Suedia (4)
Raspunsuri - Pagina 16
mihaela_s spune:
Sarah eu iti multumesc si iti dau un buchet de , de ce as da cu pietre? Chiar nu am stiut ca s-au schimbat regulile si ca e mai drastic din 2010 incoace, prietena de care vb a venit in februarie 2010.
Eu sunt curioasa cum a procedat sotul lui pisicanu, ce reguli si cerinte sunt acum...sau daca stii tu Sarah, spune-mi ce anume e necesar cand vii pe cont propriu in Suedia? Ca ce stim noi e de pe Migrationsverket si cam atat...Uite o prietena a mea din Ro vrea sa vina in martie 2012, cu un copil. A scris ea mai demult pe aici, am sa o rog(corespondam pe email) sa intre iar si sa citeasca daca nu o face, pentru ea e foarte important sa stie la ce vine, mai ales ca are un baietel pe care il ia cu ea.
sarah_78 spune:
Mihaela_s pt prietena ta, daca nu vine cu contract de munca, solutia ar fi sa aplice la Migrationsverket ca cetatean european cu fonduri proprii, trebuie un extras de cont cu cel putin vreo 13000 de euro(asta ar trebui intrebat inainte, ca eu nu mai stiu care este suma exacta), asigurare de viata de la un asigurator agreat aici si inca ceva acte de genul copii dupa pasaport. Pentru copil ar fi bine sa scoata cardul european de sanatate (este gratuit in Romania pentru copii si este valabil 6 luni), la fel si pentru ea daca poate face dovada ca a contribuit in ultimii 5 ani la CNAS poate obtine cardul european de sanatate din Romania si este bine de adaugat o copie dupa acesta in dosar. La fel de bine ar trebui sa mearga la skatte cu cineva care locuieste in Suedia pt a-si face adresa in Suedia sau sa fie luata in spatiu adika sa figureze la skatte cu CO, ca sa aiba unde primi corespondenta. Si apoi, timpii de asteptare sunt foarte lungi, intre 4-6 luni din cate am inteles. Dar daca obtine upehållrätt-ul de acolo apoi se face demersul la skatte pentru personnumar.
Acum eu stiu si de posibilitatea sa fii luat sub obladuirea cuiva care este deja aici, si garanteaza pentru tine ca te intretie si ca stai la el, dar am inteles ca este foarte greu asa daca nu esti membru al familiei (la sudezi am inteles, ca a fi membru al familiei inseamna sot, sotie, copii, nici macar parintii sau fratii nu-i poti lua asa usor pe langa tine). Acum,cum poti ajuta pe cineva in situatia asta, este sa garantezi in eventualitatea in care a primit personnumar, pt el, la inchirierea unei locuinte, pt ca firesc cine vine aici nu figureaza in Suedia cu venituri si de cele mai multe ori le este greu sa inchirieze o locuinta.
en_kvinna spune:
Gata! Am elucidat misterul.Vineri a sunat sambo-ul meu la Skatte sa intrebe de una alta. Deci, noi am cerut la migra Uppehållstillstånd, care e diferit de Uppehållsrätt, si de aceea dureaza mai mult.Noi cand am citit pagina de la Migra am completat formularul cu: pers. care se muta sa coabiteze cu cetatean suedez fara sa mai cercetam si alte optiuni, pt ca era ceea ce eram noi defapt. Femeia cu care a vorbit i-a zis ca pot aplica pt uppehållsrätt chiar daca deja am trimis celelalte acte, si ca astfel o sa primesc, daca e pozitiv raspunsul, mai devreme nr.personale. Ne hotaram saptamna cealalta ce sa facem, pt ca eu vreau sa fie scris negru pe alb sambo si nu persoana luata in intretinere. Plus ca mai trebuie sa citim diferentele dintre un tip de sedere si altul.
P.S. tipa de la Skatt, desi au vorbit cam 10-15 min, nu parea foarte sigura pe ce zice,ba chiar a mers sa citeasca nu stiu ce legi, i-a lasta impresia ca nu cunoaste bine regulamentele. Ce am citit pe net de altii patiti cam e o regula ca functionarii sa nu stie sigur ceva
Acum cat de cat sunt mai linistita ca macar stiu cauza.
mihaela_s spune:
oooh, pai noi am tot scris pe aici ca cei veniti din UE nu au nevoie de uppehålltillstånd ci numai de uppehållsrätt...imi pare rau ca nu ai citit sau nu ai bagat de seama...bine ca ai descoperit cauza si sper ca decurga mai repede acum.
