Constipatie la bebe de 5 saptamani???
Sunt mamica unui bebelus de 5 saptamani si intampinam si noi o problema, poate ne ajutati cu niste sfaturi.
Pana acum o saptamana, bebe a fost alaptat exclusiv la san, de o saptamana il alaptez dar ii dau si completare (Aptamil1-pentru ca asta a primit si in maternitate si pediatra imi spune sa continuam cu el) pentru ca bebe nu se satura doar cu laptele meu.
De saptamana trecuta, bebe nu iese afara decat cu supozitor (ii pun cate un sfert, taiat pe lung). E adevarat ca nu l-am lasat niciodata mai mult de 48 de ore, pentru ca mi-e mila atunci cand il vad cum plange cand trage parturi si se chinuie sa faca. Pediatra a spus sa pastram acelasi tip de formula si sa incercam Debridat 4.5ml pe zi in trei reprize. Am apucat sa ii dau doar doua doze si nu imi dau seama...poate trebuie sa treaca un timp pana functioneaza.
Sunt nedumerita pentru ca atunci cand ii pun supozitor si iese afara, kk e moale, pastos,culoare normala, nu bobite tari asa cum am citit ca ar fi la constipatie. Sa nu fie constipat? Si atunci de ce nu face kk?
Stiu ca supozitoarele cu glicerina dau dependenta si de-asta mi-e foarte teama
Ceai inca nu i-am dat, apica mai bea cate putin, dar oricum mananca si laptic de la mine
Va rog, poate ma puteti ajuta cu un sfat
Mami de Raducu
MTHFR C677T heterozigot, 3 sarcini oprite din evolutie la 5s, 6s si 7s
Raspunsuri
adelaideA spune:
Buna! Si eu am avut aceeasi problema.
De fapt, nu e vorba de constipatie, bebe al meu strangea din fundulet cand se chinuia sa faca caca. Banuiesc ca si al tau face la fel, pentru ca ei nu stiu ce trebuie sa faca. De aceea trebuie ajutati, ca ti se rupe inima cand ii vezi cum se screm si se chinuie.
Si noi am folosit supozitor si termometru. Multa lume a zis ca nu e ok, pentru ca se va obisnui, dar un doctor mi-a zis ca nu e nicio problema, pentru ca atunci cand vom diversifica, va incepe sa faca caca normal.
Totusi, dupa o vreme, mi-am dat seama ca e posibil ca bebe sa nu se chinuie sa faca caca, ci are colici. Initial i-am dat Bonisan pt colici si la noi nu a avut niciun efect. Apoi i-am dat Sab Simplex si a inceput minunea mea sa traga la parturi intr-o veselie! Nu s-a mai scremut dupa aceea sa faca caca. Mi-a zis pediatra sa ii indoi genunchii peste burtica (fara sa ii apropii genunchii, ci sa ii las cracanati, cum stau ei). Atunci trage iar parturi si reuseste sa si faca caca cateodata. Apoi, am vazut pe youtube ceva filmulete despre cum sa ii fac masaj la burtica. Daca cauti dupa "baby belly massage" vei gasi multe filmulete utile.
Cat despre cat dureaza ca medicamentele sa isi faca efectul, pediatra mea mi-a recomandat Dulphalac si mi-a zis ca e posibil ca in 2 saptamani sa se vada ceva. Pe de o parte e firesc, la cat sunt de fragile organismele bebelusilor, nu prea au cum sa puna substante prea puternice in medicamente.
O alta chestie pe care a observat-o pediatra la bebe: eu credeam ca plange pentru ca nu putea face caca si pe el il dureau urechiusele. Dupa ce ne-a dat picaturi, durerea a trecut.
Cum ziceam, daca caca e normal si are culoarea mustarului, asigura-te ca nu se chinuie din cauza colicilor sau a altor motive. Daca esti sigura, ajuta-l linistita cu supozitor sau termometru. Bebe trebuie in primul rand sa se odihneasca, nu sa se chinuie sa faca caca. Cand incepeti diversificarea, totul va fi ok.
