De ce a devenit "nu" cuvāntul lui preferat?

De ce a devenit "nu" cuvāntul lui preferat? | Autor: ralutzy_che

Link direct la acest mesaj

Bb are 1 an si 7 luni "nu" a fost printre primele cuvinte care le-a spus si a devenit cuvantul lui preferat. Problema este urmatoarea:

-daca il intreb ceva primul raspuns al lui e "nu"
-daca il rog sau ii spun sa faca orice spune "nu", chiar daca apoi face lucrul respectiv
-uneori se trezeste noaptea plangand si spune "nu, nu, nu"

Am crezut ca e vina mea, foloseam frecvent "nu fa aia, nu ai voie acolo, nu asa" dar am eliminat expresiile astea de ceva timp si evit sa spun "nu" in preajma lui si totusi nici un rezultat.

Probabil ca e doar o etapa si mai sunt si alti pitici care faceau la fel dar eu sunt cam stresata, se apropie multe schimbari in viata lui si daca nu scapam repede de "nu" ma tem ca va deveni un tic.

Poate ma ajutati cu un pont sau macar o parere, daca voi nu ati avut probleme asemanatoare.

Iaiu, mami de Alex (25.11.2009)
"Invata sa-ti scrii durerile pe nisip si bucuriile pe stanca"

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns inbox spune:

Probabil a auzit prea multe "nu"-uri, chiar daca tu le-ai eliminat acum, la el mai dureaza.
Inlocuieste-l pe "nu" cu "daca", si cu explicatiile de rigoare. Evita sa te ambalezi cand face ceva, ca se sperie! Probabil s-a speriat de vreo reactie a ta acompaniata de NU de a ajuns sa si viseze!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zax spune:

evident este o etapa si tu stii asta la fel de bine ca noi toate; dar cand ti se intampla chiar tie e mult mai suparator; va trece ca toate celelalte etape din viata lui mai repede sau mai greu;

sfatul meu este sa nu ii oferi foarte des alternative; motive de alegere si evident de a spune nu, indiferent de ceea ce cred el cu adevarat; mi s-a intamplat si mie cand baiatul avea in jur e 2 ani exact la fel: il intrebam: mergem afara? el spunea: NU; facem cutare sau cutare chestie? NU si tot asa, desi era clar ca nu era o decizie a lui de a refuza anumit lucru si doar un cuvant pe care il rostea fie ca sa isi arate independenta fata de noi, fie ca il auzise de prea multe ori, fie ca pur si simplu se distra daca incepeam sa ne enervam.

solutia: mergem afara! si punct - fara prea multe discutii. ne imbracam cu hanoracul asta! - nu intrebari de genu: vrei sa punem bluzita galbena sau pe cea rosie ??? si tot asa...

daca imi mai aduc aminte mai revin

PS. evita in continuare sa ii spui tu insati NU; incearca sa ii schimbi actiunea nedorita prin oferirea unei alternative, nu prin interzicerea ei!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana_alex spune:

Si la noi pe langa cuvintele uzuale de mama si tata cuvantul NU a fost printre primele rostite si inca e un cuvant preferat. Fetita mea are 1.9 luni si pana acum 2 luni nu zicea DA ci doar dadea din cap dar cuvantul NU era la ordinea zilei si nu zicea un simplu NU ci mereu 3 de nu..nu nu nu.Noi ne-am amuzat de felul dragals in care zicea ea si ce botic pune si nu pot spune ca eu am folosit foarte multe restrictii ...NU FA AIA, NU AI VOIE ACOLO ETC...e dupa parerea mea un cuvant frumos...glumesc.
Am fost si eu un pic diperata de folosirea acestui cuvant si ca si in cazul vostru cand o intrebam ceva zicea nu si gata seincheia discutia, dar a inceput apoi sa zica DA DA si acum e cu DA in gura toata ziua.
E o etapa care va trece mai repede sau mai greu, noi am incercat sa glumim cu ea si sa o imitam si cand cerea ceva ziceam si noi NU NU NU...exact ca ea si parca nu-i prea placea si s-a lasat singura...Rabdare multa mami!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

A mea zice nu si cind e da. Ma rog, acum i-a mai trecut, dar a avut o perioada cind o intrebm intinzindu-i cana: Bei apa? Si ea zicea NU in timp ce ducea cana la gura.
E amuzant .Si o sa-i treaca.
La noi din contra, a functionat f bine oferitul alternativelor. "Hanoracul galben sau rosu", mie imi era perfect egal, pentru ea era important si ii devenea de-a dreptul "perpendicular" daca era "hanoracul asta punct".

http://pisigri.blogspot.com/

Mami de Ilinca (5.03.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralutzy_che spune:

Mersi de sfaturi.

