As desfiinta facultatile particulare
Raspunsuri - Pagina 5
![](images/user_woman.png)
Gabi_K spune:
Libelula tu nu vezi decat pana la varful nasului, preferi sa angajezi un bou de la stat decat un geniu de la particular. Asta pana cand unul de la particular se trezeste si-ti arunca in brate un proces pentru discriminare.
Poate nu stii cum functioneaza majoritatea universitatilor particulare. Eu stiu, ca doar lucrez in sistem. Avem aceeasi cerinte la Aracis ca si cei de stat, avem profi, confi, etc cu doctorate, avem examene scrise si orale, la noi dadeai admitere si cand la UBB si la UVT era doar concurs de dosare. Avem studenti buni, unii ajung sus, altii ajung sa stearga praf de pe rafturile din carrefour, dar asta se intampla cam peste tot. Nici marele ASE nu-ti garanteaza top 100 Capital, nu?
Avem copii care vin la noi nu pentru ca nu ar intra in alta parte, ci pt simplu fapt ca nu-si permit sa mearga la TM sau la CJ, iar univ din oradea nu le convine pentru nivelul de SH. Sau vin la noi fiindca oferim poate conditii decente, fiecare isi cunoaste motivele. Dar asta nu inseamna ca toti sunt de doi bani si pot fi aruncati la tomberon.
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
Povestea nasterii: Lili si Robert
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/libelula/libelula.jpg)
libelula spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Gabi_K Libelula tu nu vezi decat pana la varful nasului, preferi sa angajezi un bou de la stat decat un geniu de la particular. Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002) Povestea nasterii: Lili si Robert |
dacae bou pleaca in 3 zile, ca e oricum in probe. dar pana acum am avut noroc si nu mi s-a intamplat.
![](icon_smile_big.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
soricica spune:
eu cred ca este vorba de coloana vertebrala a fiecaruia.
daca vrei sa inveti , inveti oriunde.profesorii sunt aceasi si la stat si la particular.depinde de tine cat vrei sa asimilezi si sa progresezi.
teoria ca teoria, insa practica ne omoara.
nu cred ca, conteaza unde anume termini o facultate, cel mai mult conteaza cat esti de ambitios,motivat si dornic sa realizezi ceva in viata.
pana la proba contrarie, fiecare merita o sansa.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Gabi_K spune:
Exact Soricica, din pacate nu toata lumea gandeste ca tine:((( si uite asa se pierd valori...
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
Povestea nasterii: Lili si Robert
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/glimmer/glimmer.jpg)
glimmer spune:
Citat: |
citat din mesajul lui libelula Au aparut ca ciupercile dupa apa. Ofera mii de diplome care nu ajuta pe nimeni cu nimic. Cu cat apar mai multi absolventi, cu atat scade valoarea diplomei (relatia cerere-oferta). Toata lumea este acum studenta... te miri pe unde. |
Imi dau si eu cu parerea... au aparut pentru ca este cerere, asa cum au mai spus si alte persoane aici. Nu functioneaza ilegal, isi ocupa locurile, deci le convine sa functioneze, problema care intr-adevar ramane este modul in care se promoveaza examenele si se obtin diplomele.
