Dor de Romania....
Raspunsuri - Pagina 19
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nadaflorilor/nadaflorilor.jpg)
nadaflorilor spune:
Citat: |
citat din mesajul lui olim da mai letitia, doar 300 de lire, dar ca sa aduni in Romania 300 de lire din salarul de 150 a lui XIO, sa paltesti cheltuielile aferente nu e asa usor. |
ai dreptate, chestia asta e discutabila chiar si anglia, sotul meu spune ca 300lire date pe o masina sunt bani aruncati...masina e pulbere iar asigurarea costa cat nu face..plus ca mare minune sa te tina un an de zile...el ca englez nu considera necesara o masina...se poate trai si fara...daca e musai sa ai una..iti trebuie una pe care sa te poti baza cel putin 3 ani de la cumprare...
Si nu cred ca toata lumea isi permite o masina nici in Anglia, dovada revoltele din Londra, unde tinerii spuneaiu ca nua veau de lucru si nici ajutoare sociale. |
tinerii revoltati din anglia , nu aveau de munca pentru ca asa au trait si parintii si bunicii lor de cand au venit in anglia, de ajutoare sociale..sa nu ii plangem, nu parea subnutriti...apoi orice revolta nu scuza jaful si distrugerea bunurilor personale... ca nu au facut doar sa se manifeste sau sa distruga magazine au furat tot ce le-a picat in cale, au dat foc...etc... problema e ca educatia nu le permite sa faca decat ce vor, ce permite liberul arbitru, orice interventie din afara o considera insulta ...
Si chiar nu e o necesitate masina in ziua de azi, mai ales intr-un oras maricel, care are traficul pus la punct, ma refer la autobuse, tramvaie, metro. |
aici nah , depinde, uite ca trebuie sa confirm si eu ca in anglia daca te lasi pe baza transportului in comun risti sa iti iei teapa...am patit-o de doua ori
Depinde de locul de munca, dar in general in Romania putini lucreaza in alt oras decat cel de resedintA, asa ca nu vad rostul, si il consider un moft cand ai salar de 200 de lire sau 300. Uite eu in Romania nu aveam masina, si mergeam cu trenul in wek de la Cluj in Maramures, si nu am patit nimic, si nici nu am considerat ca parintii trebuie sa imi cumpere masina ca sunt la facultate, daor sa am cu ce merge acasa, ca alti colegi. Am preferat un trai super leger, decat bani aruncati pe cheltuielile aferente unei masini, asta in conditiile in care ai mei isi permiteau sa imi cumpere masina sa sa o intretina.Dar in tara este o mentalitate pe care eu nu pot sa o inteleg, daca copii sunt la facultate in alte orase, copiilor le trebuie masina sa vina acasa, ca trenurile si autobusele sunt jegose, scumpe si altele. In conditiile in care in 97 aveam 2 trenuri sa ajung la Cluj duminica si acum ai vreo 4 plus vreo 10 microbuze si autocare pe aceasi ruta. Eu si acuma cand am fost in iunie acasa am mers cu acceleratul de la Cluj La Baia Mare si am dat 30 de lei, iar la masina ar fii fost cel putin 100 de lei drumul. |
nimic de comentat, ai dreptate, cu o mentiune.... microbuzele sunt foarte nesigure pe trasee lungi, in ultimii cativa ani au fost niste accidente oribile datorate transportului cu microbuzele...
