**Capsunele de mai-iunie 2007 (133)**
Raspunsuri - Pagina 29
Al_Ma spune:
Pe mine acest comentariu nu ma duce decat la gandul ca examenele organizate la nivel central se dau dupa o programa standard, pe care, in general, o aplica toate scolile fara autonomie, in timp ce scolile cu autonomie, care aplica si alte sau alte metode de invatamant decat cele neautonome (poate chiar mai bune), nu dau performanta deoarece scolarii pregatiti in acele scoli nu sunt familiarizati cu programa tocita in scolile fara autonomie. Nu stiu daca am fost coerenta, nu am avut o perioada foarte buna, din contra, si-s cam obosita psihic.
mica0307 spune:
Eu as vrea sa o dau pe Maya la 7 ani la scoala. Prefer sa mai copilareasca si sa se mai joace, de invatat o sa invete toata viata.
An@ spune:
Si eu tot pt 7 ani si 3 luni as opta (cred, ca nici eu nu sunt prea convinsa cum e mai bine).
Daca ar fi fost vorba de 7ani si 10 luni sa zicem, atunci as fi preferat cu un an inainte.
Se gandeste careva dintre voi sa isi dea copilul la scoala particulara? sau la o scoala anume, sau va orientati spre una aproape de casa, din cartier?
Addinel, cand ai timp poate imi povestesti pe PM dspre consultatia la endocrinolog, in ce a constat, daca ati facut ceva analize mai speciale. Multumesc! (pana la urma o sa o duc si eu pe Ana ca sa imi iasa din cap si treaba asta).
mica0307 spune:
an@ eu nu m-am gandit la ce scoala sa o dau, va fi insa cu siguranta o scoala de stat si un after school. Mai sunt 2 ani pana va intra la scoala (sau 3), e cam devreme sa ma gandesc la ce scoala va merge pentru ca nu cred ca vom mai sta in cartierul asta atunci. Am vrea sa ne mutam intr-o casa/apartament nou, nu prea stim nici zona, deci imi este destul de greu acum sa hotarasc scoala.
tamaraspt spune:
Discutia legata de varsta cand vor merge in clasa I depinde din punctul meu de vedere de ce va scrie in metodologia legii invatamantului. De ex. daca clasa 0 va fi la scoala, iar copiii vor sta in banci 4 ore ma gandesc ca la 5 ani si 4 luni nu sunt pregatiti pentru acest exercitiu. Asa ca depindem de altii.
Scoli particulare nu prea stiu si cum zicea Mica nu stim unde vom sta peste 2 ani, ar trebui sa ne mutam date fiind conditiile.
Multumesc! Sunt la jumatate, in jur de 15 martie ar trebui sa nasc.
Tamara, Matei si
madaiulia spune:
Noi ne gandim sa-l dam pe Andrei la 6 ani in clasa 1. Acum el este deja in grupa mare la gradinita. Dar asteptam cu interes metodologia de aplicare a noii legi.
Decizia nu este insa batuta in cuie, si mi se pare normal sa fie luata cat mai aproape de momentul inceperii scolii, in functie de dezvoltarea copilului din acel moment. Mi se pare absolut neralist sa se faca liste mai mult sau mai putin oficiale la invatatoare cu 2 ani inainte.
Nu am hotarat inca o scoala, si noi ne gandim sa ne mutam. Dar m-as orienta in primul rand spre o invatatoare buna, fie ea la scoala din cartier sau nu.
Dar sincer ma cam ingrozeste ideea de a merge la scoala cand aud parinti disperati inca din clasa 1 cu teme suplimentare chiar peste ce se da la clasa. Oare ce asteptam de la bietii copii?
Eu nu imi amintesc sa fi lucrat vreodata suplimentar in scoala (cu exceptia unor scopuri precise, gen intrat la liceu sau la facultate) si m-am descurcat bine intotdeauna. Si nu ma vad ca as fi fost vre-un geniu daca as fi facut in plus cate o pagina de liniute inca de la clasa 1.
