Dubla cetatenie la copii minori
Raspunsuri - Pagina 10
![](images/user_woman.png)
AB_AC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mcoca Sau dai o fuga la Marsilia :). Vicky si Printzesone |
asa, asa buna idee :))) Chatonel ... super oferim cazare :)) B&B:)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
irlandeza spune:
citat din mesajul lui cristoiu Eu nu prea inteleg care e buba exact, nu am citit ce alte probleme are michelle. Din experienta mea pot spune ca in general mie mi-a trebuit o procura de la tata de cite ori am calatorit cu fata in Canada. Ea are cetatenia Germana si prin nastere, drept la cetatenia Canadiana, pe care inca din lene n-am revendicat-o. Pe cea Romana nu ma agit sa o iau, ca nici eu nu mai am pasaport de ani de zile. Dar este dreptul ei, daca va voi vreodata isi va putea lua pasaport romanesc. Deci, probleme am avut cind am intrat in Canada,acolo mi s-a cerut actul de la tatal ei. La iesirea din EU nu am avut intrebari. In general daca e zbor european nici macar nu vad graniceri la fata, putem zbura doar cu buletine. In cazul in care Romania face probleme la iesire, as sugera sa folosesti pasaportul francez al copilului. Indiferent de pasaportul tau, ei nu au dreptul sa interzica unui cetatean francez reintoarcerea in Franta. Daca tu calatoresti singura cu el si amindoi cu pasaport romanesc, cred ca e firesc sa iti ceara o procura, sa fie siguri ca nu fugi cu copilul la amantul din Canada. Parca era un caz la un moment dat pe aici cu o mama care se intreba cum sa fenteze sistemul ca sa se poata muta in America, fiindca fostul sot nu era e acord cu plecarea copilului. Reguluile astea cu procura sunt internationale, tocmai pentru a preveni rapiri de copii. |
Si noi avem un copil cu dubla cetatenie si cand am facut procura in Romania, chiar am intrebat notarul daca stie ceva in legatura cu scoaterea minorului din Romania cu pasaportul irlandez si ne-a spus ca nu avem nevoie de procura pt. asta deoarece legea e pentru cetatenii romani, iar daca tu alegi sa-l scoti ( copilul) din Ro. cu alt pasaport, vamesul nu are de unde sti ca, copilul e si cetatean roman. Dar cum la noi vamesii au alte legi decat cele oficiale........e bine sa ai procura, ca sanu te intorci inapoi din drum.......
Si inca ceva, cand am parasit Irlanda si cand m-am reintors cu Alexia nici irlandezii nici ungurii nu m-au intrebat de procura, nu au aceeasi lege ca si noi. Si nici macar pe mama mea care a calatorit singura cu Alexia, doar romanii cer asta.
andiaroro spune:
Am scris si la subiectul de la "Diaspora" candva, dar mai scriu o data si aici ca tocmai s-a intors copilul din Romania pe 12 august insotit doar de tatal lui si nimeni nu i-a intrebat la iesirea din tara de procura. A folosit si la intrare si la iesire doar acte frantuzesti si are certificat de nastere romanesc de cand avea 3 luni.
Acum 3 ani am fost doar eu cu el in Romania (tot fara procura) si n-am avut nicio o problema la vama cu actele frantuzesti, chiar daca mai avea si un pasaport romanesc, care nu era expirat, dar pe care nu l-am prezentat.
Nu stiu de unde toate povestile astea cu cautatul in calculator. etc. Ne-au fost spuse si noua pe diverse cai, dar in raspunsul oficial al Politiei de Frontiera (le-am trimis un e-mail acum 3 ani) era doar o referire la libera circulatie a cetatenilor UE si precizarea ca trebuie folosite la iesire aceleasi acte ca la intrare si in functie de asta ei aplica legea.
In cazul nostru, a intrat si a iesit din Ro un cetatean francez, pe care nimeni nu l-a intrebat de faimoasa procura si nu a stat sa caute in celebrul calculator care-i faza cu cetatenia romana.
Si nu era greu ca vamesul sa se prinda ca sunt sanse mari sa o aiba ca numele de familie e romanesc, tatal insotitor nascut in Buc, etc...
Chato- o dubla cetatenie e un + si o confirmare a ceea ce este ea cu adevarat.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/cristoiu/cristoiu.jpg)
cristoiu spune:
Auziti, dar cite cetatenii poate avea un om? Ca fata mea ar avea prin nastere 3. Daca mai emigreaza pe undeva mai incolo poate mai aduna citeva
Act de nastere romanesc? Asta e o chestie pur romaneasca. Pai daca nu s-a nascut in Romania, cum sa ii elibereze act de nastere? In Canada nu pot sa ii scot act de nastere, pot doar sa ii obtin cardul de cetatenie, fiindca cel de nastere se elibereaza doar celor nascuti pe teritoriul Canadian. E oarecum logic.
Referitor la procura, exista si in alte tari legea asta. Cind plec in Canada sau State doar eu cu fata, trebuie musai scrisoare gen procura de la tata, altfel nu ma primesc. Nu la iesirea din Germania e problema, ci la intrarea in Canada. Mi-a fost ceruta de fiecare data.
olim spune:
salutare
pai daca mama e cetatean roman, atuomat si copilul e si cetatean roman, pe langa altele,chiar daca nu s=a nascut pe teritoriu Romaniei.
Cred ca si canadienii care nasc in India au drept la act de nastere canadian pentru copii lor, eliberat de Ambasada Canadei in India, asa e normal si logic.
AB_AC spune:
citat din mesajul lui cristoiu Auziti, dar cite cetatenii poate avea un om? Ca fata mea ar avea prin nastere 3. Daca mai emigreaza pe undeva mai incolo poate mai aduna citeva ![]() Act de nastere romanesc? Asta e o chestie pur romaneasca. Pai daca nu s-a nascut in Romania, cum sa ii elibereze act de nastere? In Canada nu pot sa ii scot act de nastere, pot doar sa ii obtin cardul de cetatenie, fiindca cel de nastere se elibereaza doar celor nascuti pe teritoriul Canadian. E oarecum logic. Referitor la procura, exista si in alte tari legea asta. Cind plec in Canada sau State doar eu cu fata, trebuie musai scrisoare gen procura de la tata, altfel nu ma primesc. Nu la iesirea din Germania e problema, ci la intrarea in Canada. Mi-a fost ceruta de fiecare data. |
Multe cetatenii atat vreme cat nici o tara nu cere exclusivitate. Insa cand esti in fiecare tara careia ii esti cetatean ti se aplica legea ca cetatean. Faptul ca ai alte cetatenii e irelevant. In particular in .ro este in primul rand cetatean roman nu conteaza cate alte pasapoarte ai. Iar daca cineva vrea sa-ti aplice legea o simpla cautare e suficienta. Cu pasport strain si loc de nastere strain rezidenta copilului e probabil afara si revenirea la locul de rezidenta e in sensul reintregirii familiei si de aceea nu te purica.
Daca ai cetateenia la nastere ai si certificat de nastere emis de ambasada acelei tari. Daca devii cetatean apoi poti capata un certificat de nastere ca la francezi sau doar un certificat de naturalizare.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mikiion/mikiion.jpg)
mikiion spune:
Nu am de gand sa calatoresc in Romania cu copilul. Oricum actele romanesti sunt expirate. Dar subiectul asta m-a pus pe ganduri.
Im ipoteza : Nu vreau cetatenie romana pentru copilul meu... Nu vreau sa aiba cetatenie romana. Dar totusi o are?
Daca o are automat, cum poate renunta la ea? Cum poti renunta la ceva pentru care nu ai nici un act ca o posezi?
Intrebarea e mai mult retorica....
Am vrut sa incep procedura anul trecut, dar cand am vazut mormanul de acte am renuntat ( trebuie supralegalizat certificatul lui de nastere la ministerul de externe canadian, ca altfel statul roman nu il recunoaste) .
michelle-usa spune:
citat din mesajul lui mikiion Nu am de gand sa calatoresc in Romania cu copilul. Oricum actele romanesti sunt expirate. Dar subiectul asta m-a pus pe ganduri. Im ipoteza : Nu vreau cetatenie romana pentru copilul meu... Nu vreau sa aiba cetatenie romana. Dar totusi o are? Daca o are automat, cum poate renunta la ea? Cum poti renunta la ceva pentru care nu ai nici un act ca o posezi? Intrebarea e mai mult retorica.... Am vrut sa incep procedura anul trecut, dar cand am vazut mormanul de acte am renuntat ( trebuie supralegalizat certificatul lui de nastere la ministerul de externe canadian, ca altfel statul roman nu il recunoaste) . www.onetruemedia.com/shared?p=60647bcd025335118109e1&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank"> ![]() ![]() |
si noi am supralegalizat cu apostila certificatul de nastere american dar a fost aproape undeva in orasul nostru.
intereseaza-te ca poate si in canada se face aceasta legalizare undeva local.
michelle