Mihaela![]() ![]() ![]() ![]() |
nu stiu cum o fi prin alte orase din romania, o fi de rusine sa mergi cu bicicleta, eu as fi mers ..si stiu ca nu m-ar aratat nimeni cu destiul... doar ca in bucuresti nu prea ai pe unde sa mergi cu bicicleta... pistele de biciclete se intind pe cca 30-50 m...daca... in rest trebuie sa pedalezi printre masini sau pietoni... periculos pentru toata lumea avand in vedere traficul si starea/latimea trotuarelor...ocupate in general cu parcari... am vazut biciclisti dimineata prin zona facultatii de drept si i-am admirat pentru curaj
Nina,
![](smiley_pregnant.gif)
![](fetita.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
en_kvinna spune:
Mai Olim zau daca te inteleg. Parintii lui Xio i-au luat masina. Asa, si? Poate ei au vrut sa o rasplateasca cu o masina ca a terminat faculta sau ca a intrat la faculta. Problema lor, de ce ar fi rau ca parintii sa cumpere masina copiilor? Xio nu se plange ca nu-i ajung banii, doar a zis ca are suport (din nou nu vad nimic gresit in asta), dar a facut gresala de a se da drept exemplu pt cazul copiilor vezi Doamne dependenti de parinti, psihic.. ca de acolo a plecat discutia, cum ca in Romania copiii prefera sa le spele rufele mama, ceva in genul asta s-a zis. Xio a raspuns ca nu, uneori stai cu parintii ca n-ai bani sa stai singur, si a dat exemplu venitul ei si cheltuielile ei. Acum sincer Olim, si fara cheltuilile aferente masinii tot e greu sa stai singur in chirie pe salar mic. Si nu compara studentul/proaspat angajatul roman cu cel strain. Ca in strainatate e mai ieftin sa traiesti decat in Romania. Mancare are aproximativ acelasi pret, consumabilele din nou, electricitatea/gaz/apa cam pe acolo, TVA -ul in Romania e de 24%, chiria.. pai in orasele mari chiria e mare, nu chiar ca in Vest, dar rpocentual s-ar putea ca romanul sa plateasca un procent mai marisor din salar pe chirie decat strainul. Eu am facut calculul cu pretul abonamentului la trasnport public Stockholm, pe toate liniile de buss, metrou, tren intercity de navetisti, ferry pt insulele cuprinse in zona metropolitana, si e de 80 euro, procentual vorbind, suma e infinit mai mica decat se plateste in Cluj pt trasport pt toate liiniile de buss. (procent din salar ma refer). Da' io am obtinuea de a ma muta in suburbii (30-50 km distanta de oras) si sa vin in Stockholm pe aceeasi bani cu intercity-urile si fiind in suburbii sa platesc chirie mai mica si pret mai mic la cumprat. Romanii in Romania n-au obtiunea asta.
Alta chestie care n-o inteleg vreodata. Se acuza ca romanilor nu le place cu bicicleta. Ai fost in cluj, in traficul ala te-ai aventura tu cu bicicleta? Poate ca da, pana cand vei fi agata de vreo masina. Nici pe trotuar nu poti ca se calca lumea in picioare. In Franta, in Suedia se poate pt ca exista deja infrastructura, deja ai piste, in Romania il ai pe AL de Sus sa te pazeasca.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
off topic. en kvinna, cum se circula in St cu bicicleta? Ca si aici pe Gotland si in Kalmar se circula pe trotuare. E impartit trotuarul in dua cu o linie si sunt semne ca pe jumatatea spre strada circula bicicletele, iar pe cea interioara pietonii, asta in Kalmar. La noi nu e delimitat, circula toti pe trotuare. Daca sunt pietoni, merg cu grija(am biciclit asta vara la munca si inapoi) si daca nu ii pot ocoli, semnalizez sonor, ei se trag pentru ca stiu ca e drum comun.
en_kvinna spune:
Mihaela eu nu ma aventurez cu bicicleta ca inca nu stapanesc tehnica prea bine. Din ce am observat sunt trotuare impartite cum zice si sunt semne care indica partea de trotuar pt biciclete, am vazut trotuare fara a se indica ca e pista dar erau mai multi biciclisti decat pietoni si trotuarul era pe langa o sosea intens circulata, sunt foarte multe benzi pe sosea care indica ca e pista de biciclisti, uneori sunt niste trotuare inguste pe care circula doar biciclisti. Depinde.Dar aici sunt extrem de multi biciclisti. Ce am observat e ca multi merg combinat, metrou+biciclete. Eu stau ff apropae de statiea de metro dar zilnic in fata acesteia sunt zeci de biciclete parcate, iar la ore de vf. oamenii le iau si pedaleaza pe diferite strazi, altii vin la magazine de acasa pe bicicleta. Si ce m-a intrigat si suprins ..placut cred.. e ca iarna ei folosesc biciclete pe strat de zapada si un frig...
olim spune:
en kvinna, noi vorbim de masina lui XIO,ca ea ne-a spus ca nu i se pare anormal ca salarul ei sa detina o masina, adica sa supoerte coasturile lunare care le supune o masina raportat la un salar asa mic.Nu am nimic cu parintii ei, ma refeream la mentalitatea romanului de a detine o masina si de a rula 50 de km pe luna cu ea.Uite mie nu mi se pare un moft aici, in conditiile in care noi facem o medie de 30.000 d ekm pe an, poate chiar mai mult.
