nu mananca ce trebuie
Raspunsuri - Pagina 2
pisigri spune:
Ramonika, eu sunt o sustinatoare a alaptarii, insa mi-am intarcat fetita la 1 an si 4-5 luni pentru ca nu minca mai nimic; nu vroia decit sin si rontanele.
Acum, la 2 ani si aproape 4 luni are 87cm si 12,5 kg. Deci voi sunteti durdulii :)
Ilinca primeste (de cind am scos sinul) 4 mese pe zi; gustarea de la 4-5 e compusa din fructe, uneori bucatele, alteori blenduite si le bea cu paiul, ca nectar.
Intre mese de obicei nu primeste nimic. Uneori mai rontaie cite ceva, dar putin - am eu grija de asta. Desigur ca si ea are o pasiune pentru sticksuri si pufuleti, dar nu primeste punga intreaga. Acum m-am mai relaxat cu mincarea, pentru ca desi portiile ei sunt mai mici decit ale altor copii, maninca in general de toate, dar cind era "groasa" treaba, intre mese nu primea nimic-nimic.
Chiar daca "flaminzeste", cred ca ar trebui sa ii schimbi meniul, iar daca vrei sa continui alaptarea cred ca ar trebui sa o restrictionezi fie pentru seara inainte de culcare, fie ca "desert" dupa masa. Fetita mea avea acces la sin oricind, ei nu ii era niciodata foame...deci de ce sa fi mincat "porcariile" noastre cind tzitzi era mereu la indemina?
Pediatrul mi-a spus ca, printre multe altele, copilul trebuie sa invete si senzatia de foame, deci sa o las sa CEARA mincare, nu sa o tot ispitesc eu. Sa stau fara grija ca nu moare de foame cu mincarea in fata.
Nici acum nu e mincacioasa, am avut si niste probleme de sanatate care ne-au cam tinut in loc vreo 4 luni, dupa ce am rezolvat a recuperat binisor.
Ideea e ca inaltimea/greutatea nu sunt motiv de ingrijorare pentru voi, si cred ca e mai important sa manince sanatos si diversificat decit sa o "pufosesti" - rezultat la care veti ajunge in cele din urma, daca se perpetueaza pasiunea asta pentru fainoase.
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
AgnesLuca spune:
Mama mitzelor, cred ca de vina e nu numai inclinatia ei catre fainoase, ci si teama ta ca o sa flaminzeasca. Asa ceva nu-i posibil, si ea functioneaza la fel ca si ceilalti "copii" ai tai; ai vazut tu mitza sa moara de foame cu castronul plin in fata.
Eu cred ca datoria este sa-i oferi un meniu echilibrat; daca maninca bine, daca nu iar bine. Nu i-as da mai multe fainoase decit trebuie, numai pentru ca le maninca. Mai ales ca, cu kg sta mai mult decit bine.
In schimb, se permit micile trucuri cu "ascunsul"; am intrebat si eu mai demult aici pe forum si toata lumea a fost de acord. . A mea de ex maninca prea multa carne, deci incep masa de prinz cu legume, ca atunci ii e foame si le maninca.
Ramonika spune:
am facut carne de pui la cuptor cu legume (ceapa, morcov, ardei, rosii, dovlecel). mai mult a scuipat decat a mancat. s-a jucat in farfurie cu mainile, insa nici 3 guri de legume n-a luat. in schimb si-a ales din prima painea n-am lasat-o sa manance prea multa, am mancat-o eu, insa a renuntat de tot, mai bine sa nu manance nimic decat legume. si chiar sunt gustoase.
Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz
pisigri spune:
Nu dispera :)
Si nu mai pune piine pe masa.
Ramonika spune:
cred ca o sa recurg la metoda asta, sa-i interzic complet "prostiile", insa asta inseamna sa le ascund prin casa, ca stie deja unde stau painea, biscuitii. sper sa si rezist cand o sa planga dupa ele.
zebra roz
pisigri spune:
Plinge dupa ele?
Eu ascund in casa pufuletii; avind in vedere ca imi cere mai rar de o data pe saptamina, cind imi cere, ii dau cite putin. Ii tot mut din dulap in dulap :)
Dar a mea se consoleaza repejor cu "nu mai este", "s-au terminat", "o sa cumparam dup-amiaza" etc. atunci cind e vorba de chestii "pentru consum limitat".
Bebe Beca spune:
Ramona, eu nu cred ca le-as ascunde. Cred ca nu as mai cumpara deloc bscuti si alt rontanele. Painea o fac eu, paine din faina de secara, soia, grau spelta, etc. Asa ca sunt binevenite fetele mele daca vor sa manance. Si cat mai multe legume. Facute in toate felurile. Si crude si la cuptor.
Eu as incerca asa:
dimineata - micul dejun - eu ii dau celei mici fructe cu fulgi de ovaz. Sau ii fac un suc verde, din frunze diverse si fructe. Sau hidratez de seara migdale, nuci, stafide, le maruntesc, amestec cu putina miere, scortisoara si i le dau.
Intre micul dejun si pranz primeste cel mult fructe si apa.
La pranz are un singur fel de mancare, astazi, de exemplu, are mazare cu dovlecei la cuptor. Si apoi, daca doreste, are desert. Astazi o prajitura (facuta din faina spelta si secara) cu pere si mascarpone. Ieri a avut inghetata facuta de mine din avocado, banana si praf de cacao si roscove.
Dupa care culcare. La fel, intre pranz si cina nu mai primeste nimic, in afara de apa.
Cina se intampla la ora 19 (plus minus) si astazi o sa aiba fasole verde gratinata.
Din toate mananca atat cat doreste. Daca nu mananca suficient, la urmatoarea masa rupe farfuria. Daca ii dau sa tot rontaie, pai nici ca mai vrea mancare.
Una dintre mancarurile ei preferate este mozarella cu rosii, busuioc, usturoi si paste.
Alizee spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramonika am facut carne de pui la cuptor cu legume (ceapa, morcov, ardei, rosii, dovlecel). mai mult a scuipat decat a mancat. s-a jucat in farfurie cu mainile, insa nici 3 guri de legume n-a luat. in schimb si-a ales din prima painea n-am lasat-o sa manance prea multa, am mancat-o eu, insa a renuntat de tot, mai bine sa nu manance nimic decat legume. si chiar sunt gustoase. |
Ramonika, ceapa pune-o la fiert intrega, iar dupa ce a fiert, scoate-o.
Atata timp cat nu este alergica la gluten, nu are rost sa ii scoti painea din alimentatie : painea are rolul sau.
Ii poti face un piure in care sa amesteci un galbenus de ou fiert, unt si lapte sau ficat.
Ii mai poti pasa toate legumele si amesteca cu unt si lapte.
Cand incepe diversificarea, se adauga in fiecare saptamana cate un aliment nou. Asa poti proceda si acum.
Cu rabdare, va reusi sa ii placa sa manance legume si fructe.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
missdarcey spune:
Banuiesc ca nu mergi in parc la ora mesei deci nu ar trebui sa-i dai altceva decat un snack format din apa sau lapte si un fruct Daca mananca paine e bine pentru ca poti sa-i faci paine de casa cu tarate sau muffins cu legume ,cu branza sau cu fructe uscate .Incearca sa mancati la aceeasi ora ,pe cat posibil ,in acelasi loc ,la masa adica,sa o rogi sa te ajute sa pui masa ,intreab-o din care farfurie vrea sa manance .Eu am cumparat o groaza de farfurii de culori diferite ,cu modele diferite ,dar numai cate 2-3 ca nu-mi permit sa cumpar atatea seturi .Cand mergi la piata intreab-o ce ar vrea sa cumpere ,ce i-ar placea sa manance.Da-i fructele si leg. sa se joace cu ele .Dacanu-i oferi altceva cu siguranta va accepta pana la urma .Cand am dat copilului ceva sa manance m-am gandit intotdeauna ce anume ia din acel aliment ,adica nutritiv vorbind.Daca ii plac pastele poti sa-i faci un sos de rosii cu legume si carne ,brocoli si altele .
Ramonika spune:
miss darcey - degeaba o intreb, ca e prea mica sa ma inteleg cu ea.
zebra roz