Intoarcerea
Raspunsuri - Pagina 3
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buli/buli.jpg)
buli spune:
cei care muncesc traiesc binisor si la tara si la oras.
sa-ti faci baie in casa nu e asa o avere acum, sa cultivi pamantul e frumos, ca sa nu mai spun ce sanatos e sa mananci de la tine din curte. si sa faci vin din via ta etc etc.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
cleo78 spune:
rufus, sa povestesc la mine acasa la tara.
Am vazut o familie care au ramas fara job, au luat o batrana in ingrijire si s-au mutat in casa acesteia. Intre timp sia-u vandut aprt. din oras, din cartierul Berceni al oraselului mic, si au marit casa batraneasca. Dar oamenii muncitori: sotul facea naveta la munca (lucra pe sponci, in oras), acasa lucra la constructia casei; copiii la fel au facut naveta la scoala, 2 au facut si facultate, 2 sunt in Italia.
Da, au reusit. Dar au muncit.
Si sa stii ca la tara e de munca: lucrezi si sambata, si duminica, vacile hranite si de Craciun si de Anul nou, nu poti sa o faci lata si sa fii mahmur a 2a zi. La 5 dim. e trezirea, la 10 seara intri in casa. Mamaia mea se respecta, doarme la amiaza putin, mananca bio, nu bea, si isi face analize constant si nu iese din ce zice dr.
Ei, cei ce muncesc la oras, cu ziua, le convine: daca nu au chef azi sa munceasca si se imbata ca porcul, poate sa o faca. Nu ii vede nimeni, nu ii rade satul etc
Plus, sa muncesti cu ziua la tara, la prasit, este pt 4 luni de zile. Hai 5. In aprilie-mai, la pus in pamant, prasit runda 1 la porumb in mai, runda a a 2a pe loa mijlocul-sf lui lui iunie. Apoi pauza paana la cules, in sept/oct cand e munca cea mai multa. Ar mai fi de gasit cu ziua si la cosit. Pe cand in oras, mai gasesti si iarna ceva de facut. Si mai ales cu ce bea
Cei ce muncesc, reusesc si la oras, si la sat.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buli/buli.jpg)
buli spune:
cleo, chapeau!
ala care munceste se descurca si daca emigreaza, si daca sta in minunanata metropola, si daca sta la tara.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Anka74 spune:
Daca esti muncitor si ai ceva bani (ceva de start plus o pensie, adica un venit lunar constant ar fi ideal) poti reusi sa iti faci un rost la tara.
Exemplu:
Familia se muta la tara in primavara, are curte, casa si gradina.
dar curtea e goala , sa cresti o gaina, o rata, o gasca...trebuie bani sa le cumperi si bani sa le hranesti pana se fac bune de taiat sau iti dau ceva oua. Nu le poti da numai iarba din curte sau de pe camp, deci ai nevoie de bani pt malai , daca sunt puiuti mici, porumb, grau...daca sunt mai mari. De mancat mananci ce produci in gradina, dar pana atunci iti trebuie bani sa cumperi rasad/seminte pt rasad, daca ai un put in curte (daca nu, alti bani sa il faci) trebuie sa uzi ce ai pus in gradina. iar pana se face recolta - vara respectiv toamna - tot trebuie sa mananci - deci ai nevoie de bani pt mancare. Si intervin si situatiile neplacute...molima printre pasari ( la mamaie la tara in iarna i-au murit peste 50 de gaini, adica 95% din ele) furtuni devastatoare, piatra, grindina...noi la oras nu le resimtim ca la tara, de se "alege" taranul fara nimic in gradina dupa o ploaie. Si ce mai manaca pana la vara/toamna urmatoare? Apoi vine iarna...trebuie bani de lemne...daca nu e norocos de ceva salcami prin fundul curtii..dar si astia se duc repede, crede-ma.
Si iti mai trebuie bani de paine, bani de un medicament, bani de lumina...sau pt gaz de lampa, pana si pentru ala e nevoie de bani, plus ca si lampa aia trebuie cumparata! Cu bani
Trebuie bani pt detergent/sapun, macar pana ajungi sa faci tu sapunul in casa, sapun pt care ai nevoie de diverse ...pe care le obtii daca ai bani.
