Pentru fetele din Germania
Fetelor, am si eu o intrebare care ma zgindare de mult timp dar pe care nu indraznesc s-o pun nemtilor: cum privesc ei filmele si cartile in care e vorba de cel de-al doilea razboi mondial? Acum citiva ani am vazut pe un canal nemtzesc "Marea hoinareala". Trecind peste faptul ca Louis de Funčs era groaznic de auzit in germana, ma intrebam daca sa zicem, ar fi fost romāni in locul nemtilor, as fi putut sa rid cind erau constant prezentati ca fiind cei prosti si rai?
Raspunsuri
Crystinne spune:
Buna Marox,
Parerea mea nu va reprezenta bineinteles opinia majoritatii nemtilor, pentru ca eu nu am discutat decat cu putini despre aceasta problema.Se pare insa ca cei care au stat cu mine de vorba sufera. Sunt foarte multi care sufera pentru trecutul lor; multi care stiu ca e o greseala ce s-a intamplat; multora le este rusine.
Una dintre profesoarele mele, o nemtoaica pura, a avut ruda care a fost ucisa de Gestapo pentru ca a luptat intr-un grup de studenti revolutionari impotriva lui Hitler. Sunt multi care au fost impotriva lui in acea perioada si multi au fost arestati sau ucisi.
Am observat ca unii nu vor sa discute prea mult despre asta.
Profesoarele noastre, la intrebarea "de ce" venita din clasa, de la o multime de nationalitati (printre care si unele afectate de razboi) au ridicat din umeri ... mie mi s-a parut "a neputiinta".
Nu am avut insa ocazia sa vad cum reactioneaza la filme si carti in care sunt luati la misto. Am sa-i intreb daca vrei :-))))
Poate mai stiu amanunte si celelalte fete.
Irinusha spune:
Crystinne, cred ca ai stat de vorba cu mai multi batrani ... si din aceia care au fost impotriva regimului. Recunosc ca au fost multi - vezi istoria - dar si multi "pro". De fapt asa-i in fiecare regim ... cum a fost si la noi sub Ceausescu: multi erau securisti, multi aveau carnetul rosu ca sa le mearga cariera bine, multi erau impotriva. Depinde de om!
Ce ma sperie pe mine insa e reactia nemtilor mai tineri: ceva de genul "nazistii au facut razboi, au omorat oameni". Parca acesti nazisti nu au fost nemti, ba chiar bunicii lor. Cred ca-i si educatia si massmedia de vina ... probabil ca sa nu le fie constiinta incarcata ... habar nu am.
Oricum, nu se sinchisesc deloc...de toate filmele, cartile, etc. ... nu conteaza, nu au fost ei, au fost nazistii.
Cine poate, ar trebui sa viziteze KZ-tul din Dachau. Pe mine m-a marcat foarte tare ... mai ales chestia ca toti din acel oras (binenteles in timpul razboiului) nu au "observat" ca in apropierea lor erau crematorii ... chiar si atunci cand le pica cenusa in cap.
Irinusha - cu minunea de 15 saptamani din burtica :)
mamica dulce spune:
cei cu care am vorbit eu au spus-pentru ce sa fie blamati ei ca nemti pentru faptul ca bunicii lor au fost nazisti ca au ars evrei si alte atrocitati.
Eu nu am intalnit rasism,discriminari sociale...bine ca mai aud din gura lor aaaa!! esti ausländer dar cred ca spun cei care s.au ars intr.un fel sau altul.(eu personal nu am fost privita la modul negativ cand vorbeam doar engleza,acum cand vorbesc germana cu accent..se mai uita lumea cas
Si multi nemti nu sunt de acord cu faptul ca acum la 50 de ani de la razboi vine un evreu si zice ca bunicul a fost torturat/ucis etc si ca urmare el si familia primesc o gramada de bani si facilitati(bani luati bineinteles din taxele nemtilor de azi care nu au nici o treaba cu nazismul)sau rusi/polonezi etc de origine germana care vin aici cu catel si purcel si primesc casa,bani si un neamt munceste o viata si nu.si permite sau alti imigranti intelectuali si foarte bine pregatiti nu au aceleasi facilitati ca multi imigranti analfabeti dar care au sange german de a saptea generatie.
Ca o paranteza...
chiar eu am cunoscut o astfel de familie,ea din Ucraina el arab ,cu un copil,amandoi fac cursuri de germana ,nu platesc chirie ,au bani cat sa.si plateasca cursuri de gimnastica,haine de iarna/vara,etc si cand am intrebat.o daca nu lucreaza ceva a zis ca nu se merita pentru ca ar avea mai putini bani de la stat si rezultatul ar fi acelasi.Sunt de vreo 4 ani aici si abia leaga doua vorbe in germana.
