nu mananca ce trebuie

nu mananca ce trebuie | Autor: Ramonika

Link direct la acest mesaj

fetita mea are un an si 7 luni. trebuie sa precizez ca inca o alaptez.

problema e ca nu prea mananca. si cand mananca nu mananca ce trebuie, adica prefera fainoasele si nu prea mananca fructe, legume, carne.

stiu ca o sa-mi spuneti ca la varsta asta mananca ce ii dau eu sa manance, normal, insa pentru ca mananca asa putin prefer sa ii dau biscuiti, placinte, covrigi, paine goala, mamaliga chiar, decat sa o vad cum ma rog de ea sa manance carne, legume si sa nu vrea nici sa deschida gura.

mai mentionez ca nu ii dau dulciuri rafinate, prajituri de cofetarie, sau cornuri cu ciocolata, biscuiti cu crema. macar aici n-am cedat...

are 86 cm si 13,5 kg, deci la fizic sta bine, insa are o usoara anemie, acum ii dau fier picaturi...

intrebarea ar fi daca sa ii scot fainoasele si sa insist cu legumele si proteinele. desi asta ar insemna s-o flamanzesc cateva zile. si oricum si cerealele sunt recomandate in dieta, insa ea ar fi in stare sa manance doar fainoasele, putine cat i=as da si la celelalte sa nu deschida gura.
nu stiu ce sa fac.

Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns g_ioana spune:

Trebuie sa ai rabdare si timp daca vrei sa incerci sa-i schimbi meniul(care dupa parerea mea nu prea este ok)...de exemplu spui ca mananca placinte...ele se pot face si cu piept de pui(o poti pasa la robot ca sa n-o identifice din priaa)...zici ca-i place painea/covrigeii...fa-i supa crema de legume cu crutoane..pescuind crutoanele cu siguranta va manca si supa...fructele daca nu le mananca bucati,fa-i suc..si tot asa...este exact ca la diversificare,incerci in fiecare zi ceva nou dar care sa contina carne/legume/fructe imposibil sa nu-i placa ceva...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Ramonika, tu ai o carte despre cresterea copilului ?
Ai incercat sa ii dai perisoare ?
Sau cereale simple, puse intr-un castronel, din care sa isi ia singur cat vrea ?
Ai putea sa ii dai fructele si legumele la joaca, in parc. Sunt copii mofturosi, care trebuie invatati / pacaliti sa manance diversificat, altfel ar putea ramane si la maturitate cu aceleasi mofturi.
Ficatelul de pui sau de vita ii place ?
Pestele slab ?

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns BraveGirl spune:

Asa era si fetita mea. a fost alaptata pana la un an si aproae 4 luni si f greu a mers cu diversificarea. Pe la varsta fetitei tale manca doar iaurt, lapte praf (ajungea si la un litru/zi), orez, paine, pufuleti...si inca cateva. Nu-mi mai amintesc. Dar spre doi ani a inceput sa manance din ce in ce mai bine. Am ajuns vara asta sa o aud ca cere fructe (pt ca nu manca DELOC fructe, eu i le dadeam in lapte, rase pe razatoarea de sticla/blenduite). Nici acum nu mananca legume crude decat fff putin, dar mananca ciorbe si supe. e mare fan peste, dar inca nu reusesc sa o dezvat de borcenele, pt ca, la fel ca si tine, din disperarea de a manca ceva, am invatat-o cu borcanele, ca din astea barem manca ceva. Ce preparam eu era cah.
A avut o perioada, pe la 2 ani, cd ne dispera de cat putea sa manance: tipa ca vrea iaurt si branza. Manca f multe lactate(2-3 iaurturi si o cutie de 200g branza), in detrimentul celorlalte categorii, dar eu ii dadeam orez cu legume, ca ea manca orezul cu orice, asa c aprofitam si bagam si carne pasata si legume.
a...la noi a functionat f bine sa vada copii mancand. Anul trecut, cd avea varsta fetei tale am fost la turci. Acolo a inceput sa manance f bine, ca aveau un loc de joaca unde serveau si masa. Anul asta am dat-o la gradi, si, dc la inceput nu prea manca, acum mananca binisor. Dc nu-i place mancarea de la gradi, vine acasa si mananca.

