Recomandari? ( scrieri despre Holocaust)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns speed spune:

desi nu se incadreaza strict la subiect as recomanda cartea lui Edmund De Waal "The hare with amber eyes" (nu cred ca a fost inca tradusa in romaneste ). Autorul (un "ceramist" celebru) mosteneste o colectie de sculpturi japoneze in miniatura (netsuke) iar in cautarea originii acestora ne poarta prin istoria tumultoasa,fascinanta si tragica a unei familii (sau mai bine zis a unui clan) evreiesc, incepind din Odessa pina in Japonia, trecind prin Paris si Viena.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RWheelwright spune:

O carte foarte buna pe acest subiect poti gasi la Polirom (eu am luat-o la reducere, am fost norocoasa): "Holocaustul evreilor romani. Din marturiile supravietuitorilor". Ultima data cand am verificat, nu o mai aveau in stoc, dar poate o gasesti la vreo librarie online...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

O carte tulburatoare : Leaganul respiratiei, Herta Muller




Aceasta carte nu-i despre Shoah sau Holocaust ci despre deportarea etnicilor germani in lagarele sovietice pentru "reconstruirea URSS" :((

Ma gandesc ca probabil nu ai citit cartea...

Povestirile strabunicii mele le regasesc cel mai mult in scrierile lui Lustig. Erau cam din aceeasi zona.
O carte interesanta in linie este tot a lui...
http://survivors-romania.org/pdf_doc/oliver_lustig_sr.pdf
este descriereacelo 11 ghetouri transilvanene "Procesul Ghetourilor din Nordul Transilvaniei" Cluj, Oradea, Satu Mare, Sighet, Tg. Mures, Somes Dej, Salaj Simleu, Reghin, Sf. Gheorghe, Baia Mare, Bistrita.

Istoria comunitatii din Balti impreuna cu marturii video o poti gasi pe site-ul Yad Vashem-ului(Muzeul Holocaustului din Israel
http://www1.yadvashem.org/yv/en/exhibitions/communities/balti/after_holocaust.asp

Daca vrei sa afli cum aratau acei romani care au fost oameni
e o carte scrisa de un evreu

Marius Mircu, Din nou #351;apte momente - din istoria evreilor în România: Oameni de omenie, în vremuri de neomenie 1987

sau scrisa de un roman Traian Popovici, Spovedania unei con#351;tiin#355;e, in Matatias Carp, Cartea Neagra (Bucharest, 1946), vol. 3: pp. 150-181.

Cel din urma este ceea ce evreii numesc "un om drept intre popoare" adica cineva care a incercat in acele timpuri sa salveze un evreu.

Exista o lista a celor atat de putini care n-au intors capul
http://www1.yadvashem.org/yv/en/righteous/pdf/virtial_wall/romania.pdf
si o lista a lor pe tari
http://www1.yadvashem.org/yv/en/righteous/virtual_wall.asp


O baza de date de poze
http://collections.yadvashem.org/photosarchive/en-us/photos.html
http://www1.yadvashem.org/yv/en/about/events/pdf/report/english/1.11_Solidarity_and_Rescue.pdf

si una recenta de marturii video...
http://www1.yadvashem.org/yv/en/remembrance/multimedia.asp
Sunt si cateva ale unor evrei romani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

'Cititorul' de Bernhard Schlink nu este legata de relatia dintre un tânar de 15 ani si o taxatoare de tramvai cu 20 de ani mai în vârsta. Relatia celor doi este numai pretextul de care se foloseste autorul pentru a descrie un conflict aparte între doua generatii: cea care a fost contemporana cu atrocitatile facute de cel de-al Treilea Reich si cea care a urmat-o. Profunda...


Yasmine et Chris Anthony

The past is history, the future is a mystery, but today is a gift—that’s why it's called ‘present’.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

O carte tulburatoare : Leaganul respiratiei, Herta Muller




Aceasta carte nu-i despre Shoah sau Holocaust ci despre deportarea etnicilor germani in lagarele sovietice pentru "reconstruirea URSS" :((

Ma gandesc ca probabil nu ai citit cartea...



Ba da, am citit-o. Doar ca, asa cum am precizat intr-o postare mai jos, m-am grabit sa o recomanda (tocmai pentru ca m=a impresionat foarte tare) fara sa fiu atenta la tema exacta a subiectului. Eram in vacanta, cu gandul aiurea si am retinut doar ideea de lagar.



Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Khristin The Reader este o carte foarte bine scrisa si si filmul a fost exceptional... totusi pentru mine urmasa celor intorsi din lagar este o carte care m-a facut sa plang de frustare. Acea frustare a familiei victimei cand un avocat reuseseste sa scoata criminalul cu basma curata.

