Alimentatia (sanatoasa ;-) in colectivitate
Raspunsuri - Pagina 2
cleo78 spune:
agnes, nu poti feri copilul. Asta e, va manca acum, sau peste 3 ani la petreceri de copii, dar tot va manca de la altii.
Eu cred ca baza unei alimentatii sanatoase de acasa se face. Si faptul ca esti preocupata, imi da convingerea ca toti mancati asa. Ca vede in colectivitate si mananca si ceva mezel acolo- asta e. Va manca de acolo si ATAT.
Ideea e sa nu va vada pe voi, si sa aiba alternativa sanatoasa in casa. Va gusta, va manca 1-2 ori pe sapt. cu alti copii - si asta zic ca nu e grav. Dar daca vede si la voi, chiar daca lui nu ii dati, nu e un lucru ok.
Nici nu cred ca e ok sa ii repeti continuu asta nu e bun, asta nu e sanatos, asta NU NU NU. Cel mai bun exemplu sunteti voi, ca parinti.
Eu am niste rude, a caror copii nu mai mananca cu restul familiei la masa. Copiii au 6-8 ani, si zic ca nu le e foame, si apoi peste 1 ora isi iau din frigider si isi fac sanvisuri cu salam din frigider. Am incercat sa izolam si sa identificam, de unde a aparut declic-ul asta. Rezumatul nostru, din exterior a fost: ei mananca la masa in familie doar 2 ori pe sapt. si atunci nu e regula pt toti sa stea la masa, ca tata vine cand are chef, bunica nu sta la masa, ci se invarte pe langa ei si le pune/ia si frichine la cap etc. La noi in familie, punem impreuna pe masa,ne asezam toti la masa, si toti mancam acelasi lucru. Si la mic dejun, si la cina, si toate 3 mesele in weekend. In frigider nu cumparam chestii interzise (mai e cate o bere, iar ciocolata f. rar, ca fac eu dulciuri). Si as vrea sa fie regula mereu - nu impusa, ci aplicata de noi. Acum fetita mea are 3 ani, dar sper ca obisnuinta de acum sa ii ramana in subconstient si mai departe, chiar daca va manca un salam la vecini, la gradi, sau un macdonaltz pe luna ca ceilalti copii.
sdcristian spune:
la noi la gradi au 4 mese
micul dejun - sau paine cu unt si sunca, sau cereale cu lapte, sau chec cu lapte, mai sunt si alte variante, dar in asa fel incat mezel au o singura data pe saptamana
gustarea de fructe de la 10 - evident fructe
pranzul - ciorba, legume cu carne/ mamaliga/paste si desert (gen cozona sau chec
gustarea de dupa masa - croissant cu lapte
nu se permite sa aduci mancare de acasa pt ca exista unele reguli, sa nu se dea nimic u potential alergen pt copii, gen ou, si in caz de probleme sa nu existe suspiciuni - toata lumea mananca acelasi luru din aceeasi sursa
eu zi sa ii dai voie sa primeasca mezel - s-ar putea sa guste si sa nu ii placa, dar daca ii interzici deja il transformi in ceva fascinant
mama de Carol (29.12.2008) si 37+ cu Patrick
blog
lulu77 spune:
dilema asta am avut-o si eu cand a inceput anul trecut Luca gradinitza.
venea acasa si plangea efectiv si imi cerea, se ruga cu lacrimi sa ii cumpar si lui salam cum au copiii la gradinitza, ca miroase bine si ii este pofta!!!
el merge la o gradinitza cu program normal, deci cu pachet de acasa.
degeaba il trimiteam eu cu iaurt, orez cu lapte, cascaval, etc cand colegii, TOTI, veneau cu salam-uri diverse, cornuri, etc.
asa ca am gasit o solutie de "mijloc" ptr a evita frustrarea copilului si ii cumpar mezeluri facute de magazinele BIO cu produse traditionale, strict ptr MD la gradinitza, sau din REAL din cele afumate de ei si atat, fara alti conservanti.
acum ca mananca maxim 2 felii de pastrama/muschi file dimineatza (in week-end niciodata fiind acasa) doar la gradinitza, si e fericit si linsitit nu o fi foc.
in rest compensam cu mult peste(3 ori/saptamana), legume si fructe zilnic, fara biscuitei(nu iau plakut niciodata, mananca extrem de rar), fara dulciuri cumparate(in afara de gama Kinder rar), curcan, nuci, migdale, etc.
mezelurile nu ar fi o asa mare problema, sa vedeti cand incep la grupele mari sa vina cu chips-uri si cola la pachet
AgnesLuca spune:
cleo,
sdcristian, nu am interzis niciodata complet, cum ziceam cind suntem la altii si e pe masa ii dau si ei. La gradinita cred ca ma sperie si faptul ca nu am eu controlul, desi am incredere in educatoare in general
lulu77 a mea nu plinge din cauza asta, oricum am retinut ideea.