Am crescut cu bunicii la tara, am si acum o bunica de 90 si ceva de ani, mergem la tara, avem tot ce am scris eu mai sus...dar avem bani sa investim in speranta ca vom trai/manca sanatos. Uneori ne iese, alteori, de foarte multe ori, nu. In ultimii ani in gradina, legumele nu mai au nicio sansa...de vreo doi ani tata a resusit sa obtina ceva produse dintr-un solar, ce e in aer liber...nicio sansa.
Concluzia mea:
E nevoie de multa munca dar si de multi bani
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
cleo78 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Anka74 Daca esti muncitor si ai ceva bani (ceva de start plus o pensie, adica un venit lunar constant ar fi ideal) poti reusi sa iti faci un rost la tara. Exemplu: Familia se muta la tara in primavara, are curte, casa si gradina. dar curtea e goala , sa cresti o gaina, o rata, o gasca...trebuie bani sa le cumperi si bani sa le hranesti pana se fac bune de taiat sau iti dau ceva oua. Nu le poti da numai iarba din curte sau de pe camp, deci ai nevoie de bani pt malai , daca sunt puiuti mici, porumb, grau...daca sunt mai mari. De mancat mananci ce produci in gradina, dar pana atunci iti trebuie bani sa cumperi rasad/seminte pt rasad, daca ai un put in curte (daca nu, alti bani sa il faci) trebuie sa uzi ce ai pus in gradina. iar pana se face recolta - vara respectiv toamna - tot trebuie sa mananci - deci ai nevoie de bani pt mancare. Si intervin si situatiile neplacute...molima printre pasari ( la mamaie la tara in iarna i-au murit peste 50 de gaini, adica 95% din ele ![]() Si iti mai trebuie bani de paine, bani de un medicament, bani de lumina...sau pt gaz de lampa, pana si pentru ala e nevoie de bani, plus ca si lampa aia trebuie cumparata! Cu bani Trebuie bani pt detergent/sapun, macar pana ajungi sa faci tu sapunul in casa, sapun pt care ai nevoie de diverse ...pe care le obtii daca ai bani. Am crescut cu bunicii la tara, am si acum o bunica de 90 si ceva de ani, mergem la tara, avem tot ce am scris eu mai sus...dar avem bani sa investim in speranta ca vom trai/manca sanatos. Uneori ne iese, alteori, de foarte multe ori, nu. In ultimii ani in gradina, legumele nu mai au nicio sansa...de vreo doi ani tata a resusit sa obtina ceva produse dintr-un solar, ce e in aer liber...nicio sansa. Concluzia mea: E nevoie de multa munca dar si de multi bani |
tocmai s-au explicat cazuri pe aici, gradina la tara este mijloc de subzistenta, nu poate fi singura sursa de venit.
Rufus a pus problema: omul trebuie sa mai aiba ceva de munca, in afara de pus in gradina si reparatul propriului gard. O solutie propusa de el: sa ajute pe altii care au mai mult pamant.
Plus, e de munca la casa, mai mult decat zacutul la tv intr-un aprt, dar nu este de job 100% pt inceput.
Un alt exemplu: la mine la tara, o parte din oameni care nu isi puteau muncii pamantul din varii motive s-au adunat in asociatii; in sat erau 2 asociatii facute de 2 fosti ingineri. La recolta, asociatia dadea asa: 1/3 posesorului pamantului, 1/3 asociatiei, si 1/3 celui care muncea pamantul. Pt pamant erau subventii de motorina, niste tichete, asociatia le colecta si convertea; ara, cumpara samanta, semana si stropea /treiera unde e cazul. Si erau oameni la prasit, si cules, contra cost.
Mamaia are vaci, excesul de lapte in vindea fie in piata dar asta a fost extrem de rar, pt ca ea avea abonati. Sau duce la un centru de colectare, unde pretul este mizer (era 70 bani pe litru), dar vorba ei, are de ales?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
Edip spune:
Rufus,
se duc altii la tara daca romanii nu mai vor:
http://www.jurnalul.ro/campaniile-jurnalul/ne-vindem-tara-la-bucata/lectie-englezeasca-despre-dragostea-de-romania-584695.html
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/JuliaSM/JuliaSM.jpg)
JuliaSM spune:
Edip,aveam in varful degetelor articolul cu pricina, l-am citit acum cateva zile si tot rumegam la ce experienta are englezul asta. Admir ca stie sa aprecieze calitatea unei vieti modeste la tara, ba mai primeste si ajutor pentru muncile campului, pentru ca stie sa exploateze avantajele, in detrimentul minusurilor si accepta ajutorul voluntarilor straini, amatori de munca fizica intr-un cadru inedit!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
aschiutza spune:
Cred ca uneori se vede viata la tara foarte idilic si munca de acolo ca pt oricine.
