Terapia de cuplu

Terapia de cuplu | Autor: tnicoleta

Link direct la acest mesaj

Am o intrebare.
Exista cineva pe aici care a facut terapie de cuplu?
A adus rezultate bune? Sau nu?
Cat de mult v-ati schimbat in urma terapiei?
Dupa terapie relatia a mers bine sau a s-a terminat?

Nu vreau sa dezbat aici problemele cuplui, ci pur si simplu vreau sa stiu daca functioneaza.

Multumesc pentru raspunsuri

Nicoleta

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Un_cabotin spune:

Nicoleta.

La unele cupluri cred ca "a functionat", la altele nu.
Fiecare familie/individ sunt unici, nu cred ca se poate face o statistica...
Poate cel mai important lucru este ca ambii parteneri sa constientizeze si sa accepte faptul ca este o problema de cuplu.
Si apoi sa-si doreasca din inima sa mearga inainte impreuna.

Insa nimic nu cred ca poate sa functioneze daca... "dragoste nu (mai) este..."

UC

PS. Strict in cazul meu, am "beneficiat" de un fel de terapie de cuplu, in perioada in care aveam o "amanta/iubita" si vroiam sa divortez si sa-mi distrug familia.
Persoana respectiva a stat zile in sir (chiar si noptile) de vorba cu mine, cu sotia mea, separat, uneori impreuna, ba chiar si cu "amanta" mea...
Daca a folosit?
Da! Fiindca, daca socotim dupa rezultate, acum suntem din nou o familie fericita.
Dar cred totodata ca primele mele randuri de mai sus, conditii initiale, au fost indeplinite in mare masura.

Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eleni spune:

Ai mai multe intrebari... raspund punctual la fiecare
1. Da.
2. Da si nu
3. Mult
4. S-a terminat

Acum ca sa iti raspund mai detaliat. Am incercat si asta impreuna. Dupa 5 sedinte am descoperit ca eram atat de inclestati in problemele noastre incat terapeuta ne-a sfatuit sa ne luam fiecare terapeut separat, sa ne rezolvam problemele mostenite cu care veneam in relatie (probleme din copilarie cu care cresti) si apoi sa incercam sa reluam terapia de cuplu.
Urmare e terapiei personale, eu am descoperit ca vreau in mod cert sa termin relatia.

Dar da, cu siguranta e o solutie, iti aduce o noua viziune. Nu e musai solutia de impacare, dar este o solutie de a lua decizia buna pentru tine.

Succes.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

Un cabotin ma scuzi ca te intreb da tu iti iubeai sotia sau amanta sau pe amandoua atunci in perioada terapiei.Pentru ca ma gandesc ca daca esti indragostit de amanta poata sa vina si mama/tata terapeutului si tot nu te desparte , eventual iti da curaj sa o rupi de nevasta .Sau nu e asa...
Ce anume te-a facut in timpul terapiei sa renunti la amanta , altceva decat a incercat sotia ta ?

Eleni sa inteleg ca dupa terapia personala nu a mai fost nevoie de terapie de cuplu ca nu ai mai vrut sa fiti un cuplu.Dar sotul a facut terapia personala ? Asta pentru ca se stie un barbat nu are niciodata vina in relatie si in opinia lui de ce ar avea nevoie de terapie daca nu e vinovat...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eleni spune:

Da Roxy, am facut amandoi. Sau cel putin asa cred, nu l-am urmarit.
Abordarea cu "eu nu am nici o vina" am auzit-o, dar intr-un final a acceptat pentru ca am tinut cu dintii de asta, si a vrut sa imi dovedeasca ca si un profesionist va vedea ca eu gresesc.

Eu cred ca intotdeauna vina e a amandurora. Si accept asta. Dar pentru mine, terapia personala mi-a deschis niste perspective si am decis sa le explorez. Si am vazut ca traiam intr-o relatie toxica din care nu putea sa imi pastrez perspectivele. Si am iesit din ea, tocmai pentru ca aveam nevoie sa vad ce vreau si ce-mi trebuie...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Un_cabotin spune:

Excelent raspuns, Eleni
Si oarecum surprinzator rezultatul terapiei tale (individuale) de cuplu...

De fapt relatia voastra nu mai functiona normal, v-ati hotarat sa faceti ceva "Ca s-o puneti pe roate", dar tu nu stiai cum/ce sa faci ca sa termini aceasta relatie odata pentru totdeauna.

Inseamna ca nu mai exista iubire, nu?!
Cel putin din partea ta...

