Cersetoria ...in UE
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/desprecopii/desprecopii.jpg)
Recent, Franta a interzis cersetoria pe bulevardul Champs-Élysées... masura care pare indreptata impotriva cersetorilor romani care impanzesc zonele turistice ale Parisului.
De curand, eram si eu in Romania - si am remarcat (cum poti sa nu?) ... iar, cersetorii.
Persoane tinere, in toata puterea muncii care te privesc in ochi cu mana intinsa ... aplicand cu talent cersetoria sentimentala ... da si mie ca sa ai sanatate, da pentru norocul copilul, ajuta o femeie bolnava ... etc ...Trebuie sa fii intr-adevar 'tare' ca sa nu te infiori de conotatiile personale ... la urma urmei cine nu vrea sanatate si fericire si noroc si cine nu ar da un banut (doar) pentru a le avea????
Si totusi nu le-am dat nimic. Nu cred ca Dumnezeu are vre-un contract cu ei. Ceea ce am remarcat insa este ca multi romani cedeaza si le dau cate ceva. E un cerc vicios. Daca nu ar face bani, cersetorii nu ar veni la 'servici' si nici noi nu am vedea copiii mucosi si nespalati cu mana intinsa, tigancile gravide cu puradelul de gat si tot felul de babe care te fac sa crezi ca fara tine nu vor apuca ziua de maine. Poate in acest caz s-ar gandi ca 'nu mai merge' si s-ar apuca de ceva mai sigur.
Intrebarea mea este: va simtiti mai bine daca raspundeti cersetoriei? Aveti sentimentul ca e o datorie crestina? Credeti ca ii ajutati pe acesti oameni?
Nu sunt intrebari ironice sau retorice, sunt doar intrebari sincere care sper sa ne aduca o oarecare explicatie existentei acestui fenomen: cersetoria.
Sanatate si o zi cu soare va doresc!
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
Raspunsuri
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/oana_lex82/oana_lex82.jpg)
oana_lex82 spune:
Mie personal mi-e o mila deosebita fata de oamenii in varsta...ii asociez mereu cu bunica mea care m-a crescut si pe care o iubesc ff mult...Acum 3 ani cand inca faceam naveta spre servici in fiecare dimineata, in statia de autobus unde asteptam gaseam o batrana( cam la 90 de ani) , ff slaba si amarata care nu zicea nimik, nu statea cu mana intinsa, pus si simplu statea pe treptele unui magazin asteptand...De fiecare data ii dadeam 1 leu, zilnic...Pana intr-o dimineata cand ajung in statie mult prea devreme..cam cu o ora inainte..Batrana nu venise inca...Eu asteptam infrigurata masina si la un moment dat vad o masina de teren, neagra, un Hyundai care opreste si lasa batrana in statie...Batrana coboara , masina pleaca...Ea face 10 min pana la treptele magazinului cu toate ca sunt numai la 5 m distanta de locul unde o lasase masina...
Din acea zi nu i-am mai dat nimik...mi-am dat seama ca probabil cel care a lasat-o era fiul sau nepotul care profitau de pe urma batranetii ei...mi-e mila in continuare de ea, dar nu pot sa accept ca unii chiar fac averi din asta, iar noi avem falsa impresie ca ei sunt la limita subzistentei...
FFF trist!!!
oana_lex82 spune:
Mai era si replica deja celebra a lui Gheorghe Dinica (Dumnezeu sa-l odihneasca!) din filmul "Filantropica": " Va e mila? V-am luat banii!!!"
Cand o sa inteleaga lumea ca cersetoria e o intreaga retea?? Poate cand vor trai fiecare experiente cum am trait eu...
![](images/user_woman.png)
anya spune:
Anul trecut am fost in Paris. Cine cersea? Romanii (mai ales de-o anumita etnie, dar nu numai) si negrii. Agresivi erau doar romanii. In metrou veneau si te trageau de haina, cantau (fals). Negrii se faceau ca vand una alta (niste prostii) dar nu erau atat de deranjanti ca romanii. Eu as interzice cersetoria peste tot, nu numai pe Champs-Elysees. Iar pe cei care exploateaza copiii ...inchisoarea!
![](images/user_woman.png)
en_kvinna spune:
Da si Nu.
Am fost studenta la Cluj, iar acolo mereu vedeam un om varsta tare prost imbract dar care era orb (se vedea clar, poate distingea contur si umbre dar nu cred ca mai mult) Cersea. Statea intr-un loc si nu zicea nimic. Absolut nimic. Mereu cu capul in pamant, si-l ridica doar cand ii dadeai banuti. Iti multumea frumos. Lui ii dadeam pt ca era orb si oarecum ii era rusine de el insusi, nu stiu cum sa explic dar de pe fata si atitudinea lui iti dadeai seama ca nu e de acord cu ce face dar n-are incotro.
