femei maritate cu barbati musulmani
Raspunsuri - Pagina 6
JuliaSM spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Exemplele individuale mi se pare iar inutile - daca vecina mea e vegetariana, asta nu inseamna ca romanii sunt vegetarieni ... daca bunica mea a fumat pana la 85 de ani si a murit de batranete, asta nu inseamna ca fumatul este sanatos ...etc. |
Exemplele individuale mi se par gresite,in momentul in care sunt punct de plecare pentru generalizari,altfel nu.Tocmai exemplele individuale ne definesc,experienta personala de viata spune ceea ce suntem.
Teoria generala e zero daca nu e practicata de 'jde mii (milioane) de exemple individuale.
escu spune:
Hannen vreau sa inteleg si eu cate ceva din lumea musulmana, ca mi se pare tare diferita. Ce parere ar avea sotul au daca fiica lui s-ar marita cu un barbat de alta religie si s-ar converti la religia respectiva. Dar familia lui? Te intreb asta pentru ca vreau sa inteleg daca musulmanii au deschidere spre casatoriile mixte.
Se schimba situatia in cazul unui barbat musulman care se casatoreste cu o crestina si isi schimba religia?
Am ramas cu impresia ca conversia de la religia musulmana la alta religie nu este acceptata de comunitatea musulmana, mai ales in cazul barbatilor. Este o impresie gresita? Mi-e greu sa imi adun acum in minte sursele, dar sunt sigura ca informatiile mele nu sunt tocmai corecte.
Nu vreau sa deschid nici un conflict, sunt capabila sa inteleg si sa respect religia fiecaruia oricat de diferita. Dar trebuie intai sa intelegem ca sa putem respecta.
Imi plac postarile tale si apreciez deschiderea ta sufleteasca, si daca nu te simti confortabila sa-mi raspunzi aici, putem continua discutia in privat.
Pentru mine lumea musulmana este o lume aparte pe care as vrea sa o inteleg.
pisigri spune:
citat din mesajul lui msl1 Hannen, probabil ca ai dreptate si era un caz de abuz; dar ambele cazuri de fapt am vazut/auzit si eu personal niste chestii mai ciudatele asa...de exemplu nu isi lasa fata sa se imbrace in pantaloni era obligata sa isi ia fusta pe deasupra la pantaloni? deja cred ca e cam exagerat...valul nu il punea pe fata dar nici departe nu era...nu se poate casatori cu cineva de alta credinta- mi se pare cam discriminatoriu sa zic drept, adica daca se indragosteste de cineva de alta credinta trebe sa renunte la familia ei pt ca o va renega, ca sa nu mai zis ca ce tam tam mare este la casatorie daca fata nu e virgina si nu isi flutura pinza in vazul lumii in noaptea nuntii...mi se pare si jenant si cam dezgustator sa faci asa ceva...deci sint multe chestii in defavoarea femeilor.inca nu am auzit chestii in defavoarea barbatilor, poate ca nu pot bea alcool eventual, dar sigur cine vrea o face si pe aia. |
Cearceaful patat in noaptea nuntii este bine merci fluturat si in sate din Romania. Si banuiesc ca nu e o practica generala in tarile musulmane, probabil depinde si de tara, si de comunitate.
Mie personal, ce spui tu aici mi se pare chestie de educatie din pruncie si de perceptie.
Mie mi se pare aiurea sa vad bebelusi in costum de baie pe plaja, Pe plaje din vestul Europei, nu vezi bebelusi in fundul gol pe plaja.
Mie mi se par aiurea fustele alea cu volane, scurte exact pina sub fese, cu care, la orice miscare faci, ajungi sa ti se vada plica dintre fesa si coapsa. Deunazi am vazut o copila de 16 ani imbracata in halul asta, cu tanga, mergind linga mama ei.
"interzicerea" pantalonilor nu cred ca pare nimanui o drama. Ma rog, poate mie :))). Dar cind ai crescut invatind asta, cind toata lumea din jurul tau face la fel, nu cred ca o percepi ca pe o ingradire a persoanei. In fond, toate societatile din lume sunt tributare unor norme vestimentare...
