vacanta cu copilul. Acte necesare?
buna ,am un baietel de 4 ani ,locuim in spania si as vrea sa merg anul acesta in romania , nu sunt casatorita dar stau impreuna cu tatal copilului dar el lucreaza ,am o intrebare daca plec doar eu cu copilul in tara am nevoie de declaratie sau ceva procura din partea tatalui ,inafara de pasaport ,am auzit ca atunci cand iesi di ro iti trebuie dar cand intri ?
Raspunsuri
bely spune:
mianto, cand intri in Ro nu iti trebuie imputernicire/procura, doar cand te vei intoarce in E nu vei putea iesi din Ro fara procura! Cam asta stiu eu.
Porumbita spune:
dc are pasaport spaniol nu maitrebuie nimic
dc e romanesc cand iesi din tara trebuie procura de la tata
bely spune:
Porumbita, sigur e asa?
fata mea are acte P si mai toate fetele mi-au spus sa-i fac totusi procura. Noi mergem pe 30 luna asta acasa, si nu stiu ce sa fac?!..
emanouela spune:
procura e o masura de protectie importiva rapirii si scoaterii din tara a copilului. daca copilul e cetatean roman, cu acte romanesti are nev de procura celuilalt parinte care nu il insoteste doar la parasirea teritoriului Romaniei, la intrate nu. daca copilul nu e cetatean roman, are nevoie de procura parintelui ce nu il insoteste la iesirea din tara respectiva, la iesirea din Romania nu. e o masura de protectie.
mamy....frumoasa, desteapta si modesta...de nazdravana Darius Mihail
bely spune:
Emanouela, nu toate tarile au legea asta la parasirea tarii, de ex: in P daca parintii sunt casatoriti poate pleca oricare din parinte fara procura, doar parintii divortati sau cei care stau in concubinaj au nevoie de procura la iesirea din tara. Ce mai faceti voi?
saskia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui bely Porumbita, sigur e asa? fata mea are acte P si mai toate fetele mi-au spus sa-i fac totusi procura. Noi mergem pe 30 luna asta acasa, si nu stiu ce sa fac?!.. _ Mami de Patricia-Filipa (29-08-2009) Patricia |
Nu stiu ce sa zic, dar ai mei au pasaport olandez si de cate ori am fost cu ei nimeni nu m-a intrebat nimic, desi am numele de familie altul decat ei. Pur si simplu nu i-a interesat pe aia de la vama, ca nu sunt cetateni romani, ci s-au legitimat cu pasaportul olandez, deci nu procura nimic.
Luna1 spune:
Fiu-miu are dubla cetatenie si cand am calatorit cu pasaportul british nu ne-a intrebat nimeni de sanantate la iesirea din Romania.
Aici nu-ti trebuie nicio procura, pot calatori cu copiii in voie fara tatal lor (si el fara mine).
bely spune:
saskia, luna1 voi ati calatorit recent? mi se pare normal sa nu trebuiasca procura pt minor cetatean strain, dar la alt topic aici pe DC citeam experientele mamelor de ma ingrozeam.. cica nu iau lasat sa iasa pana nu a trimis tata procura.. asta implica pierdere de timp,bani si multi nervi.
intr-adevar experientele ce le-am citit s-au intamplat prin 2009, de aceea v-am intrebat daca ati calatorit recent.
cleo78 spune:
sotul si copilul nu au putut iesi din romania fara procura data de mine la notariat, cu explicatia 'unde circula copilul si in ce scop si ce durata'. Initial, la notar am declarat ca emigram, dar nu ne-a acceptat motivul asta, si a trecut 'copilul merge la studii'.
Aceasta procura nu au cerut-o decat vamesii romani.
Situatia se complica in momentul cand parintii nu sunt casatoriti; dar doar dpdv. al legislatiei romane. Asa ca suna la ambasada/consulat si cere date precise. E posibil sa te lase sa intri in Ro doar tu cu copilul, fiecare cu pasaportul lui, dar sa nu mai poti sa iesi din Ro ...