Intoarcerea

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Cred ca trebuie diferentiat motivul care-i face pe oameni sa revina la tara.
1.Exista cei care revin de nevoie. Orasul nu le mai ofera banii necesari supravietuirii. Nu mai au job-uri sau sunt prost platiti. Daca nu au plecat de mult timp si mai au inca unde sa se intoarca (parinti, rude, eventual si casa batraneasca) revenirea e mai usoara. Eventual ramane unul din parinti cu job-ul la oras pt a aduce banuti iar celalalt se ocupa de gospodarie/ munci agricole. Daca au plecat de mult timp, eventual sunt a doua generatie la oras iar "tara de origine" e la distanta mare...e mult mai complicat. Oamenii nu mai stiu "rostul" unei gospodarii taranesti si daca nu au nici suportul rudelor va fi o experienta traumatizanta.
2.Cei care revin de placere - vor sa scape de stresul orasului. Marea majoritate au deja niste venituri care le permite o cosmetizare a casei de "la tara" cu confortul de la oras. Multi isi pastreaza job-ul ok din oras sau lucreaza de acasa (net-ul si gsm-ul vor creste factura ). Gradina de legume sau cateva gaini vor fi doar de "placere", nu pt ca nu au ce manca.

Eu am o alta problema. Sotul meu ar vrea un teren pe langa oras, unde sa se joace el de-a "viata la tara". El nu mai are rude - undeva la tara, rudele mele de departe sunt in Ardeal, dar tot in oras. Noi suntem a 3-a generatie la oras si eu nu vreau la tara. Nu pot sa sufar sa simt pamant pe maini (cele 3 flori amarate din balcon au nococ cu soacra mea ca le uda si ingrijeste - la mine nici cactusii nu cred ca ar supravietui). I-am zis ca n-are decat sa faca ce vrea. Eu voi veni, le voi face de mancare si atat. Sa nu aiba pretentia sa fac ceva in gradina - cel mult sa culeg ceva sa pun in cratita. Bine, de animale nici nu vorbim pt ca mie frica de vaci sau cai. Mai mult de intrarea in grajd nu am reusit sa trec. Copilul meu mai mare a refuzat sa mearga cu scoala la o ferma pt ca fusese cu gradinita si nu i-a placut: miroase. Macar noi nu suntem nevoiti sa ne ducem undeva la tara si nici nu avem vre-un loc unde sa ne intoarcem. Ce se intampla cu familiile care sunt obligate de viata sa faca aceasta alegere dar nu sunt impacate cu munca "la tara"? Probabil ca o vor face, dar cu ce eforturi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Rufus, dupa ultimele tale precizari, datele probleme au devenit clare. Acu' intrebarea de baraj este ce venituri maxime se pot obtine de pe 2000-3000 de m patrati si cum anume gestionezi suprafata respectiva(ce cultivi, pe ce suprafata, ce animale cresti)? Ca daca vrei doar sa produci pentru consumul familiei e una, ca te bazezi pe alte venituri(salariu, pensie, economii), dar daca vrei sa si vinzi pentru ceva banuti e mai complicat.
Pentru famile faci o gradina de legume si pui ceva pomi fructiferi daca ai gaini, vaca, porc, o parte din teren pui si ceva porumb sa zicem si cam gata terenul. Banuti nu prea vad de unde sa vina.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Acum nu va suparati pe mine dar daca e vorba de intorsul la tara in conditiile in care ai ceva bani in buzunar, fie economii, fie o vanzare a unei proprietati la oras eu as cauta totusi sa fac ceva mai deosebit, mai inteligent la noua "tara". Si m-as orienta si as cauta zona si in functie de asta.
De exemplu: stiu de cineva care la tara cultiva ecologic trandafiri si are contract de export pentru petale pentru industria cosmetica. Sau, altcineva are nuci din care iar se poate castiga, parca mai scria cineva intr-un post mai sus despre asta. Sau o livada de fructe combinata cu o mica productie de dulceata ecologica, sau de casa. Si mai sunt idei pentru care trebuie investit un capital initial mediu si ai sanse mai mari apoi la un venit suplimentar care sa-ti permita sa faci agricultura de placere in spatele casei.

