Aventura Americana - partea I New York
Raspunsuri - Pagina 3
leeloo2004 spune:
Cinematograful 6D din Bronx Zoo - e de fapt 4D... si se vrea a fi o experienta totala pentru copii - in care, pe langa cele 3 dimensiuni vizuale (se folosesc ochelari speciali, ca si la filmele 3D de la noi), se face apel si la alte "dimensiuni": s-au adaugat efecte ca vapori de apa (care te stropesc), vant, diferite mirosuri (raspandite in cinematograf in anumite momente ale filmului si efecte luminoase dramatice...Practic poti sa spui ca participi cu toate simturile.... Filmul care ruleaza se bazeaza pe doua personaje animate foarte populare in SUA - Dora si Diego.
Pentru taxi-ul acvatic revin cu amanunte, dar in esenta este o barca, evident.
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Gradina mea
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
alintaroma spune:
Gabriela absolut minunat povestesti. Si te felicit pentru cit de multe amanunte stii despre fiecare loc
Mi-e drag sa citesc, asa ca keep on going
Yagmur spune:
Deci, felicitarile mele .. pur si simplu m-am lasat purtata de tine prin New York!!!! Bravo!!!
Liviana, si eu astept continuarea cu Olanda (am citit mai demult dar nu am apucat sa dau feed back )
Yagmur si Luca
leeloo2004 spune:
Episodul 5
Inca din Romania ni s-a spus ca cel mai bun mod de a admira Statuia Libertatii si de a o fotografia este sa luam un Water Taxi sau sa luam feribotul. Noi am ales varianta de taxi acvatic si am fost multumiti. Nu numai ca “soferul”/capitanul a fost in acelasi timp si ghidul nostru, povestindu-ne cam ce reprezinta fiecare cladire pe care o vedeam pe mal, cateva lucruri mai mult sau mai putin haioase despre fiecare in parte, dar s-a tinut si de cuvant – a oprit barca si la dus si pe drumul de intors, in acelasi loc, pentru a da oportunitatea fiecarui turist din barca (fie ca se afla pe partea stanga a barcii, fie pe cea dreapta) de a face poza perfecta, avand in fundal faimoasa doamna cu tortza in mana…
Un alt motiv pentru care am ales acest mod de a admira Statuia Libertatii – si nu vizita pe Liberty Island – au fost copiii – aglomeratia de acolo si cozile de la intrare ne-au facut sa zicem “pas” la vizita propriu-zisa, desi sunt sigura ca am pierdut ceva lucruri interesante de vazut acolo.
Locul de unde trebuia sa luam taxiul acvatic se numeste South Street Seaport si se afla intr-un loc istoric din NY. In Seaport District se afla unele din cele mai vechi cladiri din Manhattan si de asemenea tot aici se gasesc mai multe atractii: cea mai mare zona comerciala din secolul 19, restaurata total si care include piata de peste Fulton (loc asociat pe la inceputul secolului 20 cu mai multe familii mafiote din NY), un mall comercial, un mic far construit in memoria Titanicului si evident o vedere magnifica cu podul Brooklyn. In port se gaseste cea mai mare colectie privata de vase istorice din tara – printre ele numarandu-se Peking (1911), Pioneer (1885) sau cargoboat-ul Wavertree (1885). O parte din vasele din aceasta flota au fost desemnate National Historic Landmark.
Dupa ce am dat o tura prin magazinele din apropiere, ne-am asezat frumos la rand in asteptarea barcii. In curand se facuse ceva coada dupa noi, dar si barca a sosit la timp, asa ca ne-am imbarcat in mica noastra calatorie pe langa tarmul New Yorkului.
Din larg, cel mai tare iti sar in ochi zgarie-norii, insa tarmul are foarte multe zone verzi si parcuri folosite cu bucurie de iubitorii de jogging (dupa mine asta e sportul favorit in aer liber al new-yorkezilor…).