Mamica de David Andrei 10 iunie 2007
poohy spune:
Asa e, depinde de copil
In lege scrie clar - copiii nascuti intre 1 ian si 15 sep incep clasa 0 in anul in care fac 6 ani. Copiii nascuti intre 16 sep si 31 dec pot amana 1 an. Metodologia poate dupa mine doar sa adauge exceptii...
Dar am tot auzit voci care nu sunt de acord.
Mie mi se pare important si sa fie o clasa uniforma ca varsta. Nu vorbesc de exceptii, sunt copiii mult mai avansati, dar media tot pe acolo e.
Probabil e si fixatia mea, pe mine m-a marcat ca am fost tot timpul cea mai mare din clasa (data la 6 ani si 10 luni). Am avut si colegi cu 1 an intreg mai mici decat mine, nu stiu cum au reusit parintii.
Din cauza asta vroiam sa intreb...
Oricum, de la cei cu copii de scoala am inteles ca nu mai e ca pe vremea noastra, copiii sunt mult mai incarcati.
Nici eu nu am facut nimic suplimentar si eram toata ziua la joaca... Dar acum nu am curajul sa o trimit pe Manu in fata casei sa se joace cum faceam eu. Nici copii apropiati de varsta nu mai sunt prin jur. E o singura fetita de clasa a-4-a pe strada noastra...
Sunt total impotriva meditatiilor (nu ma refer la aprofundare/aptitudinini etc, ci la materia de scoala) pana in clase mari (cum a zis Mada, pentru examene).
Insa unei colege i s-a spus - daca vrei sa fie bun copilul, trebuie sa faca meditatii! (clasa 1, cuvintele invatatoarei). Bineinteles ca nu a facut.
Eu sper sa imi feresc copiii de asemenea invatatoare... Dar "inscrierile" se fac din timp...
Nu imi plac nici notele astea imense. Aceeasi fetita, acum clasa a 7-a, e in "clasamentul clasei" dupa prima jumatate, si are media 9.50 ?!!? Nici parintii ei nu inteleg de ce se dau asa notele.
In legatura cu invatamantul privat, eu sunt total contra - considerand ce se ofera la noi. Bine, la scoli mai cu mot nu m-as putea apropia nici cu 1/2 de copil :)
Si noi vrem sa ne mutam :) Probabil in 2013 (cel mai devreme, dar sper sa nu depasim)
Anca, Manu 02.06.2007 si Mihnea 09.04.2009
ckristina spune:
tamara, felicitari si sarcina usoara
7+! un educator bun poate evalua copilul si sa recomande 6+(asta sa nu se plictiseasca prescolarul)daca este cazul.anul asta de joaca (6-7 ani) nu l mai recupereaza; din experienta celor din jurul meu clasa 1 e un an greu mai mult pentru parinti pt ca elevul se acomodeaza dar temele si responsabilitatile necesita mult timp si rabdare din partea mamei/tatalui
ana eu nu as merge la privat decat daca as considera ca merita din toate punctele de vedere(nu i cazul la noi);in pitesti este o scoala privata dar cred ca elevi sunt cei care au probleme in invatamantul de stat; asa ca sigur raman la invatamantul de stat si daca va fi cazul un afterschool privat
CRISTINA , BIANCA(05.06.2007) si ELIAS(24.06.2010)
www.helpsonia.com/" target="_blank">de la o inima mare la inimioara Soniei!
