Banii "la comun"
Raspunsuri - Pagina 11
Selene_Bunny spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cleo78 deci sunt 2 probleme: 1. te simti tu prost ca ai venit din ce in ce mai mic 2. cheltuiti mai mult decat produceti Separa-le si pune-le pe hartie. Explicit. La 1. - mai cauti ceva de munca. Orice. Orice venit de inca 2-300 roni iti va ridica self-esteem-ul. La 2. - pe hartie scrii cheltuielile, le dai un nr de prioritate si sumele alocate. Faci totalul si linia o tragi putin deasupra nivelului de castig estimat - adica sa iti ramana sa zicem 200 roni marja. Si te incradrezi in ceea ce ai scris. Ai gresit o luna? Ok, corectezi si inveti luna viitoare (iar voi ati gresit cateva mai multe luni deci aveti de unde invata). Si gandeste te ca sunt familii cu 2 angajati,amandoi cu salariul minim pe economie si se descurca. Cunosc o pers. care cheltuie 100-150 euro pe luna, in Bucuresti. Se poate, trebuie sa vedeti voi unde e solutia pt voi. Sa iti dau un exemplu: laptele praf are importanta mare pt voi, atunci renunti la abonamentul la TV, unul din mobile, iar celalalt il treceti cu abonament minim si vorbiti doar strictul necesar, nedepasind factura de 30 roni. Astfel, per total va incadrati in acelasi buget. (bonus: mai scade putin si factura la curent ) Inca folositi pempersi? acum 2 ani eu luam din Kaufland marca lor proprie care era la jumatate de pret fata de ce Pampers. www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=I%20love%20DC&page=2" target="_blank">Victoria (des.1), fetita frumoasa si curoajoasa, te iubim! |
pitzinuca, eu nu vroiam sa se ajunga, dar, daca mi se pun intrebari... raspund.
cleo, facut de 3 ori, in 3 moduri diferite. N-am gresit nimic, nu ramane nimic, in momentul de fatza. Nu stiu cum se descurca acea persoana de care spui, cheltuind doar 100-150 de EUR pe luna. Probabil ca e singura, probabil ca are facturi f. mici, nu are telefon mobil, Internet... Probabil... Probabil ca nu are copii, altfel nu-mi explic... Sau poate o ajuta altii...
As renunta cu totul la un mobil daca as avea fix. Insa nu am. Iar daca eu am o urgenta sau D. are o urgenta (mi s-a intamplat, de exemplu, sa mi se faca rau in oras), cine tine telefonul, eu sau D.? Care urgenta primeaza?
Si eu m-am gandit sa renuntam la abonament TV sau macar sa trecem la cel cu mai putine canale. Insa asa o sa-i rapesc Dariei bucuria unor desene care ii plac f. f. mult si pe care le cere in fiecare dimineata, cele de pe Nickleodeon. Mi se strange inima. :(
Eh, revenind on-topic: cred ca am lamurit problema, multumesc tuturor celor care mi-au raspuns.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
babyblue spune:
atata vreme cat sotul NU iti reproseaza si intre voi exista armonie, nimic din exterior nu trebuie sa va afecteze.
eu n-as reduce asa drastic cheltuielile, ca asta duce la frustrare maxima. ca nu te imbogatesti dc n ai tv. sa fim seriosi. mare economie.
depinzi de copil? adica trebuie sa stai cu el aks? sau il duci la gradi sau la socrii/parinti? (chiar nu stiu situatia ta).
eu dc as fi in locul tau as lua 3 masuri:
- as lasa copilul la parinti/socrii/gradi, pe timpul zilei si mi-as lua urgent orice job. as depune cv-uri pe toate site-urile si as ruga toti cunoscutii sa mi puna pe undeva cate o pila.
- dc sotul poate, isi mai poate lua si el un al doilea job.