Nu stiu dar asa sunt eu, as incerca ceva mai deosebit, un proiect care sa stiu ca are sanse de reusita pe un palier mai ingust decat clasicele legume la piata sau lapte "la stat".

Evident ca pentru asta trebuie un capital initial, dorinta de munca, multa informare, o doza de inconstienta entuziasm si/sau un partener cu scoala in domeniu agricol.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inbox spune:

Citat:
citat din mesajul lui olympia

Rufus, dupa ultimele tale precizari, datele probleme au devenit clare. Acu' intrebarea de baraj este ce venituri maxime se pot obtine de pe 2000-3000 de m patrati si cum anume gestionezi suprafata respectiva(ce cultivi, pe ce suprafata, ce animale cresti)? Ca daca vrei doar sa produci pentru consumul familiei e una, ca te bazezi pe alte venituri(salariu, pensie, economii), dar daca vrei sa si vinzi pentru ceva banuti e mai complicat.
Pentru famile faci o gradina de legume si pui ceva pomi fructiferi daca ai gaini, vaca, porc, o parte din teren pui si ceva porumb sa zicem si cam gata terenul. Banuti nu prea vad de unde sa vina.

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Sunt doua categorii, cei pensionari, carora nu le ajunge pensia de trait la oras, asa ca la tara se descurca binisor. Exemplu, soacra mea, are 72 de ani, pensie 600 lei, la oras nu i-ar ajunge de platit utilitatile, lumina, cablu, mancare, insa la tara ii ajunge, mai pune si de o parte pentru lemne, are gaini, o mica gradina din care isi pune pentru iarna tot ce ii trebuie. Evident o mai ajutam si noi cand face vreo investitie mai mare, insa ar trai si fara ajutorul nostru clar.
Si cei care inca nu au iesit la pensie, insa nu mai au de lucru, isi pot gasi de lucru ca zilieri ( s-a reglementat si la noi cat de cat munca zilierilor), deci daca nu esti la pensie, esti apt de munca, sunt acum ferme destule, sunt o gramada de oportunitati, castigi mai putin ca la oras, dar nu mori de foame la tara. La tara e suficient sa munceasca unul din soti, care eventual face naveta, si se descurca o familie.
Mai era ceva dar am uitat, revin.

mamica de printesa Maria 15.11.2006 si bebe Mircea -25.09.2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui olympia

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Aici sunt doua discutii. Una despre cei care nu mai rezista la oras (financiar vorbind) si alta a mea, care vreau sa plec de la oras.
De ce tin eu ambele discutii legate? Pentru ca vreau sa aflu daca poti trai la tara fara ajutor financiar (cei care nu au alt venit), sau cat inseamna acest venit minim.
Eu nu ma gandesc la afeceri, ci sa-mi asigur traiul. Desigur, un trai onest. Al meu si al nevestei.
Pentru ca daca constat ca o familie se intoarce la tara, in casa parinteasca (deci are un acoperis), are o gradina, poate greste gaini si porc, adica are ce manca, inseamna ca se merita. Mai ramane problema unui ban in plus, necesar pentru lemne, reeparatii, produse care nu-ti cresc in batatura, etc. Vreau sa aflu daca banul ala il pot obtine pe ceea ce produc in curte, sau trebuie sa am un job oarecare "la oras", cu o naveta.
Ce anume cultiv, ce animale, asta nu stiu, adica nu stiu sigur. Este o alta tema de cercetare.

Deci, daca s-ar putea, mi-ar place sa cunosc oameni care locuiesc la tara, au atata curte, cultiva asta si asta, cresc animalele astea, au venit lunar atat (sau n-au) si traiesc omeneste. Sa-mi vanda niste ponturi. Sa ma incurajeze. Sau sa mi-o spuna verde-n fata ce cred ei.
Dorinta o am. Asta este inceputul "studiului de fezabilitate": impresii.

