As desfiinta facultatile particulare

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Si aici sunt universitati si universitati. Recunoscute toate. Si se face diferentierea dintre o diploma obtinuta la Glasgow University sau Strathclyde University, si una obtinuta la Glasgow Caledonian sau "Universitatea de Vest a Scotiei". Depinde si ce ai absolvit... dar o persoana cu o diploma de drept obtinuta la Glasgow sau Strathclyde Uni va avea mereu un avantaj net in ochii angajatorilor, daca concurenta va fi un absolvent tot in drept de la Caledonian. Dar un absolvent de optometrie de la Caledonian va fi mereu apreciat, fiind un domeniu studiat de multa vreme si cu traditie buna la "Cali". Sau un inginer - Caledonian fiind la origine Politehnica.

A, ca diplomele romanesti sunt valabile? Sigur ca sunt. Dar daca te angajeaza pe baza lor... asta e altceva. Diploma mea de filologie (engleza-romana, obtinuta la UBB Cluj la mijlocul anilor '90) mi-a fost vitala, fara ea nu as fi putut sa "aplic" pentru jobul pe care il am acum, care exact asta cerea, studii de filologie in aceste limbi, dar fara experienta practica atat in Romania, dar mai ales in UK nu as fi "prins" postul. Exact asa cum zice Letitia. Aceeasi diploma+modulul pedagogic mi-au permis sa predau in Romania. In UK... nu. Deoarece numarul de ore prevazute in modulul pedagogic era inferior numarului de ore cerut absolventilor de "teacher training course" (curs post-universitar de 1 an). Deci conteaza si diploma, dar conteaza in primul rand ce stii sa faci, cum te descurci la interviu, ce experienta ai... doar "patalamaua" nu iti asigura mare lucru.

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)

"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cleo78 spune:

Citat:
citat din mesajul lui DarkBendis

Si aici sunt universitati si universitati. Recunoscute toate. Si se face diferentierea dintre o diploma obtinuta la Glasgow University sau Strathclyde University, si una obtinuta la Glasgow Caledonian sau "Universitatea de Vest a Scotiei". Depinde si ce ai absolvit... dar o persoana cu o diploma de drept obtinuta la Glasgow sau Strathclyde Uni va avea mereu un avantaj net in ochii angajatorilor, daca concurenta va fi un absolvent tot in drept de la Caledonian. Dar un absolvent de optometrie de la Caledonian va fi mereu apreciat, fiind un domeniu studiat de multa vreme si cu traditie buna la "Cali". Sau un inginer - Caledonian fiind la origine Politehnica.

A, ca diplomele romanesti sunt valabile? Sigur ca sunt. Dar daca te angajeaza pe baza lor... asta e altceva. Diploma mea de filologie (engleza-romana, obtinuta la UBB Cluj la mijlocul anilor '90) mi-a fost vitala, fara ea nu as fi putut sa "aplic" pentru jobul pe care il am acum, care exact asta cerea, studii de filologie in aceste limbi, dar fara experienta practica atat in Romania, dar mai ales in UK nu as fi "prins" postul. Exact asa cum zice Letitia. Aceeasi diploma+modulul pedagogic mi-au permis sa predau in Romania. In UK... nu. Deoarece numarul de ore prevazute in modulul pedagogic era inferior numarului de ore cerut absolventilor de "teacher training course" (curs post-universitar de 1 an). Deci conteaza si diploma, dar conteaza in primul rand ce stii sa faci, cum te descurci la interviu, ce experienta ai... doar "patalamaua" nu iti asigura mare lucru.

Dark Bendis

dark, in Anglia, sistemul de iinvatamant universitar e reglementat prin lege. nr de locuri la universitati este de maxim 3% din nr de aboslventi de liceu.
Asa a fost si in Ro pana la aparitia fack. particulare,locurilor cu taxa, si a scaderii drastice a nr de copii.

sa iti argumentez:
http://www.guardian.co.uk/education/2010/jan/21/record-new-students-ucas
articol de acum 1 an, cu 160 mii de aplicari.
Tine cont ca astia se vor selecta; plus populatia UK este cam de 60 mil.

In romania, sunt estimate 300 mii de locuri actual - estimate pt ca fack. private refuza sa isi declare totalul nr de locuri, extinzand in timpul inscrierilor : http://www.ziare.com/scoala/studenti/un-milion-de-studenti-in-romania-760602 (1 milion impartit la 3 ani cat dureaza acum o universitate ).

Si in romania, acum, oricine intra la facultate. Si avem 20 mil oameni.

O facultate nu imi asigura un viitor. Deja, discut cu sotul si prietenii, sa ne supra 'calificam' - cu un curs de croitorie, manichiura, tamplarie etc. De backup.

edit: in marea britanie (si nu numai) este si un aflux de emigranti supra calificati. Cunosc cazuri in occident (de fapt, daca ma gandesc bine, si in ro), cand oameni cu facultate iau salariu mai mic decat muncitori calificati. De ce? ca sunt prea multi oameni cu facultate si nu sunt muncitori calificati.

