Suedia (4)

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Foxy, eu stiu mai multe cazuri dar nu stiu amanunte cum au procedat. Noi voiam sa il aducem pe socrul, a fost la noi in vizita si nu i-a placut, nu a vrut sa ramana...acum nu mai e saracul...atunci stiu ca sotul meu citise pe migrationsverket, uite aici:
http://www.migrationsverket.se/info/3983.html

Eu va trebui sa o inregistrez pe mama anul viitor pentru ca va sta la noi 6 luni din decembrie pana in iunie. Vad ca procedura e aceeasi, indiferent cat stau parintii aici, daca depasesc cele 3 luni legale. Sper sa nu fie probleme, mama nu ramane aici ci pleaca, are bilet de avion inapoi. Pentru socrul meu insa stiu ca sotul luase ultimul cupon de pensie ca sa demonstreze ca are pensie mica si ca nu se poate intretine singur, in plus era vaduv si fara alti intretinatori in Ro.

Saptamana viitoare am sa ii intreb pe prietenii mei din Kalmar, stiu ca el si-a adus parintii aici.

Despre provkörning sa imi spui si mie daca indraznesti...eu am carnet din Ro, expirat si trebuie sa merg in Ro sa ma "caciulesc" la cabinete medicale pentru vizite ca sa il refac...m-am uitat si pe aici ce inseamna sa iei carnet si nu e usor deloc. Inca ma gandesc ce varianta sa aleg pentru ca nu m-am mai urcat la volan de mai bine de 10 ani...si nu condusesem nici inainte decat putin, asa ca degeaba voi avea carnet din Ro daca nu stiu conduce...in fine, sunt curioasa si eu cum e sa dai aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corianai spune:

Mihaela, eu cred ca e cel mai simplu sa iti iei carnetul din ro si sa-l schimbi aici. apoi daca te simti nesigura poti sa iei cateva ore aici cu un instructor, dar ce-i mana e mai sigur. eu am avut alta problema cand am venit aici de la stilul meu smucit de bucuresti... mi-a fost frica atat de calmul soferilor suedezi cat si de biciclisti. cu astia din urma nici acum nu ma impac prea bine, cand ii vezi cum se baga fara sa se uite, cu copilul in spate si eventual pe ninsoare/polei... total inconstienti dupa mine!!

Mergi la inceput

Hej! pe unde sunteti fetelor? v-a speriat vremea asta frumoasa?? am vazut poze de la o prietena din constanta, acolo e vara...
Mihaela, am vazut baia, iese bine. Cei de acasa ce zic, mai suporta santierul?
M-am luminat cum e cu dentistul, peste 3000 ai reducere 50% calculata la pretul de referinta. Se reduce automat pe chitanta, adica platesti suma redusa deja. La lucrari scumpe e foarte bine, dupa o anumita valoare försäkringskassan suporta 70%. cum-necum cu toata reducerea eu am platit 4000 pana acum si probabil mai urmeaza 1000 cand imi pune plomba. deci 5000 o masea cu obturatie de canal... tot scump e!!
va doresc o zi frumoasa

Mergi la inceput

Ah corinai, ai mei nu stiu nimic ca ei sunt plecati dinainte sa vina mesterul si vin dupa ce acesta a plecat. Eu sunt cea "napastuita" acum, desi e impropriu sa spun asa pentru ca nu dau pe nimic clipele astea de acasa. Cine nu a fost in situatia mea, nu intelege...chiar si in galagia faiantarului, clipele de acasa nu se compara cu nimic...

Sunt a doua saptamana acasa, la scoala nu am laboratoare si am noroc zilele astea numai de cursuri care se filmeaza si se pun pe site, asa ca le urmaresc de acasa. Viva tehnologia sec. XXI! Dar vine ea si balanta, saptamana viitoare plec de duminica si ajung vineri noaptea inapoi, desi joi am liber...pentru ca vineri am laborator de la care nu pot lipsi. Eh, asta e. Trec ele zilele....

Da, baia se contureaza incet incet, acum avem si faianta pe trei pereti . Vineri pun iar bilantul saptamanii pe blog, stai pe-aproape :).

Mersi ca ai scris de chestia cu dentistul. Macar sa stiu ce ma asteapta...dar banui ca asta e numai daca ai un medic curant. Ca eu nu am...musai sa ma inscriu la cineva...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Foxy-le spune:

mda, multumiri! E complicat oricum cu mama. mai vedem. mi-e teama doar sa nu-i fie rau, ceva si sa trebuiasca sa platesc pe la spitale...
Miha, frumoasa baia, se contureaza. Las' ca cine o sa se rasfete intr-o cada cu apa calda la iarna??
Miha(si cine mai sta la casa) apropo, voi ce fel de centrale aveti? sau pe ce aveti incalzirea? Cat va ajunge intretinerea casei pe an? Va rog, as vrea sa aud un adevar, sa stim cam cum e (v-am spus ca planuim si noi sa luam casa si habar n-am de chestiile astea)
La dentist merg si eu pe 29. e musai!.Uite ca am studiat problema - http://www.forsakringskassan.se/privatpers/tandvard
Da Miha, schimba permisul. Aici se conduce ff frumos, nu-ti fie teama. Poti face cu sotul, prin zone mai linistite.
Am plecat la puiul meu, ma ,,striga''
Pup, cele bune..

