Clasa a 6-a, anul scolar 2011-2012 (cap.1)
Raspunsuri - Pagina 3
glimmer spune:
Salutare tuturor!
Chiar daca soala a inceput deja de o saptamana la noi si de mai bine de o luna in alte parti, vin si eu sa urez succes copiilor, dar, in primul rand, sa fie sanatosi.
Cu unele fete de aici deja am mai discutat, tocmai a inceput si fetita mea clasa a-VI-a. Prima saptamana a decurs lejer, cum era de asteptat, nu s-au adunat inca teme multe. Inteleg ca asta se considera ca fiind si prima saptamana de recapitulare. Mai e o saptamana si urmeaza testarile din materia anului trecut... Deja la bilogie, de exemplu, le-a spus ca pentru maine sa recapituleze singuri toata materia de anul trecut. "Sfanta" invatare pe de rost, mi-e tare ciuda pe chestia asta. Pana si la desen le da lucrare scrisa cu notiunile teoretice. Mie mi se parea normal sa le dea sa faca o plansa in care sa le aplice, de exemplu, si sa explice ce au folosit si ce efect au obtinut... ceva de genul asta. Sau sa identifice anumite tehnici. Dar nu sa reproduca ca niste robotei ce le-a predat. Din punctul asta de vedere, lucrurile inteleg ca stau mult mai bine la Helbi. Fata sta multe ore la scoala, dar in mod sigur se pune accent pe invatarea materiei acolo, nu ca la noi unde se pune accent pe lucrul acasa. Sunt convinsa ca la voi, Helbi, nu vi se repeta la intalnirile cu parintii iar si iar ca parintii trebuie sa lucreze acasa cu copiii.
In rest... programul e de 5 ore pe zi, in afara de marti cand are 6 ore. Optionalele la scoala unde merge fiica mea nu si le aleg elevii. Ocupa o ora pe saptamana si s-a impamantenit obiceiul ca profesorii sa imparta cumva intre ei, astfel incat fiecare sa predea o materie optionala. Vorba vine optionala, pentru ca sunt materii care fac parte din programa scolara. De exemplu, anul trecut a avut ora optionala de engleza, care este una din disciplinele lor de studiu. Anul asta au informatica. Mi se parea normal ca elevii sa aleaga ce fac la optionale, in functie de pasiunile lor, altceva decat ce e in programa de invatamant, si inteleg ca la unele scoli chiar asa si e.
helbi spune:
Glimmer, ma bucur ca te regasesc si aici.
Asa cuma m mai spus, Bianca e in a 6-a sapt. de scoala deja. Sapt, trecuta au fost in Klassenfahrt (un fel de tabara) la o ferma. Au calarit, au facut excursie la un castel, apoi la gradina zoologica unde...Bianca a fost muscata de un Otter. A avut noroc ca nu a muscat de deget pina la os, ca se putea intoarce fara un deget acasa Au facut si un tur de 10 km cu bicicletele....Totul a fost frumso, au stat cite 5-6 in camera, minacrea buna (daca a zis Bianca asta, inseamna ca asa era, ca ea tare prost maninca) dar....camere si bai mizarabile. Asa ca, si aici e in unele locuri ca la noi.
Saptamina asta toata scoala a avut saptamina de proiecte: fiecare elev a ales pe internet 2 proiecte si, in final a fost repartizat intr-unul. Cel in care a fost Bianca s-a desfasurat asa: luni au fost in alt oras la o ferma. Au rinit la vaci, de a venit acasa mirosind toata a balegar. Marti si azi au fost cu bicicletele, vreo 30 km. Iar ieri au fost in padure. Maine prezinta pe placate, ce au facut in aceasta sapt. Merg tpti la fotograf si isi imprima poze reprezentative facute in aceasta sapt. si apoi le lipesc, scriu cum au petrecut si ce au vazut/ionvatat. Alte proiecte: Spaniola pt incepatir, Baschet, Cusut, impletit, decupat; Teatru; In spatele culiselor (i-a dus intr-o zi la judecatorie, in alta la teatru, a treia au fost la un post de radio, etc); Natura (au fost la gradina botanioca si zoologica, la muzeul cu dinozauri, au facut experimente)...si au mai fost inca citeva proiecte, dar nu mai stiu exact ce.
De luni reincep scoala si au practic de recuperat 2 sapt de scoala. Va fi greu si mult, mai ales ca in 26 au test la mathe si in 27 la germana. Cam aiurea le-a pus unul dupa altul, dar......
