Intoarcerea
Raspunsuri - Pagina 5
buflea spune:
Eu cred ca si "tara " asta e pe categorii ... unele sate sunt foarte aproape de oras si atunci este chiar de preferat sa te retragi acolo.
Mama mea s-a mascut intr-un sat la 12 km de Piatra Neamt - o placere, un paradis ... 12 km se fac si in Moldova in 15 min, iar Piatra Neamt este un oras care are cam tot ce spunea Michelle - si dosctori si spital si farmacii si scoli si liceu ...etc.
Alte sate sunt in fundul pamantului - poate aia de care vorbeste Rufus ca mor de foame la oras, vin din fundul pamantului ...
Banuiesc ca Rufus ar dori sa se retraga intr-o periferie a unui oras cat de cat maricel, astfel incat sa poata balansa linistea de la tara cu lipsurile ei.
Bee spune:
Eu stau la "o tara" la 30 km de Bucuresti, iar eu fac o ora pana la munca fiindca lucrez undeva nu aproape de intrarea in oras de unde venim noi. Si fac o ora daca iau un autobuz, tramvai, metrou. Cu masina in trafic fac tot o ora. Sotul meu face 40 de minute. Daca avem nevoie de fugit la spital, facem si 25 de minute, ca Budimex-ul e la indemana. Si exista oameni care cred ca acesti 30 de km sunt capatul pamantului.
Si traita fiind de la nastere in oras, tot mai fericita-s acasa la mine, in camp, unde am legume, iarba, copaci. Animale pentru hrana, inca nu, ca nu ma pot ocupa de asta, dar o sa le vina si lor randul. Insa inca odata spun, cei care-s nascuti si crescuti la tara si au apucat sa "guste" orasul, nu se mai intorc!
Rufus spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Bee Insa inca odata spun, cei care-s nascuti si crescuti la tara si au apucat sa "guste" orasul, nu se mai intorc! |
Asta-i chiar buna!
Va sa zica, tu nascuta la oras, poti merge sa traiesti la tara, dar cel nascut la tara mai bine cauta in gunoaie la oras, decat sa se intoarca.
Buna treaba!
Mie mi-ar place un sat in fundul pamantului. De fapt, nu prea mai sunt multe d'astea, peste tot esti relativ aproape de cate o localitate mai semeata. Dar e drept, pe langa un oras mai mare cred ca e mai bine, mai usor.
Totusi, lumea aia si atmosfera aia pe care mi-o doresc eu, este in fundul pamantului.
Rufus, Tora si iadele
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
buflea spune:
Hmmmm .... cred ca evaluezi "fundul pamantului" cu puterea, atitudinea si sanatatea de acum. Nu uita ca daca e sa ajungi acolo, vei fi cu ceva ani (nu stiu cati ?) mai avansat in varsta si este incredibil ce se schimba perspectiva vietii la pensie.
In plus, in fundul pamantului viata este mult mai grea si acolo unde viata e grea si oamenii sunt mai rai. Apoi tu o sa te duci acolo cu mentalitatea de 50 de ani traiti in oras si o sa te izbesti de mentalitatea din fundul pamantului ...
Poate gresec, ca nici eu si nici tu nu am trait acolo si in plus eu am vizitat "fundul pamantului" acum vreo 15 ani, deci vorbesc din informatii vechi - s-o mai fi schimbat mediul si pe acolo, trebuie sa se fi schimbat ceva.
cleo78 spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui Rufus
Asta-i chiar buna! Va sa zica, tu nascuta la oras, poti merge sa traiesti la tara, dar cel nascut la tara mai bine cauta in gunoaie la oras, decat sa se intoarca. Buna treaba! Mie mi-ar place un sat in fundul pamantului. De fapt, nu prea mai sunt multe d'astea, peste tot esti relativ aproape de cate o localitate mai semeata. Dar e drept, pe langa un oras mai mare cred ca e mai bine, mai usor. Totusi, lumea aia si atmosfera aia pe care mi-o doresc eu, este in fundul pamantului. Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Eu cred ca mai sunt unii care nu se intorc: cei care au casa batraneasca la tara dar le e f. greu accesul acolo.
in fundul pamantului, unde nu vreau eu sa ma intorc, desi e orasul municipiu, nu au medic radiolog. A stat mama 4 zile cu mana rupta, pt ca numai marti si joi vine cateva ore doctorul din orasul de la 40km. Problema e ca la un copil in 4 zile se poate incepe sa se prinda fractura stramb. Apoi in multe ierni, ningea si nu mai se putea circula cu masina cate 1-2 sapt. Doamne fereste sa ai nevoie de farmacie. Ba unele case, era viscolite si acoperite cu zapada de 4m.
