Raspunsuri - Pagina 6
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andacos/andacos.jpg)
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sabina alte conceptii care? tu citesti ce scriu eu? in fine, esti in tonul tau obisnuit, ma retrag din discutie. Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil! Cum mi-am alaptat copiii Sabina's blog, ![]() ![]() Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă. |
Bineintzeles ca am citit!Nu vorbesc sa ma aflu in treaba!
Si eu cred ca ai intzeles foarte bine ce am spus,insa ...tonul tau obisnuit!
![](icon_smile_big.gif)
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/accept92/accept92.jpg)
accept92 spune:
citat din mesajul lui andacos Sabina,ce sa decida medicul? Medicul itzi expune variante,nu decide pentru tine!Decizi in functzie de educatzie,informatzie,etc! daca mama are asemenea conceptzii ,e clar ca tinara nu are cum sa priveasca medicul,preconceptzia altfel! |
Pai sa expui niste variante poti si tu ca mama. Plus, poti veni cu un suport afectiv, cu o expunere a unor experiente/greseli personale, cu intelegere, cu disponibilitate permanenta, etc.
Cum naiba sa privesti medicul ginecolog decat ca pe un oricare alt medic la care te duci cand esti bolnav sau ca sa te controlezi (asta dupa o anumita varsta), o experienta neplacuta (DA!) dar necesara. Doar nu ca pe un parinte spiritual sau mai stiu eu cum...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
citat din mesajul lui anya Sincera sa fiu m-as ingrijora mai mult de toate bolile care se pot lua prin contact sexual, inaintea grijii de o sarcina. |
Da. Ma gandeam si eu ca, la un moment dat, nu se pot desparti "componentele" astea: sarcina si BTS.
Cum este un subiect "de informare"
![](icon_smile.gif)
Acuma: nici eu nu vad cu ochi buni anticonceptionalele pentru o fata care nu are o viata sexuala regulata; dar sunt gata sa aflu si alte pareri. Deci nu-i rost de galceava.
Apoi: observ ca mai multe din voi va imaginaticum veti proceda, adica cum vreti "sa mearga" lucrurile cand copiii vostri vor ajunge la varsta la care veti afla si realitatea. Dar din (fosta) experienta voastra?
Vorbiti de ginecolog. Dincolo de intrebarea "ce ar putea spune ala in plus", unei adolescente ii este "comod" sa mearga la un ginecolog? (chiar daca se duce pentru o discutie)
Revin: este corect sa "incarc" constiinta copilului meu, spunandu-i ca este, in proportie mai mare, responsabilitatea ei pentru eventualele consecinte ale unei vieti sexuale fara protectie?
Rufus, Tora si iadele
![](foto.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Sabina/Sabina.jpg)
Sabina spune:
Rufus, nu-i incarci nicio constiinta. Evtl spune-i ca barbatii sunt mai nepasatori/nestiutori in domeniul asta si sa nu se bazeze pe ei.
ce spun ca voi face cu copiii am facut si eu: am citit, m-am informat, cu mama n-am vb ca nu era la moda:D, dar am citit mult ,mult si am ales bine, cand am facut copilul, la 22 de ani, a fost asumat si constient si dorit de ambii.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si
bb Gheo
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/emanouela/emanouela.jpg)
emanouela spune:
in general cred ca fiecare este responsabil pt ceea ce face, spune, etc si trebuie sa-si asume consecintele. nu poti da vina pe nimeni, daca ai ramas insarcinata fara sa-ti doresti asta, intr-un act sexual consimtit, cred ca esti singura vinovata. eu ma refer, si cred ca si autorul acestui topic, la pers majore, responsabile.....cand vine vb de minori, acolo treaba se complica si vina se imparte
mamy....frumoasa, desteapta si modesta...de nazdravana Darius Mihail
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/roxanaz/roxanaz.jpg)
roxanaz spune:
am si fata si baiat si cred ca voi avea cu ei acelasi tip de discutie. fiecare trebuie sa se protejeze, e in primul rand in interesul lor - daca e sa o luam pe aia dreapta.
la un moment dat "sperietoarea" BTS este mult mai importanta decat cea a sarcinii - frecventa bolilor este mult mai mare si majoritatea sunt teribil de suparatoare.
in alta ordine de idei, pentru o anumita categorie de adolescente sunt chiar indicate anticonceptionalele - regleaza ciclul menstrual care e in mod obisnuit neregulat, mai elimina din intensitatea sindromului pre-menstrual, etc. si nu sunt nici asa sperietori. DAR faptul ca nu elimina riscul de contractare a unei BTS nu le face chiar prima alegere.
Roxana
![](images/user_woman.png)
riana spune:
Sa fim seriosi, adolescentii cel mai mult se informeaza de la prieteni . Si foarte putini sunt cei care se sfatuiesc cu parintii si nu cu prietena/prietenul cel mai bun, ca sa nu mai vorbim de doctori.
Cati dintre noi ne-am dus la parinti sa spunem: ma gandesc sa-mi incep viata sexuala, ce sfat imi dai ?
Cati dintre noi ne-am inceput viata sexuala la o data programata ?
Ca mama de baiat, cand se va apropia varsta, o sa-i explic si explic si explic despre boli+ sarcina. Impreuna, nu am de ce sa le separ.
O sa-i explic sa foloseasca INTOTDEAUNA prezervativul.
Si daca as avea fata, tot aceasta discutie as purta.
Ca fata, o sarcina nedorita iti bulverseaza mai mult viata si de aceea, poate, avem tendinta sa spunem ca ele trebuie sa fie mai responsabile.
Dar nu pt ca baiatul nu ar fi responsabil, ci pt ca greul ea il duce mai mult.
