As desfiinta facultatile particulare
Raspunsuri - Pagina 3
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Jasmin012/Jasmin012.jpg)
Jasmin012 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui libelula Au aparut ca ciupercile dupa apa. Ofera mii de diplome care nu ajuta pe nimeni cu nimic. Cu cat apar mai multi absolventi, cu atat scade valoarea diplomei (relatia cerere-oferta). Toata lumea este acum studenta... te miri pe unde. Ba, am primit CV-uri de la oameni plecati din tara, dar care au terminat Spiru Haret in aceeasi perioada. Eu sunt clar in favoarea universitatilor de stat, care sa ofere un numar de locuri la buget, iar restul, la cu taxa, dar tot pe baza de examen de admitere. cu grupe mixte. cu examene serioase. acum la ase se intra doar cu concurs de dosare. mi se pare aberant. acum 15 ani se dadea examen serios. cum se poate ca in cativa ani sa se duca de rapa invatamantul? in calitate de angajator, nici nu iau in seama candidatii care au terminat facultati particulare. adica, ori esti printre cei mai buni, ori nu ma intereseaza. voi ce parare aveti? |
E o gandire cam comunista. Asta e strict problema angajatorilor, e treaba lor pe cine angajeaza. Intr-adevar, generalizezi foarte mult.
Daca ne gandim bine intregul sistem de invatamant romanesc e la pamant, indiferent ca e de stat sau privat.
Intreaga societate romaneasca functioneaza impotriva firii, e de mirare ca exista.
Problema mea, ca platitor de taxe, e cum sunt folositi banii mei, si in mod sigur ei nu se duc spre sistemul privat ci cel de stat. Vazand la ce nivel se afla studentii din ziua de azi sau viitorii studenti cred ca am dreptul sa-mi fac mari probleme si sa nu-mi convina ca banii mei sa mearga in invatamant.... Si tot asa, ne invartim intr-un cerc vicios.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/libelula/libelula.jpg)
libelula spune:
citat din mesajul lui XIO Da, i-a folosit, nu stiu sa iti spun despre posturi. Sincer, eu nu te-as angaja sa recrutezi personal pt. ca ai prea multe prejudecati si gandirea asta nu mi se pare logica. Logic este sa-l angajezi pe Popescu pt. ca e bun, nu pe Ionescu pt. ca a terminat o facultate care-ti place cum suna. ca exemplu "light", am colegi care au terminat facultatea si sunt mai prost pregatiti decat unii de la facultatea privata de medicina din Arad. Asta pt. ca depinde de cat inveti tu ca om, mai ales la noi in tara. **Fur is for petting*** http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini www.adoptiipisici.ro |
am mai spus ca nu lucrez in HR. eu imi angajez doar oameni pentru proiectele mele. care lucreaza cu mine. si cu directorul tehnic si cel financiar. dar 80% din timp cu mine. nu dau nimanui socoteala pe cine si de ce angajez. eu dau doar socoteala pentru bugetul consumat, deadline si calitatea lucrarii. a, si nu m-am gandit niciodata sa angajez pe cineva pe pile, asa cum nici eu nu m-am angajat niciodata decat prin propriile forte.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/libelula/libelula.jpg)
libelula spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui My_Lady0091 In plus,daca ai serviciu-nicio facultate de stat nu te primeste-decat la cu taxa,caci deh..esti muncitor..ai bani.Nu e simplu asa cum vezi tu de pe un scaun din birou,de asta e indicat a se deschide usa si a lua contact si cu socialul! si daca ar disparea facultatile private-drept ar fi sa dispara si privatul de la stat-atunci s-ar incuraja elitele,nu sa dispara doar privatul,iar statul sa scoata locuri la cu plata-garla.caci asta s-ar intampla fara indoiala. ![]() *Blackmoon Lady ![]() ![]()
|
eu am facut master la stat la buget, si lucram. nu am platit 1 leu. sper sa nu ii platesc retroactiv
![](icon_smile_big.gif)
este drept, statul iti plateste doar o licenta, un master, un doctorat. iar la doctorat poti lua si bursa 1900 ron/luna, indiferent daca esti angajat sau nu.
cat despre ultima ta sugestie... disparitia si a "privatului" de la stat si incurajarea elitelor... mi se pare super.