Insula Ellis este simbolul experientei emigrantilor in America – poarta de intrare in Tara Tuturor Posibilitatilor… Aici se afla Muzeul Emigratiei – in fosta cladire in care, intre 1892 si 1954 se afla cea mai mare statie de inspectie a emigrantilor – controlul medical dura maxim 6 secunde (!) – timp in care cei bolnavi erau sortati de cei sanatosi…asta da eficienta! Cladirea initiala a fost complet distrusa de un incediu in 1897, iar pe locul ei a fost construita cladirea din caramida rosie care in prezent gazduieste muzeul. Cladirea si facilitatie ei erau enorme pentru vremea respectiva – numai sala de mese putea gazdui peste 1000 de persoane deodata. Pana la scoaterea ei din uz, in 1954, peste 12 milioane de emigranti fusesera inregistrati aici. Anul cu cei mai multi emigranti inregistrati, peste 1 milion, a fost 1907. In prezent, peste 100 de milioane de americani (o treime din populatie!!) isi pot cauta “radacinile” printre emigrantii care au trecut prin Ellis Island… Si inca ceva – primul emigrant care a trecut prin Ellis Island a fost o fetita de 14 ani, Annie, care venea din Irlanda. Parintii ei se stabilisera in New York cu ceva timp inainte si ea venea acum, impreuna ca inca doi frati, sa-si reintregeasca familia. La sosire, oficialii US i-au acordat onorific, o moneda de aur in valoare de 10 USD – cea mai mare avere pe care a avut-o vreodata in posesie… Ultima persoana care a trecut prin Ellis Island a fost un comerciant norvegian, in 1954.
Dupa 1924 cand a fost votata legea emigratiei, Insula Ellis a fost folosita ca centru de deportare si detentie.
In timp ce capitanul ne povestea toate acestea – neuitand sa mentioneze ca si el se trage dintr-o familie de emigranti care a sosit tot pe acolo cu vaporul, am ajuns in dreptul Liberty Island, insulitza care gazduieste Statuia Libertatii.
Statuia Libertatii, monument national, este un dar primit de guvernul American de la statul francez pentru a marca centenarul Americii. Constructia statuii a fost terminata in Franta in 1884, guvernului American revenindu-i “obligatia” de a construi soclul pe care urma sa fie amplasata statuia. Statuia a sosit in America (in 1885) inainte ca soclul sa fie terminat – de aceea a trebuit sa fie depozitata timp de 11 luni pana cand constructia acestuia a fost terminata. Numele insulei – Liberty Island - a devenit oficial abia in anul 1956…
Statuia Libertatii – pe numele ei real “La Liberté éclairant le monde “ (adica in traducere libera “Libertatea iluminand lumea”) este o sculptura neoclasica de dimensiuni colosale – 46 m inaltime (fara soclu – cu soclu, pana in varful tortzei, are 93 m!) – numai bratul are 5m…, iar greutatea ei totala este de 450,000 pounds (adica peste 204,000 kg…!!) – autorul ei fiind sculptorul francez Frederic Bartholdi.
Fondurile pentru constructia statuii au fost stranse in Franta, iar cuprul necesar pentru constructie a fost donat de o firma care se ocupa cu comertul de cupru (Japy Frere) - darul in sine valora la vremea respectiva circa 16,000 usd (adica apx 300,000 usd de azi…). Desi nu finalizase inca planurile statuii, Bartholdi s-a apuca sa construiasca bratul drept (cu tortza) si capul statuii, in 1876. Bratul a fost expus la Expozitia Centenara de la Philadephia – vizitatorii puteau sa urce pana in “balconul” tortzei pentru a admira de sus Expozitia. Dupa inchiderea Expozitiei, bratul a stat cativa ani in Madison Square Park, pentru a se intoarce apoi in Franta si a completa statuia.
Capul a fost terminat in 1878 si a fost expus la Paris World Fair (Targul International de la Paris). In constructia statuii au fost folosite si serviciile inginerului Gustave Eiffel (da, autorul turnului care-i poarta numele din Paris). Statuia terminata a fost prezentata oficial catre Ambasadorul SUA in Franta, Levi Morton, la Paris, in 1884.
In ianuarie 1885 Statuia Libertatii a fost in sfarsit imbarcata pentru drumul ei peste ocean…
Din 1984, Statuia Libertatii figureaza pe lista Monumentelor UNESCO si este vizitata anual de peste 4.2 milioane de oameni (exista un numar limitat de maxim 240 de oameni/zi care pot urca pana sus).