www.inimacopiilor.ro
lbelciug spune:
madaiulia, despre temele suplimentare eu cred ca exista o imagine deformata. Suntem clasa I si Matei primeste teme suplimentare din carti de genul celor cu activitati pt gradi. Fatza de cum era pe vremea noastra, cartile de acum sunt muuult mai atractive, cu pagini frumos colorate, activitati voalate prin joc, unele sunt interactive deoarece vin cu CD-uri gen Piticlick. Copiii invata prin joaca si pt Matei cel putin e o placere sa le faca. Un picut mai greu/plictisitor e la scris, dar cred ca pe vremuri pt noi, parintii de azi, a fost mai greu si mai monoton. Imi amintesc ca aveam pagini cu multe randuri de facut cu diferite simboluri sau litere si daca greseam taica-miu imi rupea pagina, asa ca o luam de la capat. Temele suplimentare la romana sunt importante pt ca numai prin exercitiu capata dexteritatea scrisului, deprind caligrafia si invata sa fie ordonati. Fara exercitiul suplimentar, adica sa ramana doar cu cele 2 randuri de scris primite ca tema (!), nu ar exista progres. Amintiti-va de copilaria voastra, scriati numai 2 randuri la fiecare litera noi invatata?
La mate nu mai comentez, Matei le face fluierand si cu multa placere, desi si acolo trebuie sa scrie cifrele.
Nu sunt de acord cu sloganul "lasa, sa mai copilareasca un an". Si la gradi au activitati, iar asta nu inseamna ca nu copilaresc. Copilaria nu le-o fura nimeni la scoala, e timp destul pt joaca, doar ca incet-incet invata sa devina responsabili. Invatatoarea noastra zice ca e mai bine ca aceste deprinderi sa le inceapa de la +6 ani, decat la +7ani.
Am mai spus si o repet: ceea ce conteaza cu adevarat, este invatatoarea, aici trebuie sa fiti f atente. Cereti pareri din timp.
Cum zicea si Didi, fiecare parinte trebuie sa aleaga cum e mai bine pt copilul lui, dar neaparat dupa o temeinica informare. Din pacate din 2012, daca legea invatamantului ramane neschimbata, alegerea/optiunea parintelui nu va mai fi criteriul principal pt debutul la scoala, ci varsta - e impusa prin lege, ceea ce e o prostie. Mai multe discutii s-au facut la subiectul:
http://forum.desprecopii.com/forum//topic.asp?TOPIC_ID=167430&nm=Clasa-zero-20122013
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
madaiulia spune:
Liv cred ca nu vorbim de acelasi lucru aici. Nu am nimic impotriva "temelor suplimentare" facute in joaca si de placere de catre copil, fie el in clasa I sau a VIII-a. Ce povestesti tu eu incadrez la aceasta categorie.
Stiu ca acest gen de teme suplimentare se dau si de catre invatatoare.
Dar din pacate sunt inca destui parinti care cer copilului ca pe langa tema de la scoala sa scrie suplimentar destul de mult. Lucru plictisitor si inutil dupa parerea mea. Cum absolut inutila mi se pare si ruperea paginii pentru ca a scris o litera un pic stramb. Si asta se practica inca destul de mult printre parinti.
Si chiar saptamana trecuta se lauda o mamica de copil in clasa a II-a cat i-a dat copilului sa lucreze in vacanta. Concluzia copilului a fost : "Of, ce vacanta o mai fi fost si asta! Nu am avut timp sa ma joc deloc! Numai teme si iar teme!" Cu asta nu pot sa fiu de acord sub nici o forma.
Legat de cele 2 randuri primite ca tema nu pot sa comentez prea mult, nu am copil scolar inca. Dar zilele trecute am avut o discutie legata de asta cu soacra mea, fosta invatatoare. Si imi spunea ca la clasa I sunt recomandate in metodologie ca temele pentru acasa sa nu depaseasca 3 randuri. Si ma gandesc ca s-or baza pe ceva studii recomadarile astea.
Altfel sunt de acord cu tine ca e o mare prostie ca debutul la scoala sa fie dictat de un singur criteriu - varsta.
An@ parca intreba de alegerea unei scoali de stat sau particulare. In conditiile invatamantului privat de la noi din tara si din acest moment sigur o sa aleg scoala de stat. Ideal ar fi ca invatamantul privat sa devina cat mai curand si in Romania ceea ce este el in tarile civilizate. Si atunci as opta pentru el fara rezerve. Dar pana atunci va mai trece timp din pacate.
Mamica de David Andrei 10 iunie 2007