Si cazuri din astea sunt foarte -foarte multe
acum nu stiu din pacate cat de mult e adevarat ce spun,va zic doar ce am auzit in diferite discutii.oricum am deviat mult de la subiect dar,de ce nu??
pupici multi!!
Irinusha spune:
Chestia cu imigrantii de origine germana e adevarata, primesc foarte mari ajutoare, insa aici e chestie de lege si nu are nimic de aface cu Hitler & Co. Atat timp cat legea nu se schimba, atat timp o sa profite multi de ea. Am si eu o prietena din Rusia - de fapt nemtoaica - si ea mi-a explicat ca nu stiu germana ptr. ca statul rus i-a obligat sa invete rusa si sa nu mai vorbeasca germana ... si cei din Rusia nu au scoli germane ca sasii/svabii nostri. Deci nu trebuie sa aruncam cu pietre ... fiecare le stie pe ale lui.
Eu am avut parte de discriminare ... probabil ptr. ca ai mei au venit ca azilanti in Germania, deci alt statut ... nu tu GreenCard, nu tu casatorie cu nemti. Si fiind si din Europa de est, esti oricum tratat altfel decat poate un francez, italian, spaniol sau mai stiu eu ce. Sau poate am avut eu parte de oameni rai? Nu stiu, eu una nu m-am acomodat nici acum cu ei ... stiu altii, veniti tot cam de varsta mea, care s-au facut mai nemti decat cel mai neamt. Cred iar ca depinde de om ... si de intamplarile lui.
Irinusha - cu minunea de 15 saptamani din burtica :)
Marox spune:
Multumesc, fetelor, pentru raspunsuri. Cam asa ceva imi imaginam si eu, ca ei zic "n-am fost noi ,au fost nazistii". Acum citva timp am vazut un documentar pe ARTE facut de Alexandre Adler, se numea "Viata de zi cu zi in Germania lui Hitler". E uimitor cum oamenii pot inchide ochii la ceea ce nu-i atinge in mod direct, apropo de ce zicea Irinusha.
Lauraa spune:
Eu am auzit aceeasi varianta ca si Crystinne. Se simt prost pentru ce au facut strabunicii lor, cam baga capul in pamant. Am reusit sa discut cu cativa nemti, oameni tineri care intr-adevar (se vede) sufera (poate e prea mult spus) pentru ceea s-a intamplat. Acum adevarul e ca ei nu au nici o vina.Generatia de atunci, care mai sunt, au cca. 90 ani, ce vina au astia mai tineri? Desi impresia generala e ca se simt cu musca pe caciula. Si normal ca zic :"nazistii" au facut si au dres" .Noi nu zicem " comunistii au asa si pe dincolea?" De parca acesti "comunistii " nu ar fi fost parintii nostri... Cat despre filme si alte chestii, mie nemtii imi par foarte deschisi si cu simtul umorului. Doar n-o sa se revolutioneze pt. un film. Si vorba aia, sunt atatea filme despre nazisti si evrei gazati incat pana si ei s-au saturat...
Inca ceva:in Ro, daca iti pui steagul tricolor la balcon esti considerat ptriot. In Germania oamenii nu isi mai permit sa arboreze steagaul (in afara de meciuri ) perntru ca sunt considerati nazisti.
Laura si iubirea mica din burtica (14 saptamani)
Crystinne spune:
quote:
Originally posted by Marox
Multumesc, fetelor, pentru raspunsuri. Cam asa ceva imi imaginam si eu, ca ei zic "n-am fost noi ,au fost nazistii". Acum citva timp am vazut un documentar pe ARTE facut de Alexandre Adler, se numea "Viata de zi cu zi in Germania lui Hitler". E uimitor cum oamenii pot inchide ochii la ceea ce nu-i atinge in mod direct, apropo de ce zicea Irinusha.
Sa fiu sincera si eu mi-am pus intrebarea asta inainte sa vin aici "cum se simt ei, nemtii" .
Sunt oameni si oameni, asta e parerea mea.Iar cei despre care am vorbit, nu sunt batrani ci, pana in maximum 50 de ani. Deci e normal sa spuna :" nu am fost eu au fost nazistii..."
La fel as spune si eu daca bunicul meu ar fi fost criminal si as fi fost eu ca nepoata aratata cu degetul. Cum as putea sa port eu raspunderea pentru ce au facut parintii sau bunicii mei?
Asa cum spune si Laura si despre romani se pot spune lucruri nu prea frumoase despre vremea comunismului si - cum am auzit chiar in Romania - ca suntem "criminali" ca l-am omorat pe Ceausescu. Ce as putea face eu acum? Sa ma uit in jos si sa-mi fie rusine ca m-am nascut in Romania? De ce? In nici un caz si eu spun ca si nemtii : "eram prea tanara, eu nu am avut aceeasi opinie si nici nu am contribuit la asta".