Otita seroasa si polipi / operatie sau nu?
Am fost pentru un control ORL la sp. Budimex cu fetita mea de 3 ani si 2 luni, deoarece a facut pana cum cateva otite medii si respira cu dificultate noaptea, desi nu are secretii. Prima otita a facut-o la 11 luni si de atunci se pare ca a ramas cu o sensibilitate pentru ca la orice raceala o dor si urechile.
Medicul de serviciu,dr Andrei Borangiu, a controlat-o in urechi si mi-a spus ca are otita seroasa bilaterala (fetita nu se plange dureri de urechi in acest moment si nici nu are auzul diminuat, cum se astepta dr). Apoi s-a uitat si in nas cu oglinda si mi-a zis ca are vegetatiile adenoide marite, care-i astupa trompele lui Eustachio si de aceea lichidul din urechi nu se poate drena. N-am facut timpanografie sau alte analize, cum am inteles de pe alt forum ca ar fi necesar ca sa se pun un diagnostic precis de otita seroasa.
Dl. dr. mi-a recomandat operatie de polipi (cat mai repede, pana vine frigul) cu anestezie generala si externare in aceeasi zi. In acest fel, cand va mai raci, episoadele de raceala vor fi mai scurte si fara complicatii la urechi.
Stie cineva ceva de acest doctor? cat e de bun? ce "tarif" are?
E bine sa o operez acum? Sa mai astept?
Daca o operam acum, polipii se vor reface? Faptul ca are otita seroasa, este un argument mai puternic pentru operatie, fata de recidiva polipilor?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Lumi si zulufina Elena Cristiana (26.05.2008)
www.onetruemedia.com/shared?p=733a9f9f274d6633afc942&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Montaj
Raspunsuri
ILONA_21 spune:
luminel eu am operat baietelul anul trecut in august la 4 ani la fel mi se trezea si mie nopatea si nu mai putea respira l-am operat la grigore alexandrescu la doama doctor Toader MIORITA este un medic de nota 100 dupa parerea mea ia ars (daca se poate spune asa)cu electrodul si nu ne-a mai aparut ia facut anestezie locala si in 2 ore am plecat acasa
ANDREI-CATALIN (2.09.2006):)
gabitza2005 spune:
Nu sunt in masura sa zic daca e bine sau nu sa operezi copilul acum dar domnul doctor este unul dintre putinii care noua ne-au zis ca nu are rost sa operam copilul . Noi am cerut mai multe pareri si am trecut de la internat si operat in momentul asta, in viitor, cand va hotarati pana la nu este nevoie sa operati copilul mai bine il duceti la mare.
Asa ca domnul doctor nu cred ca este genul care sa-ti recomande o operatie daca nu ar fi necesara.
Poti sa mai cosulti si alti medici si apoi sa iei o hotarare.
Stiu de la nepotica mea care avea otita seroasa ca a fost operata de polipi sub anestezie generala si in timpul interventiei docorita i-a umblat si la timpan de i-a scos lichidul -stiu ca a fost o adevarata discutie deoarece parintii nu-si dadusera acordul pentru aceasta procedura -asa ca discuta toate aspectele cu medicul daca te hotarasti pentru operatie.
Luminel spune:
Multumesc pentru raspunsuri Ilona si Gabitza!
Voi cere si o a doua opinie azi cand merg cu ea la dr Ursuleanu.
Astept si alte pareri sau informatii, daca mai are cineva...
O zi buna!
www.onetruemedia.com/shared?p=733a9f9f274d6633afc942&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Montaj
Simonix spune:
Draga Luminel
Noi ne stim de la clubul piticilor, dar iti raspund aici. Al meu flacau este operat nu numai de polipi, ci si de amigdale + are tuburi (drene) in urechi. Am mai scris eu pe lung si lat povestea - raceli dese, care nu se terminau, dadeau in otite, uneori perforate, somn agitat, transpiratie nocturna (facea balta sub el), sforait, uneori se oprea din respirat si horcaia etc. La ORL i-a facut un control amanuntit si i-au bagat o camera (cred) in nas si evident - polipi imensi, apoi ne-a mai zis ca are o mica pierdere de auz, lichid la greu pe la urechi, nu se drena bine si se infecta, plus ca avea amigdale foarte mari si alea, cand avea reflex de voma i se atingeau. Fara discutii a recomandat operatia de tot ce am zis eu la inceput. Iar problema majora nu erau infectiile, ci apneea, dificultatile de respiratie. In plus, copilul nu manca grozav de bine, voma des, nu putea manca alimente mai tari, prefera mereu supele si piureurile.