Mergi la inceput

Ai vreun link care sa arate asta? Pun intrebarea pentru ca aici nu am vazut nicaieri scris asta, nu am auzit de aceasta lege,
si aici se plange lumea ca prea multi tineri fac facultate, au aparut foarte multe universitati, colegii, prea multa lume are studii universitare si piata nu are destule "graduate jobs" pentru absolventi, iar o diploma universitara nu iti mai garanteaza un servici bine platit, sau macar unul platit mediu. Cum glumea barbatu-meu, "pe vremea lui" ce spunea absolventul unui "arts degree" (literatura, filosofie etc) : "do you want chips with your burger?" si acum ce spune absolventul unui science degree (cum s-ar zice de facultate "serioasa"): "do you want chips with your burger"? Adica... e plin MacDonalds-ul de absolventi de facultate si aici. Si nu ca mananca la MacDonalds, ci lucreaza acolo, sau in supermarket-uri, call centre-uri, magazine...

Dark Bendis

Mergi la inceput

Cleo in articolul citat de tine scrie ca "A record number of students took up places at university last year but there were warnings of a crisis ahead as new figures released today revealed that tougher competition led to 160,000 applicants missing out" si

"Overall, some 481,854 students were given places to start in September, an increase of 5.5% on the year before, according to today's official figures from the university admissions service, Ucas."

Adica 160000 de candidati au ramas pe dinafara, neintrand unde au dorit, dupa ce per total 481854 de studenti au fost acceptati la facultate in septembrie, cu 5.5% mai mult decat in anul precedent. O fi populatia Marii Britanii mai mare de 3 ori ca a Romaniei, dar totusi 481854 studenti e o cifra mare! Si oricum,numarul studentilor e in continua crestere: "The number of accepted applicants has risen by 44% since 1999, when 334,594 students went to university."

Problema e ce vor face aceste sute de mii de absolventi dupa ce termina facultatea deoarece cu siguranta nu vor fi sute de mii de slujbe tare bine platite.

Dark Bendis

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Dark stai linistita ca-i racoreste cu facultatea. Stii ca se mareste taxa la 9000/an si atunci sa-i vezi. Ah, btw, aici toate universitatile sint de stat si la toate se plateste taxa, doar ca la unele e mai scump si la altele e mai ieftin, depinde ce vrei sa faci.

Mergi la inceput

Da, stiu, Letitia. Vor costa pana la 9000 de lire/an - acum costa cam 3000, parca. In Scotia, pentru studentii scotieni si din EU (dar culmea, nu din Anglia) e gratuit (adica aceste costuri sunt acoperite de o agentie speciala) dar ma indoiesc ca va ramane multa vreme asa.

Dark Bendis

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nanica spune:

Cred ca generalizezi.... Cine vrea sa invete, invata indiferent daca este la stat sau la particular. Eu am absolvit Limbi Straine ( engleza- spaniola) la atat de blamata Spiru Haret. Asta se intampla in 2004, si am invatat pe rupte: am intrat pe baza de examen, am fost prezenta la toate cursurile, am dat licenta cu comisie de la facultatea de stat.Aveam prietene care erau la stat si care aveau cursuri cu aceiasi profesori , si la stat profesorii erau mult mai indulgenti. De cand am terminat si pana acum am lucrat la doua societati spaniole ( deci nu m-am plimbat din floare in floare), cu stagii in Spania si nu au avut nici un fel de obiectii in ceea ce priveste munca mea.

Ar trebui sa le dai o sansa si celor pe al caror CV apare o facultate particulara...poti sa ai surprize frumoase

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Las' ca acum nu mai au clienti, tz tz tz.
Ca facea tot prostul faculte, unde am ajuns...

Corina mama domnisoarei RALUCA si a bebelasei FRANCESCA

http://family.webshots.com/photo/2925218030098531596UGNuSg?vhost=family

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Citat:
citat din mesajul lui nanica

Cred ca generalizezi.... Cine vrea sa invete, invata indiferent daca este la stat sau la particular. Eu am absolvit Limbi Straine ( engleza- spaniola) la atat de blamata Spiru Haret. Asta se intampla in 2004, si am invatat pe rupte: am intrat pe baza de examen, am fost prezenta la toate cursurile, am dat licenta cu comisie de la facultatea de stat.Aveam prietene care erau la stat si care aveau cursuri cu aceiasi profesori , si la stat profesorii erau mult mai indulgenti. De cand am terminat si pana acum am lucrat la doua societati spaniole ( deci nu m-am plimbat din floare in floare), cu stagii in Spania si nu au avut nici un fel de obiectii in ceea ce priveste munca mea.

Ar trebui sa le dai o sansa si celor pe al caror CV apare o facultate particulara...poti sa ai surprize frumoase

nu iti trebuie facultate sa vorbesti 2 limbi straine...

Cati din astia cu particulare fac mastere sau doctorate afara? Cati lucreaza in alte tari pe baza diplomei de la Spiru?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns NicoletaB spune:

Elena Basescu a terminat Romano-Americana, a facut stagiu in SUA si a ajuns si europarlamentar. Prin forte proprii desigur :))
De aia i se rupe ei geanta Hermes in doua ca a terminat particulara..

Deja subiectul a ajuns prea departe, prin exprimari de genul "tot prostul face facultate". Haideti sa ramanem la puncte pro si contra fara atacuri.

Mergi la inceput