Pe drumul de intoarcere am mai putut admira docurile din Jersey City, Governor Island si al sau fort sau Staten Island dar si faimosul ceas Colgate – care dateaza din 1924. Acesta se afla pe locul unde altadata se intindeau fabricile Colgate-Palmolive si este un simbol al zilelor cand fabricile dominau Jersey City. Ceasul are o forma octogonala si aminteste de forma primului calup de sapun Octagon produs de Colgate pentru spalatul rufelor. Ceasul de astazi nu este cel original – acesta a fost amplasat aici la serbarea centenarului companiei Colgate si este o replica mai mare a celui original.
Cum vizita noastra se incheiase si ne era foame tuturor, am ales un restaurant de pe faimosul Pier 17 – restaurantul Sequoia – pe care doresc sa-l mentionez tocmai pentru ca aici am avut parte de prima masa cu adevarat gustoasa din America – am incercat pentru prima oara faimoasa supa de crab (Clam Chowder) din New England (de care aveam sa ma satur in Boston, dar asta sper sa va povestesc mai tarziu…) sau o foarte gustoasa portie de paste cu fructe de mare proaspete…si acum salivez cand imi aduc aminte!
Ziua am incheiat-o cu o mica tura de cumparaturi, ne-am intors la hotel destul de devreme si ne-am pregatit pentru o zi la muzeu: American Museum of Natural History…
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Gradina mea
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
leeloo2004 spune:
Episodul 6
Cred ca vizita la Muzeul de Istorie Naturala era mai asteptata de noi,a dultii decat de copii…copiii stiau ca o sa vada dinozauri si pentru ei era indeajuns ca sa-I faca interesati de vizita din dimineata zilei a 5-a.
Marturisesc ca eu am aflat prima oara de acest muzeu din faimosul film cu Ben Stiller in rolul principal “O noapte la muzeu” – si nu am crezut ca voi avea si ocazia, dupa cativa ani, sa-l vizitez, dar uite ca nu stii niciodata ce iti rezerva viata…
Muzeul, amplasat pe o latura a Central Park – avea fatada in renovare – am putut admira doar statuia ecvestra a presedintelui Theodore Roosevelt in acelasi timp unul din fondatorii muzeului.
Muzeul este format dintr-un ansamblu de 25 de cladiri care contin salile de expozitie permanente, temporare, laboratoare, depozite sic ate si mai cate… Noi ne-am petrecut mai mult de 5 ore in muzeu si pot sa spun ca nu am vazut totul… Cind am fost noi erau vreo 4 sau 5 expozitii suplimentare (la care accesul se platea separate, nu intra in biletul de acces in muzeu) – o expozitie despre dinozauri, una despre broaste, un film despre spatiu la IMAX, o expozitie despre creierul uman. Noi pana la urma (si bine am facut!) nu am luat bilete la niciuna, oricum nu aveam timp sa le vizitam si pe acestea…
Am inceput cu salile de animale – si abia aici mi-am dat seama de unde s-au inspirat cei care au facut o parte din expozitiile de la muzeul Grigore Antipa (chiar ma astept ca acum, cand o sa se deschida dupa asa o masiva renovare, sa fie mult mai aproape de ce am vazut in SUA!). Exponatele (de fapt se numesc diorame) sunt foarte bine realizate – foarte realist, exista multe locuri interactive sau locuri in care copiii pot atinge exponate (sau replici) si pot afla multe informatii sau statistici despre animale. Prima sala de la intrare este cea a Mamiferelor Africane – expozitia a fost deschisa in 1936 si este numita Akeley Hall dupa numele exploratorului care a conceput-o si realizat-o. Akeley a fost in acelasi timp si un specialist in impaierea animalelor – el este inventatorul unei noi modalitati de executie a acestei impaieri care asigura un realism extraordinar al exponatului.
Urmatoarea expozitie care ne-a atras noua atentia este cea care prezinta Misterele Oceanelor – aici se gaseste o replica in marime naturala a unei balene albastre – suspendata de tavan. Pe linga dioramele reprezentand viata oceanelor, aici exista si un exran imens pe care se proiecteaza incontinuu imagini cu viata marina – copiii mei au fost foaret interesati de aceste imagini si au stat cuminti pe bancuta urmarind o mare parte din filmul ce se desfasura pe ecran.