In noiembrie are si examenul la cursul de calculator la care a invatat sa scrie "blind". Trebuie la una din probe sa scrie minim 600 caractere in 10 min, fara a se uita la tastatura. Si de conceput si scris o scrisoare oficiala.
Nu a reusit sa primeasca loc la cursul de Digitalfoto, asa ca face si anul asta tenis (pt ca erau in acelasi timp).
Asa cum am spus si la celalalt subiect, nu-i pune sa memoreze in draci definitzii. La biologie de ex. au invatat depsre pesti. Le-a pus filmul Finding Nemo, apoi au fost la gradina zoologica si ca tema pt acasa au primit sa faca un rezumat despre pesti, folosind 5 cuvinte cheie date de profesoara. Au mai primit scheletul pestelui si pe el au scris partile componente. Si asta e tot.
La fizica au inceput cu studiul luminii. Li s-a cerut as vina cu lanterne si o ora au observat diversele urme lasate de lanterna la proiectia pe diverse obiecte. Apoi li s-a explicat si de reflexia luminii, dar totul f la obiect si concret, cu exemple.
Cam asa decurge pina acum clasa a 6-a aici.
glimmer spune:
Helbi, mi se pare mult mai frumos felul in care se face invatamant acolo. Copiii sunt mult mai stimulati de activitati practice decat sa stea intr-o sala de clasa si sa li se dea lucruri de memorat.
Lala_D spune:
Helbi, tare interesanta saptamana de proiecte
La noi in scoala se va incerca ceva asemanator in "Saptamana altfel", nu cred ca o ferma insa azi, la sedinta, s-a discutat varianta vizitelor la diverse institutii sau ateliere practice de tip artistic.
glimmerbine te-am regasit!
E clar ca la scoala fiului meu lucrurile merg un pic diferit decat la a voastra deoarece la el nu s-a pus niciodata accent pe memorare mecanica. Ei au avut destul de multe lectii in care lucrurile au fost explicate practic, interactiv, notiunile teoretice se invata prin lucru efectiv, pe fise, teste. La nicio materie nu i-a ascultat "ca pe vremea noastra" sa "recite" lectia sau sa turuie definitii.
Daca au invatat teoria atunci clar se vede din testele date, fisele de lucru sunt mereu la ordinea zilei, complexe si nu ai cum sa le rezolvi daca nu ai inteles ce s-a predat.
E adevarat ca are o clasa competitiva, nivelul e sus si atunci si predarea se face constiincios.Al meu e genul care invata cu usurinta, rapid, are memorie fotografica si asta il ajuta mult sa isi mentina constant rezultate foarte bune.
In saptamana asta au recapitulat la toate materiile, vor da teste probabil saptamana viitoare, unice la nivelul scolii, ii cheama pe toti de cl a sasea in acelasi timp si le vor da la aceiasi ora ( ei au o clasa de a sasea ce invata dimineata, restul dupa amiaza).
Teste unice pe scoala, vor da la romana, mate, engleza, fizica, biologie.
Restul doamnelor le vor da teste la nivelul clasei ( tehnologie, desen, religie, franceza,istorie, geografie, muzica.)
Optional au matematica, asta am ales noi parintii inca de anul trecut.
El are 2 zile cu cate 6 ore, intra la 13,00 iese la 19,00, restul de 5 ore.
In luna octombrie vor aparea si primele concursuri: evaluari, euclid, arhimede, in noiembrie/decembrie fazele pe scoala ale olimpiadelor.
Al meu vrea ca anul trecut sa se califice la romana/mate si in plus anul acesta la fizica.
Vad ca e decis sa aiba un an la fel de bun ca cel precedent.
Lala_D spune:
Au fost publicate modelele oficiale pentru testele initiale :
http://subiecte.edu.ro/2012/testeinitiale/gimnazial/
Sunt absolut banale. Cel putin la mate/romana sunt sub dificultatea celor date de ei la testele predictive de anul trecut.
Ma indoiesc sincer ca directorul nostru va accepta modele atat de usoare...
glimmer spune:
Salutare tuturor!
Lala, intr-adevar, e mult mai bun pentru copii un sistem in care nu se pune accent pe memorare. Sunt materii in care majoritatea lectiilor in asta consta (geografie, biologie, istorie, tehnologie). Cel putin tehnologia pe care au facut-o la scoala anul trecut mi s-a parut absolut ne-atractiva. La cea de anul asta m-am uitat sa vad ce contine, si parca sunt totusi chestii mai practice si mai placute. Doar ca in mod sigur vor fi predate si ascultate in acelasi mod "bolovanos".
