Intoarcerea

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui ocebine

Sotul este intr-o extrema buna conditie fizica (nu-i soarece de birou ca mine) si ma gindeam (in timp ce stateam si il priveam ) ca n-as vrea sa fac asa ceva zilnic (sau ma rog, lunar).



Normal! Iti place sa te uiti la mascul, asudat, incordat...dupa cum spui, mai are de muncit...si tu de privit.

Reumatismul nu se pune. Adica se pune, este o realitate, dar nu vreau sa vad numai partea proasta, ca am crize de sciatica, ca sunt hipertensiv, ca ma dor umerii sau coatele...Vreau sa-mi pastrez optimismul. Si lemnele le tai mai marunt la joagar, imi iau drujba, las mai putin pentru topor.

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Citat:
citat din mesajul lui ocebine

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

Citat:
citat din mesajul lui ocebine

Ideea de a te retrage la tara, la soba cu lemne si WC in curte suna bine cind esti in posesia tuturor facultatilor fizice si se presupune ca vei fi prezent 100% din timp. Cind ai 75 de ani, reumatism, etc e mai greu sa tai lemne zilnic si sa mergi in toiul iernii afara.
Eu am 36 de ani si din cauza reumatismului greu deschid o cutie de conserve si trebuie sa tim cana de cafea dimineata cu doua miini...darami-te sa ies afara in plin ger sa sparg lemne!

Anamaria




Scumpa mea Ocebine,la 36 de ani reumatism, pt. mine, inseamna ceva din copilarie si nu vreau sa intru in amanunte aici.
Am impresia ca tocmai tu ai putea sa-ti invingi... neputintele, intr-un mediu sanatos, in care sa te purifici mai ales fizic!
Cred ca un mediu care sa te ajute sa te detoxifiezi iti va usura suferinta.
Homeopatia ai incercat-o?


"Neputintele"??? Hai ca o dam in off-topic.

Reumatismul este o neputinta...mda. Homeopatia ma va ajuta sa sparg lemne.hmmmmm....

A trebuit sa taiem un copac din curte. Arboristii (habar n-aveam ca exista cuvint pentru ei), au luat crengile si le-au maruntit si mi-au lasat trunchiul in curte, sectionat in bucati de cam 60cm. Sotul s-a apucat incet-incet sa le taie pentru lemne de foc (pentru semineu). Am un sot in dotare (mai) tinar si solid. Au curs apele pe el si n-a razbit inca o treime din pom. Sotul este intr-o extrema buna conditie fizica (nu-i soarece de birou ca mine) si ma gindeam (in timp ce stateam si il priveam ) ca n-as vrea sa fac asa ceva zilnic (sau ma rog, lunar).

Anamaria



Anamaria,noi din trunchiul de tei taiat de "niste arboristi banditi" (pt. care sotul din dotare si-a luat multe castane in cap de la mine),,am facut o masuta cu scaune in jur.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns BellaDonna spune:

Rufus,
pt dureri reumatice, eu iti recomand stuparitul pt inceput incepi cu un stup sau doi de albine, sa facut un studiu, apicultorii nu sufera de boli reumatice albinaritul si produsele din stup ii tin sanatosi,
bunicii mei au avut albine , la fel si tatal meu , plus e un venit frumusel din stuparit.
si eu visez la viata de la tara,linistita si fara poluare, aproape sau mai devreme de varsta pensionari, si binenteles sa ma ocup de cativa stupi de albine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

BellaDonna,sa-ti dea Dumnezeu tot ce-ti doresti!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Ocebine,
Nu mai trebuie sa spargi lemne cu toporul, o drujba mica de 'casa' este foarte acceptabila ca pret.

Sa va spun cum traieste lumea la tara aici, mai ales aia care traiesc in zone foarte izolate (si izolat inseamna cu totul altceva in Australia decat in Romania). Au tancuri in care colecteaza apa de ploaie si pompa care o impinge in casa prin cateva filtre la robineti si wc. Apa de la chiuveta si dus trece prin niste filtre si se numeste apa gri, se poate apoi refolosi la gradina. Au tancuri septice sau mai nou un fel de cuptoare care ard resturile de la wc si o data pe an scoti niste cenusa din cuptor si gata . Au panouri solare pentru curent si baterii (am inteles ca poti folosi baterii care au fost folosite pe submarin) si eventual un generator cu petrol in caz ca raman fara curent. Au camine in care fac foc iarna ca sa se incalzeasca. Eu am vizitat niste case din astea si aveau toate utilitatile moderne.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

Parintii mei (pensionari) s-au mutat la tara, la 20 de km de oras, au o proprietate de cca 4000 mp pe care avem casa, gradina de legume si livada. Este foarte frumos acolo, dar si volumul de munca este mare.