Tot pe vremea aia, pe un trotuar am vazut un copilas. Nu zicea nimic dar avea niste banuti in fata. Cersea si el. Ce m-a impresionat de m-a facut sa-i dau mereu a fost faptul ca avea in mana o coaja de paine, la propriu. Dar din coaja aia rupea bucati si dadea unui puiut de caine, pe care il tinea sub geaca, afara fiind foarte rece. Asta m-a impresionat mult. Din putinul pe care il avea impartea cu ''prietenul''lui, probabil tot un pui de caine vagabond, avea grija de el, ii tinea de cald. Cum poti sa treci impasibil pe langa un exemplu de umanitate?. Eu nu pot.
Dar era si multi cersetori care iti ziceau cate in luna si in stele dar erau sanatosi cum zici si perfect capabili de munca. Alora nu le dadeam.
Intr-o iarna in ghena de gunoi a caminului se instalase un om. Locuia acolo. Era foarte politcos si cu bun simt. La inceput recunosc ca mi-a fost frica stiindu-l acolo. Ei bine omul acela reusise sa impresioneze studentele incat atunci cand duceai gunoiul faceau conversatie cu el, ba mai mult o prietena i-a facut sandwichuri calde si i-a dus. Mereu cand se ducea gunoiul se ducea si ceva mancare. Apoi in primavara a plecat.
Am ajutat cersetoria? Poate, dar eu ma gandesc ca am ajutat oameni care oricum tot cersetori erau , nu vindeau nico poveste, nu purtau cartoane cu tragedia lor, erau doar oameni care se aflau in postura de a avea nevoie de ajutorul celorlati ca sa poata supravietui.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ramiris/ramiris.jpg)
ramiris spune:
Eu inca fac eforturi majore sa procesez informatia de aici:
http://www.ghimpele.ro/2011/07/topul-cersetorilor-din-bucuresti/
Prima oara cand am vazut la tv am crezut ca e o gluma....Se pare ca nu e.
Cu toate astea e o batrana (foarte batrana...) pe langa care trec dimineata in drum spre birou si care cerseste de pe un refugiu de tramvai. Imi este imposibil sa nu-i dau ceva iar in zilele cand n-o vad mi se strange inima ...
Vreau sa cred ca e doar o amarata si nu doar o rotita in mecanismul mafiei cersetorilor.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/desprecopii/desprecopii.jpg)
desprecopii spune:
Bine dar as dori sa facem o departajare intre cersetoria pur si simplu si ajutorul voluntar pe care il faci pentru ca cineva iti provoaca mila.
EU ma refer strict la cersetori ... la cei care populeaza cu miloaga intrarea in biserici, gari, poduri, strazi circulate, etc.
Cei care stau cu placute lipite de gat sau care iti cer pur si simplu.
Sanatate si o zi cu soare va doresc!
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Androix/Androix.jpg)
Androix spune:
Nu mai dau bani la cersetori, nici macar la batrani, de dinainte sa apara Filantropica. Cine crede in povestile lacrimogene si se lasa impresionat ar trebui sa vada filmul asta, de mai multe ori.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
oana_lex82 spune:
Si mi-am mai amintit una tot din timpul navetei.
Ma intorceam de la servici, era toamna, ora 17, inca lumina afara, pe un scuar aproape de un sens giratoriu cersea un baiat la vreo 25-30 de ani..nu parea sa aiba niciun defect fizic..Soferul microbusului a oprit regulamentar la semafos si a coborat geamul zicandu-i cersetorului ca are nevoie de un om la cules via, il plateste cu 50 lei/zi +3 mese...l-a intrebat daca poate veni a doua zi la munca, a zis ca NU...Cica sa iti faci mila de ei...Multi sunt perfect sanatosi, tineri, dar pur si simplu nu le place munca...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/daniela_b/daniela_b.jpg)
daniela_b spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ramiris Vreau sa cred ca e doar o amarata si nu doar o rotita in mecanismul mafiei cersetorilor. |
Ramiris, doar nu-ti imaginezi ca Mafia ar lasa-o sa cerseasca fara taxa "de protectie"!
Nimeni nu se poate apuca sa cerseasca "de capul lui", e musai nevoie de "aprobare pentru teritoriu".
Ah, poate ca e o rotita mai mica, una care nu cistiga prea mult dar nu exista asa ceva ca "cersetor independent".
Eu nu inteleg de ce a trebuit sa fie interzisa cersetoria pe Champs Elysee. Era ea legala pina acum, e cersetoria legala in tarile europene? Si daca da, de ce? De ce au trecut atitia ani in conditiile astea fara sa iasa o lege puternica prin care cersetoria sa fie interzisa la nivel universal?
Ca-n Romania exista politisti indolenti si corupti care ignora cersetorii si se scarpina incurcati dupa ceafa daca reclami ca te-a scuipat vreunul dintre ei, asta inteleg, dar ca in tari ca Franta sau Anglia etc. mai sint inca cersetori tolerati pe strazi din centru, eu asta nu mai inteleg.
To live a creative life, we must lose our fear of being wrong - Joseph Clinton Pearce