Cersetoria ...in UE
Raspunsuri - Pagina 2
![](images/user_woman.png)
en_kvinna spune:
eu am vazut ''Filantropica'' de mai multe ori. Dar eu un film. Acum daca ma uit la un film despre prabusirea uni avion, atunci nu mai zbor cu vreo unul deloc?
Nu neg retele de cersetorie. Dar imi vine greu sa cred ca toti, dar absolut toti sunt sarlatani.
S-a dat un articol de ziar unde se arata topul cersetorilor. eu nu pot sa nu ma intreb cum a ajuns reporterul la asa detalii? Care a fost demersul investigatiei? Si-au dat drumul cersetorii la dezvaluit secrete asa doar.. . Apoi, pai daca e asa cum scrie in articol de ce jurnalistul n-a facut plangere la politie pt inselaciune. Ca cersetoria nu e ilegala dar inselaciunea e. Adica daca eu ma dau reprezentant de banca si insel oamnii in varsta fac parnaie, dar daca niste oameni se dau drept cersetori , aia nu fac parnaie.
Toata treaba asta cu cersetoria e un mare semn al intrebarii. Cat despre cersetorii romani din diaspora, pai cel putin aia au avut banii de mers pana acolo. Nu stiu cat sunt ei de nevoiti.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
en_kvinna spune:
Ca se vorbeste despre raspundere civica si politisti. In orasul natal, mic, este o cersetoare tanara dar cred ca are retard, in fine. Intr-o zi intru cu mama in spital si o vad acolo. Nu-i dau nimic. Dupa ceva timp cand ies din spital tot cu mama vad ca o femeie in varsta si grasa ii lua banii cersetoarei si vorbeau ceva. Tot timpul asta omenii veneau si treceau. Nimeni nu a observat nimic. Nimeni nu a luat atitudine civica. Eu cum urmaream desfasurarea m-am si ciocnit de un om cu un picior in gips care oricum avea pe cineva care sa-l sustina. Am fost certata, pe buna dreptate, atat de ei cat si de mama. Dar, cand le-am spus de ce n-am fost atenta nici nu le-a pasat.
Franta a interzis cersetoria pe cel mai cunoscut bulevard care geme de turisti. Franta se vrea a fi o tara bogata, apai cum sa vada turistii ca Franta e bogata daca bulevardul e impanzit de cersetori. Pe francezi imaginea ii doare, nu existenta cersetorilor.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Androix/Androix.jpg)
Androix spune:
En-kvinna, chiar asa nu ti-ai pus nicio intrebare dupa ce ai vazut Filantropica? Ai zis ca e doar un film si atat?
Si cum sa faca reporterul plangere la politie??? Parca era o regula cu protejatul surselor.
Ca cersetorii castiga sume fabuloase din activitatea lor pentru mine e o certitudine nu o banuiala, nu scenariu de film. As putea spune ca este o realitate pe care mi-a impartasit-o un cersetor la semafor cand i-am zis sa ma lase in pace ca n-am ce-i da: "e, mai sau un pic aici, scot 4-5 milioane si in doua ore plec acasa"!
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
en_kvinna spune:
Si eu te intreb: toti cersetorii sunt asa? Poate in Bucuresti o fi existand, dar eu nu pot sa cred ca toti sunt asa. De unde ai tu certitudinea ca TOTI sunt asa? Eu nu am spus ca toti sunt nevinovati. Dimpotriva.
La fel cum asa aveau eu certitudinea ca daca un film mi-a aratat cum un avion s-a prabusit, realitatea mi-a demonstrat ca avionele, unele,se prabusesc, asta inseamna ca absolut toate avioanele se prabusesc? *Eu am avut un vecin care cersea. In ultimii ani de viata cersea, pensia neajungand, fiind alcoolic. Cersea printre vecinii de pe strada. Iti intra in casa si cerea mancare si tigari, ba uneori si bani. Si mama ii dadea, si altii ii dadeau. Era un vecin care muncise o viata, cunoscuse vecinii de-o viata si in ultimii ani era cersetor. Uite un cersetor care sigur nu avea ''proxeneti'' si cersea pt a supravietui. Daca vecinii il refuzau cu siguranta foamea il impingea sa mearg in centrul orasului, ca banii ii dadea pe alcool. Stiu, alcoolic, isi merita soarta, dar era batran si irecuperabil. nimic, nici foamea nu-l facea sa renunte la alcool. Nu mai avea gaz, apa curenta. Daca nu era ajutat murea de foame la propriu.
Nu vreau sa tin partea cersetoriei, nici cersetoriei ca profesie, dar uneori dai peste niste oameni care chiar au nevoie de putinul tau ajutor. Nu tot ce zboara se mananca, dar unele chestii care zboara chiar se mananca. TRebuie doar diferentiat.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Androix/Androix.jpg)
Androix spune:
Da, dar n-o sa ma apuc eu sa diferentiez in strada la semafor. Una e sa ajuti pe cineva cunoscut si alta e sa te impresioneze o batranica la un colt de strada. Cu cat strada e mai in centru si mai populata cu atat locul ala e mai scump. Slabe sanse sa nu dea filodorma pentru el. La asta ma refeream cand ziceam de film, si in special la citatul scris de Oana mai inainte: "Ti-e mila? Ti-am luat banii!"
