Scoala sau gradinita?

Scoala sau gradinita? | Autor: andre_ea

Link direct la acest mesaj

Am nevoie de un sfat.
Ne-am mutat de curand in Belgia.
Baiatul cel mare tocmai a facut 6 ani si am fost sa il inscriu la scoala. Aici legea spune ca copilul trebuie inscris in clasa I in anul in care implineste 6 ani.
Cu toate astea la scoala mi s-a spus ca, avand in vedere ca nu a facut decat 2 ani de gradinita si ca nu stie deloc franceza, am putea sa il inscriem la gradinita. Nu stiu ce sa fac. Ar fi poate mai bine sa fie inca un an la gradi pana invata ceva franceza, dar pe de alta parte va avea numai colegi mai mici ca el pana la 1 an jumate, nici unul de varsta lui. Nu-i va fi mai tarziu greu sa aiba doar colegi mai mici ca varsta?

Astept pareri.
Va multumesc anticipat.

Andreea, mami de Tudor- 10.08.2005 si Ilinca- 09.01.2009

Delu Prichindelu'
Prichinduta

Speranta si incredere pentru David

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns JuliaSM spune:

Iti recomand sa il dai la gradinita,pentru ca nu conteaza colectivul, cat conteaza sa cunoasca limba.Degeaba merge la scoala, daca nu se va intelege cu nimeni si de acumulare de cunostinte nu poate fi vorba,deci faptul ca va avea colegi de varsta lui nu e neaparat un avantaj,daca pierderile sunt mari pe alta parte.Poate deveni foarte frustrat in scurt timp din cauza asta,iar la scoala copiii sunt mai putin toleranti ca la gradinita.
La gradinita e mai usoara adaptarea,nu sunt calificative,se va pune mai mare accent pe limbaj,mai ales prin joc,si stresul nu va fi asa mare ca la scoala,unde deja se implica predare,scris,citit si vesnicele calificative si note.

Ai mei au inceput de o saptamana gradinita,nu stiau o boaba de germana,acum tot acolo sunt.Ba da,stiu NEIN!! raspicat si Danke schön. Pentru mine e un mare progres ,dar as fi panicata daca ar fi trebuit sa mearga la scoala ( au 3 si resp.4 ani).

Nu stiu cum e legea in Belgia,insa in Austria se rezerva un an pentru invatarea limbii in cazul scolarilor,nu ii implica in ritm normal cu ceilalti,fara a se cunoaste limba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Andrea,eu din experientza ,te sfatuiesc,daca legea nu te obliga sa faca un an la gradinitza,sa-l dai la scoala!

Sa nu-tzi faci probleme,copilul va invatza imediat limba si ce-i mai important,va avea aceasi virsta cu colegii lui!

Baiatul meu a fost dat de 7 ani la scoala in Romania(el fiind nascut in decembrie,deci ...)si in Germania copii incep scoala in jurul visrtei de 6 ani!Deci al meu e cu aproape 2 ani mai mare decit restul colegilor,si crede-ma daca nu se cunoaste foarte tare in clasele mici,in clasele gimnaziale se cunoaste!

Prieteniile s leaga altfel,sfera intereselor e alta,ba eu merg pina acolo si spun ca si la pubertate intra totzi odata!

Eu daca as fi in locul tau stiu cu sigurantza ca l-as da direct la scoala!