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
buflea spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui JuliaSM
Exemplele individuale mi se par gresite,in momentul in care sunt punct de plecare pentru generalizari,altfel nu.Tocmai exemplele individuale ne definesc,experienta personala de viata spune ceea ce suntem. Teoria generala e zero daca nu e practicata de 'jde mii (milioane) de exemple individuale. |
Marturisesc ca nu am inteles daca esti de acord cu mine sau nu ... eu sper ca esti, ca sa-mi dai satisfactie , dar daca nu esti, e tot bine, ca putem sa mai zgandarim subiectul asta .
In varianta in care nu esti - am sa spun ca pe mine chiar ma irita putin exemplele personale - la orice fel de subiect. Degeaba Hannen are un sot musulman care trateaza femeia in normele societatii moderne (sau cel putin asa am inteles), degeaba cunoastem noi medicii musulmani educati in Romania, degeaba am eu un sef egiptean care se poarta la serviciu pur americaneste (mananca porc ) - pentru mine aceste exemple nu sunt concludente - cum am mai spus, astea sunt exemple "corcite" ... eu ii inteleg perfect perceptia lui Hannen (pe care nici macar nu o stiu dar dupa cum a inceput topicul ma gandesc ca este una de imbunatatire a imaginii barbatului musulman ) care probabil are la baza experienta personala - dar totusi, realitatea sta acolo, unde comunitatea este majoritar musulmana, in tarile alea in care inca femeia poarta pe strada fanta la ochi si merge 2 pasi in spatele barbatului. Nu cred ca exista cineva care poate nega sau ignora aceasta cultura, care inca o data, ma abtin sa spun ca este "mizerabila" dar pentru mine si modul in care am fost crescuta este de neacceptat.
Ce este fascinant este ca ceea ce pentru mine e de neacceptat, pentru femeile de acolo este normalitate - ceea ce noua ni se pare lipsa de respect, supunere si sclavie - pentru ele inseamna valori familiale, respect pentru sot, cel care le intretine material si le ofera ocazia maternitatii, universul lor limitat pentru noi (casa, cratita, copii, socializare strict feminina) este pentru ele echilibru cotidian, lipsa dreptului de a lua deciziile majore in familie reprezinta pentru ele manifestarea respectului si a increderii fata de cel care detine parghiile materiale ...etc.
Ce vreau sa spun cu asta este ca de fapt, femeile de acolo nu sufera - la scara generala desigur - sunt si din cele batute si calcate in picioare, dar cazuri din astea sunt si in comunitatile crestine - deci lasand exemplele extreme la o parte, femeia musulmana traieste bine merci in umbra barbatului ei, si isi construieste echilibrul in aceasta mentalitate ... incercarea de a schimba aceasta traditie, brusc si cu argumente moderne cred ca este din strat un proiect esuat ... desi, asa cum am citit in cartea aceea "Fetele din Riyadh", se mai misca si la ei normele ...
P.S. Hannen, scuze ca am mentionat numele tau - de regula evit sa fac referiri personale, acum, in spiritul inflexibilitatii mentale crestine / moderne de care pari a fi frustrata, am simtit nevoia sa aduc argumente - caci, spre rusinea mea, si eu sunt curioasa de lumea aceea, curiozitate provenita oarecum dintr-un "asa nu" pe care il am in cap, mai degraba decat un "asa da"
pisigri spune:
Pai buflea, singura cheie a acestei discutii este urmatoarea, si aici te citez:
Ce este fascinant este ca ceea ce pentru mine e de neacceptat, pentru femeile de acolo este normalitate - ceea ce noua ni se pare lipsa de respect, supunere si sclavie - pentru ele inseamna valori familiale, respect pentru sot, cel care le intretine material si le ofera ocazia maternitatii, universul lor limitat pentru noi (casa, cratita, copii, socializare strict feminina) este pentru ele echilibru cotidian, lipsa dreptului de a lua deciziile majore in familie reprezinta pentru ele manifestarea respectului si a increderii fata de cel care detine parghiile materiale ...etc.
