Am nevoie de sfaturi...
Acum 9 zile baiatul meu cel mare[6 ani si 8 luni] a inceput sa vomite.Ma asteptam oarecum la asta,pentru ca intrase in contact cu cateva zile inainte cu un baietel care ''vomita de 3 zile''[ca s o citez pe maica sa.Din pacate,n am aflat asta decat dupa ce Cris se jucase cu el vreo 2 ore.A vomat de vreo 9 ori,desi i am dat metroclopramid.A facut si febra.Nu am putut ajunge cu el in noaptea aia la dr pt ca eram singura cu copiii si n aveam cu cine l lasa pe cel mic.A doua zi a refuzat sa sa alimenteze si sa bea apa,asa ca am plecat cu el la spital.I au facut acolo o perfuzie cu glucoza si i au administrat intravenos gentamicina cu ampicilina.Parea ca se simte mai bine,asa ca am plecat acasa.Am continuat tratamentul intravenos pana a doua zi seara[a facut in total 4 doze],cand nu i a mai mers branula si dr a zis sa i continuu tratamentul pe cale orala,pt ca el se agita intruna si nu ar fi rezistat prea mult branula[daca i s ar mai fi pus una].Aici poate ca am gresit,ca am hotarat sa i dau doar sumetrolim si nu si augumentin,cum a zis dr.Dar mi se pare ca se administreaza prea repede antibiotice si,in plus,nu mai facea febra.Diaree nu avea,dar avea dureri de burta.Din pacate,copilul meu e f mofturos la mancare si practic nu a manacat mai nimic.Dupa 2 zile,cel mic [3 ani] a inceput sa vomite si sa faca diaree,fapt la care iar ma asteptam,pt ca n am avut cum sa i tin separati.I am dat si lui sumetrolim, plus ercefuryl si biotics.El n a facut febra.Dupa 2 zile s a simtit bine,el s a alimentat mai bine.Dupa inca o zi Cris a inceput sa faca iar febra .Am sunat pediatra,care mi a spus sa i dau augumentin.Am inceput sa i administrez augumentin ,7 ml la 12 ore[de 625mg].Dupa administrarea augumentinului a inceput sa aiba scaune diareice.Dupa doua zile n a mai facut febra,dar in continuare nu mananca mai nimic,desi ii dau si osteocare si vitamine ,asa ca a slabit 2 kg[avea 20 kg].Dupa 3 zile de augumentin i l am intrerupt[stiu ca minimum tb sa administrezi 3 zile]Nu se simtea bine de la el,il durea burta f tare,plus diaree.De alaltaieri am inceput si eu sa fac febra,iar de azi noapte si Codrin.Am fost cu el la dr si mi a spus ca are gatul f rosu,asa ca mi a dat sa i dau zinnat.Am ezitat initial,dar cand am ajuns acasa,avea 39,9 febra masurata la axila,in conditiile in care ,atunci cand n are febra,termometrul arata 36,3,asa ca am inceput sa i dau antibiotic.In continuare are febra mare[scade putin dupa antitermic],insa el are o stare buna.Mai tare ma ingrijoreaza copilul cel mare,care nu vrea sa manance nimic,azi i am dat si putine cereale cu lapte si putina nectarina,desi ar tb sa i dau sa manance mancare de regim,insa nu vrea sa manance nimic,dar nimic.Au trecut 9 zile,am zis ca n are pofta o zi,doua,dar....Asa e el de bebelus,nu are instinctul asta de supravietuire,daca il pot numi asa,pana la 4 luni n a baut lapte decat in somn si numai eu stiu cat ne am chinuit sa l alimentam,plimbandu l cu masina din 4 in 4 ore sa adoarma.Acum 2 ani am avut un episod asemanator cu enteroviroza si dupa 2 zile in care a vomat de in total de 5 ori,am ajuns la spital cu glicemia 40,la un pas de convulsii hipoglicemice,cu acidoza bazica[aproape ca nu mai putea respira],tot din cauza ca refuza sa se alimenteze.
Ce sa fac?
Raspunsuri
monicabo spune:
Aoleu, cate ati patimit!!! Enterocolita, sau enteroviroza (ca nu stiu diferenta intre ele), clar a fost!!
Acum cum sunt copiii? Cum e starea lor? Adica au mai vomitat/facut scaun moale/febra? Sau sunt stabilizati dar fara pofta de mancare??
Ca daca totul a trecut, dar nu au pofta de mancare, nu-i forta, nu te stresa, caci vine si asta in cateva zile...
Si noi ne-am mai confruntat cu chestii din astea, ultima data, chiar acum, in august, dupa ce ne-am intors de la mare. Dar nu asa nasol.
Adica nu cu febra asa mare si nu am ajus la spital, ca cel putin apa au baut, si usor usor au mai inceput sa si ciuguleasca.