editez sa spun ca acum 7-8 ani legea nu trimitea copii un an sa invetze limba in clase speciale deci erau repartizatzi conform claselor absolvite in tzara de origine!Deci al meu a intrat direct in clasa a doua ,fara sa stie o boaba germana(exceptind buna ziua si la revedere)si dupa 6 luni si-a insuit fara probleme limba!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

buna, eu am optat pentru un an in plus de gradinita, a mers la 7 ani la scoala, dar merge cu placere si vroia sa treaca mai repede vacanta sa mearga iar .Dar daca nu ar fi stiut sa vorbeasca macar cat de cat ar fi fost frustrat si as fi putut sa am probleme cu el,d e genu sa nu vrea sa mai mearga.
Acum ma scuza-ti putin de iesire din topic...ma adresez mai ales Danei (andacos ), posibil eu vad lucrurile din perspectiva mea de adult...care se chinuie sa invete germana , dar cand aud asta cu ...a mers la scoala fara sa stie sa vorbeasca si in cateva luni vorbea de rupea...pur si simplu ma ia ciuda .Stiu ca la copii e altfel si ei prind mult mai usor, am exemplu celor doi copii ai mei, dar cum ei pot si eu nu .O fi varsta de vina , dar totusi ei au teme la scoala, au de raspuns la intrebari.,.cum o fac daca nu stiu sa vorbeasca ?

Multumesc ca m-ai lasat sa-mi vars naduful aici la subiectul tau

Mergi la inceput

Roxy,de acasa"de pe canapea"nu ai sa invetzi niciodata germana!

Potzi sa faci si mama cursurilor,tot parerea mea e ca germana nu se invatza decit intrind in contact cu nativii vorbitori!

In Cazul lui Andrei,chiar asa a fost,dupa 6 luni vorbea germana,faptul ca a venit cu un avans la matematica din Romania l-a ajutat sa se concentreze pe germana!

Ma grabesc...!!!!

Dana

Mergi la inceput

Ultima interventzie la subiect la ora asta

Andreea,sper sa intre cineva sa confirme ceea ce eu spun(nemaiavind contact cu asemenea probleme,nu am aprofundat subiectul)in Germania de ex.se face un an de scoala speciala pentru invatzarea limbii insa apoi copii sunt repartizatzi in clase in functzie de virsta!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andre_ea spune:

Anda, chiar la pubertate m-am gandit si eu. Stiu ca acum diferenta de varsta nu pare asa mare, dar poate mai tarziu va fi mai deranjant.
Si totusi, cum poate sa faca fata la scoala fara sa stie limba? Cum va intelege la inceput ce i se cere, ce i se preda?
Uf, el e si un copil sensibil, si cu atat mai mult mi-e teama de impact.
Orice as alege, o perioada tot n-o sa-i fie prea bine.

Julia, Roxy .

Delu Prichindelu'
Prichinduta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

dana (andacos ) multumesc frumos pentru lamuriri.Deci concluzie trebuie sa-mi mut fundu de pe canapeaua mea, ...pe a vecinei care e nemtoaica, cine stie ce iese de aici.
Andreea tu l-ai intrebat pe baiatul tau ce vrea...adica depinde si de copil, daca e mai copilaros si se joaca e posibil sa vrea la gradinita inca un an iar scoala sa o perceapa ca o privare , ingradire.Si din contra daca e genu mai serios, responsabil, va vrea la scoala, preluand din mers vorbirea.
Acum hai sa te linistesc putin, pentru ca si mie mi-a prins bine la vremea mea .Scoala de aici e complet diferita de cea din tara.Nu e sperietoare si are grija de copil.De exemplu (poate stii, dar nu te superi ca spun) clasa 1 e o continuare intr-in fel a gradinitei, o trecere lina.Nu ii obliga sa stea smirna ca la noi in banca pana la sfarsit, nu e un monolog al invatatoarei ca la noi, ci o joaca si o povestire care face scoala placuta.De aceea clasa 1 nu e foarte dificila si e posibil sa se axeze pe limba si sa o prinda repede avand suportul afectiv si real al invatatoarei care pe el il va trata asa cum trateaza pe orice copil de strain care nu stie limba, si aici sunt destui, deci nu asta ar fi o problema, ele sunt invatate ce sa faca.
Problema poate fi de ordin psihic al copilului, care se poate integra sau nu.Oricum mie mi-a placut foarte mult asta ca nu-i lasa sa faca misto unu de altu, ci ii invata sa se ajute.Chiar la fimiu la scoala au pe perete un desen cu trei copii care stau ca in gasca cum se spune si susotesc si trece un altul pe langa ei si aia rad de el.Desenul e taiat cu doua linii intretaiate ,sa se inteleaga clar ca asa ceva e interzis, si alaturi e acelasi desen, doar ca atunci cand trece copilul ceilalti ii fac loc intre ei , integrandu-l.Mie mi-a placut .Iar atunci cand inevitabil se mai ciondanesc , promt intervine invatatoarea si ii pune sa-si ceara iertare si sa rezolve divergenta pe loc.Mie imi era frica sincer de asta, ca la meu e mai timid si mai introvertit si avea si probleme cu vorbitul...dar ceilalti copii am vazut cand mergeam la scoala l-au integrat foarte frumos intre ei si chiar il invatau cum sa faca in situatii cand nu stia el.Asa ca nu avea frica daca alegi scoala, doar copilul sa fie ok.Iar faptul ca de la scoala te-au lasat sa alegi si varianta inca unui an la gradinita poate fi un avantaj, ca altfel iti spuneau clar sa mearga la scoala.Aici se gandesc in primul rand la copil si apoi la orgoliu parintilor .Numai bine iti doresc si alegere buna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andre_ea spune:

