Banii "la comun"

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

selene, dar poate va incadrati pentru acordarea ajutorului pentru caldura. sunteti 3 persoane, va intra oficial in casa doar un salariu. nu stiu daca tu declari veniturile din traduceri.

inca ceva, si te rog sa ma corectezi daca gresesc : am senzatia ca, din cauza faptului ca sunteti vegetarieni, mancarea va costa mai mult, in comparatie cu o familie cu un regim alimentar "normal".

uite, mi-a mai venit o idee : spui ca esti ordonata, tipicara, tii evidente la sange pentru incasari si plati, etc. poate nu ar fi rau sa te interesezi cum poti proceda sa tii evidenta contabila sau sa te ocupi de incasari, plati sau repartizarea cheltuielilor, la una sau mai multe asociatii de locatari. nu este extraordinar de greu sau complicat, contabilitatea se tine in partida simpla. avand calculator si daca te descurci in excel, e simplu pentru tine sa tii o evidenta pe calculator. in plus, aceasta activitate ti-ar permite sa stai acasa, cu Daria, mai mult decat daca ai avea un job cu norma intreaga sau part-time. iti dau un exemplu : doamna care vine si incaseaza intretinerea la noi la bloc lucreaza pentru inca alte 6 asociatii de locatari. la noi vine in fiecare miercuri dupa-masa, de la 17 la 19.
sau, pe termen lung, cand va mai reveniti cu banii, poate nu ar fi rau sa faci un curs de administrator (de bloc), se organizeaza periodic de catre primarie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Corina, eu figurez in evidentele celor de la Cluj, cu plata impozitului pentru traduceri.

Citat:
inca ceva, si te rog sa ma corectezi daca gresesc : am senzatia ca, din cauza faptului ca sunteti vegetarieni, mancarea va costa mai mult, in comparatie cu o familie cu un regim alimentar "normal".

Ai inteles chiar bine. E o certitudine.

La noi nu vine nimeni, mergem noi la scara 2. Acolo e administratorul si persoana care incaseaza.

O sa ma interesez si de cursuri. Mi-e tare ciuda ca a facut D. acele doua cursuri, a dat o gramada de bani pe ele si nu-i folosesc la nimic, nu-l baga nimeni in seama, nici macar pentru un stagiu de practica fara plata. Bine ca toti cer experienta de minimum 1 an - 2 ani, dar cum dobandesti aceasta experienta?

A, si referitor la ajutorul pentru incalzire, am prins ieri din zbor o stire, cica ne putem sterge pe bot.

Ia uite aici: http://www.cursvalutarnegociat.ro/stiri-det.php?id=267

Citat:
Potrivit documentului (vezi atasament), consumatorul vulnerabil este cel care nu poate s#259;-#351;i men#355;in#259; locuin#355;a la cel pu#355;in 21 grade C #351;i al carui venit net mediu lunar pe membru de familie este de pān#259; la 786 lei īn cazul familiilor #351;i 1.082 lei īn cazul persoanei singure. Īn cazul īn care acestia au īn proprietate cel pu#355;in unul dintre bunurile din lista celor care nu sunt considerate de strict#259; necesitate, nu beneficiaz#259; de ajutor. Vezi propunerea integrala a Guvernului in atasament Din prevederile documentului: Īn cazul īn care familia sau persoana singur#259; are īn proprietate numai categoriile de bunuri cuprinse īn lista bunurilor considerate de strict#259; necesitate pentru nevoile familiale, aceasta beneficiaz#259; de ajutor pentru īnc#259;lzirea locuin#355;ei. Īn cazul īn care familia sau persoana singur#259; are īn proprietate cel pu#355;in unul dintre bunurile cuprinse īn lista bunurilor care nu sunt considerate de strict#259; necesitate pentru nevoile familiale, aceasta nu beneficiaz#259; de ajutor pentru īnc#259;lzirea locuin#355;ei

Sa vad care sunt bunurile alea...

Uite aici: http://www.jurnalul.ro/stiri/observator/ministerul-muncii-a-stabilit-lista-cu-persoanele-si-criteriile-de-acordare-a-subventiilor-la-caldura-print-588477.html

Uuups, avem si obiecte ornamentale, am si un inel de aur...

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Lucrusoare de vanzare...