De ce ? Hanna Schmitz in realitate nu ar fi fost niciodata recrutata in SS. Hanna nu putea ajunge in SS din simpla dorinta de eficienta fara urma de anti-semitism.
Cei din SS avea tema de citit Der Sturmer, Mein Kampf... ordinele educative ale lui Hitler. Aveau "sedinte de partid" de indoctrinare. Citeau pe rand manifestele partidului. SS-istii normali nu doar cei din Totenkopf, capetele de morti care vegheau camp-urile.

Hanna scapase si de citania partidului si nu doar ca nu era educata si nu auzise nimic la "sedinte", dar chiar nu stia sa citeasca intr-o tara ca Germania care era tara cu cei mai putini analfabeti la aceea epoca.

Statistica nu-i regula si poate o Hanna a existat, dar cartea prezinta exceptia ca o regula. Transforma calaul in victima si pune in discutie exact ceea ce a reprezentat si reprezinta capul de acuzare in toate genocidele... acela ca dincolo de ordine, dincolo de o oarecare nestiinta... nu esti om daca-ti ascunzi capul in nisip si nu reactionezi cand cei de langa tine pier ca mustele.
Apararea SS-istilor suna la fel ca si apologia despre Hanna... n-am stiut in ce intram, am urmarit ordinele, n-am putut sa mai iesim din masina.
Nu ... eu refuz mesajul acestei carti... ca om nu pot sa nu gasesc un mod de a nu chinui si ucide la nesfarsit.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Iar filmul cu opozitia dintre saraca Hanna care nu are nimic si se sinucide si evreica bogata new-yorkeza si colectiile ei de arta este de o stereotipie anti-semita rara.
Iar incapacitatea tanarului de a condamna pe cineva care spune :
"We had to let them burn in the locked building! If we had opened it they would have escaped and we would never have been able to round them up again."
este acceptabila doar in arta....sper!

Nu sunt absurda. Si inteleg dorinta batraneii, bunicutii, in general orice persoana pe langa care ai crescut stiind vag ca-s SS-isti sa fi fost o Hanna. Sa fie mai de inteles. Sa crezi nu se va mai inatampla daca inlaturi nevoia razbunare sociala a celor lipsiti de educatie.

Eu vad aceasta carte ca o opera de arta.
In viata e diferit. Facem alegeri si societatea judeca ce alegeri sunt morale sau imorale. Nu e gresit ca o carte sa vada un criminal de razboii in principal ca un om si nu ca un criminal. Arta imita viata, vede o parte din ea. Dar nu e viata, nu e o marturie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Acusor, n-am vazut filmul dar absolut de acord ca istoria este teribil de simplificata in carte, si bineinteles se pot ridica tot felul de intrebari incepand cu avocatul care nu si-a depistat clienta pe tot parcursul procesului ca fiind analfabeta, cum eroina insasi a tinut secret lucru acesta, confesiunea in sine ar fi ajutat-o la usurarea sentintei. Din review-urile pe care le-am citit despre carte se pare ca analfabetismul Hannei a vrut sa reprezinte in esenta ignoranta care le-a permis oamenilor obisnuiti sa comita crime. Totusi la un moment dat, autorul subliniaza clar ca era impartit intre dragostea ce o purtase Hannei si sentimentul de culpabilizare pe care-l avea cand incerca sa o inteleaga. Oricum sfarsitul este imprevizibil, partea care mi-a placut a fost cand prin scrisorile trimise, Hanna a devenit autodidacta si a invatat singura sa citeasca. In acelasi timp, Michael este in aceeasi masura vinovat, decis fiind sa pastreze tacerea la proces, cand putea foarte bine sa o salveze pe Hanna. Singurul gest de mila pe care l-a aratat fata de aceasta au fost casetele inregistrate pe care le-a trimis la penitenciar. Mi-a placut titlul pt. ca cititul poate fi interpretat si ca un proces al deschiderii mintii catre alte idei si dezvoltarea empatiei pt. conditia altora.

Yasmine et Chris Anthony

The past is history, the future is a mystery, but today is a gift—that’s why it's called ‘present’.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giani spune:

Sophie's Choice de William Styron- mi-a placut foarte mult cartea. A aparut la noi imediat dupa revolutie, se gasea pe tarabe intre Sandra Brown
Mi-au placut: Schindler's List si Defiance
Auschwitz: The Nazis and the 'Final Solution' - documentar BBC foarte bun.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luisa1983 spune:

Sonia Palty- Evrei, treceti Nistrul!
Istoria poporului evreu
MEMORIILE HOLOCAUSTULUI
Holocaustul in istoria poporului roman
Dachau- Paul Breben
http://www.cartidownload.ro/Diverse/823820/The_Last_Train_to_Dachau
http://www.slideshare.net/Noelma/istoria-interzisa-holocaustul-miscarea-legionara-eminescu-presentation

Mergi la inceput