In acest context, NU CONTEAZA cum percepem noi realitatea familiei musulmane (care dintre ele? aia "normala"? aia fanatica religios? aia traditionala? aia care respecta si adapteaza traditia la realitatile internationale ale mileniului 3?).
Fie vrem sa aflam cum este in familia musulmana "medie" (ceea ce este o prostie, e ca si cum am cere sa ni se povesteasca cum e in familia crestina "normala", normalitatea asta variind de fapt in functie de atitia factori...) - si acum intreb iar, de unde? Turcia? Egipt? Arabia Saudita? din ce patura sociala?, fie vrem sa aflam ce spune Coranul despre cum ar trebui sa fie familia, fie...ce vrem sa aflam de fapt?
Nu stiu, mie astea cu valul si cu mersul in urma barbatului etc mi se par niste chestii asa de marunte...! Respectul sta in alta parte, vorbesc de respectul in familie, de bunastarea familiei, de liniste si armonie, de luarea deciziilor impreuna...!
Musulmanul asta care ziceam eu ca mi-e ca un al doilea tata m-a invatat ca intelepciunea unei femei sta in a-si conduce barbatul facindu-l sa creada ca ideile ei sunt ale lui . Ca sa ai ultimul cuvint nu e cel mai important lucru. Ca este elegant ca femeia sa fie femeie, discreta, "low profile" daca vrei; ca nu conteaza ce parere are "publicul" despre cine e cocosul in casa, cit timp in familie toate merg bine si frumos.
Sint chestii cu care sint de acord. Am incercat sa mi le insusesc.
hannen spune:
Imi cer scuze dar nu cred ca voi mai participa la discutii.
Am fost acuzata de prozelitism de prea multe ori ,si tot de atitea ori am sfirsit tinta ironiilor atunci cind am adus explicatii teologice islamice(atit cit m-am priceput).
O zi buna va doresc!
Whatever happens don`t let go of my hand!
buflea spune:
citat din mesajul lui pisigri In acest context, NU CONTEAZA cum percepem noi realitatea familiei musulmane (care dintre ele? aia "normala"? aia fanatica religios? aia traditionala? aia care respecta si adapteaza traditia la realitatile internationale ale mileniului 3?). Fie vrem sa aflam cum este in familia musulmana "medie" (ceea ce este o prostie, e ca si cum am cere sa ni se povesteasca cum e in familia crestina "normala", normalitatea asta variind de fapt in functie de atitia factori...) - si acum intreb iar, de unde? Turcia? Egipt? Arabia Saudita? din ce patura sociala?, fie vrem sa aflam ce spune Coranul despre cum ar trebui sa fie familia, fie...ce vrem sa aflam de fapt? |
Pai eu, in contradictie cu tine, vreau sa aflu exact cum este in familia musulmana medie - pentru ca eu traiesc intr-o familie moderna (crestina ?) medie si cum am mai spus, mentalitatea lor este de neacceptat pentru mine ... nu ma intereseaza extremele de orice fel - mai ales extremele religioase - si nu ma intereseaza ce spune Coranul - ma intereseaza cum gandeste si mai ales cum simte o femeie musulmana anonima (desi recunosc ca mentalitatea lor are puternice influente religioase ), intr-o familie musulmana anonima, normala - asa cum se manifesta normaliatea la ei ...pentru ca normalitatea si echilibrul ei sunt diametral opuse cu normalitatea si echilibrul meu.