==========
Corina
Mami de Arianna Maria (18.11.2008) si Patrick Stefan (16.10.2010)

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Darria spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ramonika
intrebarea ar fi daca sa ii scot fainoasele si sa insist cu legumele si proteinele.

Inainte de diversificare, pediatra imi spusese sa nu-i dau deloc fainoase(paine, paste, macaroane, biscuiti, etc...). Fainoasele albe nu sunt indicate pt. copii, "consuma"(impiedica asimilarea) calciul - mai multi medici mi-au spus si se poate confirma cu o cautare pe internet. Noi nu am avut voie nici cereale pt. bebelusi, doar legume si fructe, proteine.

Am avut si eu un mic mofturos dar nu am cedat. I-am dat doar ce a avut valoare nutritionala(legume, fructe, carne pui sau peste, ou). Pana pe la 2 ani si ceva am blenderuit tot. Mai bine asa decat sa cedez si sa-i dau "balastru". Daca la o masa nu vroia sa manance nimic, asta e, pana la urmatoarea nu primea nimic. Cand a inceput sa manance bucatele nu-mi venea sa cred, credeam ca e un vis.

Multa rabdare si reveniti pe drumul cel bun. La acesta varsta este mult mai usor sa-i dai sa manance ce doresti. Mai incolo trebuie dusa munca de lamurire.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Littlelight spune:

Offff, Ramonika, daca-ai sti cat de bine te inteleg... Macar fetita ta are oarece greutate si mananca mai multe chestii decat maimu a mea, care, la 1 an si 4 luni, n-are 7,5 kg. Avem de la nastere aceeasi problema cu mancatul foarte putin. Am ajuns in faza in care sunt multumita daca baga ceva in gura, indiferent ce. Marele meu noroc este ca e foarte sanatoasa, vioaie, activa. Dar mi-a scos peri albi in ultimele saptamani. Din cauza eruptiei dentare masive, acum este intr-o perioada de relativa greva a foamei (nu refuza laptele, in care ii pun si ceva cereale, in rest, depinde de zi si dispozitie ), mai mult de 4-5 lingurite nu ia. Nici nu mai stiu cate metode am incercat cu ea (blenduit, pasat cu furculita, bucatele, bucati mai mari, singura la masa, cu noi la masa, plimbat prin casa, uitat pe geam/la tv, mancat afara, langa alti bebei care papau de mama focului, etc). Nimic nu functioneaza. Absolut nimic .
Inca mai sper ca va trece la un moment dat.

Atunci cand oamenii sunt liberi sa faca ce vor, de obicei se imita unii pe altii...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns clarmai spune:

Buna,eu imi pacalesc pitica mai mereu,desi pana in varsta de 2 ani manca absolut orice ii dadeam,inclusiv cate doua castroane chiar de ciorba,dupa varsta de 2 ani nu a mai vrut decat anumite chestii pt care facuse o pasiune.

Manca numai piure de cartofi cu unt si lapte,cereale cu lapte,iaurturi la greu,suc de portocale,si mare fana usturoi,atat manca,in rest tot ce-i dadeam scuipa de mama focului,ori isi facea scarba singura,eram disperata,am intrebat in stanga in dreapta,am incercat tot felul de artificii si nimic.

Acum are aproape 3 ani si tot asa are fixurile ei.Mananca numai carne de pui (piept,altceva nu,piept de pui),suc de mere de portocale,piure de cartofi sau cartofi la cuptor ,ciorba numai daca are usturoi si smantana,branza topita,iaurturi,cereale,cam tot ce manca la 2 ani singura diferenta ca acum e mare fan ou si carne de pui.

Bun ,eu ce am facut,pun la storcatorul de fructe pe langa iubitele portocale si morcov,si rosie,si mere si castravete,combinate,in fiecare zi alte doua ingrediente,de ex.suc de portocale si morcov,si mar cu rosie sau etc,dar portocala si marul sunt nelipsite pt ca asa o pacalesc.

Ii place usturoiul ,bun,ii pun in ciorba indiferent de care+smantana si mananca,deci o pacalesc la greu,in farfurie ii pun amestecat pe langa buc. de pui ii pun si peste,si mananca si peste fara sa-si dea seama.etc

Deci incearca sa o pacalesti,vad ca a mea s-a dat pe brazda si macar acum gusta,lucru care pana acum nu il facea.