Mergi la inceput

Pisigri
si noi trecem zilnic prin faza cu apa, de care ai spus, e drept ca e si amuzant in cele mai multe cazuri. astazi aveam 2 lingurite am intrebat: Lingurita rosie sau verde? si el a spus "amadoua" si a intins manutele, e prima data cand spune cuvantul asta si eu am bufnit in ras

Mergi la inceput

Mariana_alex

imi surade ideea de a spune si eu "nu" cand imi cere ceva. am sa incerc cu prima ocazie sa vad cum reactioneaza.

nu cred ca o sa-i placa deoarece el nu este obisnuit sa i se refuze ceva; fiind un bb cuminte, trecand peste raspunsurile lui mereu negative, si avand in vedere ca mereu este cineva dupa el (bunica, bunicul) mereu a primit ce a vrut.

Mergi la inceput

Zax

initial credeam si noi ca spune doar asa, si nu face diferenta intre "da" si "nu" . am ramas uimiti cand, jucandu-se cu o fetita mai mare ,la orice intrebare Alex raspundea "da". poate totusi o face doar ca sa se distreze pe seama noastra.

o sa incerc sa fiu mai categorica cu el. sa-i spun "vino sa mergem afara" si sa nu-l mai intreb "vrei sa mergem afara". asta va fi mai greu pt mine, sunt obisnuita sa il consult si pe pitic de fiecare data inainte sa facem ceva. faceam asta inca de cand era in burtica si atunci nu prea avea cum sa raspunda.

cat despre alternative...traiasca baloanele de sapun, e printre activitatile lui preferate si cand aude de baloane lasa orice si fuge pe balcon

Mergi la inceput

inbox
"daca" a luat de mult timp locul lui "nu" acolo unde s-a putut, iar explicatiile le-a primit intotdeauna.

legat de ultima parte a msg tau trebuie sa te contrazic. alex este ascultator si nici macar nu am ridicat vreodata tonul la el. l-am mai pus la colt cand facea cate o prostioara cu intentie, dar coltul pentru el e o chestie distractiva, mai ales ca stateam si eu cu el; acum cand aude cuvantul prostie spune "aia potie" si merge singur in colt fara sa-i spuna nimeni, se uita la noi si rade.

cred ca am descoperit si care era problema de soomn. nu ii plac si ii este frica de jucariile de plus muzicale (nu de toate doar de cele care fac zgomot mai mare gen maimuta urlatoare, si mai ales de cele care au acorduri din muzica chinezeasca) si probabil a visat ceva de genul. astazi la somnul de amiaza am patit la fel si mi-am amintit ca afara incepuse sa planga si a venit sa-l iau in brate, venise la el un pui de caine care latra si arata ca o jucarie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inbox spune:

Nu m-am referit ca l-ai certat, am vazut parinti care atunci cand copilul, din curiozitate se duce de exemplu la priza, reactia lor este mult amplificata si striga efectiv "nu, nu!", moment in care copilul se sperie si se blocheaza! Sunt convinsa ca este un copil cuminte, cat despre prostioarele intentionate si coltul cel amuzant nu comentez.
Asta cu jucariile si fata mea a avut-o pana pe la 3 ani, nu suporta nici o jucarie cantatoare, vorbitoare, chitaitoare, la noi toate jucariile aveau mecanismul de facut zgomote scos din functiune. Imi aduc aminte ca a primit o papusa vorbitoare, si pana sa ne prindem noi ce face, cei care i-au adus-o i-au facut si proba...nu-ti spun cat s-a speriat de rau, mereu imi spunea ca papusa aia e de plastic si nu vorbeste! A trebuit sa o pitesc o vreme.

Mergi la inceput