Sanatate la bebe si tie multa rabdare! Si noi am trecut prin asta, iar acum, la 2 luni, a trecut perioada. Daca te incalzeste cu ceva, dupa apar alte probleme! :)
Bebe Beca spune:
Eu cred ca laptele praf este cauza problemelor voastre. Iar solutia ar fi sa-l scoateti. Iar daca nu se satura bebe (cum iti dai seama?), atunci lasa-l mai mult la san si ia suplimente pentru stimularea si intretinerea lactatiei. Asta daca doresti sa continui alaptarea.
Mult succes!
adelaideA spune:
Bebe Beca, sa nu iti imaginezi ca vreo mama decide sa nu isi alapteze copilul ca asa vrea ea. Probabil si Valentina se chinuie sa il alapteze. Nu e deloc mai comod sa speli biberoane, sa prepari lapte praf, sa te mulgi toata ziua in loc sa pui bebelul la san si sa te bucuri de timpul petrecut cu el. Din nefericire, nu toate reusim sa alimentam exclusiv la san si, crede-ma, cu greu acceptam gandul asta.
Valentina_D spune:
Da, asa e, mi-as dori mai mult ca oricand sa il pot alapta exclusiv dar nu se poate. Copilul chiar nu se satura si am constatat asta dupa numeroase incercari. Cand lua exclusiv lapte matern, chiar si muls, se trezea dupa 30 de minute. Am incercat toate variantele si pana la urma pediatra a spus ca in mod clar nu ii ajunge, mai ales ca laptele matern se si digera foarte repede.
Acum, vreo doua zile mi-a facut singurel dpua zile la rand. Doctorita mi-a spus ca trebuie sa schimbam laptele praf, asa ca suntem in trecerea de la Aptamil la Nan (cica are probiotice Nan-ul), si acum nu a mai facut cacuta de joi. A zis sa renuntam la Debridat si sa speram ca Nan-ul il ajuta. Poate ii trebuie ceva timp sa se obisnuiasca cu el. Trecerea o fac treptat, si azi mai bea o masura de Aptamil si restul Nan plus san.
Daca pana maine nu face, ii pun un sfert de supozitor si am sa sun pediatra. Sau sa il las mai mult? Mi-e foarte frica sa nu pateasca ceva. Cand a facut singurel, in cele doua zile, cacuta avea consistenta normala, insa culoarea era galben verzuie. Sa fie oare de la faptul ca eu mancasem spanac? Ma gandesc ca e posibil
Mami de Raducu
MTHFR C677T heterozigot, 3 sarcini oprite din evolutie la 5s, 6s si 7s
Sabina spune:
sigur ca se scoala dupa 30 de minute. Iar tu ii dai din nou sa suga. E normal sa se scoale asa, laptele matern se digera uneori instant, cum l-ai bagat ....
Pediatra este prost informata in privinta alaptarii si te-a indus in eroare.
nu prea inteleg, ce te deranjeaza sa ii dai sa suga la 30 de minute?
renunta la LP, da-i sa suga cand vrea el si o sa se rezolve contipatia.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
olympia spune:
Si eu zic sa-i dai sa suga la 30 de minute, daca asa cere. Laptele praf e cauza constipatiei. Stiu ca unii pediatri au ramas setati pe teoria veche cum ca bebe papa numa din 3 in 3 ore, ca daca vrea mai des "nu-i ajunge sau nu-i laptele bun". Vei vedea ca in timp va reglati voi doi si vor creste intervalele intre mese. Numa ca vara te pilda e firesc sa vrea mai des, chiar si un bebe mai mare, ca vrea si de foame si de sete. Si tot laptic de la mami e bine de dat, nu apa, nu ceai.