Analize ceva, ati facut? Ca daca e viroza (virus) nu prea-si are rostul antibioticul...
Acum am recitit...zici ca mai au febra dar stare buna...deci n-au mai vomitat.. Clar lichidele sunt de baza la ora asta... sa fie hidratati. Mancarea daca vor. Nu mor ei de foame
Mai cere o parerea de la alt medic, daca se inrautateste treaba, clar
Sanatate multa
Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
emanouela spune:
cica iar e un virus ce circula si se manifesta cum ai descris tu. cel mai corect ar fi sa va faceti analize si abia dupa sa faceti tratament corespunzator.
sanatate multa
mamy....frumoasa, desteapta si modesta...de nazdravana Darius Mihail
michelle-usa spune:
vai prin cate treceti! sa va ajute Dumenzeu sa se faca bine mai repede.
iti dau citeva idei care imi vin acum in mite:
incearca sa-i dai cate putin, chiar f putin sa nu vada mancare multa in farfurie. spune-i sa manince doar o lingura...nu mai mult si peste o ora incerci iar.
ai incercat iaurt simplu, paine prajita, pilaf cu morcov ras si alte vegetale, fripturica la gratar, ou, brinzica proaspata, covrigi colecei cu mac, brinzoaice...?
fa-i niste sandwich-uri frumoase cu ochisori si gurita...(din masline si ardei) sa-l incinte... poti sa-l pui pe el sa le decoreze.
lasa-l pe el sa aleaga din frigider ce vrea.
nu stiu daca in Romania se gasesc electrolytes(nu stiu cum se numesc in romaneste dar poate e la fel) se gasesc la farmacie. bune pt cand are sau a avut diaree.
michelle
monalac spune:
michelle,iaurt,branza,pilaf nu mananca nici cand nu e bolnav.electrolyte i am luat,dar nu a pus gura pe el.
sa vad maine ce fac,acum,pe seara a plans ca l a durut tare burta,apoi a avut un scaun diareic si s a calmat,apoi a adormit.e si din vina mea ca nu l am tinut pe regim,din disperare ca nu mananca nimic.maine o sa sun asistenta sa vad daca vine acasa sa i puna o perfuzie[la noi in spital e horror] si n o sa i mai dau decat mancare de regim,daca nu mananca il alimentez prin perfuzii pana se apuca de mancare,asa cum i a facut dr acum 2 ani,cand am fost internati la budimex.
va multumesc pt raspunsuri,va tin la curent.
emanouela,e virus,la noi e plin la urgenta de copii cu varsaturi si diaree,dar la cris,pe fondul unui stomac sensibil si a faptului ca nu mananca se complica .
monica,nu m as stresa,dar a slabit deja 2 kg,i se vad coastele,simt ca innebunesc.
Victoria_mami spune:
Eu vreau sa spun doar atat: din ce spui tu, celui mare NU i-ai dat medicamentele prescrise de dr., celui mic i-ai dat "dupa ureche". Eu as zice ca poate ar trebui, totusi sa urmezi saturile medicului. Iar de convulsii hipoglicemice, imi permit sa te contrazic (nu neaparat pe tine, banuiesc ca dr. ti-a spus ca era la 'un pas de convulsii'); fiica-mea a avut glicemia 18 (aici masurata 1,8)!!! DA, 18 si nu a facut convulsii. Era foarte apatica, e drept, dar nicidecum convulsii. Iar la copii, limitele normale ale glicemiei sunt intre 40 si 110. (aici sunt masurate intre 4-11)
_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008
Victoria Isabella, Printesa Noastra Perfecta!
narcisica28 spune:
Sanatate multa va doresc in primul rand.
Pofta de mancare va reveni mai greu, trebuie sa ai rabdare si mai ales nu alimente care nu sunt permise, mai rau fac. Hidratarea este fooarte importanta in aceasta perioada, ceai de menta indulcit doar cu glucoza, apa din belsug, zeama in care au fiert radacinoase. Daca nu se poate atunci hidratarea cu perfuzii, dar nu este o solutie pe termen lung.
Este un soc sa il vezi slabind atat de mult, dar se vor pune la loc kg.
Alte idei de mancare : paste cu branza, orez fiert amestecat cu branzica, cam asta am primit cand am fost internati pt rotavirus.
Numai bine!
ruxandra_sb spune:
la o gripa f violenta, cand a refuzat mancarea cu indarjire mai mult de doua-trei zile si era foarte molesit.. pediatrul a insistat sa-i dam de baut apa cu zahar (eventual glucoza, nu miere).
p.s. ce ma enerveaza parintii astia care tac malc.. mai ales la boli asa uracioase ca enterovirozele
Denn die Ferne ist niemals dort, wo man sich befindet. (Janosch)
Littlelight spune:
Draga Monalac,
In primul rand, multa, multa sanatate puilor , sa se puna cat mai repede pe picioare. Apoi, multa putere tie , fiindca stiu ca ai nevoie in aceste momente.