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Rufus intra aici http://www.wwoof.ro/farm_list_RO.html si vezi cam cum functioneaza o ferma din acelea care cred ca te-ar tenta, pe mai mult teren decat ai gandit tu, insa.
Poate o vacanta ca voluntar acolo te-ar si lamuri daca vi se potriveste stilul de viata si asa ai avea si training pentru ceea ce intentionezi sa faci.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monabella spune:

Citat:
citat din mesajul lui Edip

Rufus,

se duc altii la tara daca romanii nu mai vor:

http://www.jurnalul.ro/campaniile-jurnalul/ne-vindem-tara-la-bucata/lectie-englezeasca-despre-dragostea-de-romania-584695.html

Articolul e genial si jos palaria pt englez. Bravo lui. Rufus ideea ta cu retrasul la tara e foarte buna. Ginditi-va putin: numarul locuitorilor planetei va creste si va creste. Casa pe pamint va fi la mare pret in curind. Numai francezii stiu asta Rufus. Am citit in ultimul Financial times de ieri, editorialul lui Simon Keupper (il gasesti on line in www.ft.com) ca francezii au renuntat foarte greu la a fi taran. Acum toti parizienii se lauda ca sint de la tara chiar daca numai cineva din familie a locuit un an mai situ eu unde. Am i nteles ca francezii merg obligatoriu la casa lor de la tara toata luna august in vacanta. Si ca au pe cineva care sa se ocupe de ea, asa cum spui. In afara de asta Rufus eu am o familie prietena care s-au intors anul trecut dupa 20 ani de Canada si locuiesc ... la tara. e drept ca si-au facut o vila si acum cultiva cele necesare traiului, legume etc. AM fost colegi de liceu. Eu inca sint stresata la job in multinationala iar ei traiesc cu putin si sint multmai calmi decit mine.
Ai mei au niste vecini pe scara, ea romanca, el belgian, care au parasit apartamentul si locuiesc full time la tara. Pensia lui din belgia e mica pt acolo. Pt aici e numai buna. Unchii mei din germania la fel, au iesit la penie au venit aici. mai stiu si un coleg de generatie - stii ca sint de-o virsta cu tine - una din personalitatile de la tv. o personalitate buna, fara fitze. nu pot sa spun cine e dar in mod sigur cunosti: are casa la atara si vrea sa se retraga acolo la pensie. oricum toata vara e acolo de vineri pina duminica, cultiva nu stiu cite legume, fara insecticide si nu gaseste zilieri sa ii lucreze pamintul. Undeva in apropierea bucurestiului.
Eu as spune go for it. In definitv si eu tot asa visez ca in vreo 10 ani sa ma retrag uneva in tihna si sa fac altceva decit acum unde stau cu fundul pe scaun 9 ore pe zi. In plus nu ma vad iesind la pensie la 67 cit e in SUA. Ce fac, lucrez pina mor? Apoi viata mai e facuta si sa fie enjoyed... si iti spun sincer ca am avut rude care au trait la tara si au munict pina la 90 ani si asta cum sa-ti spun, urcat dealuri, cosit, prasit, facut mincare la animale, muls vaca. Oamenii astia. deci vezi tu cred ca la virsta noastra asta e ideea care ne trce prin cap majoritatii. E o chestie de joie de vivre, francezii o stiu mai bine iar englezul o demonstreaza.
Cit despre romani, fireste ca daca nu locuiesti acolo te fura... Asta e. trebuie sa locuiesti full time.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Rufus,

M-am tot gandit ca sa iti scriu ca si idei... Eu mi-as calcula bugetul necesar sa traiesc linistit fara nici un venit din agricultura.. Daca as scuti ceva bani din produsele din ograda proprie as aloca acei bani pentru mofturi:) - o vacanta, un cadou la copii, nepoti, etc... Nu stii daca te tin "balamalele" la 70 de ani sa mai dai cu sapa asa ca mai bine consideri venitul din gradina ca si bonus... daca e bine, daca nu, nu dai din colt in colt ca ai lipsuri.

Acum vorbind de locatie, sunt destule sate pe valea Prahovei, Argesului sau Dambovitei care sunt aproape atat de un oras mai mare cu spitale, magazine cat si de Bucuresti in caz ca fetele vor locui acolo si vrei sa le vizitezi sau ai nevoie de medicina mai specializata. Asta in ideea ca vrei sa fii totusi aproape de copii...