Am incercat sa il scap de operatia de amigdale, dar mi s-a spus ca degeaba ii scot doar polipii - si amigdalele au rol serios in problemele de respiratie - si e drept ca la ultima raceala zdravana inainte de operatie am avut cateva nopti albe cand l-am pazit efectiv pentru ca nu reusea sa respire, nici pe gura, nici pe nas, era infundat, avea secretii la greu si nu reusea sa doarma.
Operatia in sine a fost suportata foarte usor - la 8 jumatate au inceput si la 12 jumate plecam acasa. Greutz a fost la anestezie (generala), pentru noi ca l-am vazut asa, pentru el la trezire, cand probabil nu intelegea ce i se intampla, avea discomfort etc. Dar asta a durat cam 2 ore, starea asta de agitatie. In ziua operatiei am venit acasa si a dormit neintors 5 ore, noaptea la fel, nu imi venea sa cred ca nu avea dureri (ii dadeam nurofen oricum). De a doua zi a inceput sa manance normal, supe reci, creme, iaurturi, nu a fost nevoie de regim. Dureri nu a avut - asta e chiar culmea, stiu la la polipi e si mai usor, dar la noi nici gatul nu l-a durut. Am renuntat sa ii dau si nurofen, din a treia zi, sa vad daca il doare sau nu caci nu dadea semne - si nu a mai fost nevoie. Veselie, joaca si mai ales SOMN bun si odihnitor. La controlul de o saptamana a fost declarat vindecat si gata. Nu a avut sangerari nici la nas, nici pe guritza, nici la urechi.
Intreaba de drene - astea sunt niste tuburi mici mici bagate in ureche care au rol de a drena puroiul pe cre copilul nu l-ar putea "scoate" singur. Efectele nu sunt decat pozitive, stiu multi parinti de copii cu tuburi care nu au decat cuvinte de lauda - otite = 0 (zero) dupa instalarea tubuletzelor. Nici la noi nu a mai fost cazul de antibiotic sau de raceala puternica (desi deocamdata au trecut de-abia 3 luni de la operatie + e vara - ma rog, vara belgiana cu 15 grade si ploaie si vant ) Si de asemenea intreaba de amigdale, cum sunt, daca sunt excesiv de mari poate merita sa le scoti. Eu am avut mare dubiu daca e nevoie sau nu si mi s-a spus ca daca nu i le scot acum sigur i le voi scoate mai incolo sau va fi un adult cu probleme la gat, mai sensibilos (il mosteneste pe taica-su, care are probleme din astea + amigdale intregi ).
Cam asta a fost deocamdata experienta noastra. Detalii iti mai dau eu in timp, cand va reincepe scoala. Calitatea somnului s-a imbunatatit IMEDIAT dupa operatie, la fel si relatia lui cu mancarea :D Teoretic nu are cum sa nu fie mai bine cu racelile: lichidul e bine drenat, mucii vin si pleaca, nu mai raman "blocati" sa se infecteze. Insa inca nu am experimentat o raceala puternica + mers la scoala, abia atunci o sa vad ce si cum. Acum suntem in vacanta = cocolositi de bunici.
Recidiva polipilor - mi s-a spus ca nu se refac daca au fost bine scosi. Iar, ramane de vazut Oricum atat de mari nu cred ca se pot reface, la Robert astupau in proportie de 90%, de-abia respira. oricum, copiii operati doar de polipi treceau si mai usor peste toata povestea, am vazut cativa la spital. Este light operatia.
Pupici si sa ne tii la curent.
Simona cu Robert
Cum a venit Robertzel in viata noastra
Poze cu noi toti
Luminel spune:
Simonix, multumesc din suflet pentru informatii. Stiu ca ai mai povestit si la M&M dar, recunosc, nu am retinut...