Deci, ideile mele de mutat la tara au avut cateva reguli de genul:
1. ce e tara rezonabila?? tara rezonabila in romania este pe raza de maxim 1,5 ore mers cu masina de: Bucuresti, TImisoara, Constanta, Brasov, Tg mures, Iasi, Cluj. Specific ore, pt ca sunt drumuri prost intretinute/exista riscul de iarna/inzapezire.
2. zona sa nu fie permanent afectata de calamitati gen: secete/inundatii/tigani/hoti. Sa fie un sat de gospodari. Bine, asta se vede de la prima vizita.
3. Apoi, raportul pretul pamantului/ calitate este alt factor hotarator.
Al 4lea, accesul la minimum de utilitati (intre timp am vazut pe site-ul ministerului mediului ca sunt subventii pt celule fotovoltaice, dar nu stiu care e nivelul investitiei sa nu mai depind de Electrica - care acum ceva ani ceruse unei familii sa isi plateasca 1000 euro racordarea ),restul: put de apa si fosa sunt realizabile la costuri accesibile (2000-3000 roni - fosa septica costa mai mult), iar centralele de incalzire cu lemne sunt o solutie f. convenabila, tinand cont ca pretul gazului va creste continuu, plus ca cei de la Distrigaz inventeaza preturi astronomice de: evaluare anuala, taxa de racordare, costul tevii trase, contor separat verificat etc etc etc.
.Hai Rufus, tu iti faci casa, poti sa ne faci un calcul cum e sa faci/amenajezi o casa la tara? Si ce mai tre tinut cont?
b.nica spune:
Eu si sotul meu suntem nascuti si crescuti in capitala, dar am avut si eu si el o nostalgie,acum as spune cam paguboasa,sa ne intoarcem in locurile de unde provin parintii nostri.
Cu aceasta dorinta in cap am cumparat proprietati in zonele de unde aveam noi nostalgii din copilarie.
Nu credeam ca localnicii ne vor dezamagii asa!De furat, au furat cam tot ce era la vedere.Si-au vandut/mancat vacile deci nu s-au mai aratat interesati de fanul oferit gata cosit.
Acum regret ca ne-am complicat existenta cu aceste proprietati!
Intoarcerea,putea sa fie numai turistica as zice acum!
Ca rezultat al acestei experiente am o singura concluzie:sa nu mai aud o familie ca nu are ce manca!
Gratis dau pamant si casa ca sa fie lucrat si din care sa se intretina o familie.
b.nica spune:
Mai demult era cineva aici pe forum care nu gasea vreo familie sarmana, fara casa, sa o duca sa locuiasca in casa de la tara, dotata, aranjata, cu pamant, acareturi, fara nici o plata, doar sa aiba grija de casa, persoana locuind in strainatate; nu voia decat o camera, pe care sa o aiba la dispozitie atunci cand venea in tara, adica cine stie cand. Eu n-as refuza o astfel de ocazie si nici macar n-ar trebui sa fiu asa de disperat ca n-am casa sau mor de foame. |
Am facut si eu o astfel de oferta ciudata si de atunci am ramas cu oferta!
olim spune:
b.nica, si noi am patit la fel ca tine
am luat casa la tara si au dus de la garduri, tigle de pe casa,inclusiv grjadul l-au dezmontat ca era din lemn
, au dus si tuburile de la pod.
si eu am facut oferta de a locui cineva in casa acum cativa ani, mai ales ca are vie, livada si vreo 2ha de pamant, si cu oferta am ramas
b.nica spune:
Am eu asa un feeling ca nu mai este mult pana sa inteleaga tot boborul ca nu se mai poate trai decat prin munca!
Va rog sa popositi pe la pe minunatele fete de la "Gradinarit...",sunt convinsa ca au posibilitati materiale mult peste medie dar sunt pasionate de gradinarit.
Rufus spune:
| citat din mesajul lui cleo78 .Hai Rufus, tu iti faci casa, poti sa ne faci un calcul cum e sa faci/amenajezi o casa la tara? Si ce mai tre tinut cont? |
Eu mi-as cumpara o casa gata facuta, nu as face una noua.
Casa ar trebui sa aiba doua, maxim trei camere, baie, bucatarie, pivnita, sa fie din caramida, sa aiba pod, fundatie rezonabila. Put cu apa musai, fosa nu-i obligatoriu, desi majoritatea au, pentru ca au un wc in fundul curtii. Gard rezonabil, care sa tina macar 2-3 ani. Despre pamant nu stiu ce sa zic...in afara de gradina, nu stiu daca vreau ceva in plus. Asa ceva nu costa foarte mult, o casa si gradina, in total 2-3 mii mp, in functie de zona, se vinde intre 10 mii euro si 30 mii. Poate mai mult.
Casa ar trebui sa intre in reparatie, consolidare, tencuieli, finisaje, izolatii, acoperis. Asta mai inseamna 10-15 mii.
Pretul total nu depaseste valoarea unei garsoniere (hai, doua camere) in Bucuresti. Rezultatul este, insa, pe masura.
Rufus, Tora si iadele
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010