De aici am ajuns in grupul de Sali care ne-a captat cel mai tare atentia – si noua si copiilor – salile cu fosilele de dinozauri! Din cate am inteles insa, exponatele de aici reprezinta doar o mica parte din bogatia de fosile de dinozauri sau de mamifere antice aflata in colectia muzeului – cea mai mare parte este etichetata, catalogata si depozitata intr-o cladire de 10 etaje din cadrul muzeului. Expozitia de fosile ocupa intreg etajul 4 al muzeului – si evident se termina cu un magazin dedicat – nu am scapat fara sa cumparam o colectie de miniaturi de dinozauri sau pixuri cu dinozauri …
Printre exponatele memorabile pot sa enumar un Tyranosaurus Rex - aproape in intregime este format din oase fosilizate adevarate (care de fapt provin de la doi dinozauri diferiti) – prin urmare poate fi admirat in marime naturala, in toata splendoarea lui, un Triceratops sau un Stegosaur, dar si un Mamut!
O alta expozitie care ne-a placut mai mult nou, adultilor, a fost cea a meteoritilor si a exponatelor geologice (aici este expus cel mai mare safir in forma de stea din lume Star of India). Copiii insa au fost mult mai atrasi de expozitiile antropologice – oameni, obiceiuri, unelte, arta din Asia, Pacific, Africa sau expozitiile dedicate Amerindienilor, Mexicului sau Americii Centrale.
Noi am trecut repede pe linga expozitia dedicate cuceririlor spatiului – mai ales ca aveam in plan sa vizitam mai tarziu Muzeul Aerului si Spatiului din Washington (cel care apare in filmul O noapte la muzeu 2….).
Dupa vizita de la Muzeu, plimbarea pe langa Central Parc (nu am intrat pentru ca eram frantzi de oboseala – ramane un obiectiv de punctat la urmatoarea vizita in New York…) parca ne-a mai inviorat. Tudor a alergat dupa porumbei, noi am admirat cladirile luxoase de pe langa parc…am incheiat penultima zi in New York cu o vizita la magazinul Toys’R’Us din Times Square. Pe langa cele 3 (sper sa nu ma insel, am pierdut numarul etajelor prin multitudinea de jucarii…) etaje pline-ochi cu tot felul de jocuri, jucarii, masinutze, personaje (de exemplu un Superman care impinge un camion – ambele atarnate de tavan – o reconstructie a unei scene din filmul Superman) copiii au fost atrasi de roata amplasata in mijlocul magazinului – evident ca nu am scapat si m-am cu amandoi copiii in carusel…
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Gradina mea
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
Anda08 spune:
Pentru inceput:
www.supereva.ro/info.asp?id=3270" target="_blank">Jurnal de calatorie - New York - ep.1
si
www.supereva.ro/info.asp?id=3272" target="_blank">Jurnal de calatorie - New York - ep.2
Va doresc o zi buna !
Cea mai mare avere a omului e saracia deoarece nimeni nu va incerca vreodata sa ti-o ia , nimeni nu te invidiaza pentru ea si creste pe masura trecerii timpului ... Socrates
leeloo2004 spune:
Anda, multumesc mult!
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Gradina mea
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
valentinag spune:
Gabi, minunat periplul new-yorkez, astept continuarea!
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
leeloo2004 spune:
Episodul 7 (si ultimul)
Ultima zi in New York a fost una de plimbare… Din cauza cetii din ultimele zile si a vremii inchise, tot amanasem vizita pe Empire State Building – din pacate nici ultima zi nu a fost una mai buna din punctul de vedere al vremii – inca de dimineata ceata plana desupra orasului…
Cu toate astea, am hotarat sa urcam si sa vedem ce se poate… dar inainte de a ajunge la cladire am facut o mica plimbare pe 5th Avenue. Am pornit dinspre celebra cladire cu arhitectura triunghiulara, Flatiron Building.
Original denumita Cladirea Fuller, a fost terminata in 1902 (la vremea respectiva era printre cele mai inalte cladiri din oras) si se afla la intersectia dintre 5th Avenue, Broadway si 22nd St. Flatiron Bulding marcheaza inceputul Ladies’ Mile Historic District (un district care cuprinde 440 de cladiri si care in perioada dintre Razboiul Civil si Primul Razboi Mondial gazduia unele din cele mai faimoase magazine universale ca Lord & Taylor sau Bergdorf Goodman). Si aceasta cladire este National Historic Landmark (din 1989).
Cladirea a fost gandita ca un Palazzo Renascentist (dar pe verticala), in stilul Beaux-Art, de catre arhitectul Daniel Burnham. Cladirea are 22 de etaje (incluzand un Penthouse) si aproximativ 87 m inaltime. In prezent cladirea adaposteste birourile centrale ale mai multor edituri.