Si m-am lasat de dat si mancare cand s-a aruncat cu ea dupa mine. Asa ca daca e de ajutat ajut atunci cand stiu exact situatia.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/diana_jors/diana_jors.jpg)
diana_jors spune:
Eu dadeam intr-o vreme. Pana am fost injurata ca am dar "numai 5000" (adica 50 de bani actuali). Apoi am dat extrem de rar, si in general produse - biscuiti, apa, suc, ce stiu eu ce mai aveam de rontait la mine.
Pana anul trecut, cand alergam intr-o duminica dimineata prin IOR, si am prins finalul slujbei, unde preotul ii ruga pe oameni sa nu mai dea nimic copiilor care cersesc pe langa bisericuta de lemn, pentru ca el incearca de nu stiu cand sa ii integreze in invatamant, si ei se intorc impreuna cu familiile la cersit, ca le iese banul si nu ii intereseaza educatia.
Mi-am dat seama ca are dreptate. Pe termen lung, solutia e integrarea in societate, pur si simplu, si e fundamental ca ei sa inteleaga rostul unui job adevarat.
Pe Dacia, in fiecare seara, e un batranel care cerseste printre masini. Cel putin de jumatate de an, de cand trec zilnic pe acolo. Dupa calculele mele, banii facuti intr-o zi ar trebui sa ii ajunga pe cateva zile, dar nu, el vine in fiecare zi. De unde am dedus ca are "target" si ca nu beneficiaza el de acei bani... imi pare enorm de rau pentru el, dar solutia nu e sa ii dau bani, ci eventual sa ajunga intr-un centru pentru varstnici...
Peste vara, la capatul Caderea Bastiliei spre iancu de Hunedoara, era o pustoaica la cersit. Am intrebat-o daca merge la scoala, mi-a zis ca da si ca n-are caiete etc. I-am zis ca daca imi aduce carnetul sa vad ca merge la scoala, ii cumpar eu tot ce ii trebuie pentru scoala. Nu l-a adus, desi am mai trecut de multe ori pe-acolo (aproape zilnic). Mi-a mai zis in alte seri ca o trimite bunica, si o "incurca" daca nu merge cu bani acasa. I-am zis ca e ilegal si ca bunica ar putea ajunge la inchisoare pentru asta, din acel moment n-am mai vazut-o. nu stiu daca a fost coincidenta sau fata a zis ceva acasa... nu stiu nici daca nu cumva a mutat-o la cersit in alta parte. Sau poate chiar a inceput scoala, desi n-am apucat sa ii iau rechizite...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/J_p_D_p_/J_p_D_p_.jpg)
J.D. spune:
In Berlin este plin in fata bisericilor din centru. Numai tiganci. Eu eram cu sotul si copilul si m/am facut ca nu le vad. Au inceput sa ne injure, sa ne blesteme, ce era la gura lor. In Viena la fel. In Praga sunt destul de putini cersetori si mai ales localnici. E drept ca sunt si tigani romani dar se ocupa mai mult cu furturi din buzunare.
Finn Constantine 15.10.2009
cleo78 spune:
nu mai dau.
M-a deranjat constiinta si am vrut sa dau de pomana, asa ca am cumparat tot zarzavatul de la o batrana de la piata, neaaceptand restul. Alteia, am dat o sticla de ulei - de sufletul lui tataie.
Prefer sa ajut pe cineva care isi da interesul. Merita mai mult ajutor si admiratie.
edit: vrei sa ajuti pe cineva ? cauta un vecin de pe scara batran, si plateste-i intretinerea pe o luna. Fara tamtam, fara sa te lauzi.
Sau la nou nascutul dintr-o familie simpla, mergi cu un bax de scutece.
mai era organizat - voluntariat in spital. Sau in case de batrani. Sau la batrani care nu se descurca si au nevoie de ajutor la ingrijire.
Toate lucrurile care nu mai folosesc, donatii. Sunt suficiente campanii la calamitati, pe langa biserici; altfel, aici pe forumul de ajutor umanitar am gasit unde sa pot trimite hainele ramase mici, jucariile care nu mai sunt interesante, carti care zac acolo, electrocasnicele pe care vreau sa mi le schimb.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/szivarvany/szivarvany.jpg)
szivarvany spune:
NU. categoric nu. si adaug mereu ca le voi da cand imi vor pica si mie din cer.
am gasit alte metode de a-mi ajuta semenii.
_
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu
Sela
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Mickyyy/Mickyyy.jpg)
Mickyyy spune:
Nu, nu dau decat extrem de rar. E o femeie relativ tinerica cu un copil la noi in piata, nu cerseste zilnic, si nu cere bani, ci mancare (pe care o accepta cu mii de multumiri, nu ca ceilalti care stramba din nas cand le dai altceva decat bani). E singura exceptie, uneori ii dau o paine, un iaurt, sau ce am mai cumparat, alteori ii dau si bani. Nu cred ca face parte din vreo retea, tocmai pentru ca o vad ocazional si pentru ca se bucura de orice primeste.
In rest, cand ma apuca mustrarile de constiinta pentru lipsa de compasiune vis-a-vis de restul cersetorilor, gasesc alte moduri sa mi-o manifest, exact cum zicea cineva mai devreme, cumpar de la piata de la batrane flori sau verdeata fara sa iau restul si adesea fara sa am nevoie de produsele lor, uneori trimit incognito sume modice la cazurile umanitare de pe forum (o fac pentru mine, nu pentru floricele, inimioare sau alte feluri de multumiri), alteori donez hainute ramase mici copiilor de pe la tara de la mama, care chiar au nevoie de ele, etc.
Dar ca sa raspund strict la intrebare, NU, nu raspund cersetoriei care implica "dat bani".