Meningita copilului - dialog cu medicul specialist

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns DrDoinaPlesca spune:

Vaccinul impotriva meningitei pneumococice exista in Romania dar nu este inclus pe schema Ministerului Sanatatii, deci nu este gratuit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrDoinaPlesca spune:

In prezent, exista vaccinare impotriva bacteriilor care produc meningita, dupa cum urmeaza: vaccinarea antipneumococica, vaccinarea antimeningococica si vaccinarea contra hemofilus influenzia. Aceste vaccinuri sunt optionale, cu exceptia celui contra hemofilus influenzia cuprins intr-un vaccin existent in programul de vaccinare. Celelalte doua sunt optionale si pot fi administrate incepand cu sugarii (de la 2 luni pana la 12 luni) dar si dupa aceea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrDoinaPlesca spune:

Alimentatia corecta, respectarea regulilor de igiena, evitarera aglomeratiilor, mai ales daca este vorba de un sugar si nu in ultimul rand vaccinarea - modalitate de preventie confirmata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrDoinaPlesca spune:

Meningita bacteriana este o boala extrem de grava care poate ucide sau, pentru supravietuitori, poate sa lase sechele neurologice grave (epilepsie, retard mental, tulburari de auz, de vedere, de mers etc). Este exclus ca o astfel de boala sa treaca neobservata. La debut, febra mare, alterarea starii generale, somnolenta marcata, varsaturile, convulsiile anunta o evolutie grava.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrDoinaPlesca spune:

In schema de vaccinare pe care copilul Dumneavoastra a facut-o, intr-adevar a fost protejat impotriva unei bacterii, dar mai sunt si altele pentru care, dupa varsta de un an, copilul poate fi vaccinat. Cel mai util ar fi ca intre 1 si 2 ani sa primeasca 2 administrari de vaccin impotriva pneumococului la un interval de minimum 2 luni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrDoinaPlesca spune:

In sezonul cald, este de preferat sa evitam scaldatul in ape statatoare (balta). Exista pericolul ca in lipsa unei igiene a apei copilul sa dezvolte infectii de la cele mai simple, cutanate, faringiene, digestive, oculare, pana la infectii grave (meningite, encefalite) prin prezenta de: ciuperci, bacterii, spirochete etc. Vaccinarea impotriva meningitei nu se adreseaza germenilor existenti in apa statatoare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrDoinaPlesca spune:

Una dintre cele mai grave si rapid mortale meningite este cea produsa de infectia meningococica. Leziunile cutanate apar inainte de modificarea lichidului cefalorahidian (lichidul care scalda maduva spinarii si care se infecteaza in cazul unei meningite). Leziunile cutanate au aspect hemoragic si evolutia este extrem de rapida cu generalizare in decurs de cateva ore. Este exclus ca un medic sa poata sa confunde leziunile cutanate din aceasta infectie cu bolile eruptive ale copilariei. In plus, copilul este comatos, febril si nu reactioneaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrDoinaPlesca spune:

Prematuritatea reprezinta un factor de risc semnificativ in ceea ce priveste infectiile. Cel mai mare pericol al nou-nascutului, in primele 28 de zile, sunt agresiunile infectioase, el provenind dintr-un mediu steril si avand o imunitate zero. In aceste conditii, vulnerabilitatea este cu atat mai mare cu cat varsta gestationala este mai mica. Presupun ca in acea perioada copilul a necesitat reanimare sau manevre de reanimare. In plus, a fost spalat, gavat, schimbat. Toate aceste manevre puteau si pot contamina orice nou nascut. Daca gravida este purtatoarea unui germene, sansele nou-nascutului de a se infecta sunt si mai mari. Exista o diferenta semnificativa intre infectiile dobandite in viata intra-uterina (se soldeaza cu consecinte clinice permanente - malformatii)si cele dobandite in timpul travaliului si in prima luna de viata. Cea mai inteleapta atitudine este de a va evalua starea de sanatate inainte de a demara o noua sarcina. Acest eveniment nefericit nu are caracter repetitiv.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cellia78 spune:

Va multumesc din suflet pt raspuns!

Am inteles perfect; da, cam asa s-au petrecut lucrurile, plus manevre de resuscitare intrucat a suferit un stop radio-respirator imediat ce a fost scoasa.
Voi incepe investigatii suplimentare din timp in vederea urmatoarei sarcini; oricum, la urmatoarea sarcina am inteles de la medicul cardiolog ca va trebui sa fiu monitorizata si din acest punct de vedere (tahicardie supraventriculara in ultimul trimestru in sarcina cu fetita).

Va multumesc mult!Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danangie spune:

Si aici in Italia e optional.Dar daca alegi sa il faci e oricum gratis. Se administreaza de 3 ori daca il faci pana intr-un an. ai mei l-au facut la 3 luni la 5 luni si la 7 luni. Daca alegi sa-l faci peste 1 an se administreaza numai o data. Asa e aici.
Alessio Michele (3 ani) , Mattia Gabriel (1 an si 8 luni) plus un ghiocel de primavara Marco Andrei (4 luni) ! .

Pozici cu noi

Mergi la inceput