Enumar cateva solutii practice gasite de ei (si ieftine): apa - avem o fantana putin adanca (apa freatica e la cca 2 m) in care tatal meu a montat o pompa submersibila recuperata de la o piscina; apa asta o folosim pt uz curent in gradina (nu irigatii). Pt irigatii a montat un sorb artizanal in dereaua din fundul gradinii si, pt ca apa e deja calduta poate iriga aproape 20 de ore pe zi, deci mai putin in orele cand e foarte cald. Pompa nu consuma mult curent si oricum e muuult mai ieftin decat daca ar iriga cu apa din sistemul centralizat. Ne-am conectat si lapa dar aia nu e folosita decat la bucatarie.

WC-ul e in fundul curtii, dar exista un plan pentru o baie. Nu a fost nevoie de vidanjare, s-a umplut in primavara asta dar l-a golit tatal meu intr-un sant de compostare. Pentru ca tatal meu e inginer si vrea sa faca totul cu mana lui, exista si un prioctel f inteligent pentru sistemul de purificare a apei cand va fi terminat, cu cateva camere de filtrare din care apa reziltata, curatata natural de bacterii, se va deversa in derea.

Incalzirea e electrica in dormitorul lor (calorifer cu termostat. Camerele sunt mici (special gandite asa, si cu suprafete vitrate tot mici si putine. Bucataria e incalzita iarna de la gatit, cuptorit si de la compresoarele aparatelor frigorifice - au 2 congelatoare si 2 frigidere, pt ca legumele din gradina trebuie si ele stocate, nu?

Apa calda e doar la bucatarie (deocamdata) si e un boiler electric cu acumulare, mic, dar de-ajuns pt uz curent, e montat sub chiuveta, nici nu-l vezi. Pentru baia in proiect probabil va monta tot un boiler electric instant, avem deja unul in apartaenul de la bloc pt dusulit noaptea sau cand nu e apa calda si te poti descurca onorabil (asata daca nu doresti sa faci scufundari in cada plina ci esti ok cu dusurile).

Dupa cum ziceam, volumul de munca este insa foarte mare, livada are 70 de pomi, care trebuie taiati, fasonati, tratati (in mai multe etape, functie de diverse perioade a lor de crestere, inflorire, atacuri ale daunatorilor si si asa tot e loterie, daca da un ger, unele soiuri sunt compromise anul ala. Noroc ca mama a studiat fenomenul cu sirguinta si are cate 3-4 pomi (cais, cires, mar, de ex) dar cu sezonalitate diferita, deci tot nu ramai de tot fara fructe (doar daca nu da vreo grindina sau alt cataclism - anul trecut a fost o invazie masiva de omizi in august, au facut prapad).

Gradina de legume e si ea gandita f bine, de la rotatia culturilor la prevenirea bolilor si daunatorilor, sunt ani mai buni si ani mai rai, dar traim 3 familii din ce sa face acolo. Trebuie in schimb curatata, plivita, prasita, irigata, cand termini un colt, te apuci de urmatorul ca se ajung buruinile acolo de unde plecasesi acum 10 zile La muna nu se inghesuie nimeni sau se inghesuie pe niste scoruri aberante plus mancare si tigari pe care ai mei nu-s dipusi sa le dea (gen 60-80 lei/zi plus mancare, bautura, tigari), asa ca o fac ei.

Animale nu tinem (in afara de caini si pisici, 2+2) pentru ca ar presupune un volum extra de munca si resurse pe care ei nu sunt dispusi sa le aloce. Fac eu lobby acum pt o boxa de prepelite dar inca nu am reusit sa sparg zidul impotrivirii, poate doar daca vin cu ea si-i pun in fata faptului implinit

DAR au amandoi pensii (bunicele) iar tata mai presteaza in cateva zile pe saptamana, cand si cand si niste ore part-time in oras.