Mergi la inceput

Foxy, eu stiu ca cea mai ieftina caldura o ai de la fjärrvärme, adica centralizat. Noi asa avem, cu o centrala mica de distributie in hol de unde putem regla temperatura agentului termic. Cand cumperi o casa, sau vrei sa cumperi(si la apartamente e la fel) in oferta scrie care sunt cheltuielile medii cu casa(incalzire , curent, apa, etc). Noi platim iarna cam 2000-2500 kronor pe luna caldura si apa calda si cam 500 vara.
La noi in oferte scria pana si care sunt "punctele slabe" ale casei..de ex. la noi scria ca un robinet de la un calorifer e defect si ca undeva sus pe acoperis e o tigla cam slaba si ca pe acolo se infiltreaza apa...acum cand am renovat baia ne-au spus mesterii ca de undeva se umezea in baie intre peretele exterior si cel interior sub partea de acoperis care e mansardat...nu se vedea in baie insa nimic.

Daaaaa, abia astept sa ma cufund in vana, nu am mai facut-o de vreo 4 ani...ce chestie si la astia sa isi puna numai dusuri...

Cu ccc carnetul m-am lamurit, am un obiectiv pentru la vara . Ca prea am fost lejeri vara ce a trecut si nu am avut nimic de facut...si apoi imi voi lua curaj sa ma sui la volan.

Mersi le link-ul cu folktandvården, ceva stiam si eu...dar sotul meu spune ca reducerea se face numai la manopera si nu la materiale...asa e fetelor? Ca pe site nu scrie nimic de asta...oricum vad ca din ian 2012 intra in vigoare alte reguli, sunt curioasa daca mai bune sau nu...

Somn usor, pe maine!

Mergi la inceput

Si noi avem fjärrvärme si asta iarna am platit 5000 pe luna constant... mi se pare sf ce zici tu Mihaela e drept ca noi avem casa veche si probabil pierderile sunt mai mari, ne-am si gandit sa schimbam geamurile dar nu ma lasa inima, cred ca ar arata ca o doamna bine cu silicoane si minijoupe Si cumnatul meu la Stockholm tot atat plateste la o casa din 60 cu suprafata un pic mai mare decat la noi. Dar au si ceva mai frig in casa, la noi nu coboara sub 22, uniform in toata casa si la orice ora (am scos setarea centralei care zicea sa reduca presiunea in timpul zilei) probabil ca se poate regla sa fie mai economic dar eu sunt friguroasa
La dentist reducerea e la pretul de pe chitanta, nu se calculeaza materialele si manopera separat. Ex de pe chitanta mea: upprensning och rotfyllning en rotkanal ref pris 3180, behandlingspris 3245. Reducerea se calculeaza la ref pris nu la pretul practicat de cabinetul respetiv.

Mergi la inceput

Pe bune ca atat platim noi, fotografiez o factura din iarna trecuta daca vrei . Ultima factura primita: 2011-08-01--2011-08-31 avem de platit 470 kr. Si o factura din iarna: 2011-02-01--2011-02-28 am platit 1976 kr. A fost o luna mai scurta si a fost mai putin...de frig a fost frig, poate cel mai frig a fost in februarie. Si la noi in casa e in jur de 22-23 de grade, nici mie nu-mi place frig...la noi se cupleaza pe alta temperatura noaptea cred, dar nu sunt sigura...
Poate conteaza furnizorul, cu ce face energia, habar nu am. La noi e GEAB si am vazut ca au munti intregi cu rumegus in curte, probabil fac ceva amestec cu el ca si combustibil. Dar va spun cu mana pe inima ca atat platim, nu am de ce sa spun aiureli aici. Casa noastra e din '85. E izolata peste tot cu vata minerala si pereti de gips carton pe interior. Nu avem beci, avem insa pod care nu e incalzit. Geamurile sunt si la noi vechi, de cand e casa...sunt triplu izolate si inchid destul de bine. daca e vant puternic atunci se simte dar altfel nu...Avem ventilatie care merge continuu si asigura temperatura constanta in casa.

Am inteles cu factura la dentist, nu stiu de unde o fi inteles sotul asa...eu nu stiam ce inseamna ref pris, acum m-am lamurit.

Mergi la inceput

Mihaela eu cand zic casa veche, geamuri vechi, etc inseamna anno 1923 e casa sanatoasa de piatra dar pe atunci nu existau plastice, asa ca izolatia la toate casele din perioada resp consta in pamant si paie In helsingborg e Kemira care livreaza agent termic la comuna, ce rezulta de la fabrica lor de acid sulfuric (vezi la ce a fost buna chimia de la lund?) In orice caz e foarte scump, cu ce avem de dat si la banca iese aproape cat salariul meu...

Mergi la inceput

Probabil ca e si casa cu izolatia mai precara, poate e si pretul...putem insa compara cati kw consumam si cat costa kW-ul. Eu va pot spune pe februarie din factura descrisa mai sus: consum pe 28 zile: 2,084 MWh (intra si apa calda aici) a 825.75 SEK (per MWh). Diferenta e ori abonamentul ori TVA-ul, ca nu scrie. Vad ca avem si un "beräknad årskostnad" care e de 11 560,50 SEK. Vara consumam asadar cam de 4 ori mai putin, adica numai apa calda.

Cred ca poti intra si tu foxy pe site-ul care va furnizeaza fjärrvärme la voi sa faci o comparatie...

Mi-au aprobat cei de la CSN imprumutul, 18 ani dupa ce termin facultatea platesc inapoi , pana aproape de pensie . Nu-i bai, ca ccc casa o platim pana la 80 de ani . Daca apucam .

Mergi la inceput