M-am inscris la o prelegere "Cu copii la masa in familie- asa le place tuturor sa manince", e pe 19 iulie, face parte dintr-un program de promovare a alimentatiei sanatoase pentru copii din landul in care locuiesc. O sa cer si acolo parerea si daca intereseaza o sa dau amanunte si pe forum.
cipcipcip spune:
Nu este usoara problema ta, in Germania se maninca multa sunca si cirnati, la fel ca si prin Scandinavia. Nu zic ca e sanatos, dar in final conteaza prea putin, sint atitea alte lucruri care sint nocive. Eu personal cred ca e mai rau sa se simta exclusa din colectivitate la gradinita si sa nu primeasca ceea ce maninca toti ceilalti. Sint convinsa ca o felie de sunca pe zi nu ii face nici un rau. Si eu sint adepta unei alimentatii sanatoase, dar citeodata nu avem incotro. Sint de parere ca faci mai mult rau daca ii interzici.
Si copiii mei de ex nu au voie dulciuri si prajituri in timpul saptamanii, dar in week/end, da. Daca interzici total ceva creezi mai multa frustrare si da, va minca in mod sigur pe ascuns cind va prinde.
AgnesLuca spune:
Am gasit solutia, ne mutam in Italia
Cipcipcip, ai dreptate cu nemtii, de-aia zic ca n-am nici o sansa sa schimb obiceiurile gradinitei. Despre interzisul total am exact aceeasi parere, am mai scris si inainte insa cu exclusul din colectivitate (cel putin acum la 2 ani) cred ca e un pic exagerat; o sa mai intreb la gradi daca intre timp a mai cerut si in ce mod. Azi mi-au zis ca a mincat o felie cu brinza si cu a doua s-a jucat, deci i-au luat-o, dar azi a mincat bine acasa musli cu iaurt si piure proaspat de capsuni.
pisi-pis spune:
Eu cred ca alimentatia si placerea de a manca anumite alimente se construieste in copilaria mica, si e pacat sa ii scapam din mana de pe acum. Oricum cand se maresc si au bani pe mana nu mai avem sanse sa ii influentam. Faptul ca mananca si ceilalti copii nu ar trebui sa fie un argument, adultii din jur mai beau si un pahar cu bere sau vin, ca sa nu mai spun de cafeaua care e sport national in Portugalia, asta inseamna ca ar trebui sa bea si ea pentru ca ii e pofta? Dar copii cu alergii ce fac?
Eu fac ca si Lulu, pentru fiecare aliment cu care nu sunt de acord duc o varianta facuta in casa, sau bio, sau fara sare sau zahar.
Mami de Laura (14.06.2010) si Mitza Fetitza
AgnesLuca spune:
Pis-pis sunt de acord si cu tine.
Cum spuneam in pagina trecuta, o sa incerc varianta de compromis sa duc eu ceva mai sanatos (in principiu gradi nu prea agreaza ideea cu mincarea de acasa), dar in prealabil mai vreau sa discut o data cit de insistente sunt cererile ei; ramasesem intelesi ca daca devine f. insistenta, sa-mi spuna si deocamdata nu am fost abordata in acest sens (momentan am toata partea stinga a fetei umflata dupa o operatie la dinti si nu-mi prea arde de discutii cu nimeni )
In grupa noastra chiar este o fetita alergica la gluten si lactoza si i se da mincare speciala; mi-a trecut si mie prin minte sa zic ca a mea-i alergica la mezeluri, dar m-am gindit ca nu-i bine sa minti, nici macar pentru cauze nobile
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AgnesLuca Am gasit solutia, ne mutam in Italia |
Salamul traditional, salamul cu pistic din Bronte, salamul cu migdale din Agrigento, salamul cu nuci, salamul cu ardei iute; Lonza, Pancetta, Capocollo si specialul Mandolino di Sicilia.
Si sa nu uitam cel mai cunoscut: mortadella.
Crezi ca Italia e o alegere buna?
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
AgnesLuca spune:
Mej, recunosc ca eu in Italia ma ocup numai de "frutti di mare", da din ce descri tu aici e posibil sa devin un mare fan de mezeluri (mai putin mortadella) cel putin in concediu.
Da din ce am citit eu, stilul alimentar mediteraneean este singurul considerat sanatos din Europa. Iar batrinul continent n-am de gind sa-l parasesc