- legat de shefa ta, ti-o fi ea amica, dar dc in loc sa te plateasca la timp pt munca ta, sta sa se scuze pt asta, aruncand cu rosii in felul in care adm tu bugetul familiei si ti face planul de viata intrebandu-te de ce nu te tine sotul, eu as lasa-o de urgenta si mi-as gasi in alta parte de lucru si as saluta-o din mers.
eu cred ca shefa ta ti-a bagat in cap idei si indoieli, asta pt ca n-are ea chef sa te plateasca la timp si te judeca si ti judeca familia.
_
Mami de Iustin-Andrei (18.07.2011)
Doamne Doamne, te rugam ai grija de noi....
libelula spune:
citat din mesajul lui Selene_Bunny babyblue, problema era ca cine m-a auzit cu "iau suma de X lei din banii lui D. si aceeasi suma, de X lei, din banii mei" sau "notez ca D. a platit din banii lui factura mea de mobil, eu, ca revansa, am platit din banii mei ciocolata si sucul cu care i-a servit pe colegi de ziua lui", mi-a spus ca fac separatisme si ca nu ma vede bine. No, si auzind eu o data, de doua ori, de trei ori chestia asta - persoanele respective nepricepand principiul asta, al egalitatii - "da' banii lui D. nu sunt si banii tai sau cum?", io am raspuns "nu sunt ai mei, ca nu i-am muncit io", lumea aia nemaistand sa le explic eu ce si cum - am ajuns si eu sa cred ca am o problema. |
asa eram si eu cu fostul - acum vreo 7 ani. ajunseseram sa ne imprumutam unul pe altul, si apoi sa reglam conturile la salariu.
acum cu sotul este foarte simplu: cine ia banii, vine intai si flutura cardul pe la nasul celuilalt si intreaba "am luat banii, ai nevoie?" si abia dupa ce sunt platite urgentele, ne gandim cum sa ii cheltuim pe restul, daca mai ramane ceva. situatia se repeta la fiecare incasare.
Didididi spune:
Subscriu la ce zice Babyblue. Indiferent daca sunteti prietene sau nu, nu are ce cauta cu observatii de acest gen. Ca sfat, unele lucruri se discuta numai in intimitatea casei.Partenerul nu iti reproseaza, dar te face incompetenta tocmai cine ar tb sa te scoata din problema.
Este clar ca trebuie sa mai gasiti o sursa de venit. Ce-i drept in provincie este mai greu, dar fetita mai are un pic si creste, va merge la gradi si o sa ai timp pentru serviciu.
Cleo, ce spui tu nu se numeste trait, ci supravietuit. Mama are pensie 700 Ron, dar traieste la casa si o parte din mancare o are din gospodarie. Ca altfel s-ar descurca greu.
cleo78 spune:
citat din mesajul lui Didididi Subscriu la ce zice Babyblue. Indiferent daca sunteti prietene sau nu, nu are ce cauta cu observatii de acest gen. Ca sfat, unele lucruri se discuta numai in intimitatea casei.Partenerul nu iti reproseaza, dar te face incompetenta tocmai cine ar tb sa te scoata din problema. Este clar ca trebuie sa mai gasiti o sursa de venit. Ce-i drept in provincie este mai greu, dar fetita mai are un pic si creste, va merge la gradi si o sa ai timp pentru serviciu. Cleo, ce spui tu nu se numeste trait, ci supravietuit. Mama are pensie 700 Ron, dar traieste la casa si o parte din mancare o are din gospodarie. Ca altfel s-ar descurca greu. |
Eu am inteles ca mamica noastra trebuie sa treaca peste hopul actual, si ca in timp situatia va fi mult mai roza
DIn ce am inteles eu - ca e o perioada delicata, dar nu se va croniciza, ca este doar acum momentul greu. peste 1 an sa zicem, cand copilul va putea fi inscris la gradinita program normal, mama isi poate gasi job/de munca si situatia se va schimba. Deci si ei trebuie sa supravietuiasca cateva luni - si mai ales iarna care vine.
Probabil am inteles prost, e problema temporara, pt cateva luni? sau aveti de gand sa traiti mai multi ani din viata asa? .