Mergi la inceput

am inteles. insa banii incasati pe traduceri nu sunt un venit constant, lunar, cum este un salariu, asa este ? probabil depui la finante o declaratie din aceea, privind impozitarea veniturilor realizate din alte surse decat salariul. si ti se calculeaza impozitul global anual. asa este sau nu am eu informatii corecte ?

ei bine, daca tu nu mai primesti traduceri, deci nu mai incasezi bani pe peioada de iarna, sa zicem, sau din motive de sanatate nu mai poti face traduceri jumatate de an, logic ar fi sa va incadrati pentru acordarea ajutorului de caldura, pentru ca sunteti nevoiti sa traiti practic doar din salariul lui D.
in fine, chestiunile astea pot fi mai complicate decat par la prima vedere, hartogaraia si birocratia ne fac viata grea. insa nu ar fi rau sa te interesezi daca nu cumva este posibil sa va incadrati pentru acordarea acestui ajutor.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui CorinaDani

am inteles. insa banii incasati pe traduceri nu sunt un venit constant, lunar, cum este un salariu, asa este ? probabil depui la finante o declaratie din aceea, privind impozitarea veniturilor realizate din alte surse decat salariul. si ti se calculeaza impozitul global anual. asa este sau nu am eu informatii corecte ?

ei bine, daca tu nu mai primesti traduceri, deci nu mai incasezi bani pe peioada de iarna, sa zicem, sau din motive de sanatate nu mai poti face traduceri jumatate de an, logic ar fi sa va incadrati pentru acordarea ajutorului de caldura, pentru ca sunteti nevoiti sa traiti practic doar din salariul lui D.
in fine, chestiunile astea pot fi mai complicate decat par la prima vedere, hartogaraia si birocratia ne fac viata grea. insa nu ar fi rau sa te interesezi daca nu cumva este posibil sa va incadrati pentru acordarea acestui ajutor.

Corina - mamica printesei Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Cori, in cazul traducatorilor autorizati, este mai complicat. Eu vorbesc strict din experienta mea cu Finantele Cluj-Napoca, este posibil ca, in alte localitati/judete, situatia sa difere, ca de ce sa fim unitari, legea e interpretabila.

Asadar.

Eu am autorizatie de traducator de la Ministerul de Justitie. Am obtinut-o fara examen, pentru ca am terminat Limbi Moderne Aplicate. Este acordata "pe viata", cum s-ar spune.

Pe baza acestei autorizatii, m-am inscris la Finante (si nu numai) si am primit un cod de inregistrare fiscala. Am devenit PFA, persoana fizica autorizata, traducator autorizat.

Ei, in calitate de traducator autorizat, obligatia mea fatza de Finante este ca, la inceputul fiecarui an, sa depun o declaratie anticipativa de venit - adica sa trec cat ma gandesc eu ca voi castiga in anul respectiv - si sa platesc impozitul aferent cifrelor declarate.

Apoi, in anul urmator, pana in data de cat era, 15 mai, parca, depun o declaratie rectificativa (reala) cu veniturile realmente incasate in anul trecut. In functie de veniturile reale, se calculeaza daca am platit prea mult sau prea putin impozit. Daca am platit prea mult, imi returneaza ei diferenta in termen de X zile. Daca am platit prea putin, platesc diferenta.

Porcaria este ca acel impozit anticipat, si daca ar fi sa fie de 1 RON, doar, il platesti ca ai, ca nu ai activitate. Adica daca te gandesti sa pleci din tara pe perioada X, nu poti face intrerupere temporara de activitate, nici macar in baza unei declaratii notariale sub semnatura privata. Nu, trebuie sa anulezi autorizatia.

Apoi, pe langa acest impozit, daca am inteles eu bine, ai obligatia sa iti platesti contributia la Sanatate, Somaj, Pensii. Ai intrat in sistem, joci, ca ai sau n-ai activitate.

Lucrusoare de vanzare...

Mergi la inceput

recunosc, nu stiu cu ce se "mananca" activitatea unei PFA.

insa logica imi spune ca asa cum iti incepi activitatea, exista si o metoda de a inceta activitatea ca PFA. poate pentru voi ar fi mai avantajoasa aceasta varianta. nu stiu insa daca aceasta incetare a activitatii ca PFA sa nu fie o piedica in calea realizarii traducerilor. tu cand primesti bani pentru traduceri eliberezi factura si chitanta ?

in alta ordine de idei : nu am citit lista "proprietatilor" care nu-ti permit sa te incadrezi la acordarea ajutorului pentru caldura. insa faptul ca voi stati cu chirie inseamna un venit diminuat fata de situatia unui proprietar de apartament, care plateste doar intretinerea, cheltuielile comune si impozitul pe locuinta. e posibil ca asta sa fie "portita" care ar putea sa va permita accesarea acestui ajutor.
cel mai bine ar fi sa faci zilele astea un drum la primarie sau unde se depun cererile pentru acordarea ajutorului de caldura, sa te interesezi exact ce si cum. bine, s-ar putea nici functionarii respectivi sa nu stie prea bine cum se va proceda in iarna aceasta...

