Cu sau fara peridurala?
Buna,
de multa vreme doream sa pun o intrebare pe acest site, si anume: se practica nasterea sub peridurala in Romania? Ce parere aveti despre aceasta avansare a medicinei?
eu am lucrat putin ca infirmiera in franta si am auzit numai cuvinte de lauda la adresa ei, foarte numeroase fiind persoanele care ma incurajau sa recurg la ea.
Nu am insa deloc ecouri din Romania.
Asa ca astept reactiile voastre: cu sau fara peridurala?
Clara
Raspunsuri
roisin spune:
Da, se practica si chiar a ajuns un lucru normal in doua spitale din Bucuresti: Universitar si Giulesti. Incepe sa devina tot mai popular si in altele, din fericire.
Eu am nascut cu peridurala si am avut parte de un anestezist extraordinar, a stat tot timpul in jurul meu si m-a gadilat, tot incercand sa-mi faca zilele mai usoare. Din nefericire (sau poate din fericire), anestezia nu a prins 100%, astfel ca a ramas o portiune de uter in care simteam zdravan contractiile (din cate am auzit, sansele sa patesti asa ceva sunte destul de mici, si nu au legatura cu priceperea doctorului). Sunt absolut convinsa insa ca fara peridurala ar fi fost mult mai rau, iar faptul ca am simtit contractiile m-a ajutat foarte tare in timpul expulziei.
Una peste alta: epidurala este mana cereasca, si incepem sa avem si noi medici foarte buni, care se descurca perfect cu ea. Ma refer atat la anestezisti, cat si la ginecologi.
PS Ca sa raspund la ultima intrebare, una din micile mele obsesii de dupa nastere a fost "cum as fi rezistat fara?". In momentul cand mi s-a pus peridurala aveam dilatia pe la 3-4, membranele rupte (artificial) si contractii foarte dese (2-3 minute, asa am avut tot timpul), dar neproductive. Dupa epidurala am primit si oxitocina, ceea ce a grabit travaliul, dar a intensificat si contractiile. In conditiile astea, cred ca m-as fi urcat pe pereti.
http://community.webshots.com/user/r0isin
ccrala spune:
uitasem sa intreb: se plateste sau nu acest act in plus in romania?
Fetele din franta, tare as fi vrut sa aud si parerile voastre!
Multumesc celor care mi-au raspuns
si sper ca reactiile sa nu se opreasca aici
Clara
Marox spune:
Si eu am nascut anul asta cu peridurala. E grozav sa vezi pe ecran contractiile si sa nu le mai simti!
Roxana_G spune:
Eu urmeaza sa nasc peste doua luni. Poate ca vorbesc fara experienta, dar si asa medicul meu este cel care m-a convins pentru anestezie. De ce sa ma chinui cand totul poate fi mai simplu?
Rox
Lumy spune:
Si eu sint pro! Am nascut acum sase luni si pot sa-ti spun ca anestezia a fost ca un dar divin! Am apelat la ea cind eram la dilatia sapte!
http://community.webshots.com/user/luminitafeodorov
Lumy
Andrada spune:
Eu am nascut fara anestezie, complet natural, si... a DURAT si DURUT 11 ore!!! L-am si anuntzat pe doctor ca data viitoare imi fac epidurala (cum se numeste in US) de acasa sa fiu sigura!
Andrada
Lamore che move il sole e laltre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
Dana_ spune:
Eu am nascut normal si a durat 25 de ore( a fost un chin). Sincer daca am sa mai fac copii voi apela la epidurala. Cred ca e minunat sa stai si sa nu te doara.
Dana&bb Andy
teo1970 spune:
Și eu am născut cu epidurală de 2 ori, la Spitalul Municipal. Nu am avut nici un fel de reacții adverse, nici în timpul, nici după anestezie (de fapt, este o analgezie, nu o anestezie propriu-zisă). Nu se plătește nimic în plus (adică oficial); se plătește anestezistul și e foarte indicat să te duci cu trusa ta de epidurală. Mie la prima naștere anestezista de garda nu vroia să-mi facă anestezia că nu aveam trusă (o uitasem acasă) și nici spitalul nu avea, cică! a trebuit să-l sun pe șeful de secție (era duminică) să-i dea ăla telefon ăleia să-i spuna că nu-s venită cu pluta pe-acolo și să scoată o trusă
deci e mai bine s-o ai pe-a ta (nu i-am dat nimic proastei de anesteziste pentru bunăvoința ei!)
În rest
o alternativă excelentă la nașterea clasică/ dacă se poate fără dureri de ce nu?!
Epidurala nu este, totuși, curentă în România, se face doar la cerere și numai cu acordul ginecologului, implicînd niște taxe neoficiale pe care le achiți. Majoritatea femeilor continuă să nască fără nici un fel de ajutor de acest gen, fie din lipsa banilor, fie din ignoranța sau capsomania ginecologilor lor (multi nu "agreaza" aceasta varianta de a naste si o contraindica pacientelor).
Clara si Roxana - naștere ușoară!
renisor spune:
Nu stiu cum e in romania dar in germania e foarte folosita.Eu am primit de asemenea PDa si totul a fost OK dupa aceea.L-am primit cu 3 ore inainte de nastere.