Ora de culcare a copiilor
Raspunsuri - Pagina 14
buli spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Marina Si da' i si lupta, m-a luat cineva la ora de sculare? 5:45...Maine incercam Cu 5:30 ca azi am ratat intrarea de la 7:30. Fiecare isi stie programul , copiii si prioritatile, de ce ne luptam? Marina |
oh, 5.30 parca e mai mult o ora de culcare
anya spune:
La 20.00 ai mei sunt la antrenamente .
E adevarat ca nu se trezeste nimeni la 5. Copiii se trezesc dupa 7.
anya spune:
AAA, ca tocmai mi-am amintit, asta referitor la ore de culcare/trezire. Peste doua saptamani va fi ziua de nastere a fiului meu cel mic (6 ani) si m-am interesat pt inchiriere la un loc de joaca. In timpul saptamanii daca ii fac petrecerea chiar de ziua lui, aceasta petrecere va incepe la ora 18.00 si tine 3 ore. La 21.00 ne trimit acasa si la ce ora se vor culca copiii? Cel devreme la 22.00. Iar dimineata urmatoare - gradi. Hai sa zicem ca sunt la gradinita si vor dormi acolo la pranz, dar stiu o alta petrecere a unui copil de scoala, clasa a 2-a. Va fi facuta joia, la Insula Copiilor si va dura 5 ore.
monicabo spune:
Subiectul asta a nascut mereu controverse...
Ce sa zic, fiecare familie isi stabileste programul dupa cum crede mai bine (pt copil, pentru relatiile familiale, etc), dupa perioada din an (daca este vacanta sau nu). Trebuie gasit un optim si gata
Fetele mele sunt la gradinita, in timpul anului seara ne culcam in jur de 21.30, scularea la 7.30, mai dorm acolo 2 h, deci se cam fac cele 12 ore de somn necesare unor copiii de varsta lor. Cei mari clar au nevoie de un pic mai putin somn.
Iar vara, cand e vacanta, da, ne mai intindem seara, se culca cam pe la 22.30, iar scularea e undeva intre 8 si 9. Plus dupa masa alea 2 h de somn, la fel, isi fac orele de somn necesare.
Si vara, da e prea cald sa iesim la plimbare pe la 4-5 dupamasa, asa ca iesim in jur de 18.30-19, si stam pana pe la 21...
In orice caz nu beau bere si nu "sparg seminte" si nici nu "stau la barfe". In primul rand nu as putea fizic sa fac toate astea, caci avand copii micuti totusi, 2 la numar, trebuie intotdeauna sa ii supraveghez f atent, sa vad in fiecare moment unde sunt, ce fac (chiar daca nu mai stau in coasta lor, ca atunci cand erau bebelusi sau ceva mai mici, trebuie sa-i vad de la distanta). Asa ca si sa vreau nu am timp de baut bere, mancat seminte, si barfit.
Stiu ca sunt si oameni care fac lururile astea, din pacate, sunt care mananca seminte si lasa cojile pe jos, sunt si care isi vad de vorba pe banca si de copil habar nu au pe unde e si ce face, daca e la un moment dat agresiv, ei nu intervin, ca nu-l vad... deci da, din pacate exista si genul asta de oameni, dar nu trebue generalizat.
Asta nu inseamna, ca in unele momente, cand ma intalnesc cu cineva cunoscut (mamica si persoana in cauza, sau amica, colega etc) nu schimb 2 vorbe cu persoana respectiva, ca da, nu-s salbatica si imi face placere sa mai schimb o vorba cu cineva, dar asta nu inseamna ca barfesc si trancanesc fara rost.
Acum ca va veni toamna, iarna, oricum timpul petrecut afara se va reduce... Plus ca eu personal, voi da si fetele la diverse activitati...
In fine, important, dincolo de ora de culcare, este sa avem copiii sanatosi, odihniti si cu chef de joaca (sa ce activitati mai fac ei)!
Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
Roxana_G spune:
Poate "impus" a sunat extrem, dar si educarea unui reflex care nu ii e natural persoanei respective e intr-un fel sau altul ceva exterior acesteia. Sa luam cazul mult discutat si disputat al alaptarii, unde opiniile contrare presupun fie alaptarea la cerere fie pe orar fix. In acest caz, stabilirea unui program de masa la 3-4 ore pentru unele mamici parea de-a dreptul scandalos, in timp ce altele considerau aceasta abordare sanatoasa pentru copil.
Nu stiu cum sunt alti copii, dar la noi chiar nu a mers chestia cu formarea reflexului de mers la somn mai devreme. Cel putin la cea mare, pentru ca Andrei se culca de buna voie devreme (si daca nu il trimit eu, se duce singur si se culca si fara poveste). Insa Alexandra s-a culcat dintotdeauna tarziu. Degeaba o pun in pat, degeaba citesc, degeaba sting totul. Urmeaza cel putin o ora de foiala, cerut apa, apucat foamea, mers la baie, sau orice alte solicitari si comentarii de la "ma plictisesc" pana la "dar nu imi e somn".
Ilinca_M. spune:
Ce subiect inflacarat (sau mai bine zis inflacarator).
Eu nu inteleg cum vine asta cu "obiceiurile in functie de tzara", copilul meu nu a dormit niciodata in functie de "obiceiurile tzarii" ci in functie de el insusi. Mie mi s-ar parea ciudat sa incerc sa introduc copilul in shablonul unei tzari, ca "asa se face pe la noi", asa e trendul. Cum am tot zis pe aici (dar ce sa facem, de la un moment dat ne repetam:))) am considerat ca fata mea poate sa aiba propriile alegeri in ceea ce priveste: cand sa inceapa diversificarea, cat sa fie alaptata, cand sa doarma.