Profita ca esti acasa, si e vara, si fa conserve/pregateste pt iarna - la iarna o sa vina gaz-ul mult mai mult. Piata este f. ieftina acum. In ro, tin minte ca toamna luam cu 10-20 lei si congelam legume pt ciorba, portionat, pt toata iarna; cand nu am avut frigider mare (stateam cu chirie, erau 3 fete la acelasi frigider) - am pus in borcane; poti pune si alte legume/fructe asa, lucru care te va depana de multe ori la iarna. Nu trebuie sa te arunci la zacusca (mie mi se parea sofisticat de facut si scumpa), dar un minim de conserve te va ajuta.
Eu imi aduc aminte, cand am terminat fack. ca aveam sub salariul minim pe economie. Fiind singura, fara ajutor, solutia a fost sa stau in gazda -cea mai ieftina gasita, si sa mai caut sa lucrez cate ceva in plus, rotunjind astfel veniturile.
Si as mai adauga ceva: presiunea de a fi singurul venit din casa (in cazul tau, venitul sigur) este mare. Daca il iubestii cu adevarat pe sot, si vezi ca il apasa, ajuta-l si nu lasa sa faci praf relatia. Ce strici, e greu de reparat.
P.S. ce spui tu supravietuit, in occident se numeste curent downshifting - minimizarea cheltuielii banului, maximizarea aprecierii si bucuriei din obtinerea unui lucru facut prin fortele proprii.
Didididi spune:
Ma abtin sa comentez asta cu downshifting-ul la occidentali. Probabil la asta s-a gandit si ala de la banca mondiala cand avea pantofii rupti. Ca o sa fie f fericit sa ii repare acasa, ca sa maximizeze placerea lucrului facut cu mainile proprii.
Nu stiu de cand esti plecata din tara, dar a face conserve acasa a devenit de cativa ani cam scum in ultimii ani.
Si nu te gani ca sunt genul care arunca banii pe prostii si nici nu as da 500 euro pe o geanta. De cand ma stiu anagajata am avut cel putin 2 joburi, pentru a-mi maximiza veniturile. Deci stiu ce inseamna sa fii tanar, singur intr-un oras strain si cu cel mai mic salariu din firma.
Selene_Bunny spune:
babyblue, stau cu ea acasa. Am mai spus, soacra s-a oferit sa stea cu ea mai mult timp, a crezut ca poate, dar nu mai devreme de ieri a fost la noi si stand pe scaun a facut o criza ciudata, a inceput sa tremure, privirea i-a devenit fixa, de m-a speriat, se uita la mine si in acelasi timp prin mine, aveam senzatia ca nu mai stie unde e si ce face aici...
Am prins-o urgent de mana, am tinut-o, pana si-a revenit, nu a durat mai mult de 2 minute, dar n-am mai vazut asa ceva...
La gradinita este inscrisa, va merge din 12 septembrie, daca nu intervin cine stie ce chestii, ca la noi cam asa e, iti faci un plan si una-doua apare ceva si ti-l nimiceste...
Parintii mei (ma rog, mama) sunt la 600 de km distanta.
eu cred ca shefa ta ti-a bagat in cap idei si indoieli, asta pt ca n-are ea chef sa te plateasca la timp si te judeca si ti judeca familia. |
NU! Te rog sa nu mai spui asa ceva, repet pentru a 3-a oara, este o persoana extrem de onesta, niciodata nu m-a inselat cu ceva, din contra, nu o data mi-a trimis bani din fondurile familiei ei - ceea ce iar m-a facut sa ma simt prost, evident. Si nu o data mi-a trimis anticipat niste bani, la rugamintea mea, pentru ca aveam o problema si nu mai puteam astepta. Si pentru Daria mi-a trimis bani de cadouri din partea ei. Si ea depinde de aceiasi oameni de care depind eu. Chiar zilele astea se straduieste sa rezolve problema. E chiar de treaba, nu am ce sa-i reprosez in privinta relatiei noastre profesionale.