La inceput am fost pentru operatie, dar apoi am inceput sa caut informatii incolo si incoace si mi s-a strecurat indoiala in suflet.
Sa vad ce zice si Ursuleanu azi, dar sunt din ce in ce mai convinsa ca e mai bine s-o operam.
viviana spune:
Fata mea are acum 13 ani. Am operat-o de polipi la 4 ani la Budimex la doctorul Gheorghe.
Nu i s-au mai refacut.
Anestezia a fost generala, dar de scurta durata.
S-a simtit inconfortabil si a vomat dupa. A plans si mi-a spus ca ma uraste.
A doua zi trecusera aproape toate.
Era grav. Ea facea bronsite repetate. Si am operat-o iarna. Operatiile astea nu prea se fac iarna, insa era o urgenta.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
andreea_seby spune:
Luminel ce ti-a spus dr ursuleanu,ce ai mai facut cu copilasul tau? Ai operat-o pana la urma?
Si baiatul meu este diagnosticat cu otita medie seroasa bilaterala si cu un tratament de o luna si jumatate nici un rezultat doar o mica imbunatatire la un moemndat crezand ca e bine iar la ultimul control dr si-a dat seama ca din nou nu este bine.Adica are polipii inflamati si din aceasta cauza otita nu ii poate trece, daca nici dupa aceasta saptamana de tratament nu este nicio imbunatatire clar il operam de polipi ca deja a trecut prea mult timp de cand are otita.
Acum urmeaza sa discut cu Dr. daca este nevoie si de operatie de polipi)probabil ca da) si vom vedea.
Speram sa fie bine. Multa sanatate micutilor si mai asteptam pareri si imtamplarile prin care ati trecut cu copii.
andreea_seby spune:
Luminel ce ti-a spus dr ursuleanu,ce ai mai facut cu copilasul tau? Ai operat-o pana la urma?
Si baiatul meu este diagnosticat cu otita medie seroasa bilaterala si cu un tratament de o luna si jumatate nici un rezultat doar o mica imbunatatire la un moemndat crezand ca e bine iar la ultimul control dr si-a dat seama ca din nou nu este bine.Adica are polipii inflamati si din aceasta cauza otita nu ii poate trece, daca nici dupa aceasta saptamana de tratament nu este nicio imbunatatire clar il operam de polipi ca deja a trecut prea mult timp de cand are otita.
Acum urmeaza sa discut cu Dr. daca este nevoie si de operatie de agmidalite (probabil ca da) si vom vedea.
Speram sa fie bine. Multa sanatate micutilor si mai asteptam pareri si imtamplarile prin care ati trecut cu copii.
Luminel spune:
Andreea, si dr Ursuleanu ne-a recomandat tot operatie, dar, din mai multe motive nu am mai ajuns sa o operam. Si...bine am facut,zic eu, pentru ca am impresia ca ne-am fi grabit. Fata nu are probleme majore de respiratie (nici macar noaptea), o singura data s-a mai vaitat de o ureche dar i-am pus Uniflox si i-a trecut intr-o zi.
Apoi am vazut si un reportaj la stirileprotv, cum ca doctorii se cam grabesc sa recomande operatii acolo unde nu este neaparat nevoie!
Asa ca daca tot nu m-am dus in vara sa o operez, am decis sa aman pana la anul si sa vad daca intr-adevar mai e nevoie de operatie.Acum am grija sa-i suflu nasul des si bine, ca sa nu se mai duca mucozitatile spre ureche si sper sa fie bine si de acum incolo!
Sanatate baietelului tau!
andreea_seby spune:
Oricum si eu sunt hotarata sa cer si o a doua parere la o alta clinica daca imi spune ca trebuie operat.Al meu nu are probleme noaptea,doarme cu gurita inchisa, de mancat mananca fara probleme, are momente in care se simte vorbind pe nas, problema este ca lui nu i se scurge lichidul de la urechi deloc, si mi-a spus ca din cauza polipilor,lichidul din spatele timpanului nu se poate drena din cauza polipilor care tin blocata trompa lui eustachio(sper ca am inteles bine).
Nu stiu ce sa mai zic si cu doctorii din ziua de azi!