Mergi la inceput

Cori, o sa vad. Clujul asa mi-a spus, "doar anularea autorizatiei". Ceea ce, puii mei, n-o sa fac veci, auzi, sa-mi tai singura craca de sub picioare...

Daca anulez autorizatia, anulez si dreptul de a emite chitanta si factura, de a avea stampila.

Am lucrat, in ultima vreme, pe contracte de colaborare, acestea anuland emiterea de chitanta si factura, dar de stampilat, tot trebuiau stampilate.

Uite, am ajutat-o pe monica70, de aici, de pe DC, cu traducerile medicale. Medicii din strainatate i-au cerut ca traducerile sa fie stampilate si semnate de un traducator autorizat. Daca nu eram autorizata, cum o mai ajutam?

In alta ordine de idei, "shefa" mea s-a dat peste cap si a rezolvat problema platilor restante. Voi primi banii azi, doar ce m-a sunat. Deci va fi un pic mai bine.

Va multumesc inca o data pentru sustinere!

Lucrusoare de vanzare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Didididi spune:

Nina, eu nu fac conserve. Nu am timpul si nici aplecarea necesara. Imi face mama ca o parte din legume le are in gradina. Mai primim si de la soacra, care face alt gen de conserve decat mama. Dar aud colegele de serviciu care mai fac si zau daca as face gem din fructe care costa 5-6 lei kg.
Selene, o sa fie un pic mai bine acum .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Selene, tu unde iti faci cumparaturile? Te intreb pentru ca mi se pare ciudat sa zici ca anul asta au fost fructele mai scumpe decat anul trecut in conditiile in care in obor (poate cea mai mare piata din bucuresti) sunt mai multe fructe decat legume. Saptamanile trecute cel putin, azi parca s-a mai indreptat balanta. Iar anul asta poate doar caisele nu s-au facut in rest sunt fructe garla.

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Mergi la inceput

selene, cred ca ti-ai facut deja o mica lista de "to do" in perioada urmatoare, da ? ai primit multe idei bune, de suplimentare a veniturilor voastre. totul e sa incerci, sa vezi care dintre variantele propuse se potriveste cel mai bine in cazul tau.

iata, se profileaza o noua problema la orizontul vietii voastre : posibile probleme de sanatate ale soacrei tale. doamne-fereste, daca sanatatea ei ajunge pe butuci (si nici n-ar fi de mirare, avand in vedere viata pe care o are alaturi de socrul tau), sau e nevoie de internare in spital/tratamente/consultatii costisitoare, cum o sa va descurcati, in cazul in care ramaneti iarasi fara bani pana la salariul lui D sau pana mai incasezi tu bani pentru traduceri ? si de socrul tau cine o sa aiba grija, avand in vedere problemele mari pe care le face celor din jur (ai povestit tu pe larg la alte subiecte) ? cat de mult va puteti baza pe ajutorul si implicarea cumnatei tale ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cleo78 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Didididi

Ma abtin sa comentez asta cu downshifting-ul la occidentali. Probabil la asta s-a gandit si ala de la banca mondiala cand avea pantofii rupti. Ca o sa fie f fericit sa ii repare acasa, ca sa maximizeze placerea lucrului facut cu mainile proprii.
Nu stiu de cand esti plecata din tara, dar a face conserve acasa a devenit de cativa ani cam scum in ultimii ani.

Si nu te gani ca sunt genul care arunca banii pe prostii si nici nu as da 500 euro pe o geanta. De cand ma stiu anagajata am avut cel putin 2 joburi, pentru a-mi maximiza veniturile. Deci stiu ce inseamna sa fii tanar, singur intr-un oras strain si cu cel mai mic salariu din firma.

de 4 luni. Nu e scump daca stii ce si cand sa pui.
ca si Nina, fac si eu. Cand puneam la borcan, gasisem un tips sa nu mai fermenteze (puneam borcanele cu gura in jos sa nu mai ia aer.). SI functiona.

Selene, super ca va ajuta cu conservele soacra.

Eu la gazul pe iarna ma gandeam - dar uite ca fetele au sugerat ideea de aplicat pt subventie.

Mergi la inceput