CV-uri am depus, numai de luni pana azi am depus vreo 20. Pile in orasul asta eu nu am, ca nu cunosc lumea de aici. Si ma cam feresc de pile.
cleo, e inscrisa la gradinita, chiar daca va avea numai 2 ani si 9 luni, am discutat in februarie cu directoarea, a spus ca nu e nici o problema daca e copilul dezghetat si nu mai poarta pampers. NU mai poarta pampers, doar kk face in pampers, si asta, in general, seara. Nu doarme cu pampers, nu iese afara cu pampers, doar kk nu reuseste sa faca in alta parte, doar in pampers. Are ea o problema cu facutul in alta parte.
Probabil am inteles prost, e problema temporara, pt cateva luni? sau aveti de gand sa traiti mai multi ani din viata asa? . |
Nu, Doamne fereste, sper sa o remediez cat de curand. Conserve (ma rog, borcane, ca frigiderul nostru este asa cum ai spus, mic si complet neincapator) mi-a facut soacra-mea.
Dulceata o sa fac din prune, daca mai apuc. Anul acesta fructele au fost mai scumpe ca anul trecut si nici nu stiu ce oferta nu am vazut. Nu mai sunt de mult fructele acelea parfumate, zemoase, dulci. Eu n-am apucat, vara asta, sa mananc pe saturate capsune sau cirese. Visine nici n-am gustat. Nectarine, am mancat mai multe decat piersici, pentru ca piersicile erau de proasta calitate. Caise, am luat de doua ori si au disparut. Si pe mine, totusi, a apucat bunica sa ma "educe" in privinta cumparaturilor pentru iarna. Cum sa aleg, cum sa negociez, cum sa le prepar. Dar ce sa prepar, daca nici nu sunt? Capsunele, cel mai ieftin, 4 lei/kg. Asta nu mi se pare pret de gem/dulceata.
Lucrusoare de vanzare...
Selene_Bunny spune:
De gazul de la iarna ma tem si eu, ca au tot anuntat astia pe la TV cat de scump va fi, dar poate ne "salveaza" faptul ca avem centrala proprie. Desi nici 100 de lei/luna si inca 200 de lei la regularizarea pe 3 luni nu e ieftin.
Lucrusoare de vanzare...
nadaflorilor spune:
citat din mesajul lui Didididi Nu stiu de cand esti plecata din tara, dar a face conserve acasa a devenit de cativa ani cam scum in ultimii ani. |
Depinde ce conserve faci, insa nu e chiar asa de nerentabil, conteaza sa a ispatiu de depozitare adecat ca daca le faci si peste iarna incepi sa le arunci ca nu ai camara buna si s-au acrit zacustile si gemurile chiar ca nu ai facut nimic.
Mama mea facea zarzavat la sticlute, le fierbea le zapacea, nu treceau toate peste iarna din cauza ca unele rasuflau si continutul nu mai era bun de nimic, zarzavaturile poate ca nu cotau mult, dar munca si timpul pierdut te facea sa zici mai bine las balta. Apoi mi-am zis ca ar fi bine sa iau un frigider cu spatiu de congelare mai mare, ea n usi nu, ca ei ii e de ajuns arcticul ala anti si de demult. Am luat un frigider cu trei sertare de congelator, in toamna aia am convins-o sa nu mai fiarba nici un zarzavat si a aruncat si sticlutele, am pus zarzavaturile - tocate, rase, taiate bucati cum i-a venit ei mai usor - in pungute de maxim jumatate de kg in cel mai mare sertar al congelatorului. Rezultatul a fost ca a am avut zarzavat fara conservant pana la Paste si am scazut si consumul la electricitate, ca frigiderul nou consuma mai putin decat vechiul.
Se pot face economi cu bani putini si nici munca te va dobora, ca nu mai stai ore sau zile langa aragaz cu sterilizatul si fertul si etc..toate alea.
Nina, 24+,
Selene_Bunny spune:
nina, fix cum zici face soacra-mea.
Aveti grija cu congelatul fasolei (pastai, lata sau rotunda), bunica din partea mamei a patit-o sa se schimbe complet gustul la fasole, ea a mancat-o si asa, dar era nasoala.
Legumele mai merg, 1,2 kg de rosii, 0,8 kg de cartofi, 2 kg de ardei, 1,5 kg de morcovi...
Lucrusoare de vanzare...