Cum ne protejam copiii?

Cum ne protejam copiii? | Autor: Victoria_mami

Link direct la acest mesaj

Cum ne protejam copiii de pradatori si cand introducem conversatia despre straini? Victoria (3 ani) a vazut cateva cantecele pe youtube despre straini si "stranger danger" si apoi i-am explicat eu cate ceva. Dar vreau sa stiu ;a ce varsta introducem aceste conversatii? Eu as vrea sa fim undeva la mijloc, adica, nici nu vreau sa cresc un copil paranoic, dar vreau sa fie 'aware' (imi cer scuze, nu gasesc cuvantul in ro-constienta?) de pericole si de oameni 'rai'. Acum la noi nu e pericol, pentru ca Victoria e acasa cu mine, suntem cu ea 24 ore/zi, dar, oare, ar trebui sa o 'avizez' de pe acum, sa fie pregatita anul urmator in septembrie cand incepe gradinita? Si, daca da, cum introducem aceste conversatii si cata informatie e necesara sau indicata sa oferim unui copil unui copil de 3 ani?
Va multumesc tuturor.

Victoria Isabella, Printesa Noastra Perfecta!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Elle_seb spune:

Si a mea tot 3 ani are (fara 2 luni) si ar trebui sa deschid o astfel de discutie. Fi-mea e foooarte sociabila si are o atractie vizibila catre baieti...
Asa ca ma intereseaza si pe mine subiectul.

_
Un sistem imunitar puternic pentru copilul tau

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miniuta spune:

desiree, vezi ca aici, la sectiunea asta, exista un subiect numit "metode reale de prevenire a abuzului", un subiect foarte bun, din pacate cu multe teme dureroase. dar acolo gasesti tot soiul de tip-uri foarte bune. este un pic mai sus de subiectul postat de tine, la cele care sunt permanent pe prima pagina.

tot de acolo am aflat si de cartea lui gavin de becker - protecting the gift. keeping children and teenagers safe (and parents sane). cateva capitole/ parti sunt traduse si in subiectul de mai sus.

numai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Miniuta, multumesc.

_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Desiree eu am evitat cu cea mica discutiile foarte amanuntite pentru ca momentan nu e singura nicaieri. Asa ca m-am analizat si am incercat sa identific forme posibile de abuz si am lucrat in directia aceea.

De ex inca de cand a iesit din pampersi (pe la 2 ani) am incurajat-o sa se stearga singura. De pe la 3 ani face acest lucru destul de bine, oricum o spalam in fiecare seara. In acelasi timp am incurajat-o la baie sa se spele singura (desi inca o mai ajutam) iar in timp ce se spala ii explic ca nimeni nu are voie sa o atinga in mod neplacut la partile intime sau in general. In rest incerc sa discut mult cu ea, sa o incurajez sa imi povesteasca TOT ce face intr-un mod placut, intai ii povestesc eu ce-am facut in ziua respectiva si apoi o intreb si pe ea cum a fost la gradi.

Despre plecat cu straini inca nu am discutat, imi place ca e sociabila si nu vreau sa o sperii, insa e oricum mereu supravegheata, are doar 4 ani.

Cu cel mare care are aproape 10 ani discutia a fost mai directa incepand de pe la 7 ani cand a inceput sa se mai joace si singur in fata casei. La varsta aia oricum afla din cand in cand din discutii si media ca a disparut vreun copil, asa ca am vorbit direct despre masurile de siguranta.

Mergi la inceput

Luna, multumesc pentru raspuns. Sunt, insa 2 lucruri in postul tau despre care as vrea sa mai discutam (nu pot spune ca NU sunt de acord cu ele, ci doar sa mai discutam putin despre ele):
1. Ii ceri sa-ti spuna daca cineva o atinge in mod neplacut; ce te faci daca ii place si nu-ti spune? Stii ca (,) copilasii se ating pentru ca le da senzatia de placere si nu are absolut nimic sexual, din punct de vedere mental, ca sa spun asa. E sexual pentru noi, care stim ce inseamna sexual, pentru ei e pur si simplu o atingere ce creeaza o senzatie placuta.

2. Ei trebuie sa fie constienti si de faptul ca si persoanele cunoscute le pot face rau, nu doar straini. De aici intrebarea mea de la inceput: unde e idealul? Unde ne oprim, sa nu ii crestem paranoici, dar sa fie aware de pericol?

_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Desiree nu cred ca este nimic placut in atingerea sexuala a unui adult. Atingerea sexuala a adultului asupra copilului implica in mod dramatic durere, invadarea intimitatii.

Binenteles ca si fie-mea (ca mai toti tancii de varsta ei) a descoperit masturbarea, insa nu cred ca ar accepta o atingere brutala sexuala.

In plus citeam undeva, nu mai stiu prin ce carte sua material, ca a ii spune unui copil ca nu are voie nimeni sa-l atinga "acolo" e gresit, ii influenteaza in mod negativ viata sexuala mai tarziu cand se va simti vinovat datorita faptului ca actul sexual ii face placere. In plus se poate simti vinovat si cand isi produce placere singur/singura pentru ca mami i-a spus ca n-are voie sa-l/s-o atinga nimeni.