UC

PS. Roxy, multa lume m-a intrebat acelasi lucru, aici pe forum, la topicul meu, dar si in raspunsurile pe care le-am dat altor persoane...

Citat:
Cum poti iubi doua persoane in acelasi timp?

Iubirea nu-i matematica, nu cred ca se poate masura, cuantifica. Probabil ca in mod profund, n-am incetat niciodata sa-mi iubesc sotia.
Poate e ca o samanta, care sta ascunsa uneori mult timp, pana ce intalneste (din nou) conditii prielnice de a creste, de a se dezvolta, de a inflori...
Citat:
Ce anume te-a facut in timpul terapiei sa renunti la amanta, altceva decat a incercat sotia ta ?

N-a fost unsingur lucru/fapt/comportament, ci un tot unitar, asa cum e viata
Sotia - faptul ca ea s-a schimbat total ca urmare a acestor intamplari, "consilierul" - prin tot ce a facut ptr. noi, "amanta"- prin faptul ca atunci cand ne indragostim nu (prea) vedem si nu (prea) ne aratam adevarata ("Ce este adevarul?")... hai sa spunem adevarata fatza, fiica noastra, familia noastra, credinta, familiile noastre, prietenii, soarta...
Ma opresc aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

Citat:
citat din mesajul lui Un_cabotin

Sotia - faptul ca ea s-a schimbat total ca urmare a acestor intamplari,

deci tot sotia a trebuit sa se schimbe total :)
De fapt tu nu te-ai mai indragostit de vechea sotie ci de cea noua , ca doar era alta , schimbata proaspat...:)
Ma scuzi era o gluma.
Ma bucur ca pana la urma ati hotarat asa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luisa1983 spune:

Citat:
citat din mesajul lui roxy

deci tot sotia a trebuit sa se schimbe total :)
De fapt tu nu te-ai mai indragostit de vechea sotie ci de cea noua , ca doar era alta , schimbata proaspat...:)

Cred ca a fost alegerea sotiei de a se schimba total (poate a devenit mai iubitoare, mai toleranta, mai flexibila, mai împlinita astfel) sau a redevenit cea pe care a cunoscut-o cand Un_cabotin a cerut-o in casatorie, realizand desigur ca poate o parte din vina ii apartine.

Terapia de cuplu( pentru fiecare individ in parte), are ca scop , printre altele, si intelegerea comportamentului individual si descoperirea unor stiluri eficiente de comunicare, evident in functie de nevoile fiecaruia.In cazul lui Un_cabotin din cate am inteles eu, nevoia de o alta persoana pe care s-o iubeasca si sa fie iubit (aceasta nevoie ,componenta a piramidei nevoilor).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tnicoleta spune:

Multumesc mult de raspunsuri.
Am sa incerc sa fac si lucrul asta si sa vedem ce o sa iasa.

Nicoleta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vladutnea spune:

Citat:
citat din mesajul lui Un_cabotin
Iubirea nu-i matematica, nu cred ca se poate masura, cuantifica.

Ai mare dreptate, te inteleg, ca uneori se intampla sa mai ai cate un "little crush", care poate deveni mai mult prin efectul bulgarului de zapada fara iti dai seama. Din fericire eu nu am depasit niciodata stadiul asta. Legat de a iubi mai multe persoane, iubita/sotia ramane in inima la fel de adanc in acelasi timp cu noua nebunie de moment, numai ca nu vezi.

Am citit si cele cateva postari de pe tentativa de blog pe care ai inceput-o si ultimul post are multa dreaptate, as fi vrut sa discutam despre asta, dar este off-topic si nici nu am gasit o modalitate sa trmit mesaje private pe acest forum.

Eu sunt acum intr-un mare impas cu iubita mea, suntem de mult timp impreuna, nu pot sa renunt usor si este greu sa fim din nou impreuna. As vrea sa incercam terapia de cuplu, dar nu vreau sa iau un cabinet la intamplare, as vrea o recomandare.
Un_cabotin, se poate sa imi oferi o modalitate de contact a terapeutei la care ati apelat?
Alte recomadari sunt si ele bine primite. Va rog nu reclama vreau, ci recomandari sincere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bebe Beca spune:

Nicoleta, noi am facut terapie si a fost foarte bine. Am mers cam 1 an si ceva, la inceput saptamanal, apoi de 2 ori pe luna si, catre sfarsit, o data pe luna, la "evaluare". Eu cred ca poate ajuta terapia doar daca se munceste mult la relatia de cuplu. Iti pot recomanda si terapeutul care ne-a ajutat pe noi.

Mergi la inceput