Eu una nu ma vad la tara. Nu am avut niciodata forta fizica, desi am ajutat in curte cind eram copil. Pe linga putere fizica, iti trebuie si cunostinte despre lucrat pamintul, cum sa il faci fertil, cum sa ingrijesti plantele sau animalele - si cunostintele astea nu apar din apa. Daca ai fost doar orasean, sau ai plecat de mic de la tara, nu prea ai idee de agricultura (ce merge sa plantezi pe pamintul ala, ce seminte si soiuri sunt mai bune, ce boli pot aparea la plante sau pomi si cum le dai de capat fara sa stropesti cu un hectolitru de medicamente / insecticide )
Apoi depinde de calitatea pamintului, zona, nivelul de precipitatii. Daca ai o ripa, sau e pamintul nisipos, nu vei avea cine stie ce productie.
Pomii fructiferi nu dau oriunde fructe multe, griu si porumb nu poti sa pui pe orice petec de pamint, ardeii nu iti cresc pe pamint nisipos cine stie ce, cartofii sunt si aia un pic pretentiosi. Nu orice pom da rod mult in fiecare an.
In zona mea de deal e zona de pruni, de porumb. Nu cresteau nici cu tunul ardeii, rosiile ieseau mai pe sponci daca ingrasam bine pamintul.
Apoi mai sunt "anii rai" in care nu ploua sau ploua prea mult. In care vin inundatii, da mana, vine grindina. Ani in care pierzi munca de un an intr-o zi. Ani in care da gerul cind sunt pomii in floare.
Munca la tara trebuie sa o ai putin in "singe", sa iti placa.
Cind cineva a lucrat 30 de ani la birou sau doar cu putina miscare, ii va fii cam greau sa lucreze fizic ore in sir (ma refer aici fizic (muschi, oase) nu psihic din cauza comoditatii). De asemena greu e sa lucrezi 8-9 ore, sa faci naveta nu stiu cit timp, si apoi sa te mai apuci si sa dai cu sapa, udat, ingrijit animalele, smuls buruienile... Cei pe care ii vedem la 80 de ani dind cu sapa, au dat toata viatza si asta a fost meseria lor. E ca si cind ai vrea sa alergi maratonul dintr-o data dupa ce ani in sir ai alergat doar pina la statia de autobuz.
Bineinteles nu e imposibil si cu multa munca se poate construi incet incet o baza de trai. Dar eu cred ca acei care se hotaresc pt asa o schimbare trebuie sa fie inca in putere fizica, destul de puternici, sa aiba bani de investitia initiala si sa se multumeasca citiva ani cu foarte putin (concediu, haine noi, luxuri si mofturi).