Cat despre mersul pe bicicletain Cluj, poate ai dreptate, dar nici aici nu au toate orasele piste speciale, si totusi lume se descurca, soferii sunt civilizati si nu considera ca drumul este proprietatea lui privata ca in tara.Acolo au tupeul sa isi opreasca fiarele si pe trotuar, nu de putine ori am chemat politia ca nu puteam sa circul pe trotuar cu caruciorul cand Alex era mic.Ori aici, sincer inca nu am vazut asa ceva in 2 ani de zile, sai am umblat destul de mult.
Pana la urma tine sid e educatia fiecaruia sa ii respectam in trafic pe ceilalti, chiar daca sunt biciclisti, soferi sau pietoni.
en_kvinna spune:
Olim iti dau dreptate in ceea ce priveste comportamentul in trafic si mentalitatea romanului privitor la ce isi permite sau nu.Numai ca Xio traieste in Romania, si pe principul cand esti in Roma, fi roman, asa e si ea. In Romania e jale daca n-ai masina, cum te priveste pe tine lumea daca tu nu ai masina.ASa cum romanii din diaspora se adapteaza la noul contex ca sa fie ''in rand cu lumea'' tot asa se procedeaza si in Romania, altfel esti de rasul alorlati. De-asta n-o condamn pt ca o inteleg.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Olim, tu ai o obsesie cu masina mea bag de seama.
Nu a fost moft, nu a fost ca sa ma dau mare si nici nu a fost pt. ineptia cu pacientii enuntata de tine.
A fost pt. ca aveam nevoie de masina si inca este pt. ca imi permit sa o tin.
Ce am spus si ce sustin in continuare este ca este anormal ca un om sa fie nevoit sa-si vanda masina ca sa traiasca singur, si nu cu parintii.
Ca tie ti se pare moft e treaba ta, mie nu mi se pare.
Moft este sa spun ca nu pun piciorul decat in BMW 645.
Ca tu poti trai fara masina, iar e treaba ta. Ca Popescu din Argentina e bogat dar n-are masina din nou, treaba lui.
Atata timp cat eu nu te judec, mi-e greu sa inteleg mesajele tale pline ochi de catalogari si jigniri, presupuneri si scanrii fanteziste.
Ti-am spus frumos, lasam naibii masina, nu o punem la cheltuieli, ca e 200 de lei RCA-ul pe an.
sarim peste asta, tot nu ajung banii.
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Olim, referitor la biciclete, uite ca nu rade lumea de nimeni in Romania din cauza bicicletelor.
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro
![](images/user_man.png)
Edip spune:
citat din mesajul lui XIO In facultate daca inveti bine si ai bursa primesti fantastica suma de 200 de lei (bursa de la medicina, ca vorbim tot de un tanar din domeniu). |
In facultate in NA, platesti de te ustura buzunarul asa ca fabuloasa ta bursa e un mare bonus. Si ca vorbim de medicina, banuiesc ca stii "scorurile" ca sa faci medicina pe aici pe cand tu ai facut scoala pe banul contribuabilului roman asa ca nu iti mai plange de mila ca ce bursa mica ai avut sau ce salariu mic ai.
De cand cu criza, sunt foarte multi absolventi de facultati in USA sau Canada care de abia castiga un ban sa manance asa ca nu e o conditie sa fii absolvent ca sa ai si un job decent.
caro spune:
Parca subiectul era despre dor de Romania? de 3 pagini se diseca bugetul lui Xio si ce ar trebui sa faca ea sa nu se mai plange de salariaul de kkt pe care il primeste un medic in Ro.... dar aste e foarte off topic... nu se poate face un split totusi?
on topic: ce este Romania? cine este Romania? dupa ce va raspundeti voua insiva la aceste intrebari ... poate partea cu dorul (sau lipsa acestuia) e un pic mai clara.
Am sa explic si eu... vreo 2 - 3 pagini mai in jos ce este Romania mea si de ce mi-e dor de ea....