Molii de bucatarie
Nu mai scap de ele! N-am idee de unde vin si ce le hraneste. Acum pe seara am aruncat - din nou - tot ce era fainos in dulap - biscuiti, cereale, faina, tot ce era deschis, pentru ca in toate erau molii.
Am chestie din aia de lipit, raman destule prinse pe ea, dar tot nu scap de ele.
Solutii?
Multumesc.
Raspunsuri
buflea spune:
Am avut si eu ... de la o punga de orez. Trebuie sa gasesti cauza si sa o elimini. Vestea buna este ca nu manaca haine.
Burtocika spune:
Pot fi de la nuci, noi de-acolo am avut.
Si chestia de lipit sa stii ca atrage molii si de-afara, am verificat-o !!! Asa ca renunta la ea !
Irina (2006) si Miruna (2011)
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai coase cineva goblen ?
www.dealemele.webs.com" target="_blank">cartile copilariei mele
CorinaDani spune:
nu o sa scapi niciodata de ele daca pastrezi alimentele in pungi deschise. cumpara-ti recipiente cu inchidere etansa (cutii, borcane) in care vei pastra tot ce deschizi si vei vedea ca nu mai apar moliile, pentru ca nu mai au cu ce sa se hraneasca si unde sa se inmulteasca.
iar dulapurile le poti sterge cu apa in care pui putin clor sau ceva dezinfectant. daca poti, lasa 1-2 zile dulapurile fara continut, cu usile deschise, sa se aeriseasca bine.
eu am avut recent o invazie de gaze mici, maronii, ca un fel de gargarite in miniatura (dar fara puncte pe aripi); sursa era o cutie in care pastram condiment maggi (din acela, granulat, de pus in mancare), ultima data cand am umblat la ea nu am pus bine capacul si s-au infiltrat/inmultit micile teroriste.
Gabrielama spune:
Multumesc de raspunsuri.
Maine ma duc la Ikea si-mi iau cutii; o suta de cutii cu capac etans!
Si scot si folia aia de lipit molii!
of!
sdcristian spune:
foliile alea sunt de vina
aveam maxim o molie pe luna - am pus folii si mi s-a umplut casa
cred ca substanta le atrage de afara, cand am aruncat-o am scapat si de molii
mama de Carol (29.12.2008) si Patrick (04.07.2011)
blog
Dorsilia spune:
iti zic si eu ca am avut molii cu gramada in bucatarie, poate ti-au zis si fetele mai sus, nu am citit, zic eu ce-am facut:
- am golit dulapurile de bucatarie complet, le-am spalat cu apa cu spirt, am aruncat tot ce nu fusese in recipient inchis ermetic (acum orezul, grisul, faina, taiteii, nucile, macul, cafeaua, cacaoa, malaiul de porumb, cereale, cornflakes, condimente etc TOATE le pastrez in cutiile de lapte praf ce le aveam goale in debara; ma felicit ca nu le-am aruncat:)
- pe usa dulapului in interior am lipit hartie de prins moliile, alea prind masculii sau femelele, oricum numai un singur gen prind, ca sa le limiteze sansele de inmultire; dupa prima zi aveam o hartie atat de plina ca a trebuit s-o arunc si sa pun alta noua
- in interiorul dulapului, pe rafturi am pus paharele de sticla mici (de-alea de tuica:), pline pe jumatate cu cuisoare, in fiecare dulap cate un paharel
- in rest, cum prindeam o molie in raza vizuala cum o pocneam, asa ca in maxim 3-4 zile nu mai vedeam nici aripa de molie prin casa
a trecut un an si nu mai am probleme
editez: hartia NU e daunatoare, dimpotriva. Eu si acum am o hartiuta lipita in interiorul dulapului si nu vad nici o molie pe ea, in urma cu un an daca nu puneam si hartia nu stiu cum D-zeu sa fii prins manual atatea zeci de molii cate aveam eu in bucatarie. Hartia aia e o capcana foarte buna. Si bineinteles e de dorit sa fie sita pe fereastra bucatariei. Mai sunt niste odorizante fix de bucatarie, se monteaza pe perete si emana singure o aroma de lavanda care tin moliile la distanta insa eu nu am tolerat mirosul lor, nu era puternic dar tot nu ma simteam in largul meu, si dupa o zi le-am dat jos.
Punctul de rezistenta e curatirea meticuloasa a dulapurilor, pe toate laturile, aruncarea tuturor alimentelor contaminate, pastrarea a tot ce ai in cutii/borcane etanse, montarea de hartii capcana ca sa scapi rapid de setul de molii adulte ce pot depune noi oua, si cuisoare in dulap.
Raza de soare spune:
O tava/tabla de copt vinetele, incinsa bine pe aragaz, pui naftalina si afumi fiecare camera. Naftalina degaja un fum pe care moliile nu il suporta.
Ideal ar fi ca imediat dupa afumatoare, sa inchizi usile si ferestrele cateva ore... si sa iesi la o plimbare.
Si da, cutii etanse apoi!
EllaX spune:
Eu asta cu naftalina n-as recomanda-o. Naftalina este toxica (mult!) si pentru oameni, daca sublimeaza repede o cantitate mare din ea.
ni-na spune:
Aveam niste fasole de anul trecut intr-o galetusa de masline.....etansa credeam eu......cand am deschis-o am gasit nu un focar...ci o calamitate.
CorinaDani spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Raza de soare O tava/tabla de copt vinetele, incinsa bine pe aragaz, pui naftalina si afumi fiecare camera. Naftalina degaja un fum pe care moliile nu il suporta. Ideal ar fi ca imediat dupa afumatoare, sa inchizi usile si ferestrele cateva ore... si sa iesi la o plimbare. Si da, cutii etanse apoi! |
oh, nu ! naftalina este extrem de toxica, ba chiar se pare ca este cancerigena. si mirosul e oribil, iese greu.