiger mama asta de ziceti voi traseaza cu strictete copiilor ce au voie si ce nu, chiar si in materie de gusturi, preferinte, afinitati etc? Pe bune?

Va pup

Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
www.tocanadecuvinte.blogspot.com" target="_blank">TocanaDeCuvinte
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it

Mergi la inceput