Fractura de clavicula la copil de 5 ani

Fractura de clavicula la copil de 5 ani | Autor: Danutz@

Link direct la acest mesaj

Buna ziua,

Am un baietel in varsta de 5 ani si jumatate, care pe 26 august a cazut si si-a fracturat clavicula (la umarul stang). In aceeasi zi am mers la spital si in urma radiografiei s-a constatat ca este o fractura de clavicula. I-a fost imobilizata mana respectiva (indoita din cot la 90 de grade, bandajata si prinsa pe langa corp).
Dupa o saptamana (1 septembrie) i-a facut o noua radiografie si s-a cosntatat ca osul e in aceeasi pozitie ca la prima radiografie. Dr respectiv a spus ca nu e nicio problema, ca e copil si o sa se aseze osul respectiv cu varsta si apoi l-a rebandajat de data aceasta doar in jurul umerilor ("in opt") .
Precizez ca baietelul nu se plange de vreo durere.
E posibil sa treaca "cu timpul"? Osul respectiv se va mai indrepta?
Acest nou mod de bandaj "in opt" il poate ajuta mai mult sa se refaca.?

Vamultumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns manuelacrina spune:

In primul rand multa sanatate ! ... imi pare f rau de cele intamplate, dar nu dispera, sunt sanse mari de vindecare.

Si eu am avut fractura de clavicula stanga si de la inceput mi s-a fixat un bandaj in jurul umerilor in opt, care m-a ajutat sa stau cu umerii mai trasi in spate; bandajul din tifon mi s-a inlocuit dupa cateva zile cu un "ham" special din material mai rigid care imobiliza umerii mai bine...
parerea mea este ca bandajul care i s-a aplicat copilului initial cu mana indoita si pe langa corp nu este benefic pt fractura de clavicula.
... nu puteam dormi decat pe spate si cu un sul (o paturica facuta sul) de-a lungul coloanei ... nu e f comod si nu stiu cat va reusi copilul sa doarma asa...
... mie mi-au prescris si tratament, antiinflamatoare si calciu; durerea era suportabila; nu aveam voie sa-mi folosesc ambele brate pt miscari/greutati care solicitau umerii.
... mergeam la radiografie din 10 in 10 zile pt a observa doctorul daca se creeaza un "bandaj osos" in jurul capetelor rupte... am uitat termenul de specialitate ... ideea este ca organismul isi creeaza singur un tesut osos cu care lipeste cele doua capete; imobilizarea umerilor are rolul ca "lipirea" sa se faca cat mai corect (cap in cap), nu prin suprapunerea capetelor rupte...
... mi s-a spus ca metoda asta cu imobilizarea umerilor este de preferat operatiei, recuperarea mobilitatii este mai usoara ulterior...
... cred ca am stat aprox 40 de zile "imobilizata" dupa care am urmat sedinte de recuperare a mobilitatii.

Multa sanatate puiului si multa rabdare !

... daca te mai pot ajuta cu ceva, cu mult drag !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Manuelacrina, parerea ta este contrazisa de catre ortopezi, in fractura de clavicula exista peste 160 de moduri de imobilizare in functie de fractura, daca nu necesita operatie se imobilizeaza cu aparat gipsat tip Dessault, adica asta despre care tu crezi ca nu este bun.

Danutza, imobilizarea de regula se face cum a fost facuta in cazul baietelului tau : cu bandaj , cu inele. daca nu a stat in pozitie buna de la inceput, nu se mai sudeaza ca si cealalta clavicula, deci nu va arata ca si cealalta clavicula, daca se vede prin piele defectul, asa va ramane (sta in cazul in care acum nu l-a pus altfl cu inelele).
Dar fracturile la acel nivel nu comporta riscuri, nu va avea probleme cum se intampla in alte zone ale corpului, deci poti sta linistita.

**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danutz@ spune:

Ieri (5 septembrie)am fost la control si dr a spus ca s-a format un calus la imbinarea oaselor - chiar se simtea la palpare o proeminenta.
Si mi-a spus iar ca in timp oasele se dezvolta si se va indrepta si zona respectiva. Dar parca nu as crede ca e asa simplu, nu stiu de ce.
Am intrebat daca as putea sa-i pun un corset rigid (orteza) pentru clavicula si mi-a spus ca nu are rost, ca orcum e scumpa....
Am vazut pe net si nu mi se pare chiar asa de scumpa. http://www.agpinvest.ro/orteza_clavicula_corset_rigid_pentru_clavicula-22103.p.html
Pare chiar mai comoda fata de bandaj, dar nu stiu ce sa fac, ma tem sa nu-i fac rau fara sa vreau....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns manuelacrina spune:

asa, "calus" se numea, uitasem...

Corset ca cel din imagine am avut si eu, pentru mine a fost mai comod si mai fix decat bandajul; pentru copil, nu stiu ...
Oricum, el fiind in crestere, are un potential mai mare de vindecare, de lipire a partilor rupte; parerea mea este ca trebuie tinut sub observatie periodic pentru ca alipirea oaselor sa se faca cat mai corect, mai aproape de pozitia initiala... probabil v-a recomandat dr. radiografii periodice.

Danutz@, nu pot decat sa te incurajez ca sunt sanse mari sa se vindece cu bine si fara urme; dar daca ai nelamuriri, ai putea sa mai ceri o a doua parere la alt ortoped (eu iti pot recomanda unul pe PM).

Multa sanatate !

Mergi la inceput