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
cleo78 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui aschiutza Cred ca uneori se vede viata la tara foarte idilic si munca de acolo ca pt oricine. Eu una nu ma vad la tara. Nu am avut niciodata forta fizica, desi am ajutat in curte cind eram copil. Pe linga putere fizica, iti trebuie si cunostinte despre lucrat pamintul, cum sa il faci fertil, cum sa ingrijesti plantele sau animalele - si cunostintele astea nu apar din apa. Daca ai fost doar orasean, sau ai plecat de mic de la tara, nu prea ai idee de agricultura (ce merge sa plantezi pe pamintul ala, ce seminte si soiuri sunt mai bune, ce boli pot aparea la plante sau pomi si cum le dai de capat fara sa stropesti cu un hectolitru de medicamente / insecticide ) Apoi depinde de calitatea pamintului, zona, nivelul de precipitatii. Daca ai o ripa, sau e pamintul nisipos, nu vei avea cine stie ce productie. Pomii fructiferi nu dau oriunde fructe multe, griu si porumb nu poti sa pui pe orice petec de pamint, ardeii nu iti cresc pe pamint nisipos cine stie ce, cartofii sunt si aia un pic pretentiosi. Nu orice pom da rod mult in fiecare an. In zona mea de deal e zona de pruni, de porumb. Nu cresteau nici cu tunul ardeii, rosiile ieseau mai pe sponci daca ingrasam bine pamintul. Apoi mai sunt "anii rai" in care nu ploua sau ploua prea mult. In care vin inundatii, da mana, vine grindina. Ani in care pierzi munca de un an intr-o zi. Ani in care da gerul cind sunt pomii in floare. Munca la tara trebuie sa o ai putin in "singe", sa iti placa. Cind cineva a lucrat 30 de ani la birou sau doar cu putina miscare, ii va fii cam greau sa lucreze fizic ore in sir (ma refer aici fizic (muschi, oase) nu psihic din cauza comoditatii). De asemena greu e sa lucrezi 8-9 ore, sa faci naveta nu stiu cit timp, si apoi sa te mai apuci si sa dai cu sapa, udat, ingrijit animalele, smuls buruienile... Cei pe care ii vedem la 80 de ani dind cu sapa, au dat toata viatza si asta a fost meseria lor. E ca si cind ai vrea sa alergi maratonul dintr-o data dupa ce ani in sir ai alergat doar pina la statia de autobuz. Bineinteles nu e imposibil si cu multa munca se poate construi incet incet o baza de trai. Dar eu cred ca acei care se hotaresc pt asa o schimbare trebuie sa fie inca in putere fizica, destul de puternici, sa aiba bani de investitia initiala si sa se multumeasca citiva ani cu foarte putin (concediu, haine noi, luxuri si mofturi). ------------------ Still looking for pieces of heaven... |
noi ne antrenam pt maraton. eu inca sunt la nivelul de 3km, sotul face 6-7km intr-o seara.
Cunostintele si forta se aduna. Dar cine nu a facut miscare pana la 60 ani, nu o sa faca nici dupa. Cine e energic toata viata, va alege sa fie si la varsta de 60 ani.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Alex@Sara spune:
Am intrat doar sa scriu ,dupa ce am citit articolul cu englezul(nu stiam de el,pana acum)
Si eu sunt reghineanca la origini,si din toata inima zic ca nu isi putea alege o zona mai buna,de care sa se indragosteasca si unde sa ramana ,Cunosc f bine zonele din jurul Reghinului,si Idicelul(idicelele de fapt ca sunt 2 Sat si Padure)e un satuc cu oameni ff gospodari si carora le place sa aiba de toate in gospodarie si in casa.Si desi clima e putintel mai aspra decat la ses(e in depresiunea Reghinului )se fac de toate in gradina,e un paman foarte roditor.
Cu siguranta,cand vom mai merge la Reghin il vom vizita pe englezul de la Idicel .
cat despre subiect...cum s-a mai zis,,doar cine nu vrea sa munceasca nu se descurca la tzara.Socrii mei stau la 25 de km de bucuresti,si se descurca f bine din pensii adica 1500 lei,si ce produc in gradina si pe camp.(pana acum 4 ani,cand a iesit si socrelul la pensie,ii mai ajutam noi financiar,dar de atunci,doar rareori,cand ne zic ei sa le cumparam cate ceva si nu le luam banii)Dar socrelul e bolnav daca nu poate iesi sa lucreze ceva,cat de putin,prin curte,si iarna isi face de lucru pe afara,ca zice ca il dor oasele daca sta mai mult de o ora la odihna.
Sunt multi care isi renoveaza casele batranesti de la tzara sau isi construiesc altele,sunt tineri,si tot se descurca.Am si cunostinte acaror parinti sunt sariti de 60,merg binisor catre 70 de ani,si toata vara se muta la casa de la tzraa si muncesc pamantul de acolo si se descurca f bine.
Noi ,la Reghin am stat la bloc,dar aveam o gradina pe malul unei balti la Ideci,si aveam o recolta de si vindeam din ele .
Luminita,mami de 3 nazdravani:
tero Stefan-Alexandru 02.09.2005
shoricica Sara-Maria 30.05.2008
trompetzica Daria-Ioana 03 08 2009
...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)