![](images/user_woman.png)
liliana27 spune:
Am terminat ase-ul in bucuresti si am facut si ceva scoala aici. Facand comparatie, facultatea din ro a fost o joaca. Cunosc insa o persoana care a terminat dreptul la particulata, acum e judecator, o persoana extrem de inteligenta, cu o cultura generala extrem de vasta. A dat de doua ori la stat si nu aluat. Intre timp se inscrisese si la particulara. Eu zic sa iti revizuiesti parerea: facultate la stat nu e o garantie pentru competenta angajatului.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Marox/Marox.jpg)
Marox spune:
Eu am intrat la ASE Bucuresti acum 20 ani (eh, ce trece timpul...) si dupa ce am terminat facultatea am lucrat ca preparatoare la Universitatea Romāno-Americana. Erau unii studenti buni, interesati, de nivelul celor de la stat, dar din pacate mult prea putini. Majoritatea a venit sa-si cumpere diplomele. Iar profesorii, aceiasi pe care i-am avut si eu in facultate, si la care am tremurat in disperare din cauza severitatii, le dadeau note mari cu zimbetul pe buze.
N-am rezistat decit un an la URA. In afara de salariu, nu am putut sa ma impac cu indiferenta studentilor. Asta pt ca mie mi-a placut foarte mult facultatea, pe cit am detestat viata de liceu, pe atit mi-a placut cea din facultate. Si n-am suportat sa vad cum altii isi bat joc si la sfirsit ajung...persoane cu studii superioare.
In fine, din cite spuneti si din ecourile pe care le am de la profesorii cu care am ramas in relatii bune, nici ASE-ul nu mai e cea fost, nici facultatile de stat nu mai ofera o garatie de seriozitat. Din cind in cind aud zvonuri legate de cunostinte indepartate, care s-au inscris la facultate, si ma intreb cum de-i posibil, ca de prosti "e" prosti, nu-i nevoie sa fie si fuduli.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
Nu stiu daca trebuie desfiintate, dar, cu siguranta, nu au un renume prea bun.
Facultatile de stat nu mai sunt ceea ce au fost...dar si-au pastrat (uneori, poate, nemeritat) un renume. Ca renumele asta nu conteaza in exterior, mi se pare normal, invatamantul romanesc este slab.
Daca reusim sa trecem peste particularitati (da, pot fi la fel de buni sau slabi absolventi de facultati de stat sau private) sau lasam deoparte slogane cu "gandirea comunista" si cu "nu conteaza numele facultatii" (conteaza rau de tot, cu precizarea ca trebuie sa fie o facultate buna, ce, Oxford, Cambridge, Harvard nu dau bine in CV?), cred ca putem admite ca, in general, exista un decalaj valoric intre facultatile de stat si cele private, sau cel putin a existat.
Oricum, as zice ca la puterea de absorbtie a absolventilor de invatamant superior, facultatile de stat sunt arhisuficiente si cred ca de aici trebuie inceputa orice discutie: avem nevoie de facultati private?
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Marina/Marina.jpg)
Marina spune:
Sa vezi cate usi ti se deschid in afara cu o facultate buna in CV si nu vorbesc de ASE sau Politehnica.
In principiu Libelula eu cred ca ai dreptate sa te uiti din ce scoala vine omul, problema e ca nici scoala romaneasca nu mai e demult ce a fost
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Marox/Marox.jpg)
Marox spune:
Mie mi se pare amuzant ca in strainate facultatile cele mai cunoscute si mai cautate sint alea particulare. De exemplu, in Franta, la universitate intri pe baza de dosar si intra toata lumea sau aproape. In schimb e bataie la Ecoles de commerce, la care se intra pe baza unui concurs si se mai si plateste din greu.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
citat din mesajul lui Rufus avem nevoie de facultati private? |
DA!
Fara ele, mai precis fara concurenta, invatamantul romanesc nu se va opri din caderea continua inceputa undeva prin anii '80.
Ca nu se pot ridica peste noapte facultati private de talia lui Princeton, Cambridge, Stanford este adevarat, dar timpul, cu selectia lui naturala, va inlatura spinii hareti din peisaj si va mari calitatea invatamantului privat.
![](images/user_man.png)
Edip spune:
In afara conteaza numele facultatii din ce am vazut eu cand te angajezi.. dupa, conteaza experienta profesionala. De obicei nu ai cum sa ai o experienta profesionala daca nu esti bun zic eu, iar CV-urile "masluite" le vezi dintr-o privire .... Cum tu cauti oameni cu experienta nu vad ce ar mai conta unde au facut facultatea.
Acum nu stiu ce mai e prin Ro dar din toti cunoscutii mei care au facut particulare nici unul nu avea nivelul sa urmeze studii superioare... cred ca 70% nu ar fi trebuit sa aibe mai mult de liceu iar restul o postliceala ceva... asta nu inseamna ca toti cei de la stat erau buni.
Cand primesti 100 de CV-uri nu ai timp sa le citesti pe toate si asa ca iti dau cumva dreptate ca trebuie sa ai niste criterii de selectie rapida sa ramai cu 7-8 pentru interviiuri la telefon si apoi 3-4 la un interviu fata in fata. Unul din criterii poate fi facultatea dar eu as incepe cu ce a lucrat si unde a lucrat. Fac pariu ca se elimina aprope toti astia gen SH....