Apropos.. la cat se mai iese la pensie in RO?

my 2$ ca la cum cad bursele centul nu mai valoreaza chiar nimic:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inbox spune:

Ai mei s-au mutat la 15km de Pitesti, este un peisaj de vis, si-au facut o casuta mica, 36mp + mansarda unde stam noi cand mergem pe acolo, au 3000mp cu pomi fructiferi care inca nu sunt pe rod, sunt langa padure, mai departe de casele din sat. Mama inca lucreaza, face naveta, ajunge rapid la locul de munca fie cu masina proprie, fie cu autobuzul care trece prin localitate. Apartamentul l-au inchiriat, le raman putini bani din chirie, insa nu mai stau cu grija utilitatilor de acolo.Au un doi caini si doua pisici, si grija lor zilnica este sa le faca plimbarea prin padure cainilor :). Nu mai zic, ca toate cunostintele din oras sunt in we la ei, la gratare, la plimbari dupa ciuperci, dupa mure, fragi etc. Copii mei sunt innebuniti sa mearga acolo. Sotul maica-mii, administreaza niste pasuni ale unui cetatean strain care a investit in zona, deci gaseste oameni sa coseasca de doua ori pe an, fanul il da contra fructe, lapte, oua :), vin cei care iau fanul si le aduc cam toata vara ce le trebuie, iar proprietarul i-a pus la dispozitie telefon cu abonament platit de firma lui si cate un plin de benzina la doua saptamani :).

Deci asa cum a zis si Edip, i-ati o marja de siguranta, daca iese ceva din agricultura, bine, daca nu, iara bine, dar sa ai un venit asigurat cat de cat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

viata la tara fara un venit din afara sau fara o mica afacere pusa pe picioare...nu e usoara

Spun din proprie experienta, avem o casutza, undeva la aprx 20 km de Targoviste, pe Dambovita in amonte, mostenire de la bunicii mei.
Ne-am straduit sa ne facem acolo conditiile necesare sa putem merge in week enduri (sau sa ducem copiii in vacante) si sa ne simtitm confortabil.
Peisajul e absolut minunat, padurea freamata in spatele curtii, raul curge involburat la doar 200m, oamenii isi cultiva livezi de pomi fructiferi si gradini de legume. E un sat de oameni gospodari, care a scapat de cooperativizare pe vremea lui Ceausescu (din pricina reliefului nu au patruns utiliajele).
Copiii mei sunt incantati sa mearga acolo, cunosc vecinii, dupa animalutzele pe care le au in ograda fiecare, ba chiar am incercat anul asta sa ne ingrijim de cateva straturi de ceapa, cartofi, etc. Au participat incantati la scosul cepei si mereu cand ajungem acolo.... dau fuga sa vada cum au mai crescut ardeii, ceapa, etc..ce mai face, cum a mai crescut 'gradina lor'

Pe de alta parte, fara un venit din afara sunt constienta (cel putin in cazul nostru) ca nu am avea cum sa sustinem acel loc. Anual sunt cheltuieli, iernile sunt adevarate acolo, cu zapada, ger...
primavara sunt mereu lucruri de reparat...
Nu mai vorbesc de incalzirea de peste iarna care e costisitoare.

Sunt oameni acolo la 'tara mea' care traiesc pe cont propriu, din propria gradina, cu vacutza lor si livada de pe langa casa. E munca multa si grea (in perceptia mea) iar traiul pe care ti-l poti permite in aceste conditii e undeva la limita subzistentei. Una e sa mergi acolo si sa ai grija de flori, de livada si de trei straturi de legume... in timpul liber, de relaxare...si alta e sa te rogi la Dumnezeu sa nu dea un potop, sa nu-ti compromita recolta sau sa nu-ti maneze legumele.... situatie in care ai fi condamnat

acum e ft adevarat ca depinde si de pretentiile si asteptarile pe care le ai

oportunitatea pe care o intrevad eu (daca ai nervii necesari si determinare...desigur si abilitate in domeniu) este accesarea unor fonduri UE si punerea pe picioare a unei mici afaceri de familie:
o mica ferma, ceva solarii...etc

PS: daca te bate gandul sa cauti ceva in zona... nu ezita sa ma intrebi diverse despre utilitati etc
(ba chiar am ceva terenuri pe dealurile acelea ...care ar avea nevoie de 'o mana priceputa si hotarata'...)

Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (2 ani) si Teo voinik (4 ani)

www.meseriademama.blogspot.com/" target="_blank">timpul vacantei...

............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Mergi la inceput