Eu cred ca e fezabila mutarea la tara in conditiile astea, daca esti gospodar si ai si un venit suplimentar (nu extrem de mare, de genul un salariu mediu macar). Pe mine nu ma deranjeaza acolo acum decat lipsa unui dus, putea macar un butoi negru sa puna si taica-miu dar el e capos si a zis ca nu face improvizatii pentru ca astea raman intotdeauna definitive si el vrea un lucru ca lumea, asa ca aacum se spala la lighean si cand mai ajung in oras maica-mea plonjeaza in cada.

Pentru incalzire poti lua in calcul si solutia geo-termala, e maricica investitia initiala dar e cost free for ever dupa aia. Si bagi incalzire prin pardoseala sau tuburi de ventilatie prin pod si rezolvi toate spatiile.

Deci parintii mei platesc acum doar factura la curent (max 200-300 lei/luna) in conditiile in care iriga zi si noapte, plus aer conditionat, si consumul electrocasnicelor). Iarna ei 2 luni nu locuiesc acolo (decembrie si ianuarie), nu din cauza conditiilor ci pentru ca nu prea au ce face prin gradina, dar se duc la 2 zile oricum sa mai roboteasca cate ceva si sa hraneasca cateii - pisicile sunt doamne si vin si ele la bloc iarna

Pe mine ma bate gandul sa fac un mic business cu produse bio (gemuri, dulceturi, apa de trandafiri) dar ma tine pe loc legislatia stufoasa in domeniul productiei alimentare, dar ce facem noi acolo rar gasesti acum pe piata, de la dulceata de smochine pana la aia de trandafiri, etc...) Prepelitele in schimb sunt un business bun pt care nu ai nevoie nici de spatiu f mare, nici de aparatura complicata, investitia initiala nu cred ca depaseste 1000 de euro. Alte animale/pasaret e complicat si te bagi sclav la ele si fizic si financiar, asa doar gradina si livada iti mai dau si-o vacanta...



Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns BellaDonna spune:

B.nica
si tie sa-ti dea Domnul tot ce-ti doresti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

off topic:

eu aici stau la oras,dar e asa cam ca la tara ca e mai natural.

vin caprioare,iepuri, curcani salbatici, prepelite pana in curte, e aer curat, pasarelele ciripesc,vegetatie multa...e exact asa cum imi doream.
sunt scoli, facultati aproape, magazine, spitale tot ce vrei, ce ai nevoie.

fiecare are casa cu gradina(nu sunt blocuri) si vad cat sunt de gospodari.
cine nu vrea sa se ocupe singur de gradinarit plateste pe altii, dar fiecare cultiva legume(pt uz propriu), vitza de vie, pomi fructiferi.

gaini poti sa cresti dar doar una sau 2,dar lumea nu se ocupa cu asa ceva pe aici, doar noua romanilor ne trece asa prin cap.
nu e voie alte animale decat de companie.

multe case si aici au solare si mai ales pt piscine.

daca imi luam casa mai departe la vreo 10 min puteam sa ma ocup mai mult de agricultura daca vroiam. acolo sunt case cu mai mult teren si e voie sa cultivi ce vrei si sa cresti ce animale vrei.

dar noi am avut aceeasi retinere ca si in ROmnia , datorita faptului ca suntem doar noi 2 adulti si pe sot nu-l prea mai duce spatele sa munceasca fizic. doar viseaza saracul la viatza de "self sustain living" care si-ar fi dorit-o.








michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanaiub spune:

noi avem o gradina intr-un sat, la vreo 6 km de orasul in care locuim ... de fapt nu e chiar in sat, e la 200 de metri de ultima casa, la sosea
terenul este mare, 1 hectar, avem o livada si gradina de legume si pe o bucata lucerna ... daca ne cauti, suntem acolo in fiecare zi , ne ajuta si parintii mei, mai mult tata, care este "de specialitate"
in curand o sa ne facem o cabana, sa mai stam vara pe acolo, dar fara sa vindem apartamentul din oras, unde o sa stam iarna
privit din afara, e raiul pe pamant dar si multa multa munca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rall spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

Mai este ceva: de ceva timp ma gandesc (ca un amuzament...serios) sa pot supravietui (o perioada)in orice situatie imaginata de "scenaristi": foamete, furtuna electromagnetica-lipsa curentului electric-, apa contaminata, cutremur. Desigur, o etapa mai indepartata...


Povesti Pe timp de criza (din asta de care zici, de scenariu apocaliptic) lumea iti da in cap imediat pentru orice ai avea tu in plus...

Mergi la inceput