Pe 5th Avenue se gasesc faimoase boutiquri de moda – magazine ca Louis Vuitton, Tiffany’s, Gucci, Prada, Fendi - sunt numai cateva din ele. Si totusi criza ultimilor ani a lovit si 5th Avenue – am vazut multe locatii “for rent”…
Tot pe 5th Avenue se gaseste si un imens magazin Apple, dar si magazinele universale (de lux) Lord&Taylor, Bergdorf, Saks sau Barney’s, dar tot aici poate fi gasita si Biblioteca Publica din NY.
De asemenea, 5th Avenues este ruta traditionala a celor mai celebre Parade din New York: St.Patricks Day Parade sau Macy’s Thanksgiving Day Parade.
La intersectia dintre 5th Avenue si strada 34 se gaseste Empire State Building. Construita pe locul fostului Hotel Astoria (care la randul lui fusese construit pe locul fostei case a lui Caroline Schermerhorn Astor). Declarata National Landmark in 1986, cladirea are 102 etaje si este a treia cea mai mare cladire (zgarie-nori) din SUA . Mai mult de 40 de ani a fost cea mai inalta cladire din New York (de la terminarea ei in 1931) si a fost depasita de cladirea World Trade Center; insa dupa atentatul din 11 septembrie 2001, cand WTC s-a prabusit – a devenit din nou cea mai inalta cladire din New York.
Cladirea a fost construita in 16 luni - la ea au lucrat mai mult de 3400 de muncitori, in marea lor majoritate emigranti din Europa dar si foarte multi muncitori amer-indieni (tribul Mohawk) adusi dintr-o rezervatie de langa Montreal. Si aceasta constructive a facut parte din cursa pentru construirea celei mai inalte cladiri din NY (va mai amintiti de Chrysler Building si de Trump Plaza – si ele “participante” in aceasta cursa…). Castigatoarea cursei a fost evident Empire State Building…
Inaugurarea oficiala a cladirii a avut loc pe 1 mai 1931 – cand presedintele SUA Herbert Hoover a aprins luminile de pe fatada printr-o apasare de buton tocmai din Washington D.C.! Ca o coincidenta amara, tocmai luminile de pe varful cladirii au fost folosite in anul urmator pentru a anunta Victoria presedintelui Roosevelt asupra contra-candidatului H. Hoover…
Cladirea a fost prima din lume care a numarat peste 100 de etaje – din 2007 cladirea este a doua din lume cea mai mare cladire de birouri apartinind unei singure entitati (prima fiind Pentagonul) – peste 21000 de angajati vin zilnic la munca aici…
Dar sa ma intorc la vizita noastra… Pentru ca era o ceata densa care nu permitea admirarea New York-ului de la inaltimea Empire State Building, am ales mai intai sa vedem filmuletzul – exista un cinematograf gen Imax – un ecran foarte mare, putine fotolii care sunt mobile – proiectia reprezinta o “vizita” cu elicopterul deasupra New Yorkului. Senzatia este una indeajuns de reala – privesti ecranul de foarte aproape, fotoliul se misca cu tine ca si cum ai fi in elicopter si ai admira totul de acolo – pentru noi a fost dragutz – pentru mezinul meu nu…dar cel mare a savurat experienta. Dupa film am urcat pina sus pe acoperis – desi biletul avea inscris pe el (disclaimer tipic American…) “vizibilitate zero”. Tot ce pot spune ca experienta personala este ca vizita pe Rockefeller Top of the Rock nu poate fi prea curand “detronata”…
Ne-am intors la hotel devreme – aveam de facut bagajele… A doua zi de dimineata am preluat masina inchiriata si am pornit catre urmatoarea noastra destinatie: capitala SUA, Washington.
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Gradina mea
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
Anda08 spune:
Continuarea:
www.supereva.ro/INFO.ASP?id=3286" target="_blank">Jurnal de calatorie - New York - ep.3
www.supereva.ro/INFO.ASP?id=3287" target="_blank">Jurnal de calatorie - New York - ep.4
... si va urma
Va doresc o zi buna !
Cea mai mare avere a omului e saracia deoarece nimeni nu va incerca vreodata sa ti-o ia , nimeni nu te invidiaza pentru ea si creste pe masura trecerii timpului ... Socrates