Suedia (4)
Raspunsuri - Pagina 19
Foxy-le spune:
Da, e bine ca ne place la tara pt ca-s mai ieftine. Nici eu nu am avut nici bunici la tara , dar eu sunt mai cu natura. Imi plac si orasele, sunt sociabila, dar sa am si spatiul meu linistit. sa merg eu cand vreau la zgomot si vajaiala.
Acum sa mai gasim si casa potrivita. cam dureaza chestia asta.O sa mergem sa vedem una (prima). Sunt ff curioasa de cum va decurge...
Gata, plec la masa. cele bune.
mihaela_s spune:
Nici eu nu am avut bunici la tara dar ma aseaman cu Foxy! Adica ador natura si locurile linistite, nu mi-ar mai placea sa stau in oras pentru nimic in lume...desi casa noastra nu e la tara dar e la marginea orasului si e atata liniste...innebunesc cat sunt in Kalmar si e atata galagie aici. De mers si vizitat e super OK, dar de fiecare data cand ma intorc acasa, e atat de bine...dar sigur ca fiecare cu ce-i place .
Flory, cand ai timp intra si scrie, uite suntem cateva care intram aproape zilnic aici si eu cel putin imi fac mereu timp sa raspund. Stau cu drag la povesti cand ai timp. Si asa cum spune corinai, va veni ea vremea cand vei tanji dupa linistea de acum...si eu am fost in situatia ta, am asteptat 4 luni pana am putut incepe la Komvux dar asa perioada linistita ca atunci(desi eram si eu plina de frustrari ca nu inetelegeam nimic ce se vorbea in jur) nu am mai avut...
la toate!
en_kvinna spune:
Mihaela, o intrebi te rog pe prietena ta care si-a obtinut uppelhålsrätt prin sambo, daca cererea pe care a completat-o a fost cea cu referire la mariaj/ sambo dar pt care trebuie dovedit prin acte - Släktskapsintyg( ceea ce eu nu am ca nu suntem casatoriti si sambo nu se face cu act), sau cererea prin care cetateanul suedez a luat-o in intretinere? Multumesc.
mihaela_s spune:
I-am scris un email prietenei, ma intalnesc numai miercuri seara cu ea caci am zile pline la scoala. Cand primesc raspuns il postez aici.
corianai spune:
Mihaela tu locuiesti intr-un loc minunat, e super ca va simtiti atat de bine
Si mie imi place natura si apreciez in Suedia faptul ca poti locui central la marginea padurii. aici este o regula ca fiecare om sa aiba padurea la o distanta convenabila (cifrele nu le stiu)
cand am ajuns prima oara in stockholm ma minunam ce risipa de teren central au facut cu atatea parcuri si padurici... nu am mai intalnit nicaieri in capitale europene acelasi stil. la saracul iubitul meu bucuresti prafuit nici nu indraznesc sa ma gandesc in contextul asta... Deci ideea mea daca tot am nimerit aici e sa combin atmosfera citadina cu natura astea au fost unele dintre criterii cand ne-am ales casa, padurea visavis si plaja la 10 minute plimbare. apoi am mai avut eu si alti gargauni pt care platim acum luna de luna... sa fie friliggande, sa nu fie la fel ca cele de alaturi, sa nu fie din 60 talet, teren mare etc...
en_kvinna spune:
O, da Mihaela sta chiar intr-un loc fain are plaja si mare. Si cum zice ea, vara datorita turistilor e ca-n vacanta.
Si mie imi place mult de tot ca au paduri si multe sunt declarate rezervatii. Eu stau intr-un cartier periferic al Stockholmului dar in 5 minute sunt in rezervatia Nacka...nu stiu cum. Locul este amenajat cu terenuri de golf, zone de picnic, trasee pt alergat care sunt date in km exacti, plus trasee libere dupa care te oreintezi in functie de semne. Acum doua week-enduri am facut vreo 7-10 km prin padure unde am intalnit ciuperic comestibile (unii oameni le adaunau) si otravitoare. Eu in Romania n-am vazut ciuperci otravitoare in padure si am batut in lung si lat muntii Apuseni. Eu aici iarna am vazut urme de iepuri pe zapada si chiar iepuri mari, foarte mari, intre blocuri, dar in Romania trebuia sa merg pe campuri sa-i vad. Aici in Solna, komuna foarte apropiata de Stokcholm, nu sesizezi diferentele, am lasat sa treaca sosea niste caprioare. La inceput am crezut ca sunt caini vagabonzi, deh, era iarna si intuenric, abia apoi la lumina am vazut ca erau 3 caprioare care au trecut si intrat in zona de case. In oras. Comuniunea asta intre om-natura-animale (sa zic cat ma impresioneaza ratele de pe lacuri?) este tare benefica psihicului. Cel putin in cazul meu.
mihaela_s spune:
en kvinna, as vrea sa iti scriu un mesaj dar nu ai activat PM-ul. Poti sa imi lasi in PM-ul meu o adresa de email? Sau sa il activezi pe al tau?
mihaela_s spune:
Am o prietena care s-a mutat din Bucuresti in Stockholm si exact ca si tine corinai si ca tine en-kvinna povesteste despre diferentele care au incantat-o din prima. Am vazut fotografii de ale ei cu caprioare si iepuri :). In Stockholm. Undeva in cartierul in care locuieste, tot asa in padurea din apropiere.
Iepuri sunt si la noi, cu duiumul...asta iarna am vazut si noi langa casa urme prin zapada. Unde stateam la bloc, inainte sa luam casa, veneau in gård si erau multi. Pe strada, trecand drumul am vazut de multe ori iepuri. Caprioare nu, doar pe drum cu autobusul cand vin la Kalmar vad deseori pe marginea padurilor, super frumos! In schimb noi langa casa avem multi arici, in fiecare an...de fapt simbolul insulei e ariciul :). Vecini au zis ca au vazut si vulpi. In schimb eu sunt "topita" de pasari...primavara deschid usa la terasa si stau in casa in ciripit de pasari, daca nu am timp sa stau afara...e minunat, ma relaxeaza la maxim. In Ro auzeam numai vrabii certarete, la mama, care are cativa copaci in fata geamului...ca noi am stat la etajul 8 catre un bulevard...se auzeau numai masini, zi si noapte...de asta imi place linistea de aici.
o seara frumoasa...ce a mai ramas din ea.