Suedia (4)
Raspunsuri - Pagina 20
mihaela_s spune:
Citat: |
citat din mesajul lui en_kvinna Ti-am trmis PM cu mail-ul. Maine vad si de al meu PM. |
Am trimis raspuns la adresa ce mi-ai dat-o. :)
Tanti Zavaidoc spune:
Hallå! Iete ca am revenit. M-a cautat cineva?
Vad ca abordati chestiunea pe care eu am numit-o BON, adica bor och kissar i naturen. Obsesie nationala suedeza si nu numai, obsesie scandinava de fapt. In esenta, un lucru laudabil, unul dintre lucrurile care mi-au placut enorm in Suedia. Iepuri avem si noi, apar de te miri unde, dintre blocuri sau prin parcuri. Am aflat ca nu sunt iepuri-iepuri, ci iepuri de camp, ditamai shoshoii ceva mai mici decat cainele meu. Care caine nu pricepe ce animale sunt astea mai rapide decat el
Cat am lipsit, m-am indeletnicit cu plimbatul si scolitul. Nu pot spune ca am incheiat definitiv cu niciunele, pare o chestiune pe viata. Sau ameninta sa devina.
Revin cu oferta de a o caza pe Florysa daca vrea sa faca certificatul de nastere al copilului. Haide, Florico, ia-te de ceafa si rezolva problema! Am citit ca esti deprimata, dar zau ca toate se rezolva. Iti promit eu ca asa e. Si ma cam tin de cuvant!
O saptamana racoroasa sa avem si cat mai multe vesti bune!
florysya spune:
Buna ziua.Mersi mult Tanti Zavaidoc pt oferta ta dar deocamdata trebuie sa mai astept din cauza finantelor.Eu trebuie sa-mi fac certificatul de nastere in Romania ca de l-am pierdut.Si pt asta trebuie sa fac imputernicire cu apostila de la Haga mamei mele.Si abia dupa sa fac certificatul baiatului.Dar cand va fi sa vin te anunt iar daca oferta va ramane valabila o accept cu mare placere.
Da deprimata sunt in continuare o fi si din cauza ca mai toata ziua sunt singura cu copii.La gradi parintii altor copii stau la taclale intre ele sau cu educatoarele iar eu il las pe Dragos si bag viteza ca nimeni nu ma baga in seama.Mama ei de limba suedeza.
Cam atat.
Tanti Zavaidoc spune:
Stai, Florico, ca nu pricep (scuza-ma ca iti zic asa, dar chiar ma incurc in taste sa scriu Florysya, imi iese mereu altceva).
Tu nu ai inceput SFI? De ce? Spui ca ai copiii la gradi. Nu poti merge la scoala? Macar descarca de undeva un curs de suedeza. Engleza vorbesti cat de cat? Macar asa te-ai putea intelege cu educatoarele.
Stii, am observat ca e in mare parte o problema de atitudine. Cu cat te izolezi mai mult, cu atat nimeni nu vorbeste cu tine, pentru ca suedezii nu se baga in vorba de felul lor. Daca ii intrebi tu de sanatate, vor fi bucurosi sa converseze. Sunt sigura ca dintre mamele de la gradi sunt multe care stau acasa si trec prin ce treci tu. Emigranti sunt la gradinita lui Dragos? De regula, mamele musulmane sunt prietenoase, ai putea sa inviti pe cineva la tine acasa la o cafea, macar prin semne sa conversati. Ajuta sa ai un contact uman, oricat de precar ar fi el.
Mai spune aici prin ce treci, poate avem ceva idei. Mai multe capete sunt mai bune decat unul singur si poate apare si vreo rezolvare.
corianai spune:
Flory cu engleza cum stai? daca te descurci sa nu-ti fie frica sa incerci sa legi conversatii, suedezii sunt intotdeauna bucurosi sa vorbeasca engleza. Eu asa am dus-o in primii doi ani in suedia, pt ca si atunci cand incepusem sa pricep o boaba imi era frica sa vorbesc pt ca stiam ca daca pun o intrebare mica-mica urmeaza un raspuns luung si incalcit din care nu inteleg nimic :)) asa ca a fost engleza si la vårdcentralen si la dagis si in magazine si in buss, peste tot. si a functionat.
ma gandeam, pt ca suntem multe din skåne, ce ati zice sa ne intalnim la o cafea odata? poate voi deja va cunoasteti, mie mi-ar placea sa va intalnesc.
edit: hehehe gand la gand tanti zavaidoc :))
Tanti Zavaidoc spune:
Unde in Skåne? Ora si locul, ca ma prezint. Nu am fost niciodata acolo si sunt curioasa, ca am auzit multe povesti emigrationiste despre Malmö si imprejurimi
corianai spune:
Io ma gandeam sa va momesc p-acilea pe la helsingborg, ca suntem 3 bucati din zona cum vi se pare??
Tanti Zavaidoc spune:
Citat: |
citat din mesajul lui corianai Io ma gandeam sa va momesc p-acilea pe la helsingborg, ca suntem 3 bucati din zona cum vi se pare?? |
Whoaf whoaf! (amusin eu momeala)
mihaela_s spune:
Eu din pacate nu am cum...daca va intalniti putin mai in nord, poate poate...ca vad ca pe Gotland nu va pot ademeni .
mihaela_s spune:
Si håller med cu ceea ce au scris corinai si tanti in ceea ce priveste relatiile cu suedezii. Eu nu sunt bagareata si de aceea stau deoparte pentru ca nimeni nu ma cheama in discutii, dar daca incerc sa ma "bag" atunci nu imi intoarce nimeni spatele. Chiar sunt curiosi de multe lucruri si nu fac altceva decat sa raspund la intrebari . De asta imi place sa stau in banca mea . Ca asa ma sint eu bine, dar altfel...kör på flory! Intra fara jena in discutii daca vrei socializare. Altfel vei sta sa jelesti si dupa ce vei stii suedeza, la fel.