Recomandari carti pe varste
Va propun sa facem impreuna o lista cu lecturi care nu ar trebui sa lipseasca din "cultura generala" a copiilor nostri. As dori insa o ierarhizare dupa varsta de la care poate fi inteleasa de copil.
Stiu clar ca nu toti copiii "digera" lecturile in acelasi stil - vorbesc de recomandari la modul general, fara a particulariza cum ca al meu citeste mult iar copilul meu nu suporta cititul.
Scopul meu principal este sa detectez acele carti care ii pot trezi fetitei mele de 6 ani gustul pentru lectura. Si ma gandesc sa fiu pregatita sa ii pot recomanda la diferite varste carti potrivite, carti de valoare, carti "comori nepretuite".
Raspunsuri
maria_alexia spune:
Inca n-am reusit sa-mi fac propria lista, ai mei sunt putin mai micuti, dar o am in lista . Mai ales de cand am gasit articolul acesta: http://www.dilemaveche.ro/sectiune/carte/articol/eleva-dora-dintr-vii
Si tot in lista listei: www.humanitas.ro/humanitas/c%C4%83r%C5%A3ile-care-ne-au-f%C4%83cut-oameni" target="_blank"> Cartile care ne-au facut oameni.
EDIT: stiam eu ca am mai citit undeva pe-aici despre asta...
Ioana_Pos spune:
lacrabaciu mi se pare super subiectul!
Inca nu am bebe care sa citeasca (15 luni ) dar si pe mine m-ar interesa o astfel de lista. Cred ca e mai greu de zis ce anume i-ar interesa pe copii din ziua de azi, dar pot sa iti zic cateva dintre lecturile mele de cand am intrat la scoala si cam la ce varsta cred eu ca s-ar potrivi. Nu sunt toate chiar cartile de baza pentru o cultura generala, dar deh, lista e subiectiva si pot sa numesc cate un episod sau ceva care m-a impresionat si m-a facut sa pun intrbari din oricare dintre cartile astea.
- La Medeleni, volumul 1 - 8-9 ani
- Ciresarii - 10-12 ani
- Cuore - 9-10
- Jules Verne - mai ales romanele cu un pic de intraga 'amoroasa' care sa le faca si mai atractive pentru fetite - 10-12 ani
- Singur pe lume + In familie (fostele desene cu Perinne ) - 7-10 ani
- Aventurile lui Huckleberry Finn + Tom Sawyer + Print si cersetor - 7-12 ani
- Robinson Crusoe - 11-13 ani
- Amintiri din copilarie + Povesti de Creanga - 7-10 ani
- Povestile fratilor Grimm/ ale lui Ch Andersen (sunt cam aceleasi pentru ca au la baza basme/ folclor din aceeasi zona)
- Alice in tara minunilor + Alice in tara oglinzii - 8-10 ani
- Cartea junglei - 7-10 ani
- Maria sa puiul padurii - 10-12 ani
- Micul print - 9-12 ani
- Micul lord - 8-10 ani
- Toate panzele sus - 11-13 ani
Dintre straineze recomand
- Harry Potter, mai ales in engleza are niste jocuri de cuvinte super dar trebuie rabdare la citit 12-14 ani
- The Mennyms - 7-9 ani
- Cronicile din Narnia - 9-12 ani
Off, cam atat mi-am amintit acum.
Darria spune:
Am puiul mai micut(5 ani) asa ca nu pot face o listuta din experienta propr.(inca nu citeste).
Sugerez doar pt. copii de 6-7 ani: I. Slavici, P. Ispirescu, B. S. Delavrancea si Leon Magdan.
http://www.magdan.ro/magdan/carti.htm
Ioana_Pos spune:
Marry Poppins, toate cele 5-6 volume -11 ani
Neghinita. Bunicul. Bunica (Delavrancea)
Fram ursul polar
lacrabaciu spune:
Am fost total surprinsa sa constat cat de mult i-a placut feiteti mele primul volum din "La Medeleni" (citit pt ca nu aveam altceva la indemana). Nu mi-ar fi trecut prin cap sa-i citesc la 6 ani acest volum daca nu eram departe de casa ... In fine, acum nu mai stiu daca adora mai mult pe Heidi sau pe Monica - Medelenilor.
De aceea, ma gandeam ca sunt mamici sau tatici cu experienta mai bogata decat a mea si mi-ar putea recomanda carti pe care sa nu le sar si care ar putea-o fascina pe micuta mea ... si pe alti copii minunati ...
lacrabaciu spune:
Stiu ca merge si Caragiale cu Dl.Goe, Bubico, Vizita ... dar nu au facut-o sa citeasca singura.
Ceva despre vre-o balerina stie cineva? Poate asa o atrag sa citeasca singura?
ML spune:
Angelina balerina ? Nu stiu prea multe despre seria respectiva, m-a amuzat rima din titlu si m-au atras ilustratiile, asa ca am cumparat cu vreo 5 ani in urma un... DVD (atunci cand am vazut cartile nu am avut bani, apoi am dat peste DVD si l-am luat). Fetei nu prea i-a placut, daca nu gasesti altceva, rasfoieste tu cartile poate va atrag. Povestile sunt simplute, nici vorba de Heidi sau Medeleni.
Uite un link cu titluri:
http://www.infocarte.ro/angelina-balerina-carte-detalii-12411
Acum citim Poveste fara sfarsit (copiii au 10 si 8 ani), am cumparat filmul si urmam sfatul Sabinei de la celalat subiect, cartea inaintea filmului .
Frazele sunt cam lungi si multe cuvinte greu de inteles pentru copii, dar ne oprim (eu le-o citesc) si le explic pe alocuri (o avem in engleza, nu stiu cum suna traducerea in limba romana)
La tzara americana (poze)
"Un fluture (de noapte) pe zi si alte " (tot poze)
Ioana_Pos spune:
Uite un site despre care am aflat astazi: www.librariacopiilor.ro/" target="_blank">http://www.librariacopiilor.ro/ unde au si sectiuni de carte pe varste.