Procura iesire din tara
![](images/user_woman.png)
Daca nu sunt proprietarul masinii si ies din tara mai este nevoie de procura din partea proprietarului.
Mentionez ca plec in Bulgaria.
Am auzit ca nu mai este nevoie. Va rog spuneti-mi daca este adevarat sa nu ma duc degeaba pana la vama.
Va multumesc!
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/JuliaSM/JuliaSM.jpg)
JuliaSM spune:
Noi in ultimii ani am iesit de multe ori din tara in Ungaria,Austria cu masini inchiriate si niciodata nu ni s-a cerut procura de la proprietar.De asemenea,cand am fost opriti de politie,nu ne-au intrebat de ce nu coincid numele de pe permisul de conducere cu cel din actele masinii.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/dyannna/dyannna.jpg)
dyannna spune:
Noi am intrebat doi notari inainte sa plecam in concediu si ambii ne-au pus sa facem procura legalizata ...masina este inmatriculata pe firma la care eu si sotul suntem actionari,sotul fiind administrator...a iesit o chestie hilara in care se specifica ca eu Xulescu imputernicesc tot pe Xulescu...am platit si 180 ron pe chestia asta valabila 3 ani
...la vama nimeni nu ne-a intrebat de ea dar noua ne-a fost frica sa riscam.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ramiris/ramiris.jpg)
ramiris spune:
Citat: |
citat din mesajul lui dyannna Noi am intrebat doi notari inainte sa plecam in concediu si ambii ne-au pus sa facem procura legalizata ...masina este inmatriculata pe firma la care eu si sotul suntem actionari,sotul fiind administrator...a iesit o chestie hilara in care se specifica ca eu Xulescu imputernicesc tot pe Xulescu ![]() ![]() |
Pe site-ul politiei de frontiera scrie clar "Imputernicire autentificata la notariat". E posbil sa nu ti-o ceara insa daca dai peste un politist de frontiera care vrea sa aplice legea ...
Eu am platit 100 Ron imputernicirea pentru masina de serviciu la notariat si este facuta pe o perioada de un an.
citat din mesajul lui karmenutza Daca ai cu tine talonul masinii in original nu-ti mai trebuie procura. |
Nu stiu de unde regula ca daca ai talonul in original ai voie sa scoti masina din tara, indiferent cine este proprietarul, n-am mai auzit pana acum. Sotul meu era la volanul masinii noastre personale (al carei talon este pe numele meu) si a fost intrebat de vames "cine este dna (numele meu de pe talon..)"? , i-a spus "sotia mea" si apoi a verificat daca sunt in masina si a confruntat documentul meu de identitate cu talonul.
Daca stai sa judeci logic e normal sa ai nevoie de acord, poate eu iti imprumut masina sa te duci pana la piata si tu daca tot ai actele originale in mana te gandesti ca n-ar fi o idee rea sa te duci un pic la mare in Bulgaria. In procura scrie clar unde ti se permite sa folosesti masina (pe teritoriul national, in Europa, etc..) si pe ce perioada.
olim spune:
ramiris, sa inteleg ca daca talonul masinii este pe mine, trebuie sa ii fac imputernicire sotului sa conduca masina noastra
si noi avem o masina cumparata in iunie din Romania si actele sunt facute pe numele meu, deoarece au am avut timp sa ajung mai repede in tara decat sotul, dar masina este a noastra, doar e un bun comun achizitionat in timpul casatoriei.
Mi se pare absurd insa sa ii ceara imputernicire lui sa conduca masina noastra.
ramiris spune:
citat din mesajul lui olim ramiris, sa inteleg ca daca talonul masinii este pe mine, trebuie sa ii fac imputernicire sotului sa conduca masina noastra ![]() si noi avem o masina cumparata in iunie din Romania si actele sunt facute pe numele meu, deoarece au am avut timp sa ajung mai repede in tara decat sotul, dar masina este a noastra, doar e un bun comun achizitionat in timpul casatoriei. Mi se pare absurd insa sa ii ceara imputernicire lui sa conduca masina noastra. ![]() |
Nu si daca esti in masina cu el, eu ti-am spus ce ni s-a intamplat noua, poti intreba pe site-ul politiei de frontiera si ti se raspunde daca procura este aplicabila si sotilor. Daca masina este a voastra si nu doar a ta trebuie sa rezulte din acte si pentru asta talonul nu este suficient sa demonstreze ca sunteti casatoriti si ca erati deja casatoriti in momentul in care a fost achizitionata masina.