Binenteles ca trebuie sa inteleaga ca oricine le poate face rau, chiar si persoanele apropiate insa cum poti sa-i spui copilului "unchiu' Ghoerghe n-are voie sa te atinga pentru ca s-ar putea sa iti faca rau"? Nu poti. De aceea eu am ajuns la concluzia ca o independenta marita a copilului inca de mic il protejeaza de rau voitori.

Adica nu vad ce ar cauta cumnatul sau fratele sa le faca baie copiilor mei? Sau sa ii imbrace? Sau sa ii schimbe? Si pentru ca nu ma pot retrage in mijlocul padurii atunci cred ca, si daca ii rog pe acestia de ex sa aiba grija de copiii mei 2 ore, stiu ca ai mei copii nu au nevoie sa-i stearga unchiu'/bunicu'/vecinul nici la fund, nici sa ii imbrace.

O alta regula e sa vb cu copilul si sa stabilesti niste reguli: cu cel mare de ex am avut ca regula promisiunea ca nu voi trimite niciodata pe altcineva sa-l ia de la scoala (unchi, prieten, vecin) fara sa-l anunt pe el sau scoala.

In primii ani au fost safe, dar dupa anul 3 (8 ani) ii lasa sa iasa pe usa fara sa se uite in special cine ia copilul. Asa ca fiul meu stia ca nu trebuie sa plece de la scoala cu altcineva decat cu mine sau cu cine il anuntam eu ca vine sa-l ia. Daca aparea vecinul si zicea ca l-am trimis eu sa-l ia el stia sigur ca nu e adevarat caci nu sunasem la scoala sa-l anunt, deci n-ar fi plecat cu el (sper eu).

Si in final pot zice ca niciodata nu poti avea certitudinea ca vei afla. Tot ce poti e sa iti iei cateva masuri de siguranta, sa discuti mereu cu copilul fara sa-l sperii, sa fii deschisa, sa simta ca iti poate spune orice. Si sa speri.

Mergi la inceput

Luna, . Multumesc.

_

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MACARIE spune:

eu am fetita de 3,4 ani si ma intereseaza extrem de mult subiectul in urma unei intamplari pe care eu am provocato dar am ramas asa de socata de rezultat incat ....sa va spun
m-am intilnit la cumparaturi cu un prieten care era cu sotia si copilul de 5 ani si i-am zis ...stai sa incerc ceva la baiat.., m-am dus la el (nu ma vazut decat de vreo 2 ori in viata lui deci nu ma cunostea)si spun:buna , ce faci? vad ca ai ciocolata in cos ...daca mergi cu mine iti dau eu mai multa ciocolata...ce zci?! "BINE VIN" si ma luat de mana, am ramas masca si ma tot uitam la fetita mea , of , a venit tatal si a inceput sa il certe , a venit si mama care nestiind ce sa intamplat nu intelegea nimic...oricum , cum sa imi feresc fetita de tentatia ciocolatei (este terminata dupa ea)
cu acolo nu trebuie sa pui decat tu manuta a inteles , dar cu ciocolata cum face??
sunt foarte stresata si exercitiu cu baietelul prietenilor nu ma ajutat deloc

---------------------------------------------------------------

Nu va ingrijorati de ziua de maine,caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi.Ajunge zilei necazul ei.......Iisus Hristos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Oricat de des i s-ar repeta unui copil de 3 ani ca nu bine sa intre in vorba cu strainii, nu va reusi sa inteleaga. Tot parintii sau un adult responsabil trebuie sa ii supravegheze. De abia pe la 6-7 ani, copiii incep sa inteleaga. Pana atunci, i se repeta continuu nu e bine sa stea de vorba cu strainii.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Macarie, fetita ta stie ca acasa poate primi ciocolata oricand? In felul asta, (sper) stie ca daca vrea, vine si-ti cere tie si primeste oricand (cu mici exceptii, desigur) si atunci nu are nevoie sa plece cu vreun strain sa primeasca ciocolata. So probabil, da, repetat pana la epuizare ( a ta epuizare ) sa NU plece cu strainii. Eu ii spun tot timpul Victoriei ca oamenii in general sunt buni, DAR exista si oameni rai si nu putem stii cine e bun si cine e rau, ca nu putem sti doar uitandu-ne la cineva daca e bun sau rau. Si eu am intrebat-o cu o voce super-mieroasa si asa, de 'miloaga' ca daca vine cineva (barbat sau femeie) si o roaga sa ii ajute sa isi gaseasca bietul catelus care e pierdut si speriat, se duce sa-i ajute? Raspunsul: DA! Am replicat imediat: NU!!! NU te duci! Acum ea teoretic stie sa-mi spuna mie sau lui Daddy ca NU se duce, ca fuge cat poate ea de repede si striga cat poate ea de tare, dar de la teorie la practica e drum luuuuuung, greu si anevoios. Am invatat-o si sa formeze 911 si i-am explicat ca numai daca mami de ex., pica pe scari sau daca mami doarme si nu se trezeste sau daca mami ii spune sa sune. Altfel nu e ok sa sune la 911. Dar cum am spus mai sus, teoria o stie... sper sa nu fie niciodata nevoie s ao puna in practica.

_

Mergi la inceput