Daca baiatul este crescut in ideea "e treaba ei ce face dupa, tu doar iti ridici nadragii si pleci", normal ca nu se va simti niciodata responsabil.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/pisigri/pisigri.jpg)
pisigri spune:
Rufus, mie imi este sincer mult mai teama de BTS decit de sarcina. Pentru ca sarcina are "rezolvari", de la intreruperea de sarcina pina la a-mi asuma eu, ca bunica, raspunderea cresterii/ajutorului foarte sustinut in cresterea copilului.
Pe cind, pentru unele BTS...nu exista leac.
Dar daca tu doresti sa vorbim doar despre sarcina, asa o sa fac
In ceea ce priveste sarcina nedorita, fiica ta - si orice fata - trebuie sa stie ca e "singura" pe drumul asta. La modul abstract, nu este doar responsabilitatea ei sa se protejeze, la modul practic insa, ea este cea care trage ponoasele. Nu se mai casatoresc tinerii din ziua de azi din "onoare" sau din "obligatie" dupa cite un "accident", si nici nu cred ca ti-ai dori sa se intimple asta.
Pe de alta parte, cred ca un rol f important il are increderea si respectul de sine. Pentru ca, in cazul unei vieti sexuale neregulate, eu nu as apela nici la anticonceptionale, nici la sterilet; mereu am preferat varianta prezervativului pentru ca ofera rezolvarea a doua probleme simultan.
Dar cind ajungi la discutii despre prezervativ, alegerea trebuie sa fie a ambilor. Iar baietii - pentru care o sarcina nedorita nu are nicidecum acelasi impact, si care sunt la virsta la care BTS-urile li se intimpla numai altora (bine, virsta asta nu stiu daca e depasita vreodata) - sunt in general "indoctrinati" ca "e naspa cu prezervativ", ca "nu mai simti nimic" si alte texte de-astea. Si cind esti adolescenta, si ai ajuns intr-un moment de intimitate cu "dragostea vietii tale", daca nu esti destul de cu picioarele pe pamint, destul de responsabila, destul de stapina si mindra de tine, s-ar putea nici sa nu mai "indraznesti" sa deschizi gura sa amintesti de prezervativ, daramite sa mai si insisti in vederea folosirii lui...
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/accept92/accept92.jpg)
accept92 spune:
citat din mesajul lui Rufus Acuma: nici eu nu vad cu ochi buni anticonceptionalele pentru o fata care nu are o viata sexuala regulata; dar sunt gata sa aflu si alte pareri. Deci nu-i rost de galceava. Apoi: observ ca mai multe din voi va imaginaticum veti proceda, adica cum vreti "sa mearga" lucrurile cand copiii vostri vor ajunge la varsta la care veti afla si realitatea. Dar din (fosta) experienta voastra? |
'Viata sexuala regulata' e un termen ambiguu. Zilnic de 5 ori ti se pare suficient de regulata sa justifice anticonceptionalele?:)) Da, atunci cand experimentezi si inveti, in adolescenta, si asta poate fi o frecventa regulata a actului sexual. Frecventa actului sexual cade sub incidenta intimitatii, nici macar ginecologul n-are de ce sa te intrebe asta, el iti poate spune...daca aveti contacte dese va recomand anticonceptionalele, daca nu prezervativul, daca aveti partener stabil va recomand...., etc. Si tu alegi.
Din experienta mea e foarte greu sa te transformi dintr-o fetita intr-o femeie, atat de greu incat suportul (unul real si sanatos) si apropierea de mama sunt necsare. Nu pentru a completa tabloul informatiilor ci din punct de vedere afectiv si al acceptantei.:)
Vorbiti de ginecolog. Dincolo de intrebarea "ce ar putea spune ala in plus", unei adolescente ii este "comod" sa mearga la un ginecolog? (chiar daca se duce pentru o discutie) |
Controlul ginecologic pe masa este intruziv pentru orice femeie cu limite personale sanatoase. Este un rau necesar.
Revin: este corect sa "incarc" constiinta copilului meu, spunandu-i ca este, in proportie mai mare, responsabilitatea ei pentru eventualele consecinte ale unei vieti sexuale fara protectie? |
Cum definesti responsabilitate? Adica ce o sa se intample in caz de ceva rau? O sa i se intoarca spatele sau ce? Este gresit pusa problema responsabilitatii...Trebuie sa aiba grija sa nu sufere fizic sau psihic si asta poate in mare masura face doar ea.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/kariguld/kariguld.jpg)
kariguld spune:
citat din mesajul lui Rufus Hai sa eliminam din discutie varianta cuplului stabil. Acolo lucrurile sunt, cat de cat, cunoscute si acceptate. M-as referi la cupluri ocazionale. Tineri care se iubesc si au si o viata sexuala. Fara obligatii...doar isi traiesc viata. Prin asta inteleg si faptul ca partenerii pot locui impreuna o perioada...dar fara intentii. Rufus, Tora si iadele ![]() "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
e aproape imposibil sa nu apara sarcini nedorite/neplanificate atata timp cat exista relatii sexuale. oricat de responsabili ar fi cei care au relatii sexuale. cred ca in mare proportie cei care urmeaza sa aiba un act sexual, nu se gandesc aproape deloc la posibila sarcina in acele momente. mai ales in relatiile pasagere. actul in sine conteaza pe moment.
nu ai cum sa excluzi una sau alta, ca sunt legate impreuna actul sexual si eventual conceperea unui copil.
responsabilitatea apartine ambilor parteneri.
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
![](bonjovi.gif)
Speranta si incredere pentru David
![](bonjovi.gif)
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*