Va trece multa vreme pana cand se va ajunge la un echilibru in invatamantul nostru. Cred ca multi urmeaza o facultate acum din cu totul alte considerente decat dorinta de perfectionare sau de a avea o meserie care le place. Motive pe care le-am identificat eu, prin propria experienta, au mai fost aduse in discutie, intr-o forma sau alta, si de alti participanti la discutie:
- unora le asigura o pozitie si un salariu mai bun la serviciu, caci sunt multe locuri in care hartiile conteaza foarte mult, mai ales in institutii publice, in invatamant etc. Am avut ocazia sa cunosc un astfel de "colectionar" de diplome, e deja la a treia facultate, pe langa alte masterate si cursuri absolvite, dar in general nici nu stie cand are examene. Asa cum mai arata cineva, avem ceva exemple in fruntea statului care au dobandit un snop de diplome;
- altii, in general proaspetii absolventi de liceu care au parinti dispusi sa-i intretina in continuare, vad in asta calea spre a mai amana momentul in care vor fi "pe picioarele lor" si a trai "viata de student", apoi spre a avea un loc de munca mai putin "solicitant", unii chiar urmeaza studii in domenii in care stiu ca au relatii si pot obtine ulterior un loc de munca cat mai bun si cat mai sigur, le trebuie doar "hartia". Mi-a fost dat sa aud la parintii unei fete chiar consideratii de genul ca o trimit la facultate ca poate isi gaseste si ea o partida buna pentru maritis. Si nu cred ca era o exceptie.
- o alta categorie este inca tributara vremurilor in care admiterea la facultate era ceva serios, de care nu oricine putea trece, erau multi doritori, dar putini "alesi". Asa ca multi care nu au reusit pe vremea aceea sa urmeze o facultate pentru ca nu au putut trece de examenul de admitere au tinut neaparat sa-si vada visul implinit, pentru ei sau macar prin copiii lor.
Exista totusi si oameni cu dorinta reala de perfectionare, de voie sau de nevoie, si care nu au alta varianta convenabila pentru ei decat sa urmeze cursurile unei facultati private, care fie ofera o forma de invatamant convenabila, fie e mai aproape de domiciliu sau e mai ieftina. Numai ca in cazul lor studiul e o optiune individuala, nu ii "obliga" nimeni sa invete si absolva cot la cot si eventual cam cu aceeasi medie cu cei care nu se straduiesc nici macar sa tina minte ce examene au.
Este insa foarte adevarat si faptul ca multe facultati coboara stacheta pentru a nu ramane fara studentii si profesorii fara catedra. Am auzit destule persoane care nu se duc la "cutare" facultate, ca nu le sta lor mintea la invatat, o alegeau pe aceea despre care stiau de la altii ca se trec examenele usor.
Nu sunt totusi de acord cu faptul ca cei care au trecut printr-un examen de admitere si au absolvit o facultate de stat sunt neaparat cei mai buni. Si asta tot din experienta proprie, pentru ca am absolvit o facultate de stat, am trecut printr-un examen de admitere la care concurenta era de peste 10 candidati pe un loc. Si totusi mi-a fost dat sa vad evolutii foarte nefavorabile, ca sa ma exprim asa, ale celor care trecusera cu bine de un examen destul de dur. O foarte mica parte dintre ei au renuntat la facultate altii au repetat anii de cate 1-2 ori si in final au absolvit, altii s-au "tarat" cu note de trecere la examene date in re-re-re-examinare si au obtinut si ei diploma.
Nu sunt de acord nici cu generalizarea ca toti cei care au absolvit facultati particulare nu pot fi buni, numai pentru ca ai avut experiente "triste" cu altii.
Dupa acest "preambul" mult prea lung, vreau doar sa spun ce anume ma deranjeaza pe mine la "inflatia" asta de diplome: faptul ca cel care a obtinut o diploma cu munca, pe merit, concureaza la un moment dat cu cineva care a obtinut diploma in acelasi domeniu mult mai usor, trecand prin examene asa cum se trece la multe facultati private, dar care are relatiile necesare pentru a obtine postul si nici nu conteaza daca ulterior isi face bine treaba. Si ma bazez pe situatii concrete, stiute de mine, in ceea ce spun.