Mie nu mi se pare nimic absurd in regula asta pentru ca este gandita sa-mi protejeze proprietatea. Sa zicem ca ma cheama Ionescu Maria, am o masina nou-nouta, imi este furata cu tot cu talonul pe care scrie ca proprietar e Ionescu Maria si hotul gaseste pe cineva care se numeste Ionescu Georgel care e dispus sa scoata masina mea din tara si sa declare la vama ca este sotul meu, ca doar ne cheama la fel, nu? De unde stie vamesul ca nu e asa? Nu e necesar sa avem aceeasi adresa in acte, eu si sotul meu suntem casatoriti de 15 ani si inca nu avem buletinele la aceeasi adresa...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andacos/andacos.jpg)
andacos spune:
Eu stiam ca daca ai cartea verde (asa era pe vremea cind eram in Romania,sper sa nu induc pe nimeni in eroare)si talonul masinii nu mai ai nevoie de nimic!
Daca s-au schimbat legile intre timp...scuze de deszinformare!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
ramiris spune:
citat din mesajul lui andacos Eu stiam ca daca ai cartea verde (asa era pe vremea cind eram in Romania,sper sa nu induc pe nimeni in eroare)si talonul masinii nu mai ai nevoie de nimic! Daca s-au schimbat legile intre timp...scuze de deszinformare! Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
Dana, cartea verde este o asigurare care este emisa tot pe numele proprietarului, daca masina este in folosinta altcuiva trebuie sa dovedeasca intr-un fel ca are permisiunea sa o conduca si sa o scoata din tara.
Uite ce scrie pe site-ul Politiei de Frontiera:
"In cazul in care va aflati la volanul unui mijloc de transport, care nu va apartine (proprietarul v-a imprumutat masina si nu va insoteste in excursie, masina este in leasing, etc.), pe langa documentele masinii, trebuie sa aveti asupra dumneavoastra o procura legalizata din partea proprietarului / firmei de leasing, in care se exprima acordul pentru efectuarea calatoriei in strainatate;
Nota: In cazul efectuarii unei calatorii in Turcia, conform informarii primite din partea autoritatilor turce cu privire la noile prevederi ale regimului importurilor temporare, persoanele care conduc autoturisme si nu sunt proprietarele acestora vor putea intra cu mijlocul de transport in aceasta tara, dupa prezentarea urmatoarelor acte traduse in limba turca:
pentru autoturismele personale - in afara imputernicirilor facute intre persoane fizice, autentificate la notariat, consulat sau ambasada - documentele trebuie avizate de institutiile oficiale ale statutului de provenienta (vama, primarie, politie sau tribunal);
pentru autoturismele apartinand asociatiilor de automobilism din tarile membre ale International Alliance si Federatiei Internationale de Automobilism, formelor de automobile sau altor persoane juridice vor fi prezentate imputerniciri care sa contina semnaturile si acordul consiliului de administratie sau al proprietarului firmei respective;
pentru autoturismele inchiriate,se va prezenta contractul de inchiriere."
roli25 spune:
Eu am iesit in vara asta din tara cu masina care e pe numele mamei. Am sunat la politia de frontiera si mi-a spus ca nu mai este nevoie de procura. Si nu a fost nevoie.
Notariatele intotdeauna vor spune ca e nevoie, doar trebuie sa incaseze bani, nu? Si nu putini
ramiris spune:
citat din mesajul lui roli25 Eu am iesit in vara asta din tara cu masina care e pe numele mamei. Am sunat la politia de frontiera si mi-a spus ca nu mai este nevoie de procura. Si nu a fost nevoie. Notariatele intotdeauna vor spune ca e nevoie, doar trebuie sa incaseze bani, nu? Si nu putini ![]() Roli mami de Andrei ![]() ![]() Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein) |
Extrasul de mai sus este de pe site-ul Politiei de Frontiera:
http://www.politiadefrontiera.ro/
Conditii de calatorie – Cetateni Romani – Recomandari
Eu nu am luat informatia de la notariat ci de la "sursa" ca sa zic asa, am verificat la firma de leasing si mi s-a spus ca da, asa e legea, de cele mai multe ori nu se cer documentele dar se poate intampla sa fie cerute.
Ce nu inteleg eu este de ce revolta asta impotriva unui document care este cerut tocmai ca sa se asigure ca nu sunt scoase masini ilegal din tara, este practic in interesul celui care detine masina sa se faca verificarea asta.
Pana la urma informatia oficiala exista si e foarte clar formulata, fiecare decide daca o foloseste sau nu. E posbil ca documentul sa fie cerut la trecerea frontierei sau nu insa asta nu inseamna ca legea nu cere sa-l ai.