Si altceva am descoperit ca ii place sa ia tot cu furculita ii face mare placere,stau langa ea si ii dau si ei o furculita sa mestereasca si ea mancarea ,si cand e prinsa in ce face,jap ii bag in gura.E dificil ca e mare si intelege tot,tu poti profita ca e mai mica.

Bafta multa sper ca ti-am fost de folos.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Ramonika, legumele, fructele, carnea cum i le dai? Pasate si bagate de tine in gura ei cu lingurita? Ai incercat sa ii pui in farfurie bucatele si sa o lasi pe ea sa manance cum poate, cu manutza? In loc de biscuite de ex., da-i o bucatica de morcov sau de mar, o bucatica de cascaval sau de snitel.

Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

Citat:
citat din mesajul lui allinta

Ficatelul de pui sau de vita ii place ?
Pestele slab ?

nu-i place ficatul, iar pestele o mai pacalesc sa i-l dau intr-un botz de mamaliga. ii place mamaliga si ascund in ea peste, ca daca simte gustul de peste scuipa...

in parc am incercat sa iau mancare si sa-i dau cand mananca si ceilalti copii, insa tot refuza daca nu e ceva fainos.
in plus am mereu neplacuta surpriza sa gasim alti copii cu mancare si mai naspa decat ce mananca ea: pufuleti, cornuri cu ciocolata, biscuiti cu crema. iar fiica-mea cere de la toti si mai si obtine uneori, daca n-o las sa ceara incepe sa urle de trebuie sa plecam de tot din parc...

zebra roz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

Ramonika, legumele, fructele, carnea cum i le dai? Pasate si bagate de tine in gura ei cu lingurita? Ai incercat sa ii pui in farfurie bucatele si sa o lasi pe ea sa manance cum poate, cu manutza? In loc de biscuite de ex., da-i o bucatica de morcov sau de mar, o bucatica de cascaval sau de snitel.

nu i le mai dau pasate de mult, cel mul maruntite, insa nu blenduite. ii dau si eu cu lingurita, mai "mananca" si ea singura, cu mana sau cu lingura.
cascaval mai manca, acum nu-i mai place. iaurt cu fulgi mananca.
mai mananca banana, o bucatica de mar, la fructe parca e mai ok, ca-s mai dulci, insa legumele...

ieri a mancat supa de galuste (macar asa a mancat niste ou), cu putin piept de pui maruntit si ascuns bine in galusca, plus morcov si patrunjel din supa.

i-am mai dat sarmale (cu carne de pui sau vita), pentru ca ii place orezul a mancat si restul ingredientelor din sarmale.

pe ea o enerveaza rutina mancatului, cand e ocupata cu altele parca mananca mai bine. insa nu pot zilnic sa ii ofer distractie la masa. si asa nu mai mananca de mult din scaunelul de masa, ci numai prin casa, la TV, la joaca etc

zebra roz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

I-ai facut budinci de gris, orez, spaghete ?
Copiii mici isi tot schimba gusturile, dar daca mananca sarmale, va manca si perisoare in ciorba sau mancare de perisoare cu sos de rosii ( sunt delicioase ).
Daca mananca fructe, cat de putin, e bine. Fii-mea a inceput sa manance legume crude dupa 4 ani, pana atunci, doar fructe.
Eu mi-am crescut copilul dupa carte si acolo am citit ca este esential ca la ora de masa copilul sa stea la masa, nu sa se plimbe de colo-colo.
Mai scria ca daca copilul face nazuri, sa i se ia farfuria din fata si sa nu i se mai dea nimic de mancare pana la urmatoarea masa.
Am pus si eu in practica, numai ca fetita mea cand ma vedea ca plec cu farfuria, se punea pe urlat, iar dupa aceea manca cat putea.
Procedand in felul asta, am reusit sa o hranesc cu ceea ce are nevoie un copil.
Cand era micuta, manca ficat, acum nu prea.
Cand era mica, facea urticarie de la peste, acum nu mai are nici o problema.
Dar nu ii mai plac perisoarele, iar sarmalele nici atat.
Din fericire, mai exista si alte feluri de mancare.
Innarmeaza-te cu rabdare; astia sunt copiii.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput