Recomandari? ( scrieri despre Holocaust)
Raspunsuri - Pagina 3
maria_alexia spune:
razant pe langa topic, caci tot s-a comentat consistent Cititorul : a aparut recent la Rao www.bookiseala.ro/markus-zusak-hotul-de-carti/62176.html" target="_blank">Hotul de carti. Ati citit-o? Va tenteaza?
Pare a fi in acelasi curent: literatura brodata pe taram real. Si ideea ca prin citit intri in lumea de deasupra ororilor din epoca.
beshter spune:
Eu is de acord ca 'Cititorul' e o carte frustranta. Mie nu mi s-a parut nici macar bine scrisa, dar...ma rog. Iar la film am stat pana la sfarsit doar ca sa vad pana unde merge cu 'soparlele' subtil-antisemite.
Vreau sa adaug listei o carte impresionanta, neromantata si bine documentata: 'Holocaustul la periferie. Persecutarea si nimicirea evreilor in Romania si Transnistria in 1940-1944' - Wolfgang Benz si Mrigitte Mihok.
Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz
AB_AC spune:
Mihaelka bine scrisul nu se referea la calitati beletristice:)) ci la argumentatie de avocat... poate corect era sa zic siropos de convingatoare... De ce spun asta... ca Domne la sfarsit e si "pedepsita", nu? ca si cum pedeapsa aceea e la nivelul atrocitatilor.
Khristin ai picat in plasa complet :) Bine mey... a fi analfabet te face mai putin uman? Ai vreo scuza ? Ai dreptul la clementa? A fi diferit, a fi frustrat, a fi sarac si needucat nu inseamna ca nu poti sa fii si sa ramai om. Cartea pune exact asta in discutie. si incearca in mod reusit sa trezeasca simpatie pentru criminal.
khristin spune:
Mihaelka, mie nu mi s-a parut cartea asta prost scrisa sub nici o forma, sorry...din contra as spune ca e plina de introspectie, daca treci de inceput care e cam prea 'sexual'.
AB_AC, in nici un caz n-am afirmat ca analfabetismul ar avea vreo legatura cu umanitatea aici daca asta s-a inteles cumva. Acel 'reading' eu l-am perceput ca face referire la valoarea morala a literaturii in societatea noastra, sau cum incearca autorul sa inteleaga ceea ce citeste in personajul Hanna. Din perspectiva lui Michael, Hannah reprezinta femeia de care a fost indragostit odata si totodata cea care a comis atrocitatile (de aici nuanta duala). Perceptia mea ca cititor asupra personajului Hanna a fost prin ochii scriitorului automat. Iar autorul insusi marturiseste ca se vede confuz cand incearca sa analizeze cele doua fatete ale personalitatii Hanna (cred ca de aici vine empatia pt. ea ca fiinta umana, nu pt. crimele infaptuite cu siguranta). Sper ca nu s-a inteles din mesajul anterior ca as simpatiza eu personal cu atrocitatile....iar cartea a surprins cred eu teribil de bine nuantele de gri, nu neaparat cele alb-negru, care sint evidente de altfel. Happy reading! :-)
Yasmine et Chris Anthony
The past is history, the future is a mystery, but today is a gift—that’s why it's called ‘present’.
AB_AC spune:
Kristin nu, nu s-a inteles asta:)).
Cartea pune in prim plan omul si nu criminalul Hanna. Cazutul in plasa inseamna ca si cititorul incepe sa o vada ca pe o fiinta umana. Are atatea defecte si are o origine asa modesta si traieste inspirand mila... E "un sacre coup tordu " sa faci ca acel criminal fara mila sa inspire mila unui cititor. Practic furia pentru faptele ei... e estompata de mila pe care o resimte cititorul pentru faptele ei. Procedeul este inteligent. Situatia in care e Hanna ne este familiara, sunt necazuri care pot sa se intample vecinei de la etajul cinci si cumnatei, pe cand necazurile celor ucisi nu ne sunt deloc familiare si sunt indepartate, de neimaginat si cititorul nu se poate pune in pielea victimei. Familiaritatea cu o situatie inclina balanta milei in mod subiectiv.
Poate cartea ar fi mai usor de digerat pentru mine, daca nu ar fi fost un concept deja spus deschis de nazisti: un mort e o tragedie, o suta de mii e o statistica.
Edit:scosei accentul de la sacre ca iese prost