De asemenea faptul ca poti intalni astfel de oameni, care au absolvit o facultate fara sa dobandeasca si competentele necesare, in domenii vitale, cum ar fi sanatatea, de exemplu, unde pot ajunge in situatia ca viata mea sau a cuiva drag sa ajunga pe mana unui astfel de personaj, in invatamant, la scoala unde mi-am inscris copilul etc.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/kokiy/kokiy.jpg)
kokiy spune:
eu sunt in postura aluia care a terminat o particulara ... in'92 am picat la ASE cu cateva zecimi,iar in toamna am intrat cu brio la Politehnica,dar ce folos daca nu ma atragea.Asa ca,dupa un an am renuntat si mi-am gasit un job platit peste medie in perioda aia.Cu timpul cunostintele si experienta acumulata m-au adus intr-o functie de conducere.M-am ambitionat si am facut o facultate care se imbina perfect cu job-ul,Marketing si Afaceri Economice Internationale.Mi-a fost usor pentru ca ma lovisem direct la job de unele lucruri pe care trebuia sa le invat.Intradevar multi dintre studenti veneau doar pentru ca asa e in trand si ma minunam cand picau un examen,mai ales ca ei aveau tot timpul din lume,iar eu aveam si job si familie cu 2 copii.Intradevar marea majoritate a examenelor le dadeam pe calculator stil grila,dar daca esti bata si nu stii nimic din 20-30 intrebari e clar ca nici nu te intereseaza.La licenta am avut proiect care a fost notat,iar examenul grila a avut 100 intrebari din toata materia invatata.Am fost la un pas de lesin cand am terminat si supraveghetorul mi-a spus ca am luat 10
. Am acumulat ceva din tot ce am invatat ,dar recunosc ca multe le stiam pentru ca le aplicam la job si m-am lovit de ele.M-am mai rafinat invatand termene noi si abordari mai profesionale.
Am avut colegi cu functii mai inalte(Area Sales Manager de ex.) care nu aveau o facultate terminata si aveau acele salarii de peste 1500-2000 euro.
Eu cred ca experienta acumulata da mai bine la CV decat scoala absolvita.Eu as angaja mai repede pe cineva care a lucrat peste 5ani intr-o firma si n-are X studii,decat unul care in 5ani a schimbat 10job-ri si are 2 facultati.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
soricica spune:
si inca ceva.
se vorbeste tot timpul despre studenti care abia trec examenele, care copieaza, care nu invata si sunt absolventi cu note bune sau foarte mari.
de ce copieaza si trec examenele? pentru ca li se permite.
eu nu vad problema ca fiind neaparat a facultatilor, ci a profesorilor.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui soricica eu cred ca este vorba de coloana vertebrala a fiecaruia. daca vrei sa inveti , inveti oriunde.profesorii sunt aceasi si la stat si la particular.depinde de tine cat vrei sa asimilezi si sa progresezi. |
Fara indoiala ca asa este...dar am o intrebare: daca iti doresti sa inveti (si o si faci, evident), de ce ai alege o facultate pe bani si nu una gratis?
Sau si asta e o gandire comunista?
![](icon_smile_big.gif)
Rufus, Tora si iadele
![](foto.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui missdarcey Un subiect de discutie foarte urat si ![]() ![]() ![]() |
Nu stiu cat de urat e subiectul, dar cred ca interventia ta este complet pe dinafara acestui subiect (urat).
Eu n-am inteles nimic din el, poate ca ai raspuns la alt subiect.
Rufus, Tora si iadele
![](foto.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
soricica spune:
Rufus,
intrebarea poate fi si de ce as alege o facultate gratis si nu una pe bani, avand in vedere ca aceeasi profesori predau la ambele.
aici nu cred ca este vorba de gandire comunista, ci de discriminare, de a nu avea sanse egale.
nu cred ca la facultatile de stat, nu se intra sau se termina fara a da spaga, fara a inchide ochii la anumiti studenti.
tot pe vremea mea, la facultatile de stat, in special la medicina, se dadeau examenele grila, iar subiectele treceau prin camin de la an la an si toti terminau cu bine.
repet, e vorba de a da un credit si o sansa tuturor, in final la locul de munca se face departajarea, nu in diploma.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)