Am patit si eu cu functionarii, chiar la Arbetsfömedlingen unde nah, ar trebui sa cunoasca legile, nu? Dar eu stiu si din experienta mea personala, ca angajat...greseli se fac, iar ei nu studiaza legile in amanunt decat cand au cazuri. Asa ti se si spune, ca nu poti retine tot in cap, important e sa stii unde sa cauti cand ai nevoie. Si la noi la laborator suna tot felul de persoane cu tot felul de intrebari si daca nu te ocupi zi de zi cu asa ceva, mai greu sa dai informatia direct. Dar stii la ce dosar sa te duci si sa gasesti informatia.
pisicanu spune:
hai ca am ajuns si eu la calc, de 2 zile alerg intruna cu treburi...
din ce scrieti voi inteleg ca feeling-ul sotului meu cu inchiderea "robinetului" pt emigranti e o realitate...nu stiu exact detalii despre schimbarea legilor din iunie 2010 despre care a scris Sarah (daca stii amanunte, te rugam sa ni le oferi, vor fi utile). Ce va pot spune e ca a mers a doua zi dupa sosire la Skatte pt a aplica pt nr pers. impreuna cu persoana la care este cazat si care a dat cu subsemnatul ca il intretine. A avut de completat 2 formulare cu date personale despre el si membrii familiei. Deoarece noi nu eram acolo, a trebuit sa bifeze "NU" la chestiunile legate strict de data la care vom sosi si noi acolo (evident ca nu stim cand)etc. Nu i s-a cerut o suma de bani sau alte garantii, dar nici nu are vreo certitudine ca va primi un raspuns pozitiv, mai ales ca nu a avut actele de casatorie si certif copiilor in original. Asta a fost tot la vizita de la Skatte, in 2-3 sapt va prmi un rasp favorabil sau nu...vom vedea! o sa va tin la curent
si mai pot sa va spun ceva, poate ajuta: in iunie 2010 pers care il cazeaza pe sotul meu acum a emigrat cu sotia si fetita si a trebuit sa faca dovada unei sume de bani, ceva in jurul a 10 000 eur. Evident ca erau dotati din acest punct de vedere...cam asta-i tot ce stiu pe moment
soare tuturor!
Foxy-le spune:
Seara buna, dragelor.
Un moment pauza am si eu.
Spun si eu ce stiu - o cunostinta(ea) a venit pe ,,ne-ve''(adica fara job, fara relatii, nimic) in sept anul trecut si PRIMa data a mers la Migration, apoi la skattev. Acolo i-au cerut dovada suma pt intretinere(era si cu fiul). Nu stiu exact cat, n-am intrat in amanunte. A durat oricum vreo 3 luni pana a primit numerele. intre timp, n-a muncit(fara numere cum?Daca ai relatii poti sa mergi la negru, dar cu risc).A locuit la prietena ei.Sotul a sosit ulterior si a primit repede numerele.Pisicanu- multa bafta sotului.
Si zic ca inchid ,,robinetul''??? Unde?? Orasul asta s-a supra saturat cu ... indivizi !!! Parca nici nu mai sunt in Suedia ...
Da, acum cer sa ai acont de cel putin 15 % din valoarea casei. Si noi cautam casa. dar doar pe salariul sotului nu-i mare suma pe care i-o acorda. asa ca, la anu' trebuie sa ma apuc zdravan de munca.O mai las cu scoala . Poate o sa am sansa alta data...
In alta ordine de idei - a dat cineva de permis aici in suedia?Cum a fost la uppkörning???
Miha- frumos zici, da, si noua ne place aici mult de tot..
Helg soros va doresc
corianai spune:
Tjena tjejer! (mooam cum arata cand scrii asta, cred ca pt cineva care nu are habar de suedeza e infricosator )
Scuze am lansat o intrebare si nu am mai avut timp sa intru... multumesc mult pt lamuriri, o sa-i spun prietenei mele cum stau lucrurile, si ea are un baietel, eu cred ca pt el in primul rand merita sa incerce. dar singura parca riscul e prea mare!! eu as vrea sa-si gaseasca pe cineva aici, cunosc persone care si-au intalnit partenerul pe net si a functionat minunat... plus ca suedezii sunt de pus la rana ca tovarasi de viata, harnicuti si responsabili... dar fiecare cu norocul lui, eu mai mult decat sa ii susur in mailuri chestiile astea nu pot sa fac.
am tare multe de facut azi... ufff ar trebui sa ma organizez altfel ca in helg sa fiu mai libera...
o zi fumoasa
Foxy-le spune:
Buna ziua. sper ca-i cu soare si pt voi
Intrebare - si-a adus careva parintele pensionar sa locuiasca aici? stit pe cineva? daca da, cum l-a inregistrat?Multumesc pt raspunsuri(daca vor fi vreunele...)
Succese si o saptamana frumoasa sa aveti
corianai spune:
Foxy-le eu cunosc un caz, din pacate nu stiu amanunte despre cum au procedat, insa ziceau ca a fost destul de complicat.
am cautat si eu la migrationsverket informatii, gasesti acolo ceva. nu mai imi amintesc prea bine, era exact dupa accidentul cerebral al mamei asa ca nu am multe amintiri din perioada aia...