Roxy, nu pot sa il intreb pe el pentru ca nu stie cu adevarat ce inseamna scoala. Si daca ar stii sigur ar alege gradinita .
Dar eu ma intreb cum e mai bine pe termen lung pentru el. Merita sa il chinui putin acum ca sa-i fie bine pe termen lung? Sau sa-l iau mai usor si sa sper ca pe termen lung va fi bine?
Inteleg ca ii iau mai incet la inceput. Si ar face oricum si jumatate de ora de limba romana. Doar ca el e mai sensibil si de asta ezit inca.

Mai astept opinii.

Delu Prichindelu'
Prichinduta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralcat spune:

Pot sa-ti spun ce as fi facut exact in situatia ta. L-as fi dat la gradinita. Unde prezenta nu e obligatorie si implicit programul e un pic mai lejer. Deci daca se imbolnaveste (ca vine acu acu sezonul gripelor luate de la diversi colegi, la cat de multinationala e Belgia) nu e asa de dramatic daca pierde materie.
In plus intr-un an prinde limba, prinde incredere in el si incepe scoala mai pregatit.
Nu sunt in situatia ta, al meu are deja 2 ani de gradi in franceza, asa ca acu la 6 ani fara 2 luni e boboc belgian. Avem noroc ca s-a pastrat mare parte din grupa de la gradi si integrarea in noul mediu a fost usoara, dar cerintele sunt mari si mie mi se pare dificil ce si-au propus cei de la scoala. Si toti colegii lui sunt mai mari, e cel mai mic din clasa, ceea ce mi se pare mai periculos decat sa fie cel mai mare din clasa.
Orice ati decide, succes si integrare usoara

www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> In sufletul meu

Eu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns BalMascat spune:

un copil de varsta mai mare nu va invata sa vorbeasca o limba instantaneu (ca unul de 2 ani, care abia atunci incepe sa vorbeasca in general), ii va lua timp. al meu a inceput la 5 ani kindergarten fara sa stie limba engleza (decat minimal) si nu ca a avut probleme....dar imediat au inceput temele (din prima saptamana), eu trebuia sa i le traduc, apoi sa revenim la engleza. ce i-a venit automat a fost engleza de zi cu zi, dar trebuia sa citeasca carti, sa le inteleaga, sa le discute. a trebuit sa scrie in engleza propozitii, la fiecare 9 saptamani sunt evaluati.
l-as da in clasa 1, doar daca ar avea posibilitatea sa faca limba in paralel. unele scoli ofera program suplimentar pt nevorbitorii de limba.

Mergi la inceput