Desigur ca io, ca orice mama care se vrea responsabila, am incercat sa-i creez o rutina. Sa fim seriosi, nu la toti copiii tine. Intr-o vreme, citind eu cum ar trebui sa se petreaca ritualul de seara spre o buna formare de deprinderi de somn am incercat sa-i induc si eu "dulcea si sfanta rutina". Cred ca am avut ambitia asta nebuneasca 2 saptamani la rand, am fost extrem de consecventa: la 20 pus in pat, liniste, stins luminile...Haha. Seara de seara acelasi lucru: io in pat, cuminte, ea zburdand prin toata casa, carandu-mi jucarii in pat, chiuind etc...timp de 2 ore pana la 3 ore jumate. Frustrarea de partea mea, desigur.
Am cedat: de ce sa stau io intinsa si sa ma enervez in sinea mea ca Duracell nu cedeaza cand as putea sa ma bag si io in joaca ei, sa ne distram exact pana cand are ea chef sa se culce. Asa ca luni intregi, de la inceputul primaverii pana acum in toamna ora ei de somn a fost 23-23.30. Trezirea pe la 9 (uneori 8, uneori 9.30) somnul de pranz o perioada intre 13-15, apoi in ultimele 4-5 luni...intre 15-18 sau chiar 17-19 de multe ori:))) Deci odihna destula, doar ca nu repartizata atat de regulamentar pe cat ar zice unii.
Cata vreme am stat 2 ani cu ea acasa chiar n-am avut nicio treaba in a o lasa sa-si faca programul de somn exaaact cum vrea organismul ei. De multe ori ma gandeam ca poate ar fi bine, cand vad ca o apuca somnul "de pranz" la 18, sa fac cuva sa n-o las sa adoarma, s-o tin treaza pana la 20. Da' apoi imi venea mintea la cap: da' de ce sa chinui copilul?! Ce daca se trezeste fresh la 20 si ne tine in priza pana la 12 noaptea? Ce altceva avem de facut?:)))
De la 1 septembrie a inceput gradinita si surpriza maxima a fost ca din prima zi s-a pus singura la culcare la 20. De atunci tot asa, la 20 si 1 minut doarme bustean, din proprie vointza.
Dar asta fiindca nimeni n-o poate convinge la gradi sa doarma la pranz, cica e singurul copil din grupa baby care nu cade lat la ora 13. Deci adio somn de pranz, normal ca la 20 vrea la nani. La gradinita doarme cand si cand maximum juma de ora, deci e mai mult o atipire (cateodata i se face somn acolo, dar pe la ora cand ceilalti se trezesc, asa ca mai mult de 30 de minute de somn nu prinde).
M-am intins ca o placinta cu varza. Rezumat: copilu' mananca atunci cand ii e foame, manance ce-i place, doarme cand ii e somn, mie asa mi se pare normal. Norocul copilului meu e printre altele ca nici noi, parintii, nu suntem persoane "de program", care sa iubeasca rutina, sa aiba fixatii legate de ora mesei si a somnului etc.
I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.
Didididi spune:
Mamitzica, doctorii spun ca somnul intre orele 22-24 este cel mai bun pt undele cerebrale, deci nu somnul de la orele 20.
Dar din cate constat putine vor sa tina cont de bioritmul personal al copilului. Trebuie sa il ajuti sa doarma corect, dar nu sa ii formezi reflexe conditionate ca la catelusul lui Pavlov, ca atunci se creeza mecanisme care in timp pot duce la supra solicitarea organismului. Este suficient ca societatea in care traim ne transforma in robotei cu programul in mana si cu ochii pe ceas.
Oricum s-a vorbit foarte mult de orele de culcare fara sa discutam clar si de varstele copiilor, varste diferite cu nevoi diferite. Mihai la 1 an dormea la ora 20, la 2 la ora 21, iar acum la 3 la ora 22, ca asa simte el, nu ca imi doresc eu sa il vad mai mult pe zi. Dupa amiaza doarme ca vrea el 2-4 ore, cat are nevoie. Nu il trezesc niciodata si atunci cand va vrea sa renunte la orele de somn de dupa amiaza, nu o sa il oblig sa doarma numai pe principiul ca stiu eu mai bine.
Laura25 spune:
Naspa, Ilinca. Nu esti un parinte in cotrol. Pariez ca mai si alearga aiurea prin parc in loc sa faca ceva cu folos.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Laura25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Didididi Mamitzica, doctorii spun ca somnul intre orele 22-24 este cel mai bun pt undele cerebrale, deci nu somnul de la orele 20. |
Si eu ma intrebam (fara sa contest ce spun medicii, am citit si eu chestiile astea si ii cred ca au dreptate) daca e cel mai bun somnul inainte de ora 24, de ce nu ne culcam toti fain frumos pe la 17:30-18 si de la 2-3 noaptea sa ne apucam de treaba.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
anda141 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Laura25 [ |
Si eu ma intrebam (fara sa contest ce spun medicii, am citit si eu chestiile astea si ii cred ca au dreptate) daca e cel mai bun somnul inainte de ora 24, de ce nu ne culcam toti fain frumos pe la 17:30-18 si de la 2-3 noaptea sa ne apucam de treaba.
[[/quote]
Pentru ca nu asa e trendul in tara la noi. Cane ne mutam din Romania, facem si noi ca ei, doar nu putem fi diferiti , nu?