Regionalizare
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Ce am inteles eu:
Ca sa fie accesati niste bani europeni (10 miliarde?), tara trebuie impartita in zone mai mari ca judetele, pentru ca dor zone cu populatie mai mare (peste 2 milioane de oameni sau asa ceva) pot primi bistarii.
PDL s-a gandit ca ar fi bine 8 zone; ceilalti nu sunt de acord. UDMR vrea 16 zone (dintre care o zona cu trei judete, stiti voi care), iar ULS zice ca nu prea stie ce sa zica, ca ar fi bine cu 8, dar sa se pastreze si judetele (deci o structura peste judete, cu cateva zeci sau sute de noi posturi platite de stat) si, oricum, nu acum, ci prin 2013 sau 2015, oricum, dupa alegeri (dar si dupa 2012, cand se dau banii europeni).
Am citit eu ce-am citit, dar nu ma dumiresc, in afara de dorinta UDMR, care-i clara:
-de ce vrea PDL regionalizare (alt motiv, poate unul ascuns, in afara de banii europeni)?
-de ce nu vrea USL regionalizare pana la alegeri, adica ce avantaje/dezavantaje sunt in treaba asta?
Mentionez ca stiu de ce nu se doreste regionalizare in partide (chiar si PDL), adica faptul ca dispar structuri intregi judetene, cu baroni, sefi, sefutzi etc., insa nimeni nu pomeneste, normal, de acest motiv. De altfel, regionalizarea asta a fost "proiectata" si in alte guvernari, dar nici una nu i-a dat curs.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
Raspunsuri
![](images/user_man.png)
beren spune:
Regionalizarea in interes de partid este practicata peste tot. In US se cheama "re-districting".
Nu exista motivatia "externa" europeana, evident - deci tragerea "spuzei pe felie" este pe fata doar din interes de maximizare de castig de voturi (in sistemul american).
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
In mod normal ar trebui sa fie o chestiune doar de eficientizarea. In prezent pe baza unor analize in ultima instanta s-a ajuns la concluzia ca forma actuala de organizare este mai putin eficienta decat o alta forma. Pe scurt suprafetele judetelor sunt prea mici in raport cu cheltuielile prividn administrarea lor. Sau pe scurt nu este prea eficienta actuala structura. S-a propus modelul actual insa sunt observatii cum ca s-a trecut la o alta extrema. Aceste zone sunt prea mari de data aceasta si devine ineficienta administrarea lor. Motivatiile sunt multiple.
Avantaje:
1 Scaderea costurilor administrative in raport cu numarul de locuitori si suprafata administrata
2 Descompunerea sau diluarea grupurilor de interese locale actuale
3 Reducerea birocratiei
4 Cresterea vitezei decizionale si managementului administrativ
Dezavantaje:
1 Necorelarea pragurilor administrativ teritoriale succesive
2 Riscul necunoasterii corecte a datelor din teritoriu data fiind marimea regionala
3 Riscul cresterii (centralizarii) coruptiei
4 Neconcordanta echivalarii institutiilor administrative prefecturi cu alte institutii judecatorii, procuratura ca si nivel si competenta teritoriala.
.....
asta vad eu repede.
Cat despre UDMR - este firesc sa apere interesele etniei pe care o reprezinta.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Rufus spune:
Deci nu aveti idee de ce se da USL cu fundu' de pamant ca nu vrea regionalizare pana la alegeri? Ba ca o sa coste schimbarea actelor, ba ca se pregatesc fraude electorale...dar nici o explicatie.
Ma gandeam ca stiti voi.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
![](images/user_woman.png)
Madanic spune:
Pai eu cred ca e vorba de bani. Ai doar 8 regiuni, iti pierzi locurile din administratiile publice care vor fii restructurate (numiri politice), iti pierzi locuri de senatori si deputati. Ori e deja stiut ca pentru fiecare loc se platesc bani buni.
Luat asta in combinatie cu stirea (de dupa alegerile trecute parca) care zicea ca PSD-ul are datorii mari rezulta clar de ce nu vor sa faca asta.
Fara sa mai vorbim ca deja in structurile existente exista retele bine inchegate prin care se sifoneaza banii in toate directiile. Daca structurile cu pricina se dezmembreaza va da-ti seama cat efort pe ei sa le readuca in actiune, cred ca pe putin un an in care nu vor putea pune mana pe bani.
La intrebarea ce urmareste PDL-ul, eu cred ca doar obtinerea de plusuri. Sunt sigura ca stiu ca nu pot trece legea asta, au dat-o doar asa ca sa arate ca ei vor dar ailalti sunt rai. La fel si cu revizuirea constitutiei.
sirimie spune:
Am inteles ca nu are nici o legatura cu banii europeni, nu mai retin amanunte. In plus nu au discutat inainte nici macar cu UDMR.
Eu cred ca vor sa bifeze ca propuse lucruri din programul de guvernare, pentru ca anul viitor sa se laude cu cate au vrut ei sa faca dar nu i-au lasat altii.
magdalena67 spune:
acum se pare ca a discutat si cu UDMR -8 regiuni si 2 judete, cea mai buna varianta posibila in viziunea dlui presedinte. Vai de capul nostru si mai ales vai de capul copiilor nostri.
Rufus spune:
De ce este vai de capul nostru si al copiilor nostri, in varianta asta? Vrei sa detaliezi putin?
magdalena67 spune:
oare tie ti se pare normal ce se intampla acum?
unde crezi ca se va ajunge cu dezbinarea asta?
Parerea mea este ca acest om nu face altceva decat sa ne sape groapa cat mai adanc posibil. In aceste judete care se propune sa ramana asa, neprinse in regiunile respective nu sunt numai maghiari sunt si romani, la acei oameni cine se mai gandeste?
Si pana la urma si la maghiarul de rand, omul care nu face politica.
Rufus spune:
Subiectul asta l-am deschis in speranta ca ne putem lamuri intre noi ce inseamna diversele variante de regionalizare.
Daca vrei sa discuti despre gropi sapate de Basescu, deschide un subiect separat si spune acolo ce te doare.
Concret: ungurii din secuime vor judete, nu regiuni, iar propunerea era sa ramana ei cu judetele, depinzand de guvern, iar restul in regiuni descentralizate. Ce reprosezi acestei variante?
claudela spune:
Din punctul meu de vedere regionalizarea asta e o problema strict politica, nu are nimic de-a face nici cu absorbtia fondurilor europene, nici cu eficientizarea cheltuielilor din administratie.
Problema cu absorbtia e problema ministerelor-a autoritatilor de management si a agentiilor din subordine...nu a beneficiarilor de finantare...Management ineficient la nivel inalt...Parerea mea...