Alimentatia (sanatoasa ;-) in colectivitate
Am un copil de 2 ani pe care incerc sa-l hranesc cit se poate de sanatos. Mezelurile nu sunt, evident, pe lista noastra de bucate, cind suntem in vizita, la socrii mei de exemplu incerc sa le evit pe cit posibil, oferindu-i alte alternative dar stiu ca de placut ii plac .
La gradinita primeste micul dejun, format din piine cu unt, brinza, legume, fructe. Ceilalti copii primesc si mezeluri, ea nu, pentru ca am informat inca de la inceput educatoarele ca nu doresc sa i se dea. In primele luni de gradi a functionat, ea mincind micul dejun si acasa nu prea mai minca la gradi.
De citeva saptamini insa nu prea mai maninca acasa, in schimb maninca mult la gradi. Piine cu brinza mi s-a spus, dar a inceput sa cera si mezeluri. Pina acum nu i-au dat (zic ele) in schimb am fost intrebata cum sa procedeze, pentru ca a devenit destul de insistenta.
Voi ce ziceti, cum ar fi corect fata de copilul meu sa procedez ?
Raspunsuri
szivarvany spune:
grea intrebare. si grea decizie.
presupun insa ca acele mezeluri nu se dau de orice fel - adica orice porcarie si ar trebui sa pui in balanta frustrarea copilului si raul ce il poate cauza mezelul respectiv.
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
Campanie speciala, pentru steluta de mare, DAVID
pisigri spune:
Corect ca la carte ar fi sa faceti sedinta cu parintii si sa stabiliti un meniu de comun acord. Noi asa am facut la gradi anul trecut cind a aparut aceeasi problema, copiii cerea mezeluri si Barni.
Mai simplu (ca pina la urma de la intentia de corect s-a ajuns la practica lui "mai simplu" ) este sa ii prepari tu acasa "mezeluri"; la noi a mers pastrama la cuptor din vita, curcan, am facut (nu special pentru Ilinca) inclusiv muschi de purcel. Dupa ce se raceste, se taie frumos felii subtiri si e macar la fel de bun ca cel din comert.
Asa ca eu m-am declarat multumita ca macar decid eu ce maninca la micul dejun, ca ce meniuri am vazut pe la alte gradinite, care asigura si aceasta masa...
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
Mik spune:
Agnes, nu cred ca prea ai ce face, va continua sa guste din se ofera ocazia.
apoi sunt mezeluri si mezeluri, eu nu m-as panica din asta.
Vorbeste cu doamnele de la gradinita sa li se dea portii mici.
missdarcey spune:
Prima varianta ar fi sa o duci la gradinita dupa ce copiii mananca micul dejun ,asta daca iti permite timpul ,iar a doua sa vorbesti cu parintii si sa stabiliti un meniu fara mezeluri .Pai daca au branza legume ,fructe ,de ce mai dau si mezel ,ca oricum nu e o combinatie potrivita .Fiica mea mananca iaurt simplu cu cereale si fructe proaspete ,sau ou ,branza ,clatite ,omleta ,la micul dejun.Rar ii mai dau somon afumat.Noi nu consumam mezel si nici ei nu i-am dat si acum ,la 5 ani ,nu vrea sa se atinga de el ,nici de crisp ,sau iaurt cu fructe din comert. Eu cred ca daca vede ceva si ii este pofta trebuie sa-i dai ca nu-i un capat de tara .
Burtocika spune:
Parerea mea e ca daca nu-i dai, va manca pe ascuns Poate nu acum, dar cand va mai creste un pic sigur. Oricum, cate mezeluri ii pot da si cate poate manca ea ? Chimicale si ingrediente nesanatoase sunt si in branza, si in legume, si in fructe, asa ca nu o vei putea feri de toate ... Daca pleaca mancata de acasa, la gradi nu va putea decat sa ciuguleasca, crred ca te incadrezi in "limita admisa".
Si discuta si cu parintii ca sa stabiliti meniul.
De ex la noi la gradinita primesc asa la micul dejun:
- luni: cereale cu iaurt / lapte
- marti: paine cu unt si cascaval
- miercuri: paine cu unt si sunca / muschi
- joi: paine cu unt si branza
- vineri: paine cu unt si gem
Legume si fructe primesc la masa de pranz si la gustare, nu le amesteca pe toate la micul dejun.
Irina (2006) si 32+ cu
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai coase cineva goblen ?
www.dealemele.webs.com" target="_blank">cartile copilariei mele
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AgnesLuca Voi ce ziceti, cum ar fi corect fata de copilul meu sa procedez ? |
Exista mai multe lucruri daunatoare pentru copii. In afara de anumite alimente sau bauturi, incerc sa restrictionez abuzul de calculator, televizor, casti in urechi sau telefon mobil.
Cu fetele mari e greu...pentru ca sunt mari. Nu pot sa le interzic si chiar daca as face-o, ar gasi destule metode sa ma fenteze.
Drept urmare nu cumpar in casa decat accidental ce vor sa manance/bea din "categoria de evitat". Li se strica castile? Motivez ca n-am bani...mai trece o saptamana. Calculatorul se mai "defecteaza", mai "pica" internetul...
Nu poti spune nu. Dar poti amana, poti fenta, te poti fofila. Orice mic truc inseamna un castig mare pentru copii.