Si ai dreptate ca depinde de zona / tara - nu cred ca am informatie necesara sa port o discutie localizata geografic (), pentru ca am citit literatura amestecata, din mai multe tari - dar sper ca le pot amesteca cu gratie () si folosi termenul de "tari musulmane" in ideea ca normele generale sunt cam aceleasi, fiecare tara avand desigur particularitatile ei ...
citat din mesajul lui pisigri Nu stiu, mie astea cu valul si cu mersul in urma barbatului etc mi se par niste chestii asa de marunte...! Respectul sta in alta parte, vorbesc de respectul in familie, de bunastarea familiei, de liniste si armonie, de luarea deciziilor impreuna...! |
Maiiii ... pentru mine nu sunt marunte - pentru mine burka si mersul in spatele barbatului inseamna supunere si inhibitie, inseamna ingradirea gradelor de libertate ... pentru mine a-mi prezenta infatisarea, o viata intreaga, numai unei singure persoane, a merge pe strada numai insotita de un barbat, a tine capul in pamant si a trage cu ochiul la lumea de afara printr-o fanta de burka, a merge la plaja si a sta la soare cu husa pe mine, a intra in apa cu husa pe mine, numai cand imi da sotul acceptul, cand barbatul vietii mele sta in slip si se bronzeaza alaturi (asta este un caz pe care l-am vazut eu personal in Turcia, in concediu ) ... nu stiu, numai cand scriu ma sufoc. De aceea mi se pare fascinant sa inteleg mentalitatea lor si imi place sa observ cum viata moderna incepe sa bata si la usa lor, mai ales la usile familiilor bogate, care isi trimit copiii sa studieze prin occident - si cum ezitand incep sa foloseasca Facebook, sa date on-line, sa amane casatoria care presupune aceasta inchisoare sociala in numele unei iubiri, in cel mai fericit caz, nearanjate de parinti.
citat din mesajul lui pisigri Musulmanul asta care ziceam eu ca mi-e ca un al doilea tata m-a invatat ca intelepciunea unei femei sta in a-si conduce barbatul facindu-l sa creada ca ideile ei sunt ale lui . Ca sa ai ultimul cuvint nu e cel mai important lucru. Ca este elegant ca femeia sa fie femeie, discreta, "low profile" daca vrei; ca nu conteaza ce parere are "publicul" despre cine e cocosul in casa, cit timp in familie toate merg bine si frumos. Sint chestii cu care sint de acord. Am incercat sa mi le insusesc. |
Uite vezi - aici putem avea un debate - pentru ca pentru mine "intelepciunea unei femei" sta in a fi independenta si discreta numai atunci cand vrea ea sa fie discreta, a-si exprima ideile liber si a se manifesta liber in societate si nu prin artificii maritale, folosind o terta persoane care sa se exprime pentru ea, a se bucura de libertate nu numai in cuplu, in casa, dupa ce se inchide poarta compound-ului - ci si lumea larga, a putea sa se dea cu ruj ca sa o vada si alti barbati -de ce nu ? L-as intreba pe musulmanul tau, care sunt sigura ca e un om integru, neabuziv, un barbat obisnuit, care se bucura de toate libertatile materiale si sociale ale lumii moderne - de ce nevasta lui nu poate face asta decat daca e el de acord ? De ce in cuplul lui, exista restrictii pentru un partener, de ce unul din parteneri trebuie sa fie "low profile" afara din casa si are voie sa fie asa cum e ea in dormitor ? De ce femeia vietii lui trebuie sa aiba doua fetze si trebuie sa il manipuleze pe el cu gratie ca sa isi indeplineasca dorinte umane banale (ca nu vorbesc de decizii esentiale de viata), de ce partenera lui nu poate sa plece dintr-o relatie in care poate nu se mai simte implinita, de ce EA nu are voie sa iubeasca de mai multe ori si EL are ?
Happy_in_TO spune:
mai, aici se vorbeste despre "femeile maritate cu barbati musulmani" , despre "barbatii musulmani" sau "musulmani" ca eu nu inteleg...
Daca titlul este despre "femeile maritate cu barbati musulmani" atunci vorbiti despre ele. Alina, am inteles ca tu esti maritata cu un musulman. De ce nu ne spui mai multe despre tine?... Ce te-a facut sa te casatoresti cu el? Ce calitati ale lui le iubesti? Cum te-au primit in familie? Cum esti tratata de el?... Chestii din astea... Poate ca problema intre voi nu sta in faptul ca el este musulman. Zic si eu...
Yasmin spune:
Draga Alina, ai pus subiectul asta direct aici, la ‘In unul sau in doi’ parca deja simt ca sunt invitate doar povestile cu lacrimi :) Nu vreau deloc sa ‘dau cu rosii’, tu ai pus problema aici probabil asa cum o vezi tu, mai ales ca spui: ‘am fost acolo’, ‘am vazut cum sunt tratate femeile acolo’. Nu prea am inteles exact unde e ‘acolo’ si recunosc ca probabil ca nu am fost ‘acolo’ niciodata dar aici, in Turcia, cunosc doar cupluri normale: fiecare cu chichitele lui.
De ex. sotul meu e un barbat absolut normal : daca nu ii pui aspiratorul in mana nu astepta sa aspire, daca nu ii trantesti copilul in brate sa iesi si tu cu prietenele cateva ore la taclale, nu iti va propune in mod expres treaba asta; daca nu il anunti din timp ca vrei o cina cu lumanari de aniversarea casatoriei, risti sa ajungi pe stadion la vreun meci ‘important’ sau si mai fain - la TV... dar e un tata extraordinar, e un sot cat de poate de intelegator si incearca - pe cat poate natura lui de barbat - sa ma inteleaga, sa fiu fericita. In rest, pentru mine, totul e dust in the wind...
Numai o mica nota aici as avea de adaugat: Hannen nu e ‘o frustrata’ si nici ‘parasita de vre’un musulman’ (din cate imi amintesc eu, cel putin) ci e musulmana si deja a fost prinsa de prea multe ori in niste prejudecati fara prea mult sens.
Si ultima chestie: sunt in Istanbul de 9 ani de zile si inca nu am cunoscut un caz in care el sa aiba mai multe neveste. Nici cu probleme foarte dramatice. Dar cunosc foarte multe cupluri de crestini, in Romania, care au trecut prin muuuuulte... Nu stii niciodata...
PS: recunosc ca am citit doar prima pagina din subiect, restul stiu exact cum decurge, nu am nevoie sa mai citesc :D
pisigri spune:
Pai buflea, burka intra la extremisme, valul ... ce avem noi cu valul? Adica s-a luam altfel: exista comunitati prin jungla care umbla la nudul gol (sau aproape). Care pun pariu ca vad ca ciudate tzoalele europenilor. Si mai pun pariu si ca 99% dintre europeni nu s-ar simti bine sa umble in cucul gol in jungla, desi toata lumea face asta. E chestie de educatie.
Traditional, si in satele romanesti femeia isi urmeaza barbatul. Eu cu ochii mei am vazut zone in care se respecta asta si in prezent: pe ulita, femeia nu merge in rind cu barbatul. Cred ca dincolo de a fi expresia unei religii, e expresia recunoasterii barbatului ca fiind cel puternic, provider-ul familiei.
Si da, si eu cred ca in public femeile "cu gura mare" arata...urit. Asta nu inseamna ca o femeie nu are dreptul sa se exprime sau sa ia decizii (sa participe la deciziile luate in sinul familiei), dar cred ca trebuie totusi mentinuta o discretie si o decenta, iar divergentele de opinii sunt ale cuplului, ale familiei, si se discuta in familie, nu cu public.
Cu mina pe inima recunosc ca nu cred ca as putea sa fiu o sotie buna pentru un musulman, din putinul pe care il stiu eu despre subiect. Am fost crescuta altfel, intr-o societate foarte diferita, si banuiesc ca nu am face decit sa ne chinuim reciproc.
Insa de cind sint mama tinjesc putin dupa lumea (vremurile) in care barbatii puteau fi cu adevarat provideri pentru familie, iar femeia putea sta sa aiba grija de copii.... in anii in care acestia au cea mai mare nevoie de mama.