inbox spune:
Daca ai luat decizia sa-i bagi LP sper sa nu o regreti niciodata. Eu vreau doar sa iti spun din proprie experienta ca bebe cel putin primele 3 luni poate sa stea foarte mult timp agatat de san, chiar dormeam in fund cu bebe in brate ( inca mai dorm asa unele nopti cand e suparat ca ii ies dintii, si are aproape noua luni). Daca tu ai trecut de prima luna care mie mi se pare piatra de incercare, e pacat sa te poticnesti acum. Am doi copii, primul alptat aproape 4 luni dar la care i-am bagat completare, la sfaturile pediatrei, inca din primele zile de viata, si atunci am zis ca am facut tot ce era mai bine pentru copil si cel de al doilea alaptat exclusiv pana la 5 luni si sper ca il voi alapta mult si bine...insa acum dupa aproape 5 ani, imi fac mari procese de constiinta ca nu m-am informat mai mult si ca nu am facut tot posibilul sa alaptez primul copil.
Despre constipatie, laptele praf este problema, eu cu fata am incercat diverse variante, pana la urma i-am dat ceva de la firma Topfer (dar cred ca Aptamilul este de la topfer). Probioticele se gasesc in laptele matern, deci este bine ca inca suge de la tine, nu cred ca nan ajuta cu ceva, din ce stiu eu nan chiar constipa. Mai poti incerca, dar intreaba tot pediatrul Protectis sau Colostrum cu probiotice, dar ti-am zis e pacat sa dai sute de lei pe produsele astea, cand ele, cele mai bune sunt la tine!
mamica de printesa Maria 15.11.2006 si bebe Mircea -25.09.2010
Bebe Beca spune:
Valentina, fetita mea cea mare avea zile cand sugea si la 15 minute. Imi amintesc o vizita la medic, fata incepuse sa planga, medicul ei mi-a spus sa o pun la sa, eu i-am spus ca abia mancase, de 10-15 minute. Iar ea mi-a spus ca daca copilul plange, atunci trebuie sa stea la mama la san, daca asta il linisteste. San, san, san imi tot repeta. Imi amintea ca alaptarea se face la cerere, indiferent daca cererea inseamna 15-30 minute sau 2 ore. Sau 3 sau 4.
Bebelusul meu de acum are 4 luni. Are si acum perioade de suge dupa 3-4 ore si perioade cand suge de 2 ori intr-o ora. Asa ca... tu de aici poti alege ce iti convine. Fie ca laptele tau nu il satura, fie ca alaptarea se face atunci cand cere copilul.
Pentru ca exista, din pacate, doua curente. Unul care spune ca este ok sa ceara copilul lapte cand doreste si celalalt care spune ca mai bine ii dai lapte praf copilului, decat sa stea agatat de san mai mereu.
PS Eu il mai "pacalesc" atunci cand nu pot cateva minute sa ma ocup de el (am 3 copii cu care stau acasa) cu o suzeta pe care i-o ofer ca si substitut. Daca ii este foame, pot sa-i dau si pe mama suzetelor. Insa daca vrea sa suga pt alinare, atunci o accepta cele cateva minute cat am nevoie sa fac altceva cu fetele. Nu spun ca asta este solutia optima, insa poate nu ar strica sa o incerci si pe asta, Cine stie, poate vei descoperi ca nu plange de foame si ca laptele tau este alimentul cel mai potrivit pentru copil.
Sabina spune:
pai asta e cel mai frecvent mit: dau LP ca suge prea des => nu se satura.
Nici vb, e doar o prejudecata. Mai vrea? ii mai dai si gata.
PS ma rog, daca aveam trei copii asa mici probabl incercam si io suzeta ;)
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Bebe Beca spune:
Sabina, fetele nu au avut suzeta. Insa acum recunosc.... uneori mi se pare un dar ceresc Mi se pare tare ciudat sa il vad molfaind suzeta aceea, nu imi place. Insa imi usureaza treaba si am nevoie de asta