Pentru ca problema mare nu este cand sunt mici...ci cand sunt mari, prea mult control nu mai ai si mintea lor nu-i inca coapta.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
inbox spune:
Faza cu interzisul anumitor mancaruri nu cred ca e buna, mai ales cand vede alti copii mancand. La gradinita nu se exagereaza cu mezelurile, nu zic ca nu le dau, insa se intampla destul de rar asta.
Fi-mea stie foarte bine ce e sanatos si ce nu, am observat-o la anumite eveniment la care am mai luat-o, ca alege singura de pe farfurie ce e sanatos ( asta ca la fiecare boala i-am spus cat de sanatoase sunt anumite alimente, ca sa constientizeze care sunt urmarile unei alimentatii nesanatoase). Un exemplu e cu sucurile, putem noi sa cumparam in casa oricat de multe sucuri, daca are pofta imi spune sa-i fac din mar si morcov sau limonada, ca alea nu sunt bune, si chiar cred ca nu ii plac, nu este obisnuita cu gustul ( oricum si sucuri cumparam de Paste si de Craciun).
Am avut o problema vara trecuta, la scara cu copii, era o fetita care isi lua cina in fata blocului, cina constand numai in dulciuri, inclusiv bauturi carbogazoase si numai tampenii, turbam cand o vedeam pe maica-sa ca vine cu pungulita si binevoitoare o punea pe fiica-sa sa imparta cu fi-mea si chiar insista. Am vorbit si cu mamica respectiva, plus ca fi-mea se trezea vorbind "Nu e frumos sa mananci in fata copiilor" sau "nu e sanatos sa mananci dulciuri" etc si pana la urma problema s-a rezolvat.
mamica de printesa Maria 15.11.2006 si bebe Mircea -25.09.2010
sdcristian spune:
si la noi se mai da sunca la gradi, acasa nu primeste, si daca o data pe saptamana ar primi o feliuta la gradi asta e, important e sa nu fie excesiv
momentan as fi fericita dca macar atata carne ar manca...
cand e intre copii e normal sa pofteasca si sa ceara ce primesc toti, la varsta lor nu inteleg de ce unii au voie si doar ei nu. nu stiu ce e mai rau - o bucata mica de sunca sau frustrarea ca ea nu e ca ceilalti
mama de Carol (29.12.2008) si 37+ cu Patrick
blog
ali spune:
Noi avem 3 ani si incerc acelasi lucru.Eu am zis ca cel putin cat depinde de mine sa-l protejez cu mancarea.Dar din toamna incepe gradinita si nu cred ca o sa am vreo sansa sa se mai tina cont de cum am incercat sa-l hranesc.
Legat de mezeluri, mai sunt firmulite mici sau chiar macelarii locali care mai fac salam fara conservanti si alte arome.Asa ca din cand in cand mai primeste cateva feliute.Sau am mai facut tot asa sunca din piept de pui sau din muschiulet.
Am incercat sa-i fac si pateu (ii place f mult) dar nu mi-a iesit prea moale si nu prea am avut succes.Am zis ca o sa mai incerc si alta reteta.
Altfel ne plac f mult dulciurile.Asa ca mancam , limitat, ce se face in casa si de vreo 3 luni mancam si ciocolata dar numai amaruie si doar cate o bucatica pe zi.Ma bucur ca nu e interesat de sucuri( de nici un fel).
Dar chestiile astea nu le inteleg toti parintii si din cauza asta o sa fie f greu in viitor.
AgnesLuca spune:
Va multumesc pentru raspunsuri , merg toate in directia pe care o intuiam, dar sunt importante pentru ca-mi dau sustinere in "greaua decizie"
Citat: |
citat din mesajul lui sdcristian nu stiu ce e mai rau - o bucata mica de sunca sau frustrarea ca ea nu e ca ceilalti |
sdcristian ai rezumat excelent dilema !
rufus, ce sa zic, si eu cam trisez, in sensul ca daca suntem la socrii (carora nu pot sa le pretind sa-si schimbe obiceiurile alimentare socrul fiind la aproape 90 de ani) unde se maninca multa carne, mai puneam farfuria cu sunca la distanta sa n-o vada, mai pregateam un prinz vegetarian si mincam inainte numai eu cu ea; la fel acasa cind pe sot il mai apuca dorul de sunca il pun sa manince pe ascuns; da eu cred ca asta chiar merge numai cind sunt mici, cind cresc n-avem ce face trebuie sa ne retragem controlul si sa-i lasam liberi. Eu sper ceea ce scria si inboxca atunci cind va fi putin mai mare, va intelege altfel.
Referitor la sedinta cu parintii, o sa incerc sa deschid discutia; problema e ca aici toti maninca mezeluri, chiar si in anturajul de prieteni nu cunosc pe nimeni care sa nu o faca . Am incercat sa conving gradinita sa le dea doar fructe la ora 10, ca oricum mai toti maninca si acasa micul dejun, dar n-am avut succes.
Daca ar fi o sunca buna din cind in cind, chiar nu mi-as face probleme, dar sunt salamuri si parizeruri O sa incerc eventual varianta sa-i duc un mezel mai de calitate si sa rog educatoarele sa-i dea cu masura.
Burtocika fain si divers meniul vostru; eu acasa ii dau cereale cu lapte/ cu iaurt / cu iaurt si fructe preparat in casa. Acasa nu se prea omoara dupa piine, o maninca doar pe drum de la brutarie-acasa, se pare insa ca la gradi ii place.