Suedia (4)
Raspunsuri - Pagina 6
mihaela_s spune:
foarte frumos ai scris en kvinna .
Eu merg la blodomloppet, suntem si organizatori si participanti. Eu voi merge 5 km, nu pot alerga...sper sa nu ploua ca tare se pregateste...pe mai tarziu!
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
LiliGrigore spune:
Flory, nu te låsa. Asa e totul greu la inceput. Nu e usor intr-o tarå stråinå, nici måcar intr-una primitoare cum e Suedia. Birocratia lor e maaaaaaaaaaaaaare dåtåtoare de båtåi de cap, dar nu te låsa påna nu iese cum vrei tu. Cu certificatul lui bebe nu e mare bai dacå nu intentionati så plecati in tarå curånd, altfel puteti så mai asteptati. Atåta doar ca in loc de 1100 de coroane va costa 1500 sau 1600. Stiu sunt multi bani, mai ales dacå sotul nu a lucrat o perioadå. Dacå vå veti apuca de hartiile pentru asta iti stau la dispozitie dacå ai intrebåri fiindcå am tråit recent experienta.
In ce stadiu de invåtare al limbii suedeze esti? Poate se gåsesc cursuri la distantå cum am gåsit si eu si poate si Foxy.
Repet, nu te låsa, e greu, suntem inså aici pentru tine.colegi Si mie mi-a fost si imi e dor de tarå, iar sotul a råmas de 2 ori fårå lucru, dar cand vad cat de bine se simte cea mare aici, cat de in sigurantå se simte uit asta. Cåci pentru a le oferi lor ceva suntem aici.
Numai bine!
en_kvinna spune:
Multumesc Mihaela, am scris ce am simtit. Bafta la mers. Faci mers nordic? ala cand mergi repejor si cu bete? As vrea sa fac si eu mers nordic dar mi-e rusine ca sunt mai tanara si nu alerg. Mi-e lene sa alerg plus ca e dureros:))))))
mihaela_s spune:
Pana la urma am alergat aproape toti cei 5 km...doar la deal am mers. Am inceput cu doua colege care erau puse pe alergat si am inceput si eu incetisor, asa un fel de jogging si nu m-am obosit...a fost tare bine. Pana la urma am ramas in urma lor ca ele au alergat tot drumul, am terminat singura...noi mancam deja demult cand inca mai sosea lumea, cei care au mers tot drumul.
Nu, nu fac mers din acela, nu am bete...nu stiu daca mi-ar placea. De alergat nici eu nu alerg ca nu imi place asa fara tinta :). In plus si pe mine ma dor gambele, prefer sa ma duc la sala la gympa, am facut asta in toamna si in primavara, voi reincepe de maine...mai ales ca am facut putin antrenament azi. Eu biciclesc mult, am mers zile multe la serviciu cu bicicleta, sunt 11 km in total dus-intors. E tare fain! Mi-am luat acum o bicileta noua(pe care o impart cu Diana, fata cea mare) caci aveam biciclete vechi si mergeau cam greu. Cu asta noua e tare fain...Diana merge la scoala si eu o mai iau dupamasa. Apoi de luni incep scoala si nu mai sunt acasa, o va folosi ea...eu am nevoie vara cand muncesc, ea atunci are vacanta :).
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
florysya spune:
Multumesc mult pentru incurajari.M-ati facut sa ma simt mai bine.Sper sa pot trece peste aceste probleme si sa vad si eu cu alti ochi Suedia.Aici in Ekeby sta sa ploua si trebuie sa merg cu cel mic la doctor ca am programare ca este racit cobza de nu poate respira.Sunt sigura ca imi dau nimic dar au zis ca vor sa-l vada.Nici nu poate face caca si aici la farmacie nu au nimic pentru constipatie.Nu stiu ce o sa fac pana vine sotul din Helsingborg sa-mi aduca ceva.I-am dat si ceai de musetel dar nu are efect.O zi buna va doresc.
mihaela_s spune:
flory, sanatate celui mic...cat timp are bb? Poate aveti si voi in zona un magazin Tant Grön, ei sunt un fel de Plafar de la noi, poate gasesesti ceva pentru constipatia lui bb. Pupici.
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
sarah_78 spune:
Buna,
pt. fetele care au nevoie de tratamente stomatologice, exista stomatologi privati, care lucreaza cu försäkringskassan. FK suporta pentru asigurati, costul lucrarilor si tratametelor stomatologice, dar la un nivel stabilit de ei. Diferenta de pret, pentru ca, sigur tariful practicat de privat va fi mai mare, va trebui suportata de pacient.
Dupa cate am inteles, te prezinti la stomatolog, achiti consultatia iar acesta iti va face un deviz, din care reiese costul tratamentelor sau lucrarilor si cota suportata de FK.
corianai spune:
Mihaela, am citit postarea despre loppet, esti o curajoasa! pe mine ma alearga o prietena duminica in padure si scot limba de un cot. Ea merge saptamana viitoare la o cursa la Stockholm cu alte trei fete, as fi mers si eu, dar... cred ca incepe sa se cunoasca varsta Eu ma mai antrenez cu Mara la sats si in curand incep si tir cu arcul dar tot nu am nervul suedezelor, ce sa fac?!
Florysya si eu am avut probleme cu Eva cu constipatia si le am in continuare, acum ia zilnic Movicol Junior, dar asta e cu reteta. la farmacie gasesti niste tubulete cu un gel care faunctioneaza ca un supozitor. cat e mic copilul merge, Eva nu mai accepta asa ceva de vreo 3 ani incoace. Anul trecut am ajuns cu ea la akuten dupa o saptamana de stop total... la noi din pacate nu se regleaza din alimentatie desi am mare grija la asta. Sa ne spui ce ai facut cu gradinita, eu ma gandesc ca ar fi mult mai bine sa le trimiti mail, atunci sunt obligati sa-ti raspunda tot in scris si nu pot sa o dea cotita, trebuie sa spuna clar de ce va cer bani pt un copil care nu sta la fritids.
Sarah eu am primit data trecuta cand am fost la dentist asa ceva, dar nu m-am priceput cum sa-l folosesc, am impresia ca trebuie sa ai o asigurare sau un card special. am citit undeva mai demult dar cum nu mi-am propus sa merg la dentist aici nu am fost prea interesata. Numai ca de data asta nu am avut de ales, multumesc ca mi-ai amintit, o sa ma documentez. Cu FK cred ca lucreaza toti pt ca ofera tratamente gratuite pt copii (adica suportate de FK)
mihaela_s spune:
Multumesc Sarah, am sa ma inscriu si eu la un dentist ca am inteles ca asa merge treaba, interventiile de urgenta nu sunt suportate de asigurare. La noi nu sunt multi stomatologi privati si din cate stiu e cam plin la ei, anii trecuti nu mai primeau pacienti noi...ma mai interesez...
corinai, eu am mai participat si la vårruset, anul asta nu si de asta m-am gandit ca e bine sa merg la blodomloppet. Cum ai citit, nu le am cu alergatul, dar a fost OK, asa in pas usor de jogging...m-am surprins pana si pe mine :)). Alte sporturi nu fac decat biciclit cum ai citit si mers la sala, la gympa unde imi place de mor. Mai mergeam la zumba dar in Kalmar nu stiu unde sa merg si cum acolo sunt mai mult...am renuntat...
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
Foxy-le spune:
Flory - si Kristian avea probleme cu tranzitul intestinal. trecea saptamana si el - nic'! Incerc sa-i dau fructe zilnic(para si borcanel cu Katrinplommon(prune) cu mar e ff bun). Si cerealele ajuta. Praf, la cutie sunt. un castronel ca mic dejun. Apa incearca sa-i dai putina (eu inca ii fierb cu toate ca doc a zis sa nu o mai fierb pt ca-i mare copilul..las'!)
Fetelor ce de activitati aveti voi! ce frumos! Eu mai merg la sala, dar seara, asa ca nu e cazul de socializare pe acolo. Poate cand o sa ies prin lume cu bb se va mai schimba.
Va salut, zile frumoase sa aveti!