M-am uitat si eu peste testele de la matematica, romana si limbi straine, intr-adevar, nu sunt grele, cel de matematica e chiar, vorba ta, banal. Dar pana la urma aceste teste vor sa arate in ce masura elevii si-au insusit notiunile la nivel de programa. Eu nu sunt de acord ca testele la clasa, tezele, sa se ridice mult deasupra nivelului mediu, pentru ca ele nu rebuie sa arate capacitatea elevilor de a tinge o anume perfomanta, ci insusirea cunostintelor. Mi se pare un dezavantaj chiar si pentru copiii buni care au o zi mai proasta sau un moment de neatentie sau pentru copiii constiinciosi, dar care nu "sclipesc". Pentru ca ei s-ar putea sa nu obtina rezultate la fel de bune ca cei care dau teste la nivel intr-adevar mediu sau mai slab, iar in final notele conteaza la admiterea in liceu. Pentru performanta ar trebui sa ramana olimpiadele si concursurile.
oanagabriela spune:
Antonia are deja 3 saptamini de scoala. La inceput a fost mai greu datorita orarului mai complicat si mai lung, plus faptul ca schimba clasele la fiecare ora (eventual pe etaje si culoare diferite) si au doar 5 min sa mearga dintr-un loc intr-altul (cladirea fiind mare si cam intortochiata). A fost un pic intimidant pentru ea, o mare de elevi (toti mai mari ca ei) care la fiecare ora urca si coboara pe scari si se imbulzesc pe culoare... Din punctul asta de vedere sint cam nemultumita. Pe uram trebuie sa treaca pe la cazierul unde isi tine lucrurile (aflat la subsol) de doua ori: dimineata cind ajunge (isi lasa hainele, isi ia cartile si caietele pentru dimineata etc) si al prinz (isi ia mincarea, cartile si caietele pentru dupa-masa). Practic intr-o zii intreaga are doar 30 min pauza cind maninca.
Pe urma zilele sint f.lungi: 3 zile de 7 ore de curs plus o ora pauza si 2 zile cu 5 zile de curs si o ora pauza. Incepe in general la 8 si termina la 16h00. 2 zile pe saptamina are si activitati extra scolare ( a vrut sa continue yoga si balet), deci sta practic la scoala 9 ore . Din fericire in ziele fara activitati, tati o ia la 16h deci mai are putin timp si de lectii.
Ca materii pe saptamina are: matematica (5 ore), franceza (5 ore), engleza (3 ore), historie/geografie (3 ore), stiinte naturale (2 ore), italiana (3 ore), muzica, sport (4 ore), arte plastice, informatica, teatru.
Au deja teste si destule lectii de facut acasa. Este clar o alta etapa in viata de scolar.
helbi spune:
Succes Antoniei! Si ea are un program luuung! Si aceeasi impresie o are si Bianca: sunt pitici printre cei de clasele 11-13.
Lala, o intrebare pt cineva idn RO, clasa a a6-a. I-am dat testele postate de tine si se intreba: ce teste sa lucreze: cele de clasa a 5-a sau de a 6-a? Ca a 6-a doar ce a inceput....si se dau si la Fizica? Daca da, din ce materie?
Lala_D spune:
Citat: |
citat din mesajul lui helbi Succes Antoniei! Si ea are un program luuung! Si aceeasi impresie o are si Bianca: sunt pitici printre cei de clasele 11-13. Lala, o intrebare pt cineva idn RO, clasa a a6-a. I-am dat testele postate de tine si se intreba: ce teste sa lucreze: cele de clasa a 5-a sau de a 6-a? Ca a 6-a doar ce a inceput....si se dau si la Fizica? Daca da, din ce materie? Andreia |
Alea de a sasea
Si fizica se da, vor fi intrebari din primele lectii, plus chestii de mate, plus ceva cunostinte de la stiinte din a treia si a patra.
Oana mult succes Antoniei si adaptare usoara.
Greu cu plimbatul prin toata scoala, si al meu se plimba intre 2 cladiri plus sala de sport.
glimmer spune:
Salutare!
Helbi, ca sa-ti raspund, si fiica-mea da testare la fizica, chiar daca este primul an de studiu. Subiectele vor fi axate, din cate am inteles, pe cunostinte de stiintele naturii insusite in anii trecuti si pe ceva cunostinte de matematica, (unitati de masura, transformari etc).
Din cate citesc pe aici ... nu exista orar perfect...