Poti incerca sa le lasi la indemana diverse "rontaieli": covrigei, stiksuri, grisine, paine prajita, biscuiti, morcovi fierti (orice le-a placut inainte de episodul asta), fara sa le spui sa manance atat/acum/etc. Verifica din cand in cand, cu coada ochiului, portile si completeaza-le la nevoie. Lasa-le si ceai de menta la discretie (eventual amestecat cu saruri de rehidratare) si apa.
Daca merge, poti trece apoi si la orez cu legume, branzica de vaci, etc.
PS. Asta este unul dintre momentele in care ma "felicit" ca i-am facut maimuticii mele Rotarixul (si la noi in zona e avalansa de copii cu boli diareice).
Si pe mine ma scot din sarite parintii care nu spun/spun prea tarziu ca ai lor copilasi au probleme de sanatate (mai ales boli contagioase), motivand tamp ca "ce sa-i fac? Sa-l tin legat/izolat, cand el/ea vrea la copii?" Eu, una, in alea 3-4 dati cand fii-mea a avut niste amarati de muci, am strigat la ei de la distanta sau mi-am dus copilul in alt loc, ca sa nu mai traga si altii din cauza noastra.
Atunci cand oamenii sunt liberi sa faca ce vor, de obicei se imita unii pe altii...
Alex@Sara spune:
Mami,sper sa treceti cu bine peste necazurile astea.Nu stiu ce sfaturi sa iti dau,ca noi nu am fost(inca ) in situatia asta,dar cred ca urmam...
Teroristul Alex,s-a trezit azi dimineata la 9,plangand ca il doare burtica..l-am trimis la baie,dar nu a ajuns c alanga covor a vomitat.M-am repezit la el,l-am louat repede si l-am dus in baie unde a vomitta cam multicel.A baut niste apa plata,apoi am mai stta in pat cu el cam jumate de ora .Apoi am mancat cu totii ousoare (de la tzara de la socrii,deci ok ) cu branzica si apoi a baut laptic.A fost super ok,pana pe la 1,cand l-am vazut cu buzlele livide,de aproape nu se deosebeau de culoarea pielii(si ea foarte palida ).Al meu se pregatea sa mearga sa dea comanda de tort pt luni la gradinita,si a vrut sa il ia si pe el..nu am vrut sa il las,ca il simteam molesindu-se langa mine,si in secunda 2 s-a repezit la baie si a vomitat absolut tot ce mancase.Pana la urma l-am lasat,i-am dat prosopeloe sa iaba in masina daca vomita dar nu a mai vomitat.A lipsit de acasa cam 2 ore,si a baut doar niste Pepsi-stiu,dar tati a uitat ca e cu copil dupa el si si-a luat.Au venit acasa,Alex nu a vrut sa manance absolut nimic,si s-a culcat aproape 3 ore.S-a trezit,a baut niste lapte,si am pus mana pe el,frigea..i-am luat temperatura...38,6 la ora 21.
I-am facut un ceai de menta concentrat,a baut cateva gurite,apoi a mancat o felie maricica de paine cu unt si dulceata de visine,si zice ca e obosit,sta doar pe pat culcat si se joaca cu Ipad-ul,el care e argint viu de obicei
I-am dat si niste picaturi de Metocopramid,in speranta sa nu mai vomite si ce a mancat acum seara.
Nu stiu ce poate fi,joi seara,tarziu am fost la pediatru,sa ne dea schemele de imunizare ,erau toti 3 super ok,ieri nu a luat contact cu nici un alt copil,a mancat exact ce am mancat cu totii....Chiar sunt tare nedumerita ce poate fi ?
Si luni incep gradinita,si i-am pregatit toate pentru party ca ieri a fost ziua lui....sper sa nu ajunga la doctor in loc de gradinita si party.ca si el,e in categoria " musculita " si daca mai si slabeste,apoi chiar ca ii adun oasele cu farasul ca ii ies prin piele
Monalac..voi cum mai sunteti,ce ati mai facut?
Sanatate multa si sper sa nu mai trebuiasca sa scriu aici si despre noi,ca avem probleme
Pupici tuturor
Luminita,mami de 3 nazdravani:
tero Stefan-Alexandru 02.09.2005
shoricica Sara-Maria 30.05.2008
trompetzica Daria-Ioana 03 08 2009
ne pregatim de scoala/gradinita ... ...
monalac spune:
va multumesc tuturor pt incurajari si sfaturi.cris e la perfuzie de 2 zile si eu de 10 zile am dormit cateva ore pe noapte,iar acum mi e f f rau.maine la 5 sotul pleaca la serv si se intoarce abia poimaine noapte,mi e sa nu mi se intample ceva de